Šta je novo?

PC laptop vs Macbook?

Mrki Jovica

Čuven
Učlanjen(a)
17.02.2004
Poena
619
Znaci, interesuje me da li postoji neki razlog uzimanja pc laptopa, ako MacBook ima mogucnost paralelnog instaliranja i Win-a? Sta biste preporucili? Interesuje me poredjenje sa stanovista cene, stabilnosti sistema, mogucnosti nabavke programa... znaci bez poredjenja tipa "ovaj ili onaj tera Oblivion bez seckanja", posto mi laptop ne bi sluzio u te svrhe.

Pozdrav!

Poslednja izmena:
Bas sam skoro pricao sa ortakom koji je pazario MacBook. Imao je pre toga neki laptop, ne znam koji. Inace se covek bavi muzikom i dizajnom. Kaze da mu se cest desavalo da sistem padne na lapu, dok radi nesto, dok mu se na Mac-u to ne desava. Kaze da je sistem bolji, treba malo privikavanja, ali radi kao zmaj. Sto se tice softvera, kaze da je tu malo zeznuta stvar, jer mozes da nabavis samo legalan, koji, naravno, moras da platis ;) . Poceo je da radi skoro sve na Macu, vise desktop racunar skoro i ne koristi, jer tvrdi da bolje radi. Sto se tice cene, kupio ga je napolju, ne znam kako se cena ovde krece, ali samo je rekao da ga je platio dosta. Njegov zakljucak je, da ukoliko ti treba za neki posao, profi rad ili vec tako nesto, uzmi Mac, jer ce samo tako da ti se isplati. Ukoliko ti je lap samo za sminku, onda ti ne treba. I jos da kazem, da je zvuk koji pruza Mac, neuporedivo bolji od bilo kojih drugih, bez obzira na marku (utisak ljudi koji rade sa muzikom).

Poslednja izmena:
Razlog je cena, jer MacBook Pro 15" u jacoj opremi kosta just 2499 USD u USA. Kod nas se kupuje mahom socijalna roba, pa tako Apple i nije cest izbor. Nije tesko biti pametan, kada imas flexibilan budzet.

Vrlo zavisi od toga za sta ti treba laptop, koliko si para spreman da das i naravno koliko ti se svidja dizajn Apple racunara. Ja sam korisnik PPC laptopa i ono sto pisem tice se samo Mac OS X-a, ne i windows-a na macu.
Kvalitet racunara ti je na najvisem mogucem nivou, ja ne znam pandan u PC svetu koji je u potpunosti izradjen od aluminijuma, a pritom je vrlo lagan (pa cak i 17"). Kvalitet tastature je odlican, tako da dugotrajno kucanje ne predstavlja problem. Ekran je licno po mojoj meri, nije true bright, ali je fenomenalnog osvetljenja (slicno IBM T42p ekranu). Od mana, recimo na 15.4 modelu kvalitet zvuka je prosecan, trebace ti navikavanje na misa sa jednim dugmetom. A svakom PC korisniku je problem sto nema nikakvih lampica...
Sto se tice softvera, pod Mac OS X imas sve sto moze da ti zatreba. Fotografija, osim Photoshopa imas i Aperture, isto aplikacija za profesionalnu obradu fotografije, a imas i AcdSee za Mac. Final Cut ti je poznat sa PC-a verovatno, a za home obradu videa imas i iMovie iz paketa iLife. Imas MS Office paket za obradu teksta, tabele i prezentacije, a i Appleov paket iWorks. Corel, sa njim stvarno ne znam sta se desava, bilo je nekih starijih verzija, ne vidim da se pravi nesto novo. Neki pandan Accessu bi bio Filemaker (pandan u smislu na brzinu napraviti aplikaciju koja treba da se veze za bazu), od baza podataka imas 4D, PostgreSQL, Oracle, Firebird... Alati za programiranje, ja sam koristio jedino Javu, ima djavo ipo okruzenja, a i verzije virtuel masine su aktuelne (ne kao pre par godina gde su kasnile po verziju za x86 verzijama). Jedini problem ostaje CAD aplikacija, ACad ne postoji za OS X, ali nije ti problem posto uzimas laptop koji tera i windozu.
E sad, ja sam ti sve ovo napisao vezano za PPC Mac OS X, trenutno je u toku migracija na intela, recimo Photoshop jos nije napisan, ali ako se to bude kretalo brzinom migracije sa OS 9 na OS X ne treba da brines.
Stabilnost samog sistema je ono sto je glavni adut OS X-a, neverovatno intuitivan, kada ga savladas problem ce biti da se vratis na windows :). Nema virusa, nema registry-a, nema BSOD-a...
E sto se tice cene.... ako si ti voljan da das oko 2k eura za laptop, moje misljenje je da takav laptop ne mozes da nadjes u PC varijanti za manje para. Kada ti to kazem mislim na T42, neku skuplju Toshiba Tecru, Sony (posebno obrati paznju sa Sony laptopove jer oni su najblizi Apple-u, ali vidi cene!)... ostali proizvodjaci i ne prave ovu klasu laptopova.
To ti je to otprilike, srecno u izboru!

