Šta je novo?

PC-press sramota

Geek_master je napisao(la):
opise par tft monitora (hteo da kupim). I jedan i drugi su bili vrlo losi, kratki, sustina se svodila na "lepo, sareno, kupite" i neke nebitne testove, a pravo poredjenje i strucni komentari su skoro popuno izostali
jel mozes da se setis koji je broj i txt u pitanju?

Za male pare SK je zakon.Ortak ga kupuje,a ja digital ili mikro(zavisi od toga sta mi treba i sta hocu).Ako hocu nesto o hardwearu procitam sk+digital,ako hocu nesto o softwearu onda mikro(relativno im je dobar cd sa programima).PC press mnogo oscilira u kvalitetu tekstova od br do br(i to skoro ceo casopis),i definitivno izbegavam da ga kupujem(procitam ako neko od ortaka greskom uzme :d ).SK sa svojim tekstovima je stvarno dobar,kao sto neko od vas rece fali OC u textovima,ali i dalje su im tekstovi upotrebljivi kad se odlucujes pri kupovini hardweara(cesto bolji i od digitala+objektivniji bar po mom misljenju),i vrlo su im prakticni tekstovi.Digital je najbolji hardwearski casopis kod nas(mogu da se porede sa nekim stranim),ali s vremena na vreme umeju da zakenjaju(jedan tekst koji je toliko los da se zapitam odakle su nasli tu dileu),u poslednje vreme su malo legli na rudu(da se ne lazemo),firmi koje prodaju hardwear i tekstovi su im postali mlaki(da ne kazem bljutavi),ali ne svi tekstovi(otprilike 10-15%).Ipak umeju da se vrate na pravi put.Mickro je najbolji sto se tice softweara.

deka je napisao(la):
Pored svega sto ste rekli, mislim da ste zaboravili jos nesto: previse cesto objavljuju nerazumljivo veliki broj opisa/testa konfiguracija domacih firmi i to na X strana?!? Da li je moguce da to neko stvarno cita?
Prikljucujem se oceni da je poslednji broj stvarno dno dna (a posebno kada se uzme u ubzir kakav je nekada bio casopis).

Posto sam manje vise sve ja to pisao, odgovoricu ti. Poenta je u tome da PC Press uopste nije namenjen populaciji koju cita Bench, jer to je 5% ovog trzista. Namenjen je ljudima koji posvete vremena racunarima daleko manje od tebe i mene, Deko, i koji zele sazvakan text. Takvih ljudi u Srbiji ima 80%, dok 15 posto ostavljam ljudima koji su totalni duduci i ne znaju skoro nista o racunarima. U ovih 100% upadaju ljudi koji kupuju/citaju/prate bilo kakvu IT literaturu.
Takodje, ovo trziste nije samo trziste koje mi znamo. Ne zive Pin, Pakom, i ostali samo od nas koji kupujemo zasebno komponente. Ziv primer je caletova firma koja je raspisala tender, gde sam manje vise ja savetovao sta da se kupi - uzeli su 300 racunara. Pitaj maloprodavce koliko im vremena treba da prodaju 300 konfiguracija?
Takav tekst treba da pomogne nekoj firmi da se odluci za pravu firmu za racunare - da li ce uzeti FSC masinu od Pakoma, ili ce uzeti Pakomovu masinu, ili neku konfiguraciju od nekog sasvim drugog...
Mene je pisanje toliko teksta o konfiguracijama toliko zamorilo, jer sam zbirno napisao reda 60000 karaktera za 3 meseca o istoj temi, pa mi je poslednji tekst osetno slabiji. Posebno sto sam bio potpuno depresivan iz sasvim drugih razloga, probili smo sve rokove u kasnjenju zbog PDV-a (izazvao ne davanje na revers) itd., ali to tebe kao citaoca ne treba da brine, ti hoces savrseno dobar tekst.

Razumi i da smo mi novinari ziva stvorenja, podlozna svemu cemu podlezu i svi ostale duse na ovoj planeti ;).

P.S Za ostale textove ne mogu da odgovaram (tj. njihov kvalitet), ali ako ti se ne svidja casopis, sto dajes 270 dinara za njega?

Bahati [SiD] je napisao(la):
jel mozes da se setis koji je broj i txt u pitanju?

