Šta je novo?

PayPal (FAQ u prvom postu)

Nije to odgovor.

Odgovor je u biranju načina naplate, a i to je XY puta napisano.

I da si pročitao prvi post, a očigledno da OPET nisi, našao bi odgovor zašto si platio više, i kako da to sprečiš u budućnosti...
Druze, u mom prethodnom postu sam i napisao da sam nasao odgovor zasto mi je konvertovano u dinare i da sam odmah tu opciju iskljucio, tako da jesam procitao prvi post, ali kasno, jer mi je bila hica da kupim kartu, posto je ostalo jos 4 slobodna mesta.

Kad se neko jednom opece, posle i u ladno duva, meni je prva pa muska bila transakcija i ne bih zeleo da prodjem vise tako. Mogu se procitati sva moguca uputstva i tutorijali, ali ipak je praksa, praksa, zato forum i sluzi.
Nemamo mi svi isto vremena i obaveza, ne vredjajuci pritom neke koji imaju vise, pa ne mozemi svi procitati sve, zato je forum i izmisljen, na brzom odgovoru na konkretna pitanja.
Meni u ovom slucaju forum onda nije ni trebao, mogao sam lepo procitati komplet pravila koriscenja PayPal-a, gde bih verovatno negde naisao na ovaj podatak.
Bez ikakve ljutnje i zelje za svadjom, jer mi to nije nacin komunikacije, na bilo koje postavljeno pitanje, postoje dve opcije, odgovoriti i ignorisati. Ako se neko vec odluci da potrosi vreme da napise kritiku, onda je mogao toliko isto vremena i reci potrositi ali na pravi odgovor. Ovo nije upereno ni na koga licno, ovo je moj generalni stav, ja ako nesto znam, a imam vremena, odgovoricu 1000x bez problema, ako nemam vremena ni volje, sigurno necu napisati nista.
Nikad, ali nikad nisam napisao imas to u temi, procitaj prethodnih 5k postova, naci ces, jer ako znam odgovor, meni ce trebati minut da napisem, a nekom ko nema vremena, mozda ni posle sat vremena nece biti jasno sta je sve procitao!

Jos jednom se izvinjavam na off-u, ali ja koncept foruma shvatam na ovakav nacin, mozda gresim, ne znam.

Ako se neko vec odluci da potrosi vreme da napise kritiku, onda je mogao toliko isto vremena i reci potrositi ali na pravi odgovor.

argument svih koji taku banu sa pitanjem koje je XYZ bude obradjeno i odgovoreno.

Pokušano je i tako... Niko ništa ne piše.

Prodje 12/24 sata, i onda se opet javi isti

"Niko?"

Pa onda i dalje niko ništa ne piše, onda opet on:

""Šta, nemoguće da niko ne zna?"

Znači, u stanju je da čeka i 3 dana da neko samo i specijaln njemu napiše, ono što piše i u prvom postu, i plus još najmanje 5 puta u toku teme....

A sa svakim istim odgovorom, tema se samo još više bespotrebno širi, i puni istim odgovorima....

Eto, malo i druge strane...

Prilozi

• pp.PNG
    pp.PNG
    27.3 KB · Pregleda: 153
Poslednja izmena:
***a, ti si prošao malo skuplje, ali to ne znači da ćeš napraviti pametan potez gašenjem PayPal naloga.

Saveti i konstatacije...

1. Gledaj da plaćanje bude u eurima.
2. VISA Electron Banca Intese je najbolji izbor, nema dodatnih plaćanja, debitna je (ne može niko da ti skine više kao kod kreditne, ako ti hakuje karticu).
3. Banka UVEK rezerviše nešto više sredstava kod plaćanja, zato moraš da imaš 5-10% više na kartici od onoga koliko plaćaš. Kada se transakcija realizuje platićeš tačno onoliko koliko treba, višak ostaje na kartici.
4. PayPal je ubedljivo najsigurnije sredstvo za online plaćanje koje trenutno postoji i savetovao bih da buduća plaćanja obavljaš isključivo preko ovog servisa.

2. VISA Electron Banca Intese je najbolji izbor, nema dodatnih plaćanja, debitna je (ne može niko da ti skine više kao kod kreditne, ako ti hakuje karticu)
Praktično je svejedno od koje je banke debitna kartica (takođe visa ili master).

Poslednja izmena:
Izgleda da nisam bio baš najprecizniji...
Pošto je on u Intezi sugerisao sam mu da je najbolje rešenje VISA electron.

***a, ti si prošao malo skuplje, ali to ne znači da ćeš napraviti pametan potez gašenjem PayPal naloga.

Saveti i konstatacije...

1. Gledaj da plaćanje bude u eurima.
2. VISA Electron Banca Intese je najbolji izbor, nema dodatnih plaćanja, debitna je (ne može niko da ti skine više kao kod kreditne, ako ti hakuje karticu).
3. Banka UVEK rezerviše nešto više sredstava kod plaćanja, zato moraš da imaš 5-10% više na kartici od onoga koliko plaćaš. Kada se transakcija realizuje platićeš tačno onoliko koliko treba, višak ostaje na kartici.
4. PayPal je ubedljivo najsigurnije sredstvo za online plaćanje koje trenutno postoji i savetovao bih da buduća plaćanja obavljaš isključivo preko ovog servisa.

Nista, svaka skola se placa, problem je bio nedostatak vremena, jer je ostalo 4 slobodna mesta, a datum se blizi.

Iskljucio sam konverziju PP, trenutno mi je Visa Elektron Intezina povezana sa PP, a imam i Visa samo za Internet placanja isto od Intese. Ja bih radije nju sad povezao na PP, jer na nju doziram novca koliko mi je potrebno sa deviznog racuna preko online usluge, tako da tu ne mogu da opleve nista posebno i ako hakuju, dok sa deviznog racuna mogu ( posto drzim uvek neki iznos ), jer ne zelim da trcim u banku da uplacujem kad treba nesto da kupim.
Znam da banka rezervise vise, meni rekli 6-8%, ali totalno je nebitno da li je 8 ili 10%, kad to vrate posle.
Moje jos jedino pitanje, da li se u pogledu zaduzivanja racuna isto tretira Visa Elektron i Visa za internet placanja?

Hvala na korisnim savetima!

argument svih koji taku banu sa pitanjem koje je XYZ bude obradjeno i odgovoreno.

Pokušano je i tako... Niko ništa ne piše.

Prodje 12/24 sata, i onda se opet javi isti

"Niko?"

Pa onda i dalje niko ništa ne piše, onda opet on:

""Šta, nemoguće da niko ne zna?"

Znači, u stanju je da čeka i 3 dana da neko samo i specijaln njemu napiše, ono što piše i u prvom postu, i plus još najmanje 5 puta u toku teme....

A sa svakim istim odgovorom, tema se samo još više bespotrebno širi, i puni istim odgovorima....

Eto, malo i druge strane...
U pravu si sa te strane, ali tesko bi ti poverovao da ja nisam od tih koji bi postavljali jos gomilu pitanja koja si nabrojao. Ja kad sam u guzvi postavim pitanje, sledeci put kad dodjem ako nema odgovora, ja dalje ne pitam, vec se snalazim sam. Ali da ne duzimo, bitno da znamo za ubuduce sta i kako :).

Poslednja izmena:
Ako ti je za utehu, ti si najveca zrtva pay pall konverzije do sada vidjena na bencmark forumu. :)

Neka me neko ispravi ako gresim. :)

Praktično je svejedno od koje je banke debitna kartica (takođe visa ili master).
Naravno da nije svejedno, nemoj zeznuti ljude da se predju sa Piraeus, Raiffeisen, Erste, Sberbank ili Alpha bank debitnim karticama za placanje vani. I AIK za neke debitne. (ovo su banke za koje znam da naplacuju dodatno, mozda jos neke naplacuju)

Moje jos jedino pitanje, da li se u pogledu zaduzivanja racuna isto tretira Visa Elektron i Visa za internet placanja?
Isto je.

Hvala, sad sam spreman za nove kupovine, samo da mi prva transakcija preko PP nije bila tako velika, pa da sam platio skolu sa par eur gubitka, ali sta da se radi, idemo dalje, nek je to sva steta :).

@alfa
Ok, ne mogu da tvrdim sigurno, nisam baš toliko banaka isprobao :) ; ali mislim da se nije desilo da mi neka banka naplati baš tačno koliko treba (kad konvertuju iz druge valute u Eur, po kursu od tog ili sledećeg dana). A od 2006. imam blizu 70 kupovina na eBay, možda još toliko na drugim sajtovima...

