Šta je novo?

Pdv 8%!!!

mislim da je Zormi tako nesto objasnjavao
Nisam baš u tom biznisu, imam nekakav uvid... Na primer, neka komponenta košta u USA $299 (krajnja cena u prodavnici, obično se gledaju on-line gde je najjeftinije):

1. to je cena bez poreza (u USA se plaća federalni porez na prihod, a državne takse na promet 4-5% nisu uračunate u cenovnik)

2. naš distributer sa svojim smešnim količinama može da dobije najbolju 'distributersku' cenu negde recimo $279

3. transport košta $6-$10/kg ako je pristojna količina, na komad mnogo više, recimo $8 (obično ispada za PC robu 3% na vrednost)

4. bankarski transfer, ovo-ono, na carinu roba stiže recimo sa ulaznom cenom $290

5. carina je 1%-18% zavisno od vrste robe i da li je poreklom sa Tajvana, recimo 5% za računicu izađe $305

6. na taj zbir se odmah plaća ulazni PDV od 18%, pa je nabavna cena za distributera oko $360, u evrima po 1.34 = 268e

7. marža ka dilerima je 5-8% (od toga distributer pokriva sve troškove: plate sa doprinosima, vozila, bankarske kamate na vrednost lagera, rizik od pada cene robe na lageru, kursne razlike, troškove reklamacija, nepomenute troškove pri uvozu, poreze, kazne...).

Malo ili mnogo? Pa zavisi samo od prometa. Za promet od 1 milion evra mesečno može da se pokrije osrednji distributer, ali retko ko ima toliko, možda prvih 3-4.

Cena ka dileru (recimo sa 7%): 287e

8. maloprodajne marže u ovom poslu su reda 10%-15% (od toga prodavac pokriva sve svoje troškove: prostor na skupoj lokaciji, plate, kamate na uložena sredstva, rizik od pada cene ako drži svoj lager, kvarove, kazne...).

Malo ili mnogo? Opet zavisi koliki promet pravi, na par prodatih računara dnevno, malo miševa, podloga, poneki monitor - teško može da se isplati. Mislim da ni najmanja prodavnica ne može legalno da posluje bez 2k evra zarade (tj. 20k evra prometa) mesečno, a takva bogami nije više ni mala. Dragstori posluju sa 20%-25% marže. Jeste jeftinija roba od tehničke ali nemaju mnoge druge troškove (osim rastura kad se ukvare banane :d ).

Cena ka krajnjem kupcu (sa 10% jer je skup artikal) izađe na kraju: 315.6 eura

Dakle, kad kažem 'gledajte USA retail cene i dodajte 5%-10% da bi dobili ovde očekivane u evrima' mislim na ovu računicu.

P.S. Kako cene mogu da budu bitno niže? Pa, teško. Pomogle bi tri stvari: promet, promet i promet da se malo snize 2. 3. 7. i 8. zbog boljeg iskorišćenja kapaciteta, bržeg obrta lagera i para, uvek ažurnih cena iz uvoza... Ali naše tržište ne može da primi veći promet pa makar niko ne zaradio. Ako bi ostala 2-3 distributera onda bi bili uposleni ali to već miriše na monopol, slabu snabdevenost... Dakle, za osetniji pad cena jedino država da popusti na 6., što bi podiglo promet možda samo za 20%. Potreban je viši životni standard i nekoliko puta veća ulaganja u informatiku da bi bilo kao u belom svetu...

Srbija je jednostavno premalo trzishte sa slabom potroshackom snagom... Shto je vece trzishte i veca potroshacka moc, manje su cene i obrnuto. Evo u Moskvi su cene dosta nize nego u Beogradu iako je carina veca, a porez je isti. Kada imash srednju platu od 1000 dolara i 12 miliona ljudi lako je spustiti cene. Da ne govorim o Americi koja ima najvecu potroshacku bazu.

Malo-malo pa promena PDV-a. Jos od uvodjenja 18% je bila prica o padu na 8% pa od toga nista. Verovatno ce se i ovo tako zavrsiti izuzev neke komplikacije tipa: da PDV 8% ali ako racunar ima graficku i uplacen internet kod lelekoma na 8 godina :)
ZorMi je uglavnom opisao celokupnu problematiku trzista i cena...Samo jos jedna upadica...Na tekuci lager je placen PDV od 18%. Automatskim padom na 8% se desava... Ne bih rekao da ce drzava tako lako vratiti/odobriti 10tak%...

Uopste nije problem u tome da se drzava odrekne ili ne odrekne 10% pdv-a, vec sto se time ne postize mnogo na obrazovanju nacije sto je prvenstveni cilj ove uredbe. Pretpostavimo da cene padnu 10% sto ce svaki ozbiljan uvoznik da uradi jer je pametnom coveku bitnije da napravi veci turn-over, nego da zaradi nominalno vise po komadu, cene low end konfiguracije ce pasti sa recimo 250€ na 225€ sto i nije neki pomak napred, pravi efekat ce osetiti samo oni sa E6700 + 8800 itd konfiguracijama, tako da se postize kontra efekat ustede onima koji vec imaju.

gresis. ako cene zaista padnu (ne sumnjam da ce doneti zakon), onda ce se konfiguracije kupovati zaista lakse. nece biti nekog revolucionarnog skoka u prodaji, ali ce se ljudi makar malo lakse odlucivati na kupovinu sporeta...svako pojeftinjenje je dobrodoslo...

Ja sam ubedjen da cene nece pasti. To se zove rachet efekat au nasem konkretnom slucaju znaci da ce uvoznici prestati da manevrisu na raznorazne nacine i da ce konacno uci u legalne tokove i da se maticna ploca nece uvoziti kao rezervni deo za kamion.
To je ono sto Mladja stalno govori: bolje smanji poreze/poresku osnovicu pa ce se baza povecati nego da raspalis 20% pa svi vode "creative accounting" u firmama...

da, samo sto je on sa 0% opicio na 18%. bas mu hvala na tome...

...bas vala, on jedno prica, a drugo radi.

...bas vala, on jedno prica, a drugo radi.

Znash, lako bi ja povezivao sta svi oni treba da urade, samo kad bi shvatio o cemu pricaju..

A da bi demostrirao u cemu je moja problematika, skinite atacment, pa prosudite sami cemu treba da se nadamo ;).

Mislim, shvatio bi ja njih, al ih nista ne razumem..

Prilozi

• Hit.zip
    264.5 KB · Pregleda: 140
Poslednja izmena:
Najnovije vesti

Izglasano u skupštini, porez 8%, malopre bilo u vestima!

Sečem glavu ako padnu cene za 10%.
Garant prvo sledi poskupljenje 10% a smanjenje cena kao i uvek!

Ne sećam se nešto da su cene komponenata pale 22% kad je skinut porez na promet i uveden PDV 0% na komponente.

Nadlezni ministar je, u sustini, dao obecanje. A posto su izradili budzet u skladu sa blago ekspanzivnom politikom, tj. nisu sebi previse vezivali ruke, mozemo uskoro ocekivati smanjenje.

... mozda je malo off-topic ali ono sto primecujem je sledece ... svi distributeri i prodavci se zale na lose poslovanje, lose uslove, zakone, troskove itd. ... a svi su na kraju po prometu itekako u plusu, odbijanje pdv-a na kraju godine, subvencije za zaposlene, placanje minimalaca a kesh na ruke, sve dishe i menadzeri voze dobra kola, firme rastu, sire se, svi se reklamiraju, svi letuju, zimuju, svi se dobro opremaju, svi... ebga.

:wall:

definitivno se slazem sa Brozom, posto verujem da dobar deo HW ulazi u nasu zemlju na "crno" (manje vise) a smanjivanjem PDV-a manipulacije oko utaje poreza ce definitivno biti manje interesante i jedino sto cemo mi kao krajnji kupci videti bice izjednacavanje cena na nasem trzistu i blag pad cena gabaritnih komponenti kao sto su monitori, kucista i sl. jer se oni (ja verujem) do sad uvozili regularno zbog gabarita,.. bar se nadam ;)

Cekajte pa onda znaci da cene ce biti "izjednacene" kod svih prodavaca... pa to nam bas i ne odgovara... (ako sam ja ovo dobro shvatio, bosanac dok shvati hahahaha :-devil-: :-devil-: ) evo meni na primer uopste nesmeta sto je uvezena roba na crno... manje su cene... a garancija... to u srbiji bas i ne vazi... ima dosta ljudi koji su imali losa iskustva sa garancijom... sve u principu zavisi da od prodavca do prodavca, meni licno neznaci nista da li dobio garanciju na komponentu na godinu dana,dve ili tri... Nekazem ja da netreba se porez smanjiti ali kakva vajda od tih 10% manje... da su spustili za 18% vec bi znacilo dosta za "opismenjavanje" naroda... ali opet bi prodavci nasli nacin da se cene vrate na priblizno isti nivo pre smanjenja (ukidanja) PDV-A...

Ovo sa porezom mene lično uopšte ne uzbuđuje. Ovde su svi nenormalni i alavi, tako da teško da će neko od nas da se ozbiljno ovajdi od smanjenja PDV-a.
Evo o čemu pričam : paralelno sa ovom pričom o PDV-u od 8% smanjuju se i porezi na prenos apsolutnih prava sa 5% na 2.5% i ukida se porez na kupovinu prvog stana, a pre nego što su uopšte stupili na snagu, prodavci brže bolje digli cene i preko 10%, tako da recimo stanovi koje sam ja gledao od oko 80.000 su sada 90.000, tako da sam ja u fazonu : bolje da ne diraju ništa !
I onako čim se nešto pozitivno desi po krajnjeg kupca doseti se neki šljam kako da sebi pretoči u đžep

Slažem se u vovoj zemlji sve se radi naopako

Da je to istina evo jos jednog primera. Pre par meseci kupio sam cipele za 5k dinara. Posle nekog vremena za vreme snizenja odem u istu radnju i pogledam isti model cipela koji na nekakvom snizenju. Cenu su snizili sa 6,15K dinara na 5k dinara! Malo sam se nasmejao i otisao.