Planiram da nabavim ovu osnovnu verziju MacBookPro za zhenu. U drugom thread-u sam prochitao Delimirov post u kome kazhe da je podizao Win na ovakvom rachunaru. Interesuju me iskustva iz prve ruke. U smislu da li si imao neke probleme prilikom podizanja/korishchenja Win-a tj da li mozhesh da preporuchish korishchenje Windows-a kao drugog OS-a na ovakvom rachunaru?

Marvin Freestyl je napisao(la):
Planiram da nabavim ovu osnovnu verziju MacBookPro za zhenu. U drugom thread-u sam prochitao Delimirov post u kome kazhe da je podizao Win na ovakvom rachunaru. Interesuju me iskustva iz prve ruke. U smislu da li si imao neke probleme prilikom podizanja/korishchenja Win-a tj da li mozhesh da preporuchish korishchenje Windows-a kao drugog OS-a na ovakvom rachunaru?

Bice uskoro review i rezultati testova koji su jako zanimljivi... Sacekaj i MacBook (non-pro), ni on nece biti verovatno losh, ali mislim da ce biti GMA950 grafika...

Koliko uskoro je uskoro? :) Juri me moja gospodja vech neko vreme da uzmemo ovo chudo. Interesuje me da li che sve funkcionisati sa Win za sluchaj da ne uspe da se snadje sa OS X. A i ako imash neke info vezane za pojavljivanje tog (non-pro) MacBook-a i na njima bih ti bio zahvalan, jer che verovatno biti nizhi sa cenom a njoj razlika izmedju X1600 i GMA950 neche znachiti nishta.

Koliko uskoro je uskoro? :) Juri me moja gospodja vech neko vreme da uzmemo ovo chudo. Interesuje me da li che sve funkcionisati sa Win za sluchaj da ne uspe da se snadje sa OS X. A i ako imash neke info vezane za pojavljivanje tog (non-pro) MacBook-a i na njima bih ti bio zahvalan, jer che verovatno biti nizhi sa cenom a njoj razlika izmedju X1600 i GMA950 neche znachiti nishta.

Pa bice MacBook Pro objavljen mislim u naredni ponedeljak. Masinu sam vozio nedelju dana. U photoshopu je sporiji tacno 2x pod MacOS X u odnosu na isti taj notebook pod Windows XP. Photoshop radi pod rosetta-om. QuickTime i iTunes konvertovanje formata radi dosta brze pod MacOS X nego pod Windows XP, naravno na istom notebook-u. Zagrevanje je stvarno problem i masina se dosta greje. Tanji je primetno u poredjenju sa mojim PowerBook-om. Windows radi ubitacno brzo na Core duo 2 GHz masini sa 1024 MB DDR2 memorije i 100 giga hardom na 5400 RPM... Nemam ovde rezultate u 3D Mark-ovima, ali nije uopste lose iako je taj R-M X1600Pro dosta downclockovan...Ekran je solidan, a kamerica odlicna.

Probao sam i Parallels worstation koji podrzava virtualizaciju i podigao pod njime windows XP. Radi dosta brze nego Windows XP na PowerBook-u pod VirtualPC softverom.

Backlight na tastaturi je jos jachi i ima mogucnost podesavanja preko F tastera, kao i potpunog iskljucivanja opet preko tastera. Kuciste je extra kvalitetno i ne razlikuje se od PowerBook-a po tom pitanju. Ima sitnijih dizjnerskih primena i adapter je veci.

Ako te nesto jos zanima, pitaj slobodno - tu sam :)

Mislim da je za neku ozbiljnu primenu, PowerPC jos uvek neprikosnoven pod MacOS X. kod

Detalje ću već da nađem i pročitam. Ovo je više nego dovoljno da steknem utisak da i u jednoj (OS X) i u drugoj (Windows) varijanti radi sasvim zadovoljavajuće. Što se tiče kvaliteta izrade i sličnog, za to mi i ne treba neka potvrda. =) U svakom slučaju ono što sam skapirao je da ga na osnovu svog iskustva preporučuješ. Mislim na MacBookPro. Ma da mislim da ću ipak da pokušam malo da odugovlačim sa kupovinom dok se ne pojavi MacBook (non-pro jeli). Ili da ga ipak uzmem i prisvojim. =)

Poslednja izmena:
to da :) nisi cuo za c't magazin? zato sam i rekao da mogu da prepisem rezultate testova, to se bar razume :)

sreta-steta je napisao(la):
E sto se tice cene.... ako si ti voljan da das oko 2k eura za laptop, moje misljenje je da takav laptop ne mozes da nadjes u PC varijanti za manje para. Kada ti to kazem mislim na T42, neku skuplju Toshiba Tecru, Sony (posebno obrati paznju sa Sony laptopove jer oni su najblizi Apple-u, ali vidi cene!)... ostali proizvodjaci i ne prave ovu klasu laptopova.
To ti je to otprilike, srecno u izboru!

Prave, prave i te kako, samo što nisu toliko poznati ovde.

BTW, mislim da je ovo PRAVI Link za ovu temu. Očekujem ovaj notebook uskoro, pa ću vam reći iz prve ruke, ima li vatre tamo gde ima dima... ACER kao MacKiller??

:p

@alekssBGD smeshno :/ ti si ozbiljan?!?

Ja sam prosle nedelje bio u UK, sa (jednim od) ciljem da pazarim laptop. Imao sam jaku naklonjenost da pazarim MacBookPro, ali sam posle silnih napisa o hardverskim problemima htep da ga detaljno testiram. Stoga sam 4-5 dana svakodnevno išao Apple Regent Store i igrao se ponekad i ceo sat sa izloženim modelima. Takođe sam obišao i nekih 30-tak radnji koje prodaju i PC laptope i isprobao raznorazne aktuelne Acere, Asuse, Samsunge, Toshibe i Sony.

Osnovna ideja je bila da uzmem 13-14" laptop, Core Duo proc 1.83-2GHz, 1GB memorije, 80-100GB disk, ne-integrisana grafika. Prvenstveno se bavim SQL/ASP programiranjem + web design/development.

LM, maltene posle jednog dana izbor se sveo na Sony SZ1 seriju ili MacBookPro. Ovaj drugi je veći nego što sam hteo, ali je imao sve druge lepote za koje kod Sonyja doplaćuješ.

Izrada i jednog i drugog je fantastična, to bez daljnjeg. Čvrsto i lagano za nošenje. MBP međutim, pogotovo prve serije, imaju dosta sitnih hardverskih problema. Ljudi se žale na vrlo jako grejanje, zavijanje koje se javlja kada je CPU core idle i tome slično (imaš jako mnogo priče o tome na notebookreview.com i macrumors.com forumima). Problem sa grejanjem je veoma očigledan - na primercima u Apple Storeu sam ruke na gornjoj desnoj ivici tastature mogao da držim max 10-15s posle toga već gadno peče. Bukvalno prži i moraš da pomeriš ruku. Ima na Netu i priče zašto je to tako (preterivanje sa pastom za hlaženje) no je bitna stvar što Apple omogućava da vratiš primerak i uzmeš drugi, ako imaš bilo kakav problem. Stoga sam razmatrao sledeće stvari.

MBP, privlačne stvari:
- CoreDuo 1.83GHz
- ATI X1600 kartica
- memorija uvek 667MHz
- ima DVI-D izlaz na laptopu
- ima optički audio izlaz
- SATA 5400 disk

Sony SZ1:
- nema DVI, mora da se dokupi docking station
- nema nikakve audio izlaze sem slušalica, čak ni na dockingu - mora posebna zvučna karta
- ima 13.3"
- ima GeForce Go7400
- memorija 533MHz
- CoreDuo 1.83GHz
- SATA 5400 disk

Meni laptop postaje glavni i jedini računar u kući, tako da je DVI (za eksterni monitor) + audio izlazi za 5.1 = mora da postoji.
Stoga je cena SZ1 modela sa svim dodacima okvirno jednaka MBP-u.

I pored svih problema prijavljenih sa MBP-om, hteo sam da ga uzmem ali nisam iz dva razloga:
- 15.4" mi je preveliko, a i kad bih uzimao tako veliki ekran, bez 1650x1050 be bih ni razmišljao
- podrška za Windows prosto nije na potrebnom nivou

Ceo profesionalni posao mi se zasniva na Winu i produktivnost bi mi znanto opala ako bih morao da se zamajavam sa nedostatkom desnog klika, hakcovanjem koječega da bi sve radilo (vidi samo na bootcamp stranici šta su sve poznati problemi / nedostaci koji će biti kasnije sređeni).

Tako da sam izabrao protiv srca :) i kupio Sony SZ1XP/C. Laptop je fantastičan, radi sjajno, užasno je hladan i tih, milina za korišćenje u tihoj atmosferi u kojoj volim da radim. Obzirom da ovo dolazi od zaljubljenika u Apple proizvode i Mac OSX, veruj mi - još uvek nije vreme za kupovinu MBP-a ako ti se posao zasniva ili je vezan za išta sa Win platforme. Tek kada:
- Win bude mogao da se startuje kao virtual machine
- šetanje fajlova tamo vamo bude običan copy/mnove u oba pravca
- levi i desni klik rade bez hackova
- svi tasteri i mogućnosti budu mapirane kako treba
onda će MBP biti odlična kupovina. Do tada će nadam se izaći i nova serija, sa rešenim sitnim problemima koji sada postoje. Obzirom da pikiram da se to desi negde naredne godine, kupovina MBP (ili MB) sa Leopardom će biti pravi potez. Do tada, i pored sve ljubavi za Mac, to nije kupovina za nekoga ko je do sada koristio Win računar i Win mu i dalje treba.

Evo ovde imaš poređenje Acer TravelMate 8200, MacBook Pro i HP Pavilion dv1000t. I da budem iskren, ne znam baš koliko taj Acer (iako je odličan) može da se nazove MacKiller ili kako već ...

aleck je napisao(la):
- 15.4" mi je preveliko, a i kad bih uzimao tako veliki ekran, bez 1650x1050 be bih ni razmišljao
koji to 15" ekran ima rezoluciju 1600x1050 :trust:

... i windows moze da se startuje kao virtualna mashina!

Zanimljiv ovaj Sony. :)
S tim što je ipak (za moj ukus/potrebe) 13.3" ipak premalo. Ali recimo ova FE serija (15.4") malo kada bi se customize-ovala, pa da "liči" na MacBookPro (DC 1.83G, 512M, 80G, WLAN i BT, DVD+-RW itd) bio bi 1575.00 (u odnosu na 1999.00).

Jedino na Sony-u mi se ova 1280x800 ne dopada.
Zanimljivo.
Moraću da upadnem u neku od lokalni radnji da to pogledam jedno pored drugog. =)

kovacm je napisao(la):
koji to 15" ekran ima rezoluciju 1600x1050

Na primer spominjani Acer 8204WLMi. Ima ih još, pogotovo kod Della, no mi ovaj pade prvi na pamet. Nije to nikakva mudrost nit ne znam kakav mega feature - samo pitanje da li proizvođač hoće da to ponudi kao opciju, za veće pare svakako.

kovacm je napisao(la):
... i windows moze da se startuje kao virtualna mashina!

Znam za Parallels proizvod, ali je on takođe beta i firma koristi krajnje korisnike kao beta testere pa izbacuje nove verzije svakih nedelju dana. Nije da imam nešto protiv toga - nema boljeg testa od testa na produkciji ;) - lepo piše da je beta, pa radiš na sopstvenu odgovornost. No meni to treba za posao, pa mi treba stabilno i provereno. Zatim je tu problem prebacivanja fajova...još uvek to nije to.

Zanimljiv ovaj Sony. :)
S tim što je ipak (za moj ukus/potrebe) 13.3" ipak premalo. ...
Jedino na Sony-u mi se ova 1280x800 ne dopada.
=)

Jeste malo, ali je moja ideja da mi laptop bude jak za profesionalni rad a istovremeno veoma prenosan kada negde mora da se ide. Recimo, pokušao sam da iBook 14" koristim u avionima i našim (međugradskim) autobusima - prosto nema dovoljno prosto da se display komotno otvori. 13.3" je sjajna veličina za to.

Za rad kod kuće, planiran je neki 23" monitor. Istom zgodom (u UK) sam pazario i Apple 23" Cinema Display (1900x1200), koji sam nažalost morao da vratim odmah sutradan jer je dati primerak bio faličan - jako curenje pozadinskog osvetljenja. Čekam sledeću priliku da to pazarim, pošto su boje, izrada, ugao gledanja odlični.

Inače napomena - ovaj Sony koristi X-black (glossy) tehnologiju, dok MBP koristi klasičan mat ekran, ali izuzetne osvetljenosti i kontrasta. Posle sati upoređivanja, bez dileme mogu da kažem da je MBP ekran totalni pobednik. Em nema odsjaja, em je dovoljno svetao za uživanje u videu, da ne spominjem rad u aplikacijama. Nije da ovaj odsjaj smeta u radu, nego prosto sve prirodnije izgleda na "normalnom" ekranu.

Potpuno razumem. Meni bi služio kao ... pa praktično desktop replacement (nemam mesta za "stoni" računar, a pogotovo ne dva) tako da je iz moje perspektive 13.3" malo. Ali .. svako to gleda prema svojim potrebama naravno.

Poslednja izmena:
Procitao sam ovde na nekoliko mesta da je strasan problem sa Mac-om to sto mis ima samo jedno dugme. Stvarno ne razumem u cemu je toliki problem, kupis misa koji ima dva dugmeta i ubodes ga!

Evo ovde imaš poređenje Acer TravelMate 8200, MacBook Pro i HP Pavilion dv1000t. I da budem iskren, ne znam baš koliko taj Acer (iako je odličan) može da se nazove MacKiller ili kako već ...

Pa tu su negde, zar ne? Ili ja ne razumem test baš najbolje.

Kovacm je napisao(la):
@alekssBGD smeshno :/ ti si ozbiljan?!?

Ne, šalio sam se.

Ej, ljudi ... nisam ja napisao taj text, vidite, nije to moj sajt, a?? Mnogo ste nešto nervozni. Cool down. Volim i ja Mac :)

Pa ako nešto okarakterišeš sa "MacKiller" i "pa tu su negde" onda su ti mišljenja malo u konfliktu.

Mrki Jovica je napisao(la):
Procitao sam ovde na nekoliko mesta da je strasan problem sa Mac-om to sto mis ima samo jedno dugme. Stvarno ne razumem u cemu je toliki problem, kupis misa koji ima dva dugmeta i ubodes ga!

Apple Mighty Mouse ima vise tastera, a uopste nije los misonja.

Mislim, pravi se ogromna greska ovde...Ljudi kojima treba Mac, njima on treba zbog MacOS X, ne zbog svetlece jabuke ili fancy alu kucista. Samim tim, vidjam ja svakojake notebookove i mnogi mi se dopadnu, ali svi osim Mac-a rade na Windows-u i tu je sto se mene tice kraj price. Ne bih uzimao Windows lap-top nikada. Naprotiv i desktop cu da prebacim na MacOS X tj. kupicu Mac umesto PC-ja.

Ako medjutim postoji dilema izmedju Windows-a i MacOS X, onda u principu je svejedno sta se uzme. Kome je Windows OK, ne mora da se cima sa Mac-om, jer mu u principu nije ni potreban... Da ne pricam o gubljenju vremena na navikavanje, pronalazenje ekvivalentnog softvera, pa na kapiranje da sve ustvari ne treba da bude tako komplikovano na racunaru (a vecina Windows korisnika jednostavost Mac-a u prvi mah uzima kao ogromnu manu) itd...

Jednostavno, ne talasajte, ako ne znate sta ce vam sve to u zivotu, samo cete probleme da si napravite :)

Poslednja izmena:
Pa ako nešto okarakterišeš sa "MacKiller" i "pa tu su negde" onda su ti mišljenja malo u konfliktu.

Svašta. Rekoh, a ponavljam, nisam ga ja tako okarekterisao, čitajte WEB STRANE. Tako su ga drugi okarakterisali. Baš će Acer da bude MAcKiller! Ne može Apple-a da ubije niko i ništa tolike decenije, a sad će jedan TravelMate da mu dodje glave! :). Smešno. Mnogo ljudi shvatate stvari lično i bukvalno. Opustite se, ovo je forum.

A da ima bolje performanse Acer, ima :) - U Windows svetu. A što reče Delimir, koja je ideja jabuke sa windows-ima, ... to zvuči toliko nastrano da ne bih o tome ni da pričam :)

Vrh Dno