Šta je novo?

Pdv 8%!!!

bas tako pogledajte samo cene tft monitora u metrou nize su za ~10% - 20%, samo je pitanje vremena kad ce neko otvoriti mega market za PC opremu sa rabatom ne vecim od 5-7% pa da vidis kako ce oni sto su navikli na 20-30% da pozatvaraju radnje...
PS: ja vec 2 nedelje trazim mobilnu klimu vivax i ne mogu da verujem koliko maloprodaja dere uzimaju 30-50% SRAMOTA

Licno mislim da cena nema previse uticaja na potraznju racunara(u nekim granicama naravno). Ako nekome treba racunar, onda ce ga on kupiti, bez obzira kostao on 10% manje ili vise, jedino sto ce mozda uzeti nesto slabiju konfiguraciju, a ako mu ne treba, onda ni 30% smanjenja nista ne znaci.
Konkurencija treba da odradi posao smanjenja cena, jer cim se neko odluci da snizi cene, morace i ostali. Cenovnici mnogih firmi su uradjeni tako da su odvojeno napisane cene bez poreza i sa porezom, tu cemo tacno moci videti kako ce kod njih uticati smanjenje poreza, kad porez ne bude vise 18 nego 8%, skinuo sam par takvih cenovnika, i bas cu ih uporediti sa novim cenovnicima sa manjim porezom, pa ce se odma jasno videti da li su zapravo digli cene.

Pa dobro, uvek postoje subjektivni faktori. Ali objektivno gledano danas su racunari potrebni u svim oblastima zivota.

bas tako pogledajte samo cene tft monitora u metrou nize su za ~10% - 20%
Metro ima niže nabavne cene nego domaći distributeri iako uzima robu od njih. Kako to? Pa centrala Metro lanca ugovori cene s proizvođačem, domaći distributer uveze i proda Metrou po toj ceni (ispod svoje nabavne), a proizvođač onda pošalje pare distributeru za nastalu razliku knjižnim pismom. Kad sam čuo kombinaciju nisam mogao da verujem...

Za metro sam chak chuo slichnu situaciju. Da postoji ugovor da ne smesh nikome da dash jeftinije nego shto dajesh metrou, da bi metro uzeo od tebe uopshte a ne od konkurenta.

bas tako pogledajte samo cene tft monitora u metrou nize su za ~10% - 20%, samo je pitanje vremena kad ce neko otvoriti mega market za PC opremu sa rabatom ne vecim od 5-7% pa da vidis kako ce oni sto su navikli na 20-30% da pozatvaraju radnje...
PS: ja vec 2 nedelje trazim mobilnu klimu vivax i ne mogu da verujem koliko maloprodaja dere uzimaju 30-50% SRAMOTA

E stvarno mi je sada dosta.I onda kada se otvori Mega market za IT opremu svi ,ali bash svi ce pohriliti sa svojim punim budjelarima :).Crni humor.Shvatite jednom za svagda dok budemo imali vremena da 3 nedelje trazhimo klimu,procesor,perec... to mozhe da znachi samo jedno da nemamo para a imamo vishka vremena!Kada budemo imali para tada cemo kupiti ono shto zhelimo brzo i efikasno - preko Interneta!Druga mogucnost ce biti i dalje kod drugara po extra ceni,za nashe podnevlje, da se odmah ogradim.I na kraju moram da konstatujem tuzhno: neki ljudi nikada nece shtvatiti, mala marzha ne postoji ni u svetu - samo imaju bolji ulaz ,jer kupuju od 100 do 10000 puta vishe nego mi u Srbiji.Treba da smo sretni da su cene i ovolike kolike jesu.Neka mi niko ne kazhe da ovo nije istina jer sam lichno bio u Kini i istina je ta da smo mali potroshachi da ne mozhemo biti manji!!!
I kao shto rekoh zhivi bili pa videli :wave:

kad porez ne bude vise 18 nego 8%, skinuo sam par takvih cenovnika, i bas cu ih uporediti sa novim cenovnicima sa manjim porezom, pa ce se odma jasno videti da li su zapravo digli cene.
Naravno, samo uzmi u obzir da je ovih dana euro pao sa 82 na 79 din. Znam bar jednu firmu koja je tokom vikenda uradila nivelaciju cena (na dole) zbog toga. Međutim, već za sutra se najavljuje blag rast kursa eura, dok stupi taj zakon može euro opet da pobegne...

A presudan efekat tokom leta je ažurnost ulaznih cena. Ako se zaglavila roba iz jako lošeg maja i osrednjeg juna kad se zastalo zbog najava poreza... za to vreme cene napolju skliznule ali slabo se uvozi pa se ne osećaju.

