Šta je novo?

PayPal u Srbiji od 2015. (2010.)

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Pa i meni se khm-khm kad se setim koliko smo zaostala zemlja u pojedinim stvarima ali to ne menja cinjenicno stanje - Da je ona u pravu kad kaze da mali procenat ljudi ovde zna da radi sa racunarima. Plus da jos manji procenat koristi iste za kupovinu robe. A za prodaju - pa jos i manje...

Poslednja izmena od urednika:
A jel ima medju bench populacijom novinara? Nek nasnimi violinu na mobilni i nek ide i intervjuise je. Valjda bi tad rekla nesto normalno.

Meni preko rajfajzena nije moglo, pa pp koristim sa nekom sićom koju sam zaradio online. U svakom slucaju, samo jeftine stvari se isplate narucivati, ovako deru za carinu. Meni za yoyo od 2200din uzeli jos preko 1000, ***

U kuriru je, čini mi se ceo intervju sa Matićevom. Na telefonu sam sada, pa nemam link.

http://www.b92.net/biz/vesti/srbija.php?yyyy=2011&mm=09&dd=20&nav_id=543066
I internet stručnjak Istok Pavlović saglasan je da NBS, pored ostalih faktora, dodatno otežava dolazak Pejpala, jer nedovoljno definisan zakon predstavlja rizik za poslovanje u Srbiji.

"Internacionalni brend kao što je Pejpal ne sme da dozvoli sebi da se sutra pojavi vest kako su stotine njihovih korisnika pohapšeni zbog toga što je neki zastareli birokrata u Srbiji interpretirao Pejpal kao 'devizni račun u inostranstvu'", kaže Pavlović.

Cim se ovako malo digla buka verovatno cemo uskoro ugledati paypal kod nas, ili se vrsi malo presija i ujedno pripisivanje zasluga njima, a znaju da ce da proradi uskoro.

dotichni gospodin je preterao u toj izjavi iz jednostavnog razloga sto hiljade usa i ostalih svetskih vrhunskih kompanija bilo iz sveta informatike, trgovine, naftne, auto ili bilo koje druge industrije ili sveta usluga boli paya za zzivote njihovih korisnika po belom svetu a kamoli nekolicini od par stotina ili par hiljada uhapsenih iz srbije zbog "domatjih propisa i njihovih imidza", a to se zove kapitalizam (alo probudite se vetj jednom! pa 10g spavate ko beli medvedi, ne ne, ne mislim na forumashe). zato pp mozze sebi sve da dozvoli i nikakvi zakoni, pogotovo ovi tenutni-nedopr**ni u srbiji nisu neka nepremostiva prepreka za poslovanje pp u srbiji.

bolje neka "internet struchnjak" gospodin pavlovic pita "experta za telekomunikacije i digitalnu agendu" gospodju matic (a zivo me interesuje) kako su to resile (zakoni, carine itd) vetj spomenute drzzave poput ruande, ugande ili zimbabwea ili ostale africke drzave pa nek izadju ovde u javnost i kazzu nesto na tu temu makar izjavili dechije rechenice tipa "posto kao i obichno nismo u stanju proveriti kako su to reshile africhke drzave ali mislimo da tamo ni nema zakona po tim pitanjima pa tako to tamo ide po principu da tamo nije nista zabranjeno a posto nije zabranjeno automatski je dozvoljeno sto je paypal obilato isoristio" :d i ja bi odma izgradio drugachije misljenje o dotichnim strucnjacima, a danas, ovako, ko papagaji ponavljaju jedni druge kao da im neko naredio, a 24-i se blizzi... :smoke:

Necu nista da komentarisem do 24.og ...Mozda se ipak desi cudo,mada ne nadam se mnogo :(

"experta za telekomunikacije i digitalnu agendu" gospodju matic

gospođa expert iz expertske stranke je svoju diplomu građevinskog inženjera uspešno apgrejdovala na diplomu magistra poslovne administracije (šta god to bilo) i već je uspešno uništila telekomunikacije, a sad evo sa istim uspehom i žarom "sređuje" i IT sektor :eyebrows:

Влада вештинама презентирања, јавног излагања, преговарања, као и управљања организацијама и процесима.

ma idi begaj...

inače njene opservacije ovako stoje:

Biseri J.M.

Poslednja izmena:
"Internacionalni brend kao što je Pejpal ne sme da dozvoli sebi da se sutra pojavi vest kako su stotine njihovih korisnika pohapšeni zbog toga što je neki zastareli birokrata u Srbiji interpretirao Pejpal kao 'devizni račun u inostranstvu'", kaže Pavlović.

PP sebi svasta dozvoljava. http://www.paypalsucks.com

a ovo sa NBS je farsa.

Urednik Sveta Kompjutera kaže da je PayPal već gotova stvar i da se definitivno uvodi krajem meseca.
http://www.b92.net/tehnopolis/aktuelno.php?yyyy=2011&mm=09&nav_id=543309

To isti onaj Svet kompjutera koji je pre nepunih 20ak dana objavio

"Nedavno saopštenje PayPala, u kom se pominje Srbija, ne znači da će od 24. septembra Srbija biti uključena u ovaj sistem (http://goo.gl/anznr). Reč je o tome da PayPal drugačije tarifira neke transakcije u zavisnosti od toga sa koje se teritorije obavljaju, ali to nema nikakve veze sa „poreklom” samog naloga."
http://www.sk.rs/2011/09/skin01.html

Iako ih čitam od 1995. godine, moram da priznam da mi više nisu tako kredibilan izvor informacija.

Limit za carinjenje na 500e ?! Wauw,ovo lepo zvuci, samo sto se ovo u Srbiji nikad nece desiti,a bash zbog nasheg budzeta.

Nekako je logično da traže 500€ kao limit za carinjenje. Kao i u svim pregovorima jedni traže nesrazmerno mnogo, drugi nude nesrazmerno malo, a rešenje je negde na pola puta.

Ne bi me iznenadilo da sada država traži od banaka da skida sa kartice u korist države 1% od prometa na kartici ... ili naprimer fiksnu naplatu carine pa čak i za obična pisma.

Setimo se ne tako davno je zarad jedne Hrvatske firme (ko je rakao Nekerman) umesto da adekvatno kazni ovdašnju kancelariju, konfiskuje svu robu itd... Ona uradi to na lakši način tako što kazni 8 milona građana i uredbom spusti limit za bez carnicki uvoz sa 100€ na 25€.

Isto tako mali broj ultra bogataša svoje basnoslovno plaćene terence registruje kao dostavna i teretna vozila, i tako uskrati državu za dobar deo kolača od poreza, carine, kao i registracije jer tobož to nisu luksuzna vozila već teretnjaci! Naravno i ovde je država našla rešenje i kaznila stotine hiljada građana tako što je enormno povećala dažbine na kombije, kamionete, kamione. Tako da je za Zastavu Poli ako je registrovana kao dostavno vozilo trebalo dati preko 100.000 dinara za registraciju pošto je i to luksuz.

Poslednja izmena:
Da li je realno da granica za carinjenje robe bude 500 eura? Koliki je limit u drugim zemljama u okolini?
Nek bude i 100 eura granica za carinjenje ja bi bio zadovoljan.

Da li je realno da granica za carinjenje robe bude 500 eura? Koliki je limit u drugim zemljama u okolini?
Nek bude i 100 eura granica za carinjenje ja bi bio zadovoljan.
Mnogo je 500 €. Koliko ja znam, u vecini zemalja Evrope je ispod 100 € osim sto valjda nema carine izmedju zemlja clanica EU, samo se PDV placa na odredistu. Moj ortak iz Kanade sve sto kupuje na netu iz USA narucuje na adresu nekog svog druga koji zivi u USA pa onda ode po to posto ga niko ne gleda kad nosi licno preko granice a ono sta ide postom se carini.

US Mail kaze da se posiljke za Nemacku tretiraju ovako:
  • A commercial shipment below 22 Euros: no duty and no VAT collected.
  • A commercial shipment between 22 Euros and 150 Euros: no duty but VAT is collected.
  • A commercial shipment over 150 Euros: duty and VAT are collected.
Koliko je ovo pouzdano nemam pojma.

Ma ljudi neka oni krenu u pregovore sa zahtevom od 500€, a neka se nađu sa državom na 250€ pa ću biti zadovljan, a i sujeta državnih činovnika će ostati ne povređena pošto nisu u potpunosti izašli zahtevima naroda.

Manite se toga da ulaze u pregovore sa zahtevom od 100€, sa tom početnom cifrom u pregovorima je čista sreća ako se izvuče i 75€ na kraju!

Nije loša ni ova metodologija koju je korisnik tiha citirao, naravno bilo bi lepše da su veće cifre u pitanju. Ali svakako kod kupovine od pravnih lica tj komercijalnih pošiljki smo oslobođeni smo VAT-a, tako da nije problem platiti isti ovde!

Poslednja izmena:
U CG je 150 eura.

Ma znaš kad će da daju 500 eura .... nema apsolutno nikakve šanse da to bude preko 150 evra.

Zamajavanje naroda nista vise.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno