Šta je novo?

Pdv 8%!!!

Nije ovo loše, mada ja lično i neću imati preterane koristi, s obzirom da nikada ne kupujem ceo komp, niti komponente koje su nešto ekstra skupe.

Smanjenje poreza ili ne, sad treba kupiti racunar ili komponente (eventualno od 22 Jula kada intel jos smanjuje cene). Memorije su smesno jeftine ali suska se da nece dugo ostati tako. Leto je kada su cene obicno najnize...

VELIKA steta je ako monitore ne budu racunali kao komponente. Mislim, za sta moze da se koristi monitor (koji nema tv tuner) ako ne za povezivanje na PC?

Tu je i softfer naravno.

Poslednja izmena:
... :zgran: ne verujem ...
kompjuter-t.jpg

Poslednja izmena:
Pa Freecom diskovi postoje, ali kao mobile i to 2.5" na USB konekciji. Mozda ih ima i za ugradnju u kuciste, ne znam. I modem od 50 E je moguc u eksternoj varijanti...

Freecom pravi samo externe hard-ove, i to extra kvalitetne. Kako su oni zamislili da to bude klasican hdd, to treba pitati autora :)

U textu pise da su razgovarali sa direktorom Jugodate, pa tako da je sve jasno ;)

kakve nebuloze...
a laptopovi, sta sa njima?

gledam u NS-u plazmu TV 42" cca 1500e, ista ta u svabiji oko 600e...30% marze a ? :d Ma bez 50% nece ni da ustaju iz kreveta :wall: (cast izuzecima)

Poslednja izmena:
Hm, kad vec toliko deru... zasto je na svim komponentama koje dolaze, npr. iz Pakoma i Comtrade-a... MADE IN CHINA?

I kad ovo treba da izadje u Sluzbenom glasniku?

Ne znas sta je tuznije. To sto ne razumeju tematiku ili pravopis jezika. Kakva bre decimalna tacka? 'alo bre?!?!

Poslednja izmena:
Ovo je vec prevazislo smesno i preslo u zalosno. Ali iskreno, lagao bih kad bi rekao da sam iznenadjen. :S:

Upravo je objavljen na sajtu Narodne Skupštine pomenuti 'ZAKON O IZMENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O POREZU NA DODATU VREDNOST'. Jedino što sam na brzinu primetio je član 6:

U članu 23. stav 2. ... Posle tačke 7) dodaje se tačka 7a), koja glasi:
"7a) personalnih računara i komponenti od kojih se sastoje personalni računari;".

Dakle, potpuno neodređeno. I još je bitno otkad se primenjuje:

Član 32.
Ovaj zakon stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".

@ZorMi:

postoji clan (u nekoj drugoj uredbi) kojim se definise sta je personalni racunar i koje su komponente od kojih se on sastoji, ukratko opticki uredjaji, harddiskovi, osnovne komponente (ploca, proc i ram -zasebno definisano) *video kartice* (GPU, TV tjuneri) itd. Sve je to odavno reseno. Ima nekih nelogicnosti, ne mogu da se setim kojih tacno ali ako se uzme u obzir da su to sve nazvali "personalni" racunar, a ne "licni" ili nesto nedaj Boze jezicki korektno, necudi me uopste da je i ta dopuna takva kakava je :)

Poslednja izmena:
@ZorMi:

postoji clan (u nekoj drugoj uredbi) kojim se definise sta je personalni racunar i koje su komponente od kojih se on sastoji, ukratko opticki uredjaji, harddiskovi, osnovne komponente (ploca, proc i ram -zasebno definisano) *video kartice* (GPU, TV tjuneri) itd. Sve je to odavno reseno. Ima nekih nelogicnosti, ne mogu da se setim kojih tacno ali ako se uzme u obzir da su to sve nazvali "personalni" racunar, a ne "licni" ili nesto nedaj Boze jezicki korektno, necudi me uopste da je i ta dopuna takva kakava je :)

Pa sta je u "personalni racunar" jezicki nekorektno? To ti dodje kao direktan prevod od PC (personal computer). Ja sam u svakoj literaturi u vezi racunara i IT sretao ovaj izraz. Po meni je mnogo prikladniji nego "licni". Uostalom danas u svim sferama zivota vidjamo strane izraze poluprevedene od strane "edukovanih" intelektualaca, rezultat njihovog "vokabulara". Ovaj naziv je od vecine retardiranih jos i dobar. :)

Nego, kad izlazi ovo u glasniku?

Cekaju da padne PDV na stampace na 8%, pa ce onda da stampaju glasnik. :d

Neverovatno je koliko je prodaja stala u Nisu zbog toga sto ljudi cekaju smanjenje PDV-a da ustede...

Ne mogu vise da objasnjavam ljudima da to nece ni da se odrazi na krajnje cene a samim tim i krajnje kupce ali sta ces, misle ljudi da ce jeftinije da prodju pa to ti je...

Neverovatno je koliko je prodaja stala u Nisu zbog toga sto ljudi cekaju smanjenje PDV-a da ustede...

Ne mogu vise da objasnjavam ljudima da to nece ni da se odrazi na krajnje cene a samim tim i krajnje kupce ali sta ces, misle ljudi da ce jeftinije da prodju pa to ti je...

Pa kako nece? Jedino ako firma u kojoj radis namerno poveca marze za tih 10%! Uostalom koja je onda svrha smanjenja?

Samo se vi nadajte da cje porasti marzhe maloprodaji koje su i sada PREVELIKE >20%.

Ovo nije zakon o "smanjenju" PDVa vec zakon o "povecanju marze".

Izgleda da je tako. Interesantno kako vecina firmi (prodavaca PC i opreme) ne uvidjaju da im ovo ide u korist - nize cene veca traznja, znaci veca prodaja. Nego i dalje planiraju kako da sto vise uzmu od naroda. Obratite paznju na osnovni zakon traznje umesto sto kukate na forumima: Pri ostalim nepromenjenim uslovima, povecanje trzisne cene robe dovesce do smanjenja traznje i obrnuto. Zar je moguce da ste toliko slepi (malo pre spomenuti prodavci)? Uostalom oni pametniji ce se snaci, smanjiti cene, biti konkurentniji, a firme "grebatori & co. ©" ce propasti, a ja cu se slatko smejati. ;)

Licno mislim da cena nema previse uticaja na potraznju racunara(u nekim granicama naravno). Ako nekome treba racunar, onda ce ga on kupiti, bez obzira kostao on 10% manje ili vise, jedino sto ce mozda uzeti nesto slabiju konfiguraciju, a ako mu ne treba, onda ni 30% smanjenja nista ne znaci.
Konkurencija treba da odradi posao smanjenja cena, jer cim se neko odluci da snizi cene, morace i ostali. Cenovnici mnogih firmi su uradjeni tako da su odvojeno napisane cene bez poreza i sa porezom, tu cemo tacno moci videti kako ce kod njih uticati smanjenje poreza, kad porez ne bude vise 18 nego 8%, skinuo sam par takvih cenovnika, i bas cu ih uporediti sa novim cenovnicima sa manjim porezom, pa ce se odma jasno videti da li su zapravo digli cene.

Nazad
Vrh Dno