Vrlo zavisi od toga za sta ti treba laptop, koliko si para spreman da das i naravno koliko ti se svidja dizajn Apple racunara. Ja sam korisnik PPC laptopa i ono sto pisem tice se samo Mac OS X-a, ne i windows-a na macu.
Kvalitet racunara ti je na najvisem mogucem nivou, ja ne znam pandan u PC svetu koji je u potpunosti izradjen od aluminijuma, a pritom je vrlo lagan (pa cak i 17"). Kvalitet tastature je odlican, tako da dugotrajno kucanje ne predstavlja problem. Ekran je licno po mojoj meri, nije true bright, ali je fenomenalnog osvetljenja (slicno IBM T42p ekranu). Od mana, recimo na 15.4 modelu kvalitet zvuka je prosecan, trebace ti navikavanje na misa sa jednim dugmetom. A svakom PC korisniku je problem sto nema nikakvih lampica...
Sto se tice softvera, pod Mac OS X imas sve sto moze da ti zatreba. Fotografija, osim Photoshopa imas i Aperture, isto aplikacija za profesionalnu obradu fotografije, a imas i AcdSee za Mac. Final Cut ti je poznat sa PC-a verovatno, a za home obradu videa imas i iMovie iz paketa iLife. Imas MS Office paket za obradu teksta, tabele i prezentacije, a i Appleov paket iWorks. Corel, sa njim stvarno ne znam sta se desava, bilo je nekih starijih verzija, ne vidim da se pravi nesto novo. Neki pandan Accessu bi bio Filemaker (pandan u smislu na brzinu napraviti aplikaciju koja treba da se veze za bazu), od baza podataka imas 4D, PostgreSQL, Oracle, Firebird... Alati za programiranje, ja sam koristio jedino Javu, ima djavo ipo okruzenja, a i verzije virtuel masine su aktuelne (ne kao pre par godina gde su kasnile po verziju za x86 verzijama). Jedini problem ostaje CAD aplikacija, ACad ne postoji za OS X, ali nije ti problem posto uzimas laptop koji tera i windozu.
E sad, ja sam ti sve ovo napisao vezano za PPC Mac OS X, trenutno je u toku migracija na intela, recimo Photoshop jos nije napisan, ali ako se to bude kretalo brzinom migracije sa OS 9 na OS X ne treba da brines.
Stabilnost samog sistema je ono sto je glavni adut OS X-a, neverovatno intuitivan, kada ga savladas problem ce biti da se vratis na windows 🙂. Nema virusa, nema registry-a, nema BSOD-a...
E sto se tice cene.... ako si ti voljan da das oko 2k eura za laptop, moje misljenje je da takav laptop ne mozes da nadjes u PC varijanti za manje para. Kada ti to kazem mislim na T42, neku skuplju Toshiba Tecru, Sony (posebno obrati paznju sa Sony laptopove jer oni su najblizi Apple-u, ali vidi cene!)... ostali proizvodjaci i ne prave ovu klasu laptopova.
To ti je to otprilike, srecno u izboru!