Šta je novo?

PayPal u Srbiji od 2015. (2010.)

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
I da li je istina da je stigao kod nas ili kad ce stici? Da se odmah registrujem. :)
Jos samo Apple da dodje i milina. :)

Tapa iPhone Talk

Možeš, bez ikakvih problema. :)

Možeš ali to što radi jedan njihov agent u dilu sa poštom je takoreći protivzakonito (dozvoljeno je sa visokog mesta). To vam je info iz prve ruke. Aj da vidim ko će poštu jedne zemlje da zatvori ;). Mutna je ovo bara. Nemojte dalje da raspravljamo jer ovo sigurno bolje znam.

Apple u Srbiju? Ma nece, opustite se...

Kao ni Pay Pal :D

Sada je i google obrisao Srbiju sa liste zemalja koje imaju paid apps, najverovatnije da su se i oni presli i pomislili da imamo normalan zakon. :)

Polako ali sigurno nas svi brisu i svi nas zaobilaze. :)) Nadam se da ce se to promeniti u skorije vreme. :)

Tapa iPhone Talk

Ne znam odakle vam to za Google i paid app's meni sasvim normalno radi, baš kao i google checkout. Dok sam pre par dana usešno uploadovao pare sa Moneybookers na Visa electron karticu!

Meni juce entropay poslao mail da ce da mi ugase plastic mastercard 07.09. jer zbog srpskih zakona nisu u mogucnosti da mi vise pruzaju tu uslugu. Eeej a mesec dana je nisam koristio...

paypal-logo-550x153.jpg

Dear Milos Stankovic,

Thank you for contacting PayPal regarding our updates, I am happy to
assist you today.

I have investigated this issue for you and yes this information is
correct. Our International Team is working hard to expand our services
as rapidly as possible. Our service will be available to Serbia,
Macedonia and Montenegro shortly.
I recommend that you go to the PayPal
website and click “Worldwide” at the bottom of the page to check for
regular updates.

It is my pleasure to assist you. Thank you for choosing PayPal.

Yours sincerely,
Thomas
PayPal

http://www.sretenovic.info/blog/2011/08/ajmo-pejpalce.html

Bilo bi lepo - još i da naši porade na carini da se ne naplaćuju besmisleno velike cene na proizvode skupljih od 20 eur i biće super :)

Carina i PDV nisu problem (svugde se naplacuju u svetu) vec spedicija :(

Da ali mogu da stave da se to odnosi na proizvode skuplje na primer od 100eur (nekada je i bilo tako) ;) A spedicija je isto dranje mada i to zavisi preko koga se prima roba...
Vise zavisi kakvu robu primas... elektroniku je tesko da ne oshinu, kao i nesto sto je glomazno ali sitnije stvari... uglavnom prolaze.

Jedino ako sad pred izbore usvoje izmene i dopune zakona o deviznom poslovanju. Drugacije, mogu da PayPal logo da promene u trobojku, to nece raditi ovde.
Nema ni predloga izmene tog zakona u pripremi tako da nema mnogo sansi da se to uradi pre kraja septembra.

Mada, iskreno nadam se da nisam bio u pravu kad sam rekao da je samo zakon u pitanju i ovo daje takve indikacije.

http://www.b92.net/biz/vesti/srbija.php?yyyy=2011&mm=08&dd=11&nav_id=531293

Ovo što je NBS rekla ne odnosi se na Google Checkout, MoneyBookers ili PayPal, već na direktno (bez posrednika) trgovanje devizama od strane rezidenata (što je, koliko sam razumeo, zabranjeno Zakonom o deviznom poslovanju).

Korišćenje (i to dvosmerno) Google Checkout, MoneyBookers ili PayPal nije u suprotnosti sa zabranama iz Zakona o deviznom poslovanju, jer prilikom korišćenja ovih servisa korisnik ni u jednom trenutku ne otvara račun u stranoj banci, niti na njemu drži novac (već GC, MB ili PP sva plaćanja i naplatu vrše, u ime i za račun korisnika, preko sopstvenih bankarskih računa).

Direktna trgovina devizama od strane rezidenata je nešto drugo, ali nemam dovoljno detalja na šta se tačno (na koji servis/firmu) NBS osvrnula u ovom saopštenju...