Poslednja izmena:
Ne naplacuje banka kurs, ako nema provizije, vec Visa/MC/Amex.
Imas tacno koji oni kurs primenjuju kog dana (settlement date - datum knjizenja).
Za MasterCard:
https://www.mastercard.com/global/currencyconversion/
Za Visu:
http://www.visaeurope.com/making-payments/exchange-rates
Za Amex ne mogu da nadjem sada, ali oni nemaju ovako globalni converter.

MC uvek ima najbolji kurs za kartice koje su u EUR, a placanje u drugim valutama, barem se nijednom nije desilo drugacije kod mene (niti sam naisao na datume kada sam onako pogledao kurseve na MC i Visi). Amex je uvek losiji, plus kod nas ima 2% provizije preko tog kursa.
Taj kurs koji oni primenjuju nikada nije zvanicni srednji, ali je razlika toliko mala skoro uvek da se ne moze proci bolje (izuzetak su bili 2-4. feb. kada je stvarno nisko kotiran evro bio kod njih)

Da ponovom, preko ovog kursa koji primenjuju Visa/MC, samo Intesa znam da ne dodaje troskove konverzije za Visa/MC kartice ni u kom slucaju, dok za onih 5-6 pomenutih znam da ili uvek dodaju 1-2% ili za neke kartice dodaju 1-2%.

Što se tiče dodatne provizije za kartice i Telenor banka naplaćuje dodatno pri plaćanju Master karticom na PayPal-u, npr. 2€ je zaduženje na kartici, a na računu 251 dinar (kurs oko 122).

Krajnje zaduzenje ili ono kao "Nedospele obaveze"?
Ne znam sta se desava kod Telenora kada nemas evre na racunu a placas van, te varijante (dinar) izbegavam u potpunosti.

Mada sam pogledao ovih dana svakakve stvari koje mogu da zeznu ljude, koliko ih ima, ni ja ne mogu da budem siguran da sve pazim (a pazim...). Sta tek da kaze prosecna (po ovom pitanju) osoba :(

Da, krajnje zaduženje (izvršene transakcije).
Imao sam dinare, kartica je zadužena za 2€ (piše u transakcijama kartice) , a račun za 251 dinar (piše u transakcijama računa). Znači da su Master Card i Pay Pal naplatili onoliko koliko je roba koštala, a Banka skinula više sa računa. Isključena konverzija na Pay Pal-u.
Da li je banka radila konverziju, ili Master Card iz dinara, ne znam, ali ovo je oko 0,5%, više od onoga što piše na sajtu Master Card za konverzije.
Probaću jednom da platim nešto sitno direktno u evrima, da vidim ima li onda provizije.
Stvarno je teško pohvatati konce kada u lancu postoje tri mesta za konverziju-banka, kartica, Pay Pal.

Telenor banka nikakvu proviziju ne naplacuje. Potvrdjeno od strane njih vise puta a i u praksi od strane vise clanova na forumu ovde.

Ne znam, zavisi mozda po kom kursu, tj kog dana je izvrsena transakcija. Nikad mi nisu naplatili vise od onoga koliko treba. Samo dinare imam na racunu i tako kupujem i po srednjem kursu na dan izvrsenja transakcije to pretvore u evre.

Proveri tog dana koliki je bio prodajni kurs u TB za ti valutu u kojoj si plaćao na PayPal.
Kada imaš dinare, koliko znam, banka ti prodaje devize po svom prodajnom kursu. Tako rade i kada plaćaš karticom u inostranstvu.

Ne sećam se tačno, mislim da je bio oko 122, skinuto je 251 din, što je više od 2€ u svakom slučaju. Biće da je ovo ipak Master Card konverzija, ako kažete da nema provizije od strane Banke.

Ja lično za TB nikada nisam tačno proveravao... Videću za koji dan :)

Nenade, ovo je previse za proviziju i banke i MasterCarda (koji nema proviziju preko kursa).
Kog datuma?

Za placanje kada ima EUR su bas dati primeri u temi i vidi se da nema nikakvih provizija. Za RSD nisam pratio mozda.

