Šta je novo?

Pdv 8%!!!

E sada cu Vam reci ----------------> 1 0 0 % ! ! ! Ulaz 800 dinara prodaja 1600 dinara!!!
I onda je na rachunare mnogo 15-20%?Sramota!
Pa da to je sve tako isto :)
Sa marzom od 100% ta majica je 1600 dinara i prodavac zaradi 800 dinara.
Sa marzom od 100% neki deo kompjuterske opreme sa cenom od 100 evra je 200 evra, zarada 100 evra. Pa sa koliko god veci rizik bila prodaja kompjuterske opreme, da nije malo mnogo 100 ******* na ovu skupocu?

Uprao izglasano 8% na sve. Zakon stupa na snagu 1.07.2007

Pa valjda je jasno da je marža nelinearna. Na jeftinije proizvode je veća, a na skuplje je manja. Recimo da neki kablić košta 1 evro u nabavci. Slobodno se može prodati po 1.5 evra, pa je marža 50%. Isto tako, ako neka grafička košta 140 evra, marža je rapidno manja i ide do 10%, pa ta kartica end-user-a košta 154 e.

Ima na sajtu NS RS predlog i mozes da downloadovati sa ove adrese, dok ce verovatno sutra ili prekosutra tj. zavisi od webmastera biti ubacen i na deo o donetim zakonima tj. ovde.

abacus, radim prvu stavku...a to shto radim, mislim da ne radi iko u zemljama ex sfrj, ili radi ali je toliko tanak da se za njega ne chuje...radim poshteno, i drzavi placam svaki % poreza...Svaka pohvala za tebe, po tvom radnom vremenu a ne extremnoj skali uspona firme bi se moglo reci da ne muljash i trudish se da ostanesh chistog obraza...***a, prodaja/servis rachunara bash i nema prostora za egzibicije..

Poslednja izmena:
mnogi prodavci hardware-a u svojim cenovnicima naglasavaju da je cena 'bez PDV-a'.

bas me interesuje kako ce i pod kojim obrazlozenjem od ponedeljka tu cenu da mi mnoze sa 1.18

:mad:

haha to se i ja pitam ... ;)
Samo mi se cini da ce vecina vesto prepraviti kataloge pa ce od 1.07 pokazivat samo finalnu cenu sa uracunatim PDV-om ili kad ih pozoves kazu puj pik ne vazi :p

pa, naci ce se neko ko ce normalno obracunati novi porez, cuce se za njega, imace fin skok prometa u narednih nekoliko meseci... :)

meni se nekako cini da ako prodavac ima lager, na taj lager je vec platio 18%, pa nekako ne verujem da sad moze da obracunavan 8% na njega... mozda gresim?

Sve ce to za nedelju dve doci na svoje. Pa zar mislite da neko sa 9,26% visim cenama moze biti konkurentan? Tesko. Svi ce oni brzom brzinom da se rese starih zaliha i cena, a istaci ce nove. OK Platili su oni 18% prilikom uvoza i recimo imaju pun magacin. Nece im to "propasti". Sve je to uredjeno zakonom. Dobice povracaj razlike poreza (najverovatnije), tako da za 2-3 nedelje sve to ima da stima. Velike firme i onako prazne i pune magacin u ciklusu 1meseca ili manje, tako da nema brige ;)

@danijel00
Prodavac kad nabavi robu na nju plati porez. Kada ti tu robu kupis takodje platis porez. Prodavac onda trazi povracaj poreza jer bi u suprotnom jedan komad robe bio oporezovan vise puta. Jedino je pitanje kako ce drzava organizovati vracanje poreza u ovom "prelaznom" periodu. Ali kao sto GoranM rece, sve ce doci na svoje. Verovatno ce biti pametnjakovica koji ce smanjenje poreza iskoristiti za brzu zaradu ali zato postoji konkurencija.

Poslednja izmena:
Ne znam koliko shvatate, ali stvar uopste nije u prodavcima vec u distributerima. Ko od prodavaca pokusa da poveca cenu, shvatice da ne moze. Neki jedinstven dogovor na nivou svih maloprodaja je naravno nemoguc.
Juce su se odrzavali sastanci po distributerskim kucama, oni definitivno dizu svoje marze ka maloprodajama. Verujem da maloprodaje ostaju na svojoj marzi dok ce iz ove cele price jedino ditributeri izvuci korist:
a. vraca im se deo novca koji je bio zarobljen na konto 18%
b. medjusobni dogovor o vecim cenama

Ne znam koliko shvatate, ali stvar uopste nije u prodavcima vec u distributerima. Ko od prodavaca pokusa da poveca cenu, shvatice da ne moze. Neki jedinstven dogovor na nivou svih maloprodaja je naravno nemoguc.
Juce su se odrzavali sastanci po distributerskim kucama, oni definitivno dizu svoje marze ka maloprodajama. Verujem da maloprodaje ostaju na svojoj marzi dok ce iz ove cele price jedino ditributeri izvuci korist:
a. vraca im se deo novca koji je bio zarobljen na konto 18%
b. medjusobni dogovor o vecim cenama

I za to postoji "lek", a zove se manje firme koje same uvoze robu (ima i takvih) koje su nezavisne od distributera. Njima bi takav scenario odgovarao. Recimo distributeri podignu (svi po dogovoru) marzu za 10%, a takvi "mali" uvoznici lepo podignu 5% i opet su povoljniji. Naravno da je ovo samo teorija, ali praksa pokazuje da to uglavnom tako funkcionise.
Pa pogledajte nase distributere. Imaju velike marze i onda kada se u Rodicu ili u nekom drugom megamarketu pojave notebook-ovi za male pare, odmah se vlasnici malih radnji hvataju za glavu i vicu: "Kako, kako im se to isplati?" Ne zele da shvate cinjenicu da ih veliki distributeri "deru" sa marzama, a oni se jadni ubise spustajuci cena na 5-8% od nabavne (npr. za notebook), a opet su skuplji od megamarketa. Pa naravno kada ih je distributer "odvalio" za 20%, a onda je dzaba sav njihov trud. Isto tako ce se, ako prodje dogovor distributera, poceti dogadjati i sa desktop masinama (i one ce se pojaviti u megamarketima). Naravno da te masine iz megamarketa ne zadovoljavaju potrebe svakog kupca, ali je cinjenica da njih 90% nalazi sebe u tome. Slozicete se da tih 90% cini glavnicu prometa. Svi dogovori distributera imaju cilj da zarade vise, ali to ce im malo teze ici, tj. postoji "zdrava" granica podizanja cena. Ako je predju, 90% njih ide u Rodic, a ostalih 10% ce se snaci (da ne kazem sverc komerc -Hrvatska/Madjarska). da je sve ovo tacno jasno se vidi iz cinjenice da su u Hrvatskoj i Madjarskoj cene za krajnje kupce nize nego kod nas, a imaju nominalno veci PDV (kod nas je jos uvek 18%). Kako to? Pa lepo, marze ditributera su velike.
:wave:

Poslednja izmena:
Dobra stvar sto se sverca tice je da on maltene vise nece postojati. Troskovi ture koja se svercuje je od 5 do 10 posto. To se vise ne siplati nikome.
Za ovo si u pravu, manje firme sa mnje atraktivnim programima mogu da idu sa nizom cenom, ali ce svi atraktivni programi i dalje biti po malo vecoj ceni u odnosu na sadasnju. Po mom misljenju, cekace se pad cena. Tada se cene nece spustati koliko treba i to je to.

Nazhalost moj post je obrisan u kom sam rekao abacusu sve shto sam mislio :)
I sada bi mu svashta rekao, ali zbog toga bi garant dobio dozhivotni ban < da bog da mu na lekove uzimali 100% marzhe, da bog da mu an hleb uzeli 100% marzhe,....>, ali eto necju mu to recji...

Ako mu je tako loshe da prodaje komp delove, slobodno neka valja neshto drugo.

