Što se tiče Google Marketa, dobio sam info od njih (Public Policy & Government Relations, Southern & Eastern Europe, Middle East & Africa) da je Srbija, zajedno sa još nekoliko zemalja, privremeno skinuta sa spiska podržanih zemalja zbog baga u Android Marketu koji trenutno ispravljaju, te da će biti vraćena na spisak kada taj bag isprave. Dakle, nema govora o tome da su otpisali Srbiju što se tiče Android Marketa. Meni i dalje radi kupovina aplikacija na Marketu, samo što su cene u evrima, dolarima itd. Google Checkout takođe radi normalno.
Što se tiče PayPal-a, 7. septembar i 24. septembar su datumi stupanja na snagu izmenjenih opštih uslova poslovanja. To ne znači da će tada biti puštene usluge za Srbiju. No, to što je Srbija uključena na spisak tarifa, govori da se spremaju da to urade u bliskoj budućnosti. Kada tačno, voleo bih i ja da znam, ali o tome samo oni mogu da se izjasne. Ako budem imao info o tome, poslaću. Što se tiče domaće regulative, ne postoje prepreke da PayPal radi u oba smera, kao posrednik koji u ime i za račun korisnika vrši plaćanja, odnosno naplatu (pri čemu sam korisnik ne otvara račun na svoje ime u inostranstvu, niti drži novac na njemu). Priča sa našim carinskim limitima i procedurama ostaje problematična, ali to nije u direktnoj vezi sa aktiviranjem PayPal-a za Srbiju, isto kao ni OFAC sankcije.
Pozdrav,
Sloba