Sve zavisi od uvoznika, ako on kaze da je cifra 50e+PDV onda je toliko, sa 18% na 8% bi trebalo da bude jeftinije, ali kad gledas kakvi su uvoznici onda ce biti 55e+PDV, opravdace to kao veliki troskovi transporta, kao i inace. Posle ce cene padati pa ce doci na 50e+PDV, samo sto ima jedna kvaka on na tih 50e+18% zaradi 10e, a na 8% zaradi prvo 15e, posle bude globalno pojeftinjenje koje ga navodi da spusti na 50e ali ponovo zaradjuje 15e, a mi kao prodavci moramo da se odreknemo tog dela marze, tako da ce se puno malih firmi zatvoriti, sto je relativno dobro, jer te male firmice obaraju promet, prodaju p4 za 200e, i rade na kolicinu ne gledajuci kvalitet, a ja kad sastavim takvu masinu ali umesto ECS stavim asus ili gigabyte, pa umesto integruse ubacim bar taj neki 7300LE, umesto NCP ubacim Kingston ili Corsair, pa gledas da prodas sto bolje napajanje, to ispadne i duplo skuplje... ali meni se takve masine ne vracaju na rma, a ovi sto prodaju "leve" komponente, od**bu musterije, pa dolaze meni na servis, posle ponovo oce da kupi masinu, al jeftinu, pa ide u neku radnjicu za 200e P4, i krug se zatvara...
8% ponovo odgovara velikim igracima, jer toboze, kako on zna koji je meni uvoz, i ko cita ono malo sta pise iznos PDV-a...
Trebalo bi da se uvede porez 8% samo na gotove masine, a za komponente da ostane 18%, tako da uvoznici nece imati prostora za manipulaciju cenama i porezima, bilo bi vise posla za knjigovodje, ali oni su za to placeni... a meni kao "proizvodjacu" tih 10% vrate, jer je otislo za 8% PDV-a, i kupac srecan i prodavac a ko kupuje na komponente... taj je navikao na 18%