Poslednja izmena:
Ali meni i dalje nije jasno ( mislim jeste, treba i oni od necega da zive [emoji4] ) zasto Visa i MC , rade konverzije kad je u pitanju ista valuta, ma koliko ta opcija najpovoljnija bila?!? Bas sam probao onaj kalkulator za Visu sto je okacio Alfa, i konktetno u mom slucaju da sam imao iskljucenu konverziju PP a ukljucenu preko Visa, karta bi me izasla nekih 8 eur skuplje, sto je svakako manje od 58 eur koliko me je PP odero [emoji20].
Zar ne bi bilo lakse i prakticnije za korisnike da kazu, provizija je toliko i toliko kad je ista valuta u pitanju, a ako se radi konverzija iz jedne u drugu valutu, menja se po srednjem ili prodajnom kursu i nema zabune onda. Ovako, moramo biti babavange i gatati koliko moze da izadje na kraju. Ali kao i sve sa bankama je konfuzno, kako bi sto lakse oplevili ljude legalno, jer jelte, sami potpisemo 10 strana ugovora a da ne citamo.

Poslednja izmena:
Ali meni i dalje nije jasno ( mislim jeste, treba i oni od necega da zive [emoji4] ) zasto Visa i MC , rade konverzije kad je u pitanju ista valuta, ma koliko ta opcija najpovoljnija bila?!?
Koja ista valuta? Ako ti je kartica u istoj valuti kao i naplata, nema konverzije.
Tu jedino neke banke dodaju svoju PROVIZIJU, ali nema konverzije.

Bas sam probao onaj kalkulator za Visu sto je okacio Alfa, i konktetno u mom slucaju da sam imao iskljucenu konverziju PP a ukljucenu preko Visa, karta bi me izasla nekih 8 eur skuplje, sto je svakako manje od 58 eur koliko me je PP odero [emoji20].
Kako si uspeo doci do tog zakljucka, kada je kurs EUR/RSD bio ispod 123 ovih desetak dana, a tebi je po 127 naplaceno?

Zar ne bi bilo lakse i prakticnije za korisnike da kazu, provizija je toliko i toliko kad je ista valuta u pitanju, a ako se radi konverzija iz jedne u drugu valutu, menja se po srednjem ili prodajnom kursu i nema zabune onda.
A kako bi onda zaradile ni na cemu :D
Slazem se, i ako ne stoji da ima provizije u tarifniku - ne sme imati provizije od strane banke. MC/Visa ne naplacuju proviziju. To sto je tebi PayPal naplatio "porez na nove naivne korisnike" (sto radi uvek na novim trzistima) je nesto za sta banke/MC/Visa nisu odgovorne nazalost :(

Ovako, moramo biti babavange i gatati koliko moze da izadje na kraju.
Moras, i danas ne mozes znati koliki ce biti kurs ako platis nesto danas, jer ce tek na dan knjizenja se znati kurs (koji se vodi po FOREX trzistu).
Alternativa je da ti se uvek naplati provizija preko danasnjeg kursa, pa ces biti siguran koliko ces platiti, ali ces uvek platiti vise nego sto treba ;)

Ovo je jedno plaćanje, datum zaduženja 30.1, datum knjiženja 2.2
uploadfromtaptalk1424008815708.pnguploadfromtaptalk1424008826017.png

EDIT: Za 30.01. je kurs bio oko 123, a 2.2. manje od 122. Ovo bi bilo preko 2% provizije (123*1.02 je manje od 125.65 koliko ovde ispada kurs).
Ne znam sta je posredi, ali nema osnova da bude provizija MC-a i Telenor Banke. A premalo je da bude PP conversion. Pozovi banku i pitaj, znacice nam dalje.
Samo dinare si imao?

Inace, na nekim probama smo (nekolicina nas koji smo probali kartice i javljali iskustva medjusobno) videli da se desava da se za kurs ne koristi datum knjizenja vec datum transakcije. Ne znam zasto, niti su ideje zasto posebno korisne, pa ih necu izlagati :)

Poslednja izmena:
Da, samo dinare sam imao. Imam još jednu nedavnu kupovinu od oko 8€, isto sam smo dinare imao, sad ću da probam da je iskopam i takođe da vidim kako Google Wallet naplaćuje aplikacije kada se imaju samo dinari.

Ovih 2EUR->251.27RSD se ne uklapa ni u koju proviziju, tako da ne znam sta je bilo u pitanju (jedino PayPal, ali premalo je za njega)

Nazad
Vrh Dno