ZorMi ti ko da nikad nisi gledao cenovnik, ko jos daje cene u dinarima, eventualno postoji i u dinarima dodatna kolona? :)
Pardon, nisu euri, bodovi su u pitanju, moja greska :)

Eh da Metro samo ima nize ulaze...

Primer: uzeli su 700kom 17" TFT monitore po ceni od 130€ po komadu a prodavali ih po 110€. Marketing je chudo...

Poslednja izmena:
Hm, a sta reci kada firme na svom webshopu "radi lakseg snalazenja posetilaca" iskazuju cene i u evrima, po kursu preko 2 din vecem od srednjeg kursa NBS? Otkud da se bar jednom neko u tom racunaju kursa ne predje i ode na drugu stranu klackalice?

ZorMi ti ko da nikad nisi gledao cenovnik, ko jos daje cene u dinarima
Ćuj vid'o... :d U maloprodaji se cene iskazuju u dinarima i moraju biti istaknute. Mogu se menjati jedino ulaznom kalkulacijom (obračun prodajne cene pri prijemu robe) ili nivelacijom (izmena prodajne cene, uz popis stanja). Ne može se tek tako menjati cenovnik, bar ne ko vodi uredne trgovačke knjige. A sve da bi se sprečila diskriminacija potrošača, da se ne daju namenski jednom kupcu jedne cene a drugom druge, nego sve da bude opšte i dokumentovano.

Druga je stvar u veleprodaji između firmi. Tu se cene iskazuju u eurima pa pri pravljenju fakture, koja mora biti dinarska, množe trenutnim kursom (faktura je neka vrsta posebnog ugovora). Trenutno je kurs 80.2-80.5 din za odloženo plaćanje na 15 do 45 dana, a za avansnu uplatu (prvo platiš pa uzmeš) je kurs 79.5 din.

Međutim, dileri sada na policama radnji uglavnom imaju robu koju su pre nekoliko dana dobili po kursu 82.5 din a još je nisu platili distributeru, pa računaju i dalje kurs 82.5... A ima uticaja i to što takve cene u eurima ispadaju niže, narod još sve pamti i poredi u eurima. Ja sam među retkima koji pamte dinarske cene. :) Valjda zato računam kurs 79.78 din trenutno.

Lepo sto je predsednik skupstine sugerisao da i komponentama koje pojedinacno cine racunar
bude smanjen porez,vidi se da se razume u problematiku!:type:

@abacus
dao Bog da sei preselio u Kinu pa tamo lepo otvori tezgu..... :p

Ma sta vi prodavci, uvoznoci, preprodovaci, lovatori, mafijasi mislili cene ce ici dole zajedno sa marzama pa ko prezivi pricat ce......

Pa sta je u "personalni racunar" jezicki nekorektno? To ti dodje kao direktan prevod od PC (personal computer). Ja sam u svakoj literaturi u vezi racunara i IT sretao ovaj izraz. Po meni je mnogo prikladniji nego "licni". Uostalom danas u svim sferama zivota vidjamo strane izraze poluprevedene od strane "edukovanih" intelektualaca, rezultat njihovog "vokabulara". Ovaj naziv je od vecine retardiranih jos i dobar. :)

Nego, kad izlazi ovo u glasniku?

i ja sam u dosta advokatskih dopisa sretao "oba dve strane se slazu" i "i ovaj ugovor je obavezujuc po obadve stranke" kao i mnoge druge. Pravnici su nepismeni i tu nema mesta raspravi :)

eh docje valda jednom i da 2030 godina pa cjemo i mi ucji u EU i kupovati komp. delove sa interneta:)

Znate sta...ja se slazem sa svim textovima ali mislim da je lepo sto imamo ovako velike marze jer kako bi se inace ljudi obogatili...a to sto imamo para da platimo samo je njima u korist...ma j..... ti drzavu i mafijase koji vladaju...lepo rece jedan covek zimus, ne trebaju nam izbori za novu vlast nego nov NAROD...takvi smo mi. Gledam u Italiji, Grckoj, Holandiji, cene smesne a radnje pune. Pricao sam sa Holandjaninom koji ima prodavnicu u Holandiji, kaze on, imam marzu 5% i stalno guzvu, iz cele Holandije pa cak i iz Belgije i Nemacke dolaze kod njega jer ima NON-STOP SALE!!! Zasto? Jevrejska politika, veliki obrt kapitala. A mi Srbi volimo da kupimo za 1 dinara a prodajemo za 5 da se obezbedimo za svaki slucaj;) *** sta da radimo to nam je sto nam je.:wall:

Zaboravljaš ipak da je životni standard malo drugačiji u pomenutim zemljama nego ovde. Drugačije se gleda na procesor od 100€ (koji god bio) kada ti je plata 2500€ i kada ti je plata 250€.

