Šta je novo?

PC laptop vs Macbook?

Mrki Jovica

Čuven
Učlanjen(a)
17.02.2004
Poena
619
Znaci, interesuje me da li postoji neki razlog uzimanja pc laptopa, ako MacBook ima mogucnost paralelnog instaliranja i Win-a? Sta biste preporucili? Interesuje me poredjenje sa stanovista cene, stabilnosti sistema, mogucnosti nabavke programa... znaci bez poredjenja tipa "ovaj ili onaj tera Oblivion bez seckanja", posto mi laptop ne bi sluzio u te svrhe.

Pozdrav!

Poslednja izmena:
alekssBGD je napisao(la):
Svašta. Rekoh, a ponavljam, nisam ga ja tako okarekterisao, čitajte WEB STRANE. :)

Moguche je da sam ja neshto loshe skapirao, ma da u tekstu (link koji si postavio), nigde nisam naishao na izraz MacKiller. Zbog toga sam mi se i uchinilo da je MacKiller tvoje tumachenje Acer-a sa onog testa tamo.

Evo upravo sam video na Apple-ovom sajtu da su pustili u prodaju tu novu MacBook seriju koju je Delimir spominjao. Btw. hvala čovek na informaciji, da nisam pročitao šta si napisao sada bih se nervirao što sam bez potrebe bacio skoro 1000$ više na računar.

delimir je napisao(la):
http://macdailynews.com/index.php/weblog/comments/9569/

Mislim da je ponuda stvarno super! 2.0 Core Duo masina za 1099 USD. Plus sada imate izbor izmedju crnog i belog modela.

Ponuda je zaista super. Jedino mi je nelogicna ogromna doplata koju Apple trazi za crni model.
1099$ = CoreDuo 1.83Ghz/512MB/60GB/Combo
1299$ = CoreDuo 2.0GHz/512MB/60GB/DVD-RW (white)
1499$ = CoreDuo 2.0GHz/512MB/80GB/DVD-RW (black)

Dakle, za 20GB veci hard i crnu boju doplata je 200$. Mnogo, bre.

Interesantno je da ovi Macbook-ovi imaju DVI izlaz i da podrzavaju externi monitor. iBook je podrzavao externi monitor samo u mirror modu, mada je postojao hack i za to.

Mislim da je crni model zamena za PowerBook G4 12" koga izgleda nece vise biti u MacBook Pro verziji... Ima logike da bude crn, jer i sve Apple Pro aplikacije (Final Cut Pro HD. Pro Logic, Apreture...) imaju crni interfejs... Apple je do sada vise puta prilagodjavao izgled samih masina izgledu interfejsa (ili obrnuto). Tako je iMac G3 imao sitne linijice po sebi i tako se savrseno uklapao uz MacOS X 10.4.2 Jaguar, a promocijom aluminijumskih kucista (PowerBook i PowerMac) poceo je da se favorizuje Brushed Metal interfejs koji je debitovao kod Panter-a (10.3). Nove aplikacije iz Apple-a imaju uglacani crno-sivi interfejs (novi iTunes itd...), pa je moguce da ce Leopard imati potpuno novi dizajn GUI-ja i da ce tada biti promovisane nove serije Apple racunara sa novim dizajnom (taman ce tada i MacBook Pro da se prebaci na Merom CPU)...

Eto, o svakoj sitnici se vodi racuna...

Poslednja izmena:
Pojacana je i specifikacija MacBook Pro masina, a cena je ostala ista... Pridodata je i glossy screen opcija za MacBook Pro masine.

Model na 1.83 je sada 2.0 G, a model na 2 giga je sada 2.16 G (to je pre bila opcija). Mozda ce i 17-ica da bude napumpana dodatno, tj. sasvim izvesno da hoce, ali tek se pojavila na trzistu...

Poslednja izmena:
Meni oko ovog Macbook-a samo dve stvari padaju na pamet. Prvo, da to uvodjenje 13.3" ekrana ce sad povuci lavinu od strane PC proizvodjaca (isto kao sto je bio slucaj sa 15.4"), sto je OK, nije mi jasno zasto nisu ranije to pravili jer 13.3 je meni nesto sto je mnogo preglednije od 12.1, a ne mora da se mnogo dodaje na tezini racunara.
Drugo, Apple je ozbiljan da udari na PC trziste, jer ovo je tipican laptop za low end segment koji Apple nije do sada imao (na prvom mestu mislim na integrusu). E to mi se ne svidja, ne znam da li ce moci da zadrze imidz (i kvalitet) koji trenutno imaju ako su im glavni cilj procenti.

Glavni problem od koga pate i MBP i MB jeste užasno zagrevanje. To se zaista ne može opisati koliko je to toplo. Zamislite notebook na čiji gornji deo spustite ruku i _morate_ da je pomerite nakon 10-15s jer _peče_. Uopšte nije *******cija, _svi_ izloženi modeli u London Apple Storeu pate od ovog problema.

Prosto je neverovatno koliko Apple insistira da je to normalno i u okviru specifikacija. Totalno diletantski. Mislio sam da će se stvari promeniti sa izlaskom MB i da će onda lagano MBP doći u normalu, ali jok - stvari se čine još gore.

Apple trenutno pravi najtoplije notebook računare na tržištu i ni u kom slučaju ne treba kupovati isti dok primerak koji kupuješ nisi u stanju da uključiš i igraš se 10-15 minuta (za koje vreme spičiš onaj kratak skript koji dogura CPU na 100%). Ovo je definitivno najveći turn-off.

Ovaj Sony-SZ se blago zagreje tek kada pustim verifikaciju DVD-a. U normalnom radu, nijedan deo nije ni blizu da je topao - pojedini delovi su mlaki. Apple ima ozbiljan problem i ni blizu rešenja za njega. :(

Poslednja izmena:
Da se greje mnogo - greje se! Detaljno sam se igrao sa MacBook Pro, a MacBook nisam video osim na slikama.

Moj PowerBook G4 se takodje zagreva i to u delu izmedju ekrana i tastature (ko je otvarao, zna da je tu procesor), ali nije nista preterano. Treba imati i da je aluminijum bolji provodnik toplote, pa vise disipira nap ovrsinu, nego kod plastikanera.

Kod MacBook Pro-a se na delui izmedju tastature i erkana, kao sto kaze Aleck, ne moze drzati prst duze od 10-tak sec, sto bi trebalo da je 70-tak stepeni, ako se dobro secam nekih informacija od ranije...

Medjutim, izasao je apdejt firmware-a koji, kao i kod (cini mi se) PowerBook G4 1.26 modela, cini rashaldni sistem efikasnijim, tako sto se ventilatori cesce ubrzavaju i sl... Naravno, masina postaje bucnija, ali ovo do sada je bilo stvarno suludo. Naime, masina vrela, a ventilator se ne okrece kako bi trebalo...

Zagrevanje me je najvise i smorilo (plus jako los rad u PS-u, zbog Rosetta-e) i odbilo od kupovine, MacBook Pro masine. Pri tome sam ja prilicno tolerantan na te stvari, ali mislim da ne bih mogao da drzim MacBook Pro u krilu dok nosim sorc i sl...

Nista, cekacu verziju sa Merom-om ili neku novu reviziju postojeceg... Do tada i G4 je just fine :)

Poslednja izmena:
Poslednja izmena:
sreta-steta je napisao(la):
Meni oko ovog Macbook-a samo dve stvari padaju na pamet. Prvo, da to uvodjenje 13.3" ekrana ce sad povuci lavinu od strane PC proizvodjaca (isto kao sto je bio slucaj sa 15.4"), sto je OK, nije mi jasno zasto nisu ranije to pravili jer 13.3 je meni nesto sto je mnogo preglednije od 12.1, a ne mora da se mnogo dodaje na tezini racunara.
Drugo, Apple je ozbiljan da udari na PC trziste, jer ovo je tipican laptop za low end segment koji Apple nije do sada imao (na prvom mestu mislim na integrusu). E to mi se ne svidja, ne znam da li ce moci da zadrze imidz (i kvalitet) koji trenutno imaju ako su im glavni cilj procenti.

Lepo reče gos'n Sreta, ako i kod Apple-a dolar krene da bude važniji faktor nego što je bio do sada, džaba Vama Mac loverima sve... Nadam se da do toga neće doći, ne zato što sam i sam Mac-freak, nego zato što iskreno verujem da je za sve bolje dok ima usamljenih jahača koji imaju MAKAR malo drugačiji pristup problemu, ili malo drugačije rešenje problema, svejedno. Na žalost, u potrošačkom društvu, teško da je održivo bilo šta što kao pridev ima 'kvalitetan' ... Ali ... ŽIVI BILI PA VIDELI! Cheers!

Poslednja izmena:
Mozda je tajna zagrevanja u ovome...

Apple_mobile01.jpg

Od viska glava ne boli?

PS: Slika je iz Apple-ovog servisnog uputstva za Mac Book Pro :)

pa lepo pise po stranim forumima da kad se skine tona paste koju apple stavlja temperatura padne na 40-50C...
da li se moze traziti kod nasih uvoznika da to urade u sopstevnim servisima kako se ne bi izgubila garancija?

Vrh Dno