Slagacu te ako ti kazem koji je broj bio, ali cini mi se nesto tipa oktobar 2004.
Cini mi se da je otprilike bilo 4 17" monitora na testu, i cini mi se da je bilo 2 LGa, jedan samsung i jedan benq (opet cu te slagati). Znam da ti radis testove monitora, ali nisam obratio paznju da li si bas radio taj. Konkretna zamerka je sledeca: ta 4 monitora su bili na oko 2 strane, sa dosta slika (ok) pa je pored nekih beskorisnih tabela sa specifikacijama, za opis svakog monitora ostao po malo duzi pasus. Receno je ponesto o svakom, bez nekih ubedljivih zakljucaka. NIGDE nije bilo nikakvog uporedjivanja modela, bilo sta po cemu bi se jedan razlikovao od drugoga, i posle citanja nisam mogao da dodjem ni do kakvog konkretnog zakljucka.

Voodoo_NBGD je napisao(la):
Da pokazes rodbini sliku u novine? :d ;)
Dobar je SK, kakav je mogao da bude... :)

Ma kakva crna rodbina, kolega, pa da me uhvate na delu kako ne ucim ;)
Cuvam to da pokazujem devojkama :D :d :D

@nesharm, sad si me tek nasmejao.

Da parafraziram tebe onako kako ja to vidim:

1. PCP daje tekstove koji nisu namenjeni nama "sitnim" potrosacima i "boljim znalcima" ,
[teza]

2. vec su tekstovi namenjeni ljudima u "velikim" firmama koji su "veliki" potrosaci i "mali znalci", nesto kao prirucnik za raspisivace tendera
[ANTITEZA]

3. A ti nabavljaci se kod izbora masine uopste NE konsultuju sa onima koji se nesto u materiju razumeju i uobicajeno ne ne citaju PCPress,
[APOTEZA]

4. vec sa vama koji pisete za njega (sam si naveo sebe kao primer) .
[SINTEZA]

PS
Ostaje Vam samo da uz svaki isporuceni racunar sa takvih tendera ugovarate i godisnju pretplatu na PCP sa sve PDV-om, ili isporucite po neki od neprodatih primeraka u kojima ne oskudevate.
[NEBULOZA]

Poslednja izmena:
Ma zormanic, Nesha je u pravu...Ne moze niko ochekivati ni od jednog domaceg chasopisa da pishe za manjinu...Opstaje onaj koji se prodaje, prodaje se onaj koji je namenjen vecini, a vecina je kompjuterski obrazovana ispod proseka...To je chista ekonomija, drugachije u ovakvoj zemlji ne moze biti...
Stvarno ne vidim razlog zashto bi iko ko provodi vreme na netu kao vecina nas na forumu, trebao da kupi neki domaci chasopis...Jedino mi je logichno ovo shto Bane i Delimir kazu, da vide kako kolege pishu, i da prate kako uopshte radi konkurencija...Ali opet u svrhu poboljshanja chasopisa tako da bude za vecinu, a to nismo mi...Mi sa foruma smo manjina, mi imamo net koji je mnogo brzi i obimniji sa informacijama, i ima dugme "search" :)

zormanic je napisao(la):
@nesharm, sad si me tek nasmejao.

Da parafraziram tebe onako kako ja to vidim:

1. PCP daje tekstove koji nisu namenjeni nama "sitnim" potrosacima i "boljim znalcima" ,
[teza]

2. vec su tekstovi namenjeni ljudima u "velikim" firmama koji su "veliki" potrosaci i "mali znalci", nesto kao prirucnik za raspisivace tendera
[ANTITEZA]

3. A ti nabavljaci se kod izbora masine uopste NE konsultuju sa onima koji se nesto u materiju razumeju i uobicajeno ne ne citaju PCPress,
[APOTEZA]

4. vec sa vama koji pisete za njega (sam si naveo sebe kao primer) .
[SINTEZA]

PS
Ostaje Vam samo da uz svaki isporuceni racunar sa takvih tendera ugovarate i godisnju pretplatu na PCP sa sve PDV-om, ili isporucite po neki od neprodatih primeraka u kojima ne oskudevate.
[NEBULOZA]

Ne vidim svrhu da odgovorim na ovo. Zakljucke si izveo sam, kako ih ti vidis...

driver je napisao(la):
Ma zormanic, Nesha je u pravu...Ne moze niko ochekivati ni od jednog domaceg chasopisa da pishe za manjinu...Opstaje onaj koji se prodaje, prodaje se onaj koji je namenjen vecini, a vecina je kompjuterski obrazovana ispod proseka...

Ne, vuno, prosek je vecina i uvek ce biti.
Ti na koje ti mislis, "bench korisnici" su natprosecno obrazovani (ne ubrajam tu tebe, ti si u izuzecima, "bench voonaa korisnik" ;).

A ja mislim da stil pisanja treba da bude prihvatljiv za svakoga i da je se u tome ogleda kvalitetan tekstopisac, kada o casopisima pricamo.
Ogranicenje je ako samo jedan tip publike razume sta je "pisac hteo da kaze".

Pozdrav!

Driver je 100% u pravu, od kada sam poceo da visim na netu ne kupujem ni jedan casopis, ne treba mi, i tako komp godinama drzim isti, zanima me samo tehnologija, a ne konkretni modeli... a i u ovom 2. slucaju bi opet pre gledao na netu...

GIGAFAN je napisao(la):
Digital je najbolji hardwearski casopis kod nas(mogu da se porede sa nekim stranim),ali s vremena na vreme umeju da zakenjaju(jedan tekst koji je toliko los da se zapitam odakle su nasli tu dileu),u poslednje vreme su malo legli na rudu(da se ne lazemo),firmi koje prodaju hardwear i tekstovi su im postali mlaki(da ne kazem bljutavi),ali ne svi tekstovi(otprilike 10-15%).Ipak umeju da se vrate na pravi put.
Stani malo, pa zar mislis da smo ludi da se prodajemo parcijalno??? :) Da smo hteli da se prodamo prodali bi se svima i namlatili pare za kratko vreme. To sto kvalitet nekog teksta ume da bude problematican (a to je nazalost tacno), ne znaci da pisemo placene tekstove. Ili mislis da je to u stilu "platili su za dva teksta, ostale pisemo posteno" :D
Inace, rad sam cuti pravu kritiku. Znaci: vise ovoga, manje onoga itd. Zanimljive su kritike ljudi koji povremeno kupuju casopis i zale se na kratke opise. Pa zamislite one koji redovno kupuju (a takvi nam i jesu ciljna grupa) i kako bi oni reagovali da im u SVAKOM opisu ponavljamo istu pricu??? Pa to se radi jednom, da se ljudi upoznaju sa novom tehnologijom a posle ide samo kraci prikaz specificnosti tog modela. Naravoucenije: kupujte redovno :d
Posebna prica je poredjenje sa stranim casopisima i njihovim kvalitetom. Pa znate li kakav bi bio Digital kad bi kostao koliko i strani casopisi? Ali ko bi to platio? Hiljadu ljudi najvise. Uostalom, obratite paznju na "fer" taktiku hrvatskih casopisa. BUG u hrvatskoj kosta 33 kune (oko 350 dinara), u Crnoj Gori 4.9 eura (oko 390 dinara), a u Srbiji samo 290!!! Ocigledno je da se ide sa nerealno niskom cenom da bi se zauzelo trziste i eventualno upropastila konkurencija. Zato dobro razmislite pre nego sto uporedite domace i strane casopise.

Evo, ako dozvolite mala kritika..........

Sasa: Ne dopustamo :)

Poslednja izmena od urednika:
Kritike Digitalu na drugom mestu, forumu Digitala ili na mail uredniku, ovde ne.

Sasa je napisao(la):
Kritike Digitalu na drugom mestu, forumu Digitala ili na mail uredniku, ovde ne.
Iz postovanja prema moderatoru, samo cu navesti mail za predloge i kritike: [email protected] mada mi nije najjasnije zasto je tako reagovao jer: "Bench Clubbing - IT ćaskanje u neformalnom maniru..."
Pozdrav imenjaku :)

Sasa je napisao(la):

Hahhahahahhaa.....
Ovo je tako neprikladan komentar... Ili odgovorite coveku na kritiku ili precutite. Sta sad, zabranjeno kritikovanje digitala na benchmark forumu.
Mislim, ja digital kupujem redovno u zadnjih godinu dana i nacin na koji je na ovom forumu odgovarano na prozivke sa vase strane mi se bas svideo. Do sada ste vi Sasa (ne znam da li je glupo sto persiram) odgovorili svakom ko je kritikovao digital na jedan skroz korektan nacin, ali ovo sad je stvarno smesno, posebno zato sto je kritika bila konkretna i uopste nije bila uvredljiva.

Pozdrav

Toma37 je napisao(la):
Hahhahahahhaa.....
Ovo je tako neprikladan komentar... Ili odgovorite coveku na kritiku ili precutite. Sta sad, zabranjeno kritikovanje digitala na benchmark forumu.
Mislim, ja digital kupujem redovno u zadnjih godinu dana i nacin na koji je na ovom forumu odgovarano na prozivke sa vase strane mi se bas svideo. Do sada ste vi Sasa (ne znam da li je glupo sto persiram) odgovorili svakom ko je kritikovao digital na jedan skroz korektan nacin, ali ovo sad je stvarno smesno, posebno zato sto je kritika bila konkretna i uopste nije bila uvredljiva.
Pozdrav
Hahaha, ovo je zanimljiva zabuna :D . Sasa kome se ti (Vi ;) ) obracas je Sasa Uzelac iz Sveta Kompjutera, a Sasa iz Digitala na koga ti mislis sam ja i naravno da ne bezim od kritika.

Ovo jeste IT caskanje u neformalnom maniru, ali u to ne spada slanje pohvala i kritika nekom uredniku ili casopisu. Za to sluzi mail koji si napisao.
Ovde smo obojica samo kao obicni korisnici i ne treba da se diskutuje ni o cemu sem o Benchmar "on-line magazinu/casopisu" kako god i opet ne u ovoj nego u "Benchmark" sobi.

Pozdrav!

Poslednja izmena:
Tomo, proveri ubuduce kome i sta pricas :d
I ne, ovde nije dozvoljeno kritikovanje Digitala, pogledaj post iznad.

Panti ispravka, ovde sam samo "Sasa", user u slobodno vreme i moderator kada me neko nervira :)
To sto neki mesaju vise zanimacija sa ovom, njihov je problem i greska.

Poslednja izmena:
Panta je napisao(la):
Hahaha, ovo je zanimljiva zabuna :D . Sasa kome se ti (Vi ;) ) obracas je Sasa Uzelac iz Sveta Kompjutera, a Sasa iz Digitala na koga ti mislis sam ja i naravno da ne bezim od kritika.

Ko ce vas sve pohvatati :) . Ima vas dosta ovde...
Izvinjenje sa moje strane...

Sasa je napisao(la):
Ovo jeste IT caskanje u neformalnom maniru, ali u to ne spada slanje pohvala i kritika nekom uredniku ili casopisu. Za to sluzi mail koji si napisao_Ovde smo obojica samo kao obicni korisnici i ne treba da se diskutuje ni o cemu sem o Benchmar "on-line magazinu/casopisu" kako god i opet ne u ovoj nego u "Benchmark" sobi.
Pozdrav!
Ovaj odgovor pisem iskljucivo kao obican posetilac Bechmark sajta: Zar nisu zato napravljene dve sobe, jedna samo o Bechmarku a druga o IT desavanjima uopsteno??? Koliko znam, postoji gomila thread-ova sa pohvalama i kritikama na racun svih domacih casopisa. Je li to doslo do neke promene u vodjenju foruma ili...? Nije mi bas najjasnije ovo tvoje da treba raspravljati samo o Benchmark sajtu.
Uzgred, nikakve ljutnje nema (naravno), samo me interesuje sta se desava da bih znao kako da reagujem ubuduce na pominjanje Digitala na ovom forumu. :wave:

Panta je napisao(la):
Ovaj odgovor pisem iskljucivo kao obican posetilac Bechmark sajta: Zar nisu zato napravljene dve sobe, jedna samo o Bechmarku a druga o IT desavanjima uopsteno??? Koliko znam, postoji gomila thread-ova sa pohvalama i kritikama na racun svih domacih casopisa. Je li to doslo do neke promene u vodjenju foruma ili...? Nije mi bas najjasnije ovo tvoje da treba raspravljati samo o Benchmark sajtu.
Uzgred, nikakve ljutnje nema (naravno), samo me interesuje sta se desava da bih znao kako da reagujem ubuduce na pominjanje Digitala na ovom forumu. :wave:

Koliko ja to kapiram, diskusija o svemu sto je IT je ok, pa i casopisima, nasim ili stranim, on-line ili stampanih je ok.
Ali da ti kao GLOD Digitala! kazes "moze ljudi kritika, samo napisite" a da ljudi ispod toga pocnu da navode, ne moze.
Kapish ? :)

Pozdrav!

Sasa je napisao(la):
Ovo jeste IT caskanje u neformalnom maniru, ali u to ne spada slanje pohvala i kritika nekom uredniku ili casopisu. Za to sluzi mail koji si napisao.
U principu se slazem sa tobom, ali ako cemo terati mak na konac (a to obojica volimo da radimo :D ) onda je ceo ovaj thred nepozeljan jer je rec o kritici jednog casopisa, zar ne?

Sasa je napisao(la):
Koliko ja to kapiram, diskusija o svemu sto je IT je ok, pa i casopisima, nasim ili stranim, on-line ili stampanih je ok.
Ali da ti kao GLOD Digitala! kazes "moze ljudi kritika, samo napisite" a da ljudi ispod toga pocnu da navode, ne moze. Kapish ? :)
Pozdrav!
Paaa, tako "nacrtano" kapiram cak i ja ;) Elem, odoh sad da sredim Forum na Digital sajtu a ti vidi kako ces da objasnis Peci sto me teras da pravim konkurenciju Benchmarku :D
Izgleda da je problem sto sam jedan od retkih urednika (jedini?) koji redovno posecuje Benchmark i caska sa citaocima. Ima gomila threadova u kojima postujem a da nisu vezani za Digital, samo mi je tesko da se suzdrzim kad neko neopravdano vredja i potcenjuje. Uzgred, nigde nisam naveo da ocekujem kritike i pohvale na ovom forumu (mada se slazem da zvuci logicno da ih postave tu). Ona mail adresa je i dalje otvorena.
Izvinjavam se Sasi, "user-u u slobodno vreme" na eventualnim neprijatnostima koje sam izazvao. :)

Poslednja izmena:
Ima gomila threadova u kojima postujem a da nisu vezani za Digital, samo mi je tesko da se suzdrzim kad neko neopravdano vredja i potcenjuje.

iskreno mislim da ničim nisam uvredio, samo sam uskočio na ono: "Inace, rad sam cuti pravu kritiku."
Imam jos par primedbi, ali obzirom da je zabranjeno otićiću u pravcu linka.

Panta je napisao(la):
Izgleda da je problem sto sam jedan od retkih urednika (jedini?) koji redovno posecuje Benchmark i caska sa citaocima. Ima gomila threadova u kojima postujem a da nisu vezani za Digital, samo mi je tesko da se suzdrzim kad neko neopravdano vredja i potcenjuje.

Zaboravio si Nedju, a.k.a. "glavna lozana u sobi moderne tehnologije". :D On je najaktivniji clan biblioteke i urednik u jednom coveku, definitivno. Osim ako nisi mislio iskljucivo na GLODUR-e... To je posebna vrsta ljudi :d

Panta je napisao(la):
U principu se slazem sa tobom, ali ako cemo terati mak na konac (a to obojica volimo da radimo :D ) onda je ceo ovaj thred nepozeljan jer je rec o kritici jednog casopisa, zar ne?

Ne, ovo je diskusija medju clanovima Benchmark foruma u neformalnom maniru, dakle sve je OK. :)

Panta je napisao(la):
Paaa, tako "nacrtano" kapiram cak i ja ;) Elem, odoh sad da sredim Forum na Digital sajtu a ti vidi kako ces da objasnis Peci sto me teras da pravim konkurenciju Benchmarku :D

Uplasice se Peca sigurno ;)

Panta je napisao(la):
Izgleda da je problem sto sam jedan od retkih urednika (jedini?) koji redovno posecuje Benchmark i caska sa citaocima. Ima gomila threadova u kojima postujem a da nisu vezani za Digital, samo mi je tesko da se suzdrzim kad neko neopravdano vredja i potcenjuje. Uzgred, nigde nisam naveo da ocekujem kritike i pohvale na ovom forumu (mada se slazem da zvuci logicno da ih postave tu). Ona mail adresa je i dalje otvorena.

Da izgleda da samo ti imas vremena za *******ciju iako casopis,[ograda] po recima drugih, ja licno ne znam jer ga i ne citam [/ograda] ima mnogo lektorskih, gramatickih i semantickih gresaka. Ja da sam ti gazda, ne bi mi se tako ponasao ;)

Pozdrav!

zokish je napisao(la):
iskreno mislim da ničim nisam uvredio, samo sam uskočio na ono: "Inace, rad sam cuti pravu kritiku."
Imam jos par primedbi, ali obzirom da je zabranjeno otićiću u pravcu linka.
Nisam ni mislio na tebe vec na GIGAFAN-a koji je posumnjao u nasu objektivnost, a to za mene jeste uvreda.
byMaX je napisao(la):
Zaboravio si Nedju, a.k.a. "glavna lozana u sobi moderne tehnologije". :D On je najaktivniji clan biblioteke i urednik u jednom coveku, definitivno. Osim ako nisi mislio iskljucivo na GLODUR-e... To je posebna vrsta ljudi :d
Mislio sam samo na GLODUR-e jer bi onda pored Nedje trebalo pomenuti i Cerica (ccc, MAX, bruko zaboravio si svog urednika :D ) a verovatno i jos nekoga.
Sasa je napisao(la):
Da izgleda da samo ti imas vremena za *******ciju iako casopis,[ograda] po recima drugih, ja licno ne znam jer ga i ne citam [/ograda] ima mnogo lektorskih, gramatickih i semantickih gresaka. Ja da sam ti gazda, ne bi mi se tako ponasao ;)
Pozdrav!
Ooooo, sta mi je rek'oooo :D Slusaj, ako Zeljko "slucajno" dobije anonimno pismo sa prituzbama na moj rad, znacu koga da trazim ;) Krajnje je vreme da pocnes da cenis nas doprinos prosirenju recnika. Pa samo Stameni zasluzuje posebno izdanje pravopisa, po njegovim standardima :smash:

A sada Vi meni, kao "obicnom" clanu foruma, i "natprosecnom" citaocu IT casopisa, lepo objasnite sledece:
Kako je moguce, da pored "prisustva" na ovakvom forumu, "promaknu" raznorazni propusti (da ne kazem tezu rec)?
Mogu da razumem pojednostavljen "strucni jezik" zbog sirokog kruga citalaca, ali zar iza toga ne treba da stoji iole ozbiljan pristup (strucno-tehnicki), a ne samo pausalne tvrdnje, koje ce biti tranzirane po forumima.
Zar je nejasan "filing" ovog foruma, da se obrazloze tehnicke prednosti ili nedostaci (uz postovane "rezultate" testova, ili bez njih), pa cak iako je neko FAN ove ili one firme ili modela bilo koje komponente.

Pozdrav svima, pa makar ne bili urednici :wave:

Vladd je napisao(la):
A sada Vi meni, kao "obicnom" clanu foruma, i "natprosecnom" citaocu IT casopisa, lepo objasnite sledece:
Kako je moguce, da pored "prisustva" na ovakvom forumu, "promaknu" raznorazni propusti (da ne kazem tezu rec)?
Mogu da razumem pojednostavljen "strucni jezik" zbog sirokog kruga citalaca, ali zar iza toga ne treba da stoji iole ozbiljan pristup (strucno-tehnicki), a ne samo pausalne tvrdnje, koje ce biti tranzirane po forumima.
Zar je nejasan "filing" ovog foruma, da se obrazloze tehnicke prednosti ili nedostaci (uz postovane "rezultate" testova, ili bez njih), pa cak iako je neko FAN ove ili one firme ili modela bilo koje komponente.
Pozdrav svima, pa makar ne bili urednici :wave:
Kome si se obratio? Na osnovu prvog pitanja bih pomislio da je upuceno meni, ali me onda zbunjuje ovaj treci deo, a pocetak je formulisan ("Vi") kao da je sve upuceno jednoj osobi (uz persiranje).

Nazad
Vrh Dno