P.S.
Ne branim naše trgovce, daleko od toga. :D

Poslednja izmena:
Bilo bi lepo da smanje ili ukinu pdv na internet pretplatu tako bi se povecao broj ljudi koji koriste internet. Samo se prica o tome kako je mali broj ljudi koji koriste internet a niko da se seti da predlozi ukidanje pdv-a za ovaj vid koriscenja racunara. Mada mnogi poslanici u skupstini i ne znaju sta je to internet i kompjuter.

Poslednja izmena:
Bilo bi lepo da smanje ili ukinu pdv na internet pretplatu tako bi se povecao broj ljudi koji koriste internet. Samo se prica o tome kako je mali broj ljudi koji koriste internet a niko da se seti da predlozi ukidanje pdv-a za ovaj vid koriscenja racunara. Mada mnogi poslanici u skupstini i ne znaju sta je to internet i kompjuter.

A, ne, to je "luksuz".

dok blic pise neke totalne nebuloze, ukljucujuci i "prosecne" cene racunara, u kom Fikom Kapri 80gb hard vredi 100e

http://www.blic.co.yu/ekonomija.php?id=7184

To je eksterni hdd koji je neko ugradio kao sistemski disk u "prosečan računar".
Urnebes.

Smanjenje poreza teško da će se desiti za manje od tri-četiri nedelje...
Dotle nam te budalaštine svima smetaju.

Abacus nije sasvim "u krivu" sa pričom o maržama. Retko ko od vas zna koliko je teško pružiti podršku kupcu. Plate radniku, lep ambijent, odloženo plaćanje da ne pominjem.

Bez obzira što će distributeri verovatno podići cene kada se porez smanji one će se vremenom vratiti na "normalu". Talasanja su poželjna na tržištu. Da nije tako, halo oglasi bi od korica do korica bili puni stručnih prodavaca računara (ovako je samo 50-tak strana) :)

Po kojoj ceni si ti ovo našao i došao do zaključka da maloprodaje uzimaju 30-50%?

ne znam za vivax, ali u februaru kad sam uzimao klimu kostala me je 18500din + ugradnja, sada ista ta kosta 22500 + ugradnja. U prevodu: ispalti se i za 18k, ali kad je navala onda su marze vece. Naravoucenije: kupujte stvari van sezone.

@vectorman
http://www.elteknet.com <-- bile 16700 + besplatna dostava sa city expresom ali ih nemaju vec 2 nedelje, kazu nema ih uvoznik trenutno
Rodic bile za slicnu cenu kao i u Tempu ali ih nije bilo kad sam ja bio pre nedelju dana u NSu
Idea mega market Beograd - ~15 600 akcijska cena (neznam jel ih imaju jos)

E sad cene u NS-s gde ih ima:
'HOME+'
Sutjeska br.2. (Spens) 24 000 din

'DIGITAL'
Bulevar Osloboрenja br.2A 19.900 din

Pa izracunaj....

Poslednja izmena:
Da se vratimo na temu, evo šta piše u knjigovodstvenom biltenu u vezi primene novih poreskih stopa. Iz ovoga sledi da se zakon ne može primeniti dok ne izađe podzakonski akt (tumačenje). Neke nezvanične informacije su da bi moglo izaći tokom vikenda ili u ponedeljak pa bi se primenjivalo od utorka... niko nije siguran.

Prilozi

• Izvod.gif
    Izvod.gif
    59.2 KB · Pregleda: 132
PDV skidamo u subotu.
Od ponedeljka niže cene.
Sad će Srbija postati IT lider u regionu LoL

Bilo kako bilo, država više neće zarađivati više od svih u lancu. Makar ćemo se izjednačiti. To što oni nisu ni prstom mrdnuli nema veze :)

@braca: i na komponente? ako nije problem, koji to vi? moze i na pm...

Jao Srbijo nikad neces u Evropu...a i ne nadam se vise...vec duze vreme...i dosta o tome da nisu marze 30%...JESU...961BF kod nas 410e preko 335 ja narucio kumu i stiglo + 10e da provere od bpixela...nemojte da nas kradete nismo bas toliko naivni.:mad:

Ja nisam :)

Nazad
Vrh Dno