Tj daj bozhe neka i dalje valja komp delove i daj bozhe neka i uzima 100% marzhe, ma neka i drugi uzimaju 50% marzhe i da bog da nam doshli strani marketi koji valjaju komp delove i da svi sa takvim stavom kao shto ima abacus propadnu.....

Kako brate!?
Evo ja treba sada da kupim masinu. Sve ce me kosta ko svetog perta kajgana, ali kada vidim da cu da ustedim jedno 100-110e ovim smanjenjem PVD-a nije sve jedno!

Naravno da neces da osetis ako se smanji cena zvake sa 10din --> 9din. Ali sa 1000e na 900e??? :banana:
Kada je uveden pdv svi koji su mogli kupovali su racunare bez obzira na potrebe, prodavalo se sve, jer je vazilo: "Bolje da kupim u ovom trenutku da me ne bi odrali kad uvedu pdv." U ovom trenutku desice se obrnuta situacija, niko nece sada kupovati da bi kasnije kada se smanji pdv na 8% "ustedeo" kupovinom ali ce se sve to reflektovati na ponudu i traznju racunara na nasem trzistu i naravno na cene koje ce porasti kada se smanji pdv sa 18 na 8%

Poslednja izmena:
Nazhalost moj post je obrisan u kom sam rekao abacusu sve shto sam mislio :)
I sada bi mu svashta rekao, ali zbog toga bi garant dobio dozhivotni ban < da bog da mu na lekove uzimali 100% marzhe, da bog da mu an hleb uzeli 100% marzhe,....>, ali eto necju mu to recji...

Ako mu je tako loshe da prodaje komp delove, slobodno neka valja neshto drugo.

Tj daj bozhe neka i dalje valja komp delove i daj bozhe neka i uzima 100% marzhe, ma neka i drugi uzimaju 50% marzhe i da bog da nam doshli strani marketi koji valjaju komp delove i da svi sa takvim stavom kao shto ima abacus propadnu.....

Hahaha... Svaka chast, ovaj post me nasmejao do suza :D Fino odabrane reci. Mada ne znam dali ima vajde od toga. Sve se na kraju svodi na nas mentalitet i ko ce koga vise da z***be, odn. ko ce kome vise uzeti. Mozda se stvari poprave ulaskom u EU, kad bude vise kontrole i propisa i "kulture", ali to je jos daleko. :d

Kada je uveden pdv svi koji su mogli kupovali su racunare bez obzira na potrebe, prodavalo se sve, jer je vazilo: "Bolje da kupim u ovom trenutku da me ne bi odrali kad uvedu pdv." U ovom trenutku desice se obrnuta situacija, niko nece sada kupovati da bi kasnije kada se smanji pdv na 8% "ustedeo" kupovinom ali ce se sve to reflektovati na ponudu i traznju racunara na nasem trzistu i naravno na cene koje ce porasti kada se smanji pdv sa 18 na 8%

NEsto ne vidim drastican pad cena u sadasnjem periodu niske traznje pred pad PDV-a. :trust:
Takodje, PDV nece 3 dana biti 8%, tako da nece ni biti nekog skoncentrisanog skoka traznje u periodu neposredno po smanjenju PDV-a.

Jao kako ja Abacusove komentare nisam pre video?...Dajte molim vas to su sve prazne price, jedino je pitanje KOLIKO JE TEBI DOVOLJNO DA ZARADIS, kolega koji prodaje hardver u SU i koji donosi iz Madjarske em sto ima firmu ovde pa placa porez em ga pored toga to sto sam ide po robu to i kosta a ide 1 ili 2 puta nedeljno i na najskupljoj komponenti na kraju kada mu vrate porez na carini zaradi mozda 15-25 eur (to bi recimo bila video kartica od ranga cene 400-500 eur), na rezacima zaradi mozda 3-4 eur, na video kartici srednje klase mozda 7-10 eur i sada mi tu dodje neko i govori mi kako mu je zarada mala, pa normalno da ti je mala kada imas mali t.j. nikakav izbor proizvodjaca komponenti i cene su ti momacke, pa kako mislis da zaradis brale, uostalom ako je Abacus vlasnik DG Computersa onda glavom i bradom pricamo sa predsednikom skupstine Republike Srbije, da nije mozda zato porez otisao tako brzo dole a? ;)

Poslednja izmena:
NEsto ne vidim drastican pad cena u sadasnjem periodu niske traznje pred pad PDV-a. :trust:
Takodje, PDV nece 3 dana biti 8%, tako da nece ni biti nekog skoncentrisanog skoka traznje u periodu neposredno po smanjenju PDV-a.

U potpunosti se slazhem sa ovom konstatacijom.Shto se tiche isnogood-a,Ronnie Coleman-a i ostalih pokushajte da me shvatite.Ljudi i vi radite negde.Sa kojom marzhom radite vi ili gazda?Ako chovek hoce da plati prostor,dazhbine,radnike ( preko rachuna cela plata),reklame...jednom rechju sve po PS-u onda je 15-20 % neminovnost u IT branshi.I pored svega ispade da sam ja kao babaroga a uvoznici koji zaradjuju od 20-70% marzhe nisu!
Ako mozhete iskreno da kazhete i kada ste zadnji put kupili neku novu komponentu u radnji kao "obichan "kupac.I koliko je na vama zaradio neko od vashih drugara kada kupujete po spec. cenama a koliko je zaradila VP od koje je taj vash drugar kupio komponentu.
Svashta!Najgore je shto verovatno pada cena teshko da ce i biti!A vi se zapitajte iskreno zbog koga?Ne zbog mene i meni slichnih!
I josh neshto.Shta mislite koja je marzha vodecih IT radnji u US? :wave:

Poslednja izmena:
Ja samo znam da i pored svih prijateljskih i dilerskih cena u NS kada kliknem bilo koju on-line prodavnicu u de ima nizhe cene makar 20%. Da jesu vecje trzhishte..sve je to istina..ali mene kao kupca to ne interesuje. Ishao sam i ja kod zvekija u SU zarad 25% nizhih cena. Nije mi samo jasno zashto abacus kuka, ako ti je mala provizija ti digni, niko ti ne brani. Ovo vishe nije komunizam nema zashticjenih cena...sve je u konkurenciji....

U potpunosti se slazhem sa ovom konstatacijom.Shto se tiche isnogood-a,Ronnie Coleman-a i ostalih pokushajte da me shvatite.Ljudi i vi radite negde.Sa kojom marzhom radite vi ili gazda?Ako chovek hoce da plati prostor,dazhbine,radnike ( preko rachuna cela plata),reklame...jednom rechju sve po PS-u onda je 15-20 % neminovnost u IT branshi.I pored svega ispade da sam ja kao babaroga a uvoznici koji zaradjuju od 20-70% marzhe nisu!
Ako mozhete iskreno da kazhete i kada ste zadnji put kupili neku novu komponentu u radnji kao "obichan "kupac.I koliko je na vama zaradio neko od vashih drugara kada kupujete po spec. cenama a koliko je zaradila VP od koje je taj vash drugar kupio komponentu.
Svashta!Najgore je shto verovatno pada cena teshko da ce i biti!A vi se zapitajte iskreno zbog koga?Ne zbog mene i meni slichnih!
I josh neshto.Shta mislite koja je marzha vodecih IT radnji u US? :wave:

Mozda to jeste neminovnost, ali se na zalost kod nas nikada nece desiti

Bice velike prodaje kada padne pdv, jer ljudi jedva cekaju da kupuju, nece sigurno da cekaju par meseci pa da pocnu da kupuju. Ali sve ce to biti samo trenutno, posle ce se vratiti na normalu.

kakav popust :)

Nista strasno,..... a ko kaze da se stampac i monitor nemogu spakovat u kuciste ;P

I ja sam se bojao tako necega...
no dobro... sledeca investicija mi je ionako TV |)))

Vrh Dno