Šta je novo?

PayPal (FAQ u prvom postu)

Ljudi,kad se salje kes sa PP na neciji drugi PP,kako tom sto prima pise da je dobio kes...sta sve navode od podataka posiljaoca?
Ako neko moze sliku da okaci.

Screenshot_1.jpg
Dobijes i mail od PP, i u njemu pise ime i prezime onog ko salje, kao i kompletna adresa

@DZOSUA PaySend-om na Master ili EU IBAN. Uz refferal link je prvi transfer besplatan.

Pozdrav,u erste banci imam devizni racun i MC karticu,trenutno imam 15€ i 15$ na racunu u banci,paypal balace 0,treba da platim nekom kinezu 10$ ,jel treba ovu stavku da promenim prilikom placanja?

Prilozi

• 532BCFE7-F66C-4355-A883-3B02E6BBE125.jpeg
    532BCFE7-F66C-4355-A883-3B02E6BBE125.jpeg
    73.9 KB · Pregleda: 51
@CR77 Da, izaberi drugu opciju tj. „convert with card issuer".

Jel treba ovde nesto da se stiklira,meni je paypal stavljen na euro balans,ili da menjam pri svakoj uplati,ako placam u $ promenim paypal na $ primary,pa stikliram ovde isto $ ?

Prilozi

• 597E9A24-0F7A-458C-AB87-4BA43406878C.png
    597E9A24-0F7A-458C-AB87-4BA43406878C.png
    1.1 MB · Pregleda: 54
@CR77 ovo je od skoro uvedeno za placeholder valutu kartice. Izaberi RSD i koristićeš je kao i inače (bez PayPal konverzije).
Edit: U wallet-u kao primary valutu odaberi onu kojom plaćaš tj. USD.
Da rezimiram; Card: RSD, Primary: USD

Poslednja izmena:
Pozdrav, da li je neko imao problema sa drzavom ako prebacim na racun 300-400e, i to ne radim mozda jednom u god dana.
da li mora poreska prijava,kako to ide ?
ako mora poreska, kako je najlakse izvuci pare , jer stvarno nemam zivaca za te pare da sve to radim, na kraju ispace da drzavi dugujem 500e

@alczaty PayPal se tretira kao frilens prihod i važe prošlogodišnja pravila tj. neoporezivo do 768000 dinara godišnje (po srednjem kursu nbs na dan priliva). Računa se za celu godinu zbirno tj. nevezano za to da li je nekog meseca bilo većeg, manjeg ili nije imalo prihoda.

@alczaty PayPal se tretira kao frilens prihod i važe prošlogodišnja pravila tj. neoporezivo do 768000 dinara godišnje (po srednjem kursu nbs na dan priliva). Računa se za celu godinu zbirno tj. nevezano za to da li je nekog meseca bilo većeg, manjeg ili nije imalo prihoda.
hvala puno, znaci godisnje do otprilike 7000e mogu da prebacim bez ikakvih problema ?
samo jos nesto, na 2 naloga imam prikacene moje kartice, drzava vjerovatno gleda to po prilvu na kartici a ne po nalogu, je li tako ?

• Like
Reagovanja: uji
@alczaty informaciju koju ja imam je da nbs i poreska gledaju dan knjiženja na bankovni račun. Prema toj logici sam zato decembarsku zaradu prebacio 31.12. kao instant transfer u Komercijalnoj da bi mi legla kroz pola sata na devizni, čime sam zatvorio okvir 2021. tako da me ne boli glava oko toga hoće li to ući u kvotu za 2022.

Frilens prihodom se smatra iako šaljem porodici novac preko PP?!

@Antara ako se tvoja porodica nalazi u inostranstvu, onda za njih važe tamošnje odredbe i zakoni. Zakonom o deviznom poslovanju je zabranjen promet devizama između rezidenata (javnosti poznat utvrđen slučaj je plaćanje CarGo usluga PayPal-om). Banke, nbs i poreska se neće cimati do premašivanja tog limita. Ako se poreskom kontrolom u narednih 5 godina to utvrdi, inspektor ima pravo da podnese pp opo prijavu. Sve van tih okvira znači natezanje sa poreskom i dokazivanje drugih namena. Što se slanja putem Western, MoneyGram i Ria/Xoom tiče, prošle godine je uveden registar novčanih doznaki. S tim u vezi, nisam upućen kolika je visina neoporezivog iznosa po osnovu pomoći članu porodice.

Ne, ja se nalazim u inostranstvu i zanimalo me ovo kako će oni to da oporezuju iako nikada nisam(niti ću) slao tolike sume. Ovde gde sam u Severnoj Americi nema nikakvog zakona o slanju novca porodici ili ja za tako nesto ne znam🤣. Ne znam ni kako bi oni to mogli da oporezuju moj zarađeni novac koji je već prošao kroz njihove smrdljive takse.

Koja je trenutno najpovoljnija opcija za Visa deviznu karticu u našim bankama za nekoga ko jako retko prima pare sa paypalla?
Ja imam još uvek intesa devizni, ali uveli su taj 1 evro održavanja, nije strašno ali nisam vukao pare sa PP evo već godinu dana, stoji mi za džabe, a ujedno tražim i backup račun u odnosu na primarni u Mobi banci gde imam MC, pa da vidim mogu li da nađem neki da odgovara a da ima Visu.
Tražio sam u FAQ ali nije baš najbolje opisano

kombinacija iracun i visa virtuon internet u Raiffeisenu.

vidi, trošak je VV 2 godine 1200din i 1% uzima PP od cifre koju prebacujes na devizni

A opcija da povlačim na visa digitalnu debitnu vezanu za iračun ne postoji?

Mislim da može ali ti je kurs očajan...

@Stevcho ili ako ti više odgovara, Visa Internet Poštanske štedionice, 20€ konstantan depozit+5€ za pokriće i troškove(povezivanje kartice na PP, izrada plastike 100+150 godišnje u protivvrednosti) na 3 godine. Ima instant transfer, prvi put se čeka duže, posle odmah legne na račun. Možeš da uzmeš samo lib za proveru stanja na Homebankingu i dizanje sa bankomata je po srednjem kursu.

Trebao bi da prebacim sa svog PP nekih 80 evra na moju karticu,kako to najbezbolnije po mene da bude?
1. Znaci bolje je na Visa karticu,jel ok ona klasicna kod Intese?
2. Sta jos treba da vidim u opcijama i gde se to nalazi (konkretno mislim na one konverzije) i ako ima jos sta,a da ne znam vezano za Visa?
3. Jel na nju mogu da se uplacuju evre,dolari i sl.?

@DZOSUA 1. Visa kartica nema ograničenje u smislu da mora samo instant transfer i prisilna konverzija valuta u dinarima kao za Master. Visa može da bude i dinarska, ali samo Komercijalna ima fer kurs, ostale banke su oko 115 dinara, ali i to je ok za te manje iznose (kao na primer Raiffeisen iRačun) naspram 112 za Master.
2. Card currency stavljaš da bude RSD i povući ćeš do kartice u evrima. Kako god da je vezana, evro je u Srbiji obračunska valuta za inostranu potrošnju.
3. Šta god budeš odlučio, da li ćeš koristiti dinarski ili devizni račun, uplaćuješ na njega. U slučaju plaćanja banka može da primeni proviziju za upotrebu kartice u inostranstvu ili konverziju iz evra u druge valute, a ima i onih koje to ne rade. Na PayPal balans ne možeš direktno da uplaćuješ, već u njegovom nedostatku šalješ sa kartice.

Jedno pitanje za Paypal aplikaciju.

Konkretno me zanima moze li se na Paypal aplikaciji videti stanje Paypal racuna kao sto postoji na Paypal Bussines? Udjes u app i vidis koliko imas kesha na Paypal nalogu. Ja se ubih trazeci po app, i nigde ne vidim, jos mi ovi iz Paypala salju poriku gde se to nalazi ne da mi se vala ljudima objasnjavati da mislim na Paypal aplikaciju a ne na Paypal sajt.

@Gargamel83 Evo instalirao sam aplikaciju i odmah se vidi. Uđeš u Balance i tu piše detaljnije koliko čega je ostalo (ne daje to da se skrinšotuje). Ne možeš sa kartice da dodaš na balance, možeš samo direktno da platiš. Stanje svog deviznog ili tekućeg računa za koji ti je kartica vezana proveravaš na ebankingu, preko call centra, bankomata i ostalo.

Prilozi

• Screenshot_2022-02-08-12-05-23-139_com.paypal.android.p2pmobile.jpg
    Screenshot_2022-02-08-12-05-23-139_com.paypal.android.p2pmobile.jpg
    54.8 KB · Pregleda: 26
Ne znam, kod mene nema, obicna PayPal aplikacija sa Apk mirror, na Bussines znam da ima ali ovde nemam nigde. Bez problema i uhvatim snimak ekrana

Prilozi

• Screenshot_20220208-122721_PayPal.jpg
    Screenshot_20220208-122721_PayPal.jpg
    79.8 KB · Pregleda: 26
Možda imaš privremeni limit pa zato. Proveri na PP web da li ti zatražuju dokumenta za verifikaciju (lična karta, izvod iz banke/izveštaj o naplaćenim naknadama gde se vidi adresa, račun na tvoje ime i ostalo) ili purchase reciept (fakturu ili označiš da se radi o ličnom transferu pošto friends and family ne postoji kod nas, to je treća opcija čini mi se). Vidim, radiš međusobne transfere, PayPal neformalno to ne toleriše (prodaja digital goods je prekršaj ToS) pa zato i sumnjam da je tako nešto u pitanju.

Vrh Dno