Pozdrav,
Sloba

http://www.sk.rs/forum/showpost.php?p=1387847&postcount=64

Kao što vidite, izgleda da Zakon o deviznom poslovanju nema veze sa Paypal uslugom, što je i logično PP je u ovoj priči kao Moneybookers ili Google Checkout, ti ni u jednom trenutku ne otvaraš račun u ino banci, MB i PP samo "zadržavaju" pare u "tranzitu" od pošiljaoca do primaoca, pare leže na njihovim računima... Za MB znamo da pouzdano funkcioniše, pa je moguće čak i povlačenje novca na bankovni račun u Srbiji. E sad to što je PP "popularniji" od MB kod prodavaca i što se više koristi od MB, to je druga priča. Ali sasvim mi je logično da ako MB radi (a radi), radiće i PP bez izmena postojećih zakona. Pa poslednja izmena tog zakona je bila u maju ove godine, ne verujem da bi zaboravili da ubace tako nešto, pogotovu što je Jasna Matić najavljivala PP godinama unazad. Verovatno im PP izlazi na uši i d... :)

To sve, nažalost, dovodi do zaključka da nije problem bio u zakonu već isključivo u Paypalu. Kažem "bio" pod pretpostavkom da PP stvarno puste kod nas.

Ako se to desi, a do tad ne bude ikakve rasprave oko izmene zakona, to će biti konačna potvrda da je PP bio isključivi "krivac", ako se to može tako nazvati, jer izgleda do sada nisu videli interese u integraciji MK, SRB i CG u svoj servis. Zašto je to tako? Pitanje da li ćemo ikada saznati.

Jednostavno ćemo jednom otići na PP i videli Srbiju odmah ispod Senegala u onoj listi za registraciju. Bez suvišnih objašnjenja, kamoli izvinjenja. Što se mene tiče - što pre to bude, to bolje. Ali da je džukački od PP - jeste.

Biće nezgodno za one koji su svoje kartice registrovali na okolne zemlje, mislim da "preregistracija" neće ići tako lako.

Poslednja izmena:
Ja bi rekao da bi mogla "preregistracija" da bude laka samo kad bi se kod vadjenja nove kartice bivsa proglasila ukradenom, pa bi se i dobila skroz nova kartica sa novim brojem koja bi prosla na paypalu srbija (ako se to ikada dogodi) ponovo.

Ili ugasis prethodnu i trazis novu? Dobices novi broj.

Biće nezgodno za one koji su svoje kartice registrovali na okolne zemlje, mislim da "preregistracija" neće ići tako lako.
Pa zar ne moze da se ugasi jedan PP nalog i otvori novi na istu karticu? Jeste smaranje ali ako nam to bude najveci problem lako cemo.

@Ninoslav1983 Tekst koji si citirao kao i sopštenje NBS se odnosi isključivo na Forex trgovinu ili ti berzansku trgovinu devizama! Što nema nikakve veze Sa PayPal-om ili bilo kojim drugim sličnim servisom.

Ovo www.dailyfx.com je jedan od najvećih sajtova za berzansku trgovinu devizama o kojoj je citirani tekst govorio!

Tako je, ja sam tekst citirao jer je na SK forumu on naveden kao "korak unazad" u dolasku Pejpala, imaš link gore ka temi na SK forumu. http://www.sk.rs/forum/showthread.php?p=1387847#post1387847

Naveo sam ga samo da bi slobin citat bio kompletan, odnosno da se vidi o čemu on priča - da se Zakon o deviznom poslovanju odnosi na takav vid trgovine stranom valutom a ne na PP, MB i slične servise.

@ Tiha, ne jer PP pamti brojeve kartica i verovatno bi blokirao odmah taj novi nalog. Rešenje je da se zatvori nalog u Intesi i otvori ponovo.

Ona fora, koju je neko predložio, sa prijavljivanjem da je kartica ukradena - ne prolazi, jer bi dobio novu sa istim brojem računa i različitim CVV. Kartica je vezana za račun, tj. broj računa. Znači mora se zatvoriti račun i otvoriti ponovo. Jedino tako se dobija novi broj kartice.

Poslednja izmena:
Ljudi, dolazak paypal-a ce malo toga resiti. Kome je bio jako bitan taj se vec snasao na ovaj ili onaj nacin.
Ako ima nekog da se nije snasao a silno mu treba - neka mi se javi na PM. Pomoci cu bez naknade, imam 100% validan i potvrdjen nalog.

Ako mislite da ce vas PP resiti ovdasnjih izgovora za distributere i omoguciti vam da jeftino kupujete - moram da vas razocaram: nece. Zbog 1001 razloga.
Da ne bih sad otvarao raspravu bez kraja, pozivam one koji ne veruju da poruce sta god hoce, ja cu paypalom platiti pa cemo da sracunamo na kraju koliko je kostalo.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno