Ja sam prosle nedelje bio u UK, sa (jednim od) ciljem da pazarim laptop. Imao sam jaku naklonjenost da pazarim MacBookPro, ali sam posle silnih napisa o hardverskim problemima htep da ga detaljno testiram. Stoga sam 4-5 dana svakodnevno išao Apple Regent Store i igrao se ponekad i ceo sat sa izloženim modelima. Takođe sam obišao i nekih 30-tak radnji koje prodaju i PC laptope i isprobao raznorazne aktuelne Acere, Asuse, Samsunge, Toshibe i Sony.
Osnovna ideja je bila da uzmem 13-14" laptop, Core Duo proc 1.83-2GHz, 1GB memorije, 80-100GB disk, ne-integrisana grafika. Prvenstveno se bavim SQL/ASP programiranjem + web design/development.
LM, maltene posle jednog dana izbor se sveo na Sony SZ1 seriju ili MacBookPro. Ovaj drugi je veći nego što sam hteo, ali je imao sve druge lepote za koje kod Sonyja doplaćuješ.
Izrada i jednog i drugog je fantastična, to bez daljnjeg. Čvrsto i lagano za nošenje. MBP međutim, pogotovo prve serije, imaju dosta sitnih hardverskih problema. Ljudi se žale na vrlo jako grejanje, zavijanje koje se javlja kada je CPU core idle i tome slično (imaš jako mnogo priče o tome na notebookreview.com i macrumors.com forumima). Problem sa grejanjem je veoma očigledan - na primercima u Apple Storeu sam ruke na gornjoj desnoj ivici tastature mogao da držim max 10-15s posle toga već gadno peče. Bukvalno prži i moraš da pomeriš ruku. Ima na Netu i priče zašto je to tako (preterivanje sa pastom za hlaženje) no je bitna stvar što Apple omogućava da vratiš primerak i uzmeš drugi, ako imaš bilo kakav problem. Stoga sam razmatrao sledeće stvari.
MBP, privlačne stvari:
- CoreDuo 1.83GHz
- ATI X1600 kartica
- memorija uvek 667MHz
- ima DVI-D izlaz na laptopu
- ima optički audio izlaz
- SATA 5400 disk
Sony SZ1:
- nema DVI, mora da se dokupi docking station
- nema nikakve audio izlaze sem slušalica, čak ni na dockingu - mora posebna zvučna karta
- ima 13.3"
- ima GeForce Go7400
- memorija 533MHz
- CoreDuo 1.83GHz
- SATA 5400 disk
Meni laptop postaje glavni i jedini računar u kući, tako da je DVI (za eksterni monitor) + audio izlazi za 5.1 = mora da postoji.
Stoga je cena SZ1 modela sa svim dodacima okvirno jednaka MBP-u.
I pored svih problema prijavljenih sa MBP-om, hteo sam da ga uzmem ali nisam iz dva razloga:
- 15.4" mi je preveliko, a i kad bih uzimao tako veliki ekran, bez 1650x1050 be bih ni razmišljao
- podrška za Windows prosto nije na potrebnom nivou
Ceo profesionalni posao mi se zasniva na Winu i produktivnost bi mi znanto opala ako bih morao da se zamajavam sa nedostatkom desnog klika, hakcovanjem koječega da bi sve radilo (vidi samo na bootcamp stranici šta su sve poznati problemi / nedostaci koji će biti kasnije sređeni).
Tako da sam izabrao protiv srca

i kupio Sony SZ1XP/C. Laptop je fantastičan, radi sjajno, užasno je hladan i tih, milina za korišćenje u tihoj atmosferi u kojoj volim da radim. Obzirom da ovo dolazi od zaljubljenika u Apple proizvode i Mac OSX, veruj mi - još uvek nije vreme za kupovinu MBP-a ako ti se posao zasniva ili je vezan za išta sa Win platforme. Tek kada:
- Win bude mogao da se startuje kao virtual machine
- šetanje fajlova tamo vamo bude običan copy/mnove u oba pravca
- levi i desni klik rade bez hackova
- svi tasteri i mogućnosti budu mapirane kako treba
onda će MBP biti odlična kupovina. Do tada će nadam se izaći i nova serija, sa rešenim sitnim problemima koji sada postoje. Obzirom da pikiram da se to desi negde naredne godine, kupovina MBP (ili MB) sa Leopardom će biti pravi potez. Do tada, i pored sve ljubavi za Mac, to nije kupovina za nekoga ko je do sada koristio Win računar i Win mu i dalje treba.