Problem s tim zakonom biće tumačenje na šta se odnosi smanjenje poreza. A tumačenje po pravilu kasni, pa još ni ono ne bude jasno, npr. prošlog puta pisalo nešto kao 'uređaji za arhiviranje podataka', a da li tu spada hard, optika, diskete, usb flash, memorijske kartice, MP3 playeri, sve ili ništa... to ni inspektori nisu umeli da se slože, jedan tvrdi jedno i traži naplatu zaostalog poreza, drugi tvrdi drugo i piše kaznu zbog oštećenih kupaca (iako je naplaćeni višak ustvari otišao državi).

A što se tiče prilike za naduvavanje cena - zakon ni sad ne sprečava prodavce da dignu cene 20%, ma šta 20%, bolje 100%... ne treba im nikakav izgovor. Svako bi voleo da za kratko vreme namlati pare, obezbedi porodicu i ode na pecanje (po mogućstvu na Karibe). Ali tu ima prepreka, recimo dve sitne i dve krupne.

1. sitna: pad prodaje zbog više cene. Relativna stvar, danas je kartica od 300e super prilika, prekosutra ta ista za 250e preskupa. Većina ne kupuje prema MHz ili MB po dinaru nego poređenjem cenovnika. Ustvari im i ne treba PC za (isplativ) posao nego samo vole da ga imaju pa je 'dobra cena' dovoljan izgovor za kupovinu, a ona je relativna kategorija.

2. sitna: postoji nekakva državna anti-monopolska komisija koja mora da reaguje ako neka firma (ili više u dogovoru) diktira preko 40% tržišta nekih proizvoda. Jasno da ta komisija nije reagovala ni kod mnogo jačih grana i igrača, mala je šansa da je zabrine IT sektor.

3. krupna: postojećih 20tak značajnijih distributera ne mogu ni sami sa sobom da se nešto dogovore a kamoli međusobno, nego radije podmeću i podvlače se i krše svaki dogovor. A tek prodavci...

4. krupna: armija gladnih preduzetnika koji samo merkaju gde da ulože pare čim se ukaže prilika za ekstra zaradu, a nerealne cene konkurencije su dobra prilika. Ovo tržište je zrelo i zasićeno, ima popularnijih, šta ja znam, pekare, kladionice, pa beše menjačnice i igraonice, do nedavno dragstori... 'valjanje kompjuktera' je bilo u modi pre 5-10 godina.

Rezime: smanjenje poreza će se odraziti na cene ali ne tako brzo i glatko dok se prvo ne odmere rizici, nejasnoće, tumačenja, odrade popisi, prepravke softvera i knjiženja... Ti početni efekti mogu u startu malo dići cene i delom neutralisati smanjen porez dok ne primora spremnija i brža konkurencija da se vrate. A leti su i lageri poluprazni zbog vansezone... što je po meni bitnije, zastareo ulaz više diže cenu nego poreska stopa ova ili ona.

Izgleda nista od smanjenja stope PDV-a (tako bar kazu na vestima malopre), a Kingston skocio jutros na Tajvanu skoro 10%

Svaka chast!Opet mi Srbi kao je li raspravljamo o nechemu shto je vec odavno dogovoreno.
Stopa od 8% vazhice samo za rachunare sa atestom.Eeeeeeeeeeeeee da li vam je sada malo jasnije.Ako nije sledi pojashnjenje.Svaki atest od 20.000 do 40.000 dinara.I tu nije kraj - promenite grafichku e sada to nije isti rachunar ajde opet na atest.Naravno Mika i Zhika imaju para za to je li a mali Radojica nema i josh hiljade malih Radojica.Ipak Mika i Zhika odluche da je bolje ipak uplatiti unapred odredjenu svotu kao osiguranje.Ali ne na drzhavni rachun negoli na rachun nekog savetnika je li neke banke jer mu fali josh malo do 10.000.000 eura,shta cemo chovek voli okrugle brojke.I onda Mika i Zhika imaju je li pravo prvenstva prolaza :).
Zhivi bili pa videli!!!

Poslednja izmena:
Atest? Kakav bre crni atest?
Ajde neka mi neko objasni sta znaci atest konfiguracije? Sta se tu meri? Nivo buke i prasine u kucistu??

Mislim da ne treba da budemo naivni i da ipak,verujemo u kreativne sposobnosti pri osmishljavanju osnovnih parametara pri atestu od strane onih koje nismo birali!!!
Oni su se izabrali sami i to jedno 3. ili 4. put :)

Poslednja izmena:
Atest??Wtf??
Poslednje sto sam ja cuo jeste da je zakon usvojen, kao i amandman da se poreska olaksica odnosi i na kompjuterske komponente.
Atest, ako se igde i pominje verovatno znaci da komponente/racunari treba da budu novi a ne polovna roba sa nekog evropskog otpada.I moguce je da treba da poseduju onaj ROHC standard...

Nazad
Vrh Dno