ZorMi
Čuven
- Učlanjen(a)
- 11.08.2002
- Poena
- 875
Moja oprema
- Laptop
- HP Spectre x360 - 15-bl152nr / MS Surface Pro 3 / HP 15-dw2009nm...
- Tablet
- Samsung 8 / Xiaomi MiPad5...
- Mobilni telefon
- Samsung Galaxy A70
- Pametni uređaji
- Samsung Galaxy Watch
Xiaomi MiAir Purifier 3C
Xiaomi Mi Robot Mop...
- Pristup internetu
- Kablovski internet
- Mobilni internet
Nisam baš u tom biznisu, imam nekakav uvid... Na primer, neka komponenta košta u USA $299 (krajnja cena u prodavnici, obično se gledaju on-line gde je najjeftinije):mislim da je Zormi tako nesto objasnjavao
1. to je cena bez poreza (u USA se plaća federalni porez na prihod, a državne takse na promet 4-5% nisu uračunate u cenovnik)
2. naš distributer sa svojim smešnim količinama može da dobije najbolju 'distributersku' cenu negde recimo $279
3. transport košta $6-$10/kg ako je pristojna količina, na komad mnogo više, recimo $8 (obično ispada za PC robu 3% na vrednost)
4. bankarski transfer, ovo-ono, na carinu roba stiže recimo sa ulaznom cenom $290
5. carina je 1%-18% zavisno od vrste robe i da li je poreklom sa Tajvana, recimo 5% za računicu izađe $305
6. na taj zbir se odmah plaća ulazni PDV od 18%, pa je nabavna cena za distributera oko $360, u evrima po 1.34 = 268e
7. marža ka dilerima je 5-8% (od toga distributer pokriva sve troškove: plate sa doprinosima, vozila, bankarske kamate na vrednost lagera, rizik od pada cene robe na lageru, kursne razlike, troškove reklamacija, nepomenute troškove pri uvozu, poreze, kazne...).
Malo ili mnogo? Pa zavisi samo od prometa. Za promet od 1 milion evra mesečno može da se pokrije osrednji distributer, ali retko ko ima toliko, možda prvih 3-4.
Cena ka dileru (recimo sa 7%): 287e
8. maloprodajne marže u ovom poslu su reda 10%-15% (od toga prodavac pokriva sve svoje troškove: prostor na skupoj lokaciji, plate, kamate na uložena sredstva, rizik od pada cene ako drži svoj lager, kvarove, kazne...).
Malo ili mnogo? Opet zavisi koliki promet pravi, na par prodatih računara dnevno, malo miševa, podloga, poneki monitor - teško može da se isplati. Mislim da ni najmanja prodavnica ne može legalno da posluje bez 2k evra zarade (tj. 20k evra prometa) mesečno, a takva bogami nije više ni mala. Dragstori posluju sa 20%-25% marže. Jeste jeftinija roba od tehničke ali nemaju mnoge druge troškove (osim rastura kad se ukvare banane :d ).
Cena ka krajnjem kupcu (sa 10% jer je skup artikal) izađe na kraju: 315.6 eura
Dakle, kad kažem 'gledajte USA retail cene i dodajte 5%-10% da bi dobili ovde očekivane u evrima' mislim na ovu računicu.
P.S. Kako cene mogu da budu bitno niže? Pa, teško. Pomogle bi tri stvari: promet, promet i promet da se malo snize 2. 3. 7. i 8. zbog boljeg iskorišćenja kapaciteta, bržeg obrta lagera i para, uvek ažurnih cena iz uvoza... Ali naše tržište ne može da primi veći promet pa makar niko ne zaradio. Ako bi ostala 2-3 distributera onda bi bili uposleni ali to već miriše na monopol, slabu snabdevenost... Dakle, za osetniji pad cena jedino država da popusti na 6., što bi podiglo promet možda samo za 20%. Potreban je viši životni standard i nekoliko puta veća ulaganja u informatiku da bi bilo kao u belom svetu...