Šta je novo?

PayPal (FAQ u prvom postu)

http://www.nbs.rs/export/sites/default/internet/latinica/20/nacrti/20140920_dev_zakon_nacrt.pdf

Члан 7.
У члану 32. став 2. мења се и гласи: „Резиденти могу обављати платни промет са иностранством и преко институције електронског новца ради плаћања и наплате по основу електронске купопродаје робе и услуга. Платни промет са иностранством резиденти – физичка лица могу обављати и преко платне институције и јавног поштанског оператора који пружа платне услуге у складу са законом којим се уређују платне услуге.”. У ставу 3. речи: „институције из става 2. овог члана” замењују се речима: „стране институције електронског новца”.

Poštu moraju da drže tamo, ali su dodali i inostrane "operatere".

Mada se ono što je linkovano pre mog posta razlikuje, pošto je tamo član 2, a ovde član 7 sa istim tekstom.

Edit 2: Elem, otkud ovima da zakon stupa na snagu u oktobru?

Члан 20.
Овај закон ступа на снагу осмог дана од дана објављивања у „Службеном гласнику Републике Србије”, осим одредаба члана 1. став 1, члана 7. ст. 1. и 2. и чл. 12. и 18. овог закона, које ступају на снагу 1. априла 2015. године.

Poslednja izmena:
Kad stupa na snagu i nije tako bitno, koliko da su sve vreme lagali (po obicaju)...

Bitno je, pošto je informacija da stupa na snagu u oktobru a ne 8 dana po objavljivanju u službenom glasniku.

A sta ste mislili da ce razni finasijski lobiji u Srbiji da se tek tako odreknu svog dela kolaca zarad pruzanja mogucnosti vama da zaradite na internetu?

Svaki pastir dobro zna da ovce pre sisanja treba dobro ugojiti kako bi vuna sto vise narasla i kako bi imao sto vecu kolicinu da osisa

Zivi bili pa videli kako ce se sve to konacno resiti

Poslednja izmena:
Menite se price da neko tu ima lobi, 100x sam vec rekao da ko zeli, naci ce alternativu, za naplatu preko PayPala. Jedino na eBayu je problem, ali tu je veci problem nasa carina, i garantujem da ako je neko lud (ili neupucen skroz) da proba preko PP-a da prodaje (da je omoguceno vec), ubrzo bi kudio PayPal.

Malo pomerimo kritike na pravu stranu (daleko od toga da nema lobija za naplatu, ali je mnogo veci problem carina).

Cik probajte da posaljete 50 paketa kao fizicko lice! Samo da posaljete - a tek onda cemo pricati o suludim cenama za shipping iz Srbije :(

A za digital goods??? Samo dezurni kriticari i totalno neupuceni ce smatrati da je uopste problem sto se ne moze PP-om naplatiti.

Od ~2000/1. se potpuno legalno moglo naplacivati za digital goods (pre toga je moglo, ali je mozda bilo protiv nekih stranih zakona, ne nasih :D). A trenutno cak ima servisa ISPLATIVIJIH od PayPala za naplatu, koji izmedju ostalog i prihvataju PayPal.

To je samo delimicno tacno. Paypal ima alternativu u nekim situacijama, u nekim ne. Ako ja moram da idem preko posrednika da bih omogucio paypal naplatu, i to me kosta 5%, mozda mi tih 5% ne pravi problem da budem konkurentan sa cenama?
Shipping iz Srbije takodje cesto nije preskup, bar za ono sto mene zanima. Slali su mi iz Kine proizvod preko HK poste i njih je slanje kostalo 14$. Vracao sam preko nase poste isto to vise puta, slanje kosta 1000 din sto je cak manje od tih 14$.

Evo ja bih da posaljem 1000 komada necega kao pravno lice, mislis da mi nepostojanje paypala nije prepreka? Ako za tvoje potrebe nepostojanje paypala nije prepreka, nemoj da generalizujes, za neke je to veliki problem...

To je samo delimicno tacno. Paypal ima alternativu u nekim situacijama, u nekim ne. Ako ja moram da idem preko posrednika da bih omogucio paypal naplatu, i to me kosta 5%, mozda mi tih 5% ne pravi problem da budem konkurentan sa cenama?
Ja ti kazem da ima alternativa koje su cak i jeftinije nego da imas obican PP nalog :)
Ali siguran sam da ti tih 5% ne bi napravilo problem da budes konkurentan iz Srbije, jer je cena artikla najmanji problem.

Shipping iz Srbije takodje cesto nije preskup, bar za ono sto mene zanima. Slali su mi iz Kine proizvod preko HK poste i njih je slanje kostalo 14$. Vracao sam preko nase poste isto to vise puta, slanje kosta 1000 din sto je cak manje od tih 14$.
Pa to je preskupo za slanje iz Kine :) Vecina stvari koje sam trazio ili porucivao iz Kine su imale frei shipping ili je bio do 4$ bukvalno.
1000RSD je slanje da saljes kao fizicko lice. Posalji to, sa izvoznim carinjenjem, kao firma, pa ces videti koliko kosta da saljes po jedan paketic dnevno.

Evo ja bih da posaljem 1000 komada necega kao pravno lice, mislis da mi nepostojanje paypala nije prepreka? Ako za tvoje potrebe nepostojanje paypala nije prepreka, nemoj da generalizujes, za neke je to veliki problem...
Siguran sam da nije, jer mozes naplatiti preko PayPala, za fizicke stvari, nesto skuplje, ali opet prihvatljivo. Ne generalizujem ja uopste, hteo je cale da radi neki izvoz, video sta treba, i digao ruke. Naplata mu uopste nije bila problem, to je sve preko mene mogao sa 2% provizije da odradi (ukljucujuci i placanje PayPal-om). Ako budes proverio, to je nize nego provizija PayPala.

ljudi imam jedno pitanje
registrovao sam paypal akaunt odavno,ali ga nisam koristio

vidim da mi pise da je samo send only account,a ja treba da dobijem neke pare od youtube,pa me interesuje da li mozda postoji nacin da promenim tip acc ili da stavim neku stranu adresu

znam da je send only zbog zemlje

Poslednja izmena:
pa mislim ocekivao sam bar da dobijem odgovor,to je receno tu i tu u temi ili guglaj to i to
citao sam ja nekoliko strana sa pocetka,ali nisam nasao to sto me zanima

ne znam cemu ovo ismevanje -.-

Poslednja izmena:
Jedino na tudje ime, jer ne mozes verifikovati inace taj nalog ako ti zatraze, a onda odose pare bye-bye.

U tekstu NBS navodi primer Skrill-a, i kako kod njih jos od 2012 mogu da se primaju pare u Srbiji. Oni sigurno ne rade to krseci zakon, tako da ako mogu oni sto ne bi ni PayPal? Mozda je stvarno do njih nesto.

Da stvarno ima puno nelogicnosti u svemu tome, preko Skrilla mozes da primas novac u Srbiji od 2012 a preko PP u 2014 ne mozes. Nesto mi cudno i cini mi se po prvi put da me moja drzava ne laze bar NBS, ILI Skrill krsi zakone ove zemlje, sto je opet nemoguce jer bi ih zabranili dok si rekao keks.
Mnogo nelogicnosti i mislim da PP malo zeki ovoga puta, a ne NBS.

PayPal gde god je ulazio gledao je da potpuno bude u saglasnosti i sa medjunarodnim i sa lokalnim zakonima. Zato za neke sitne zemlje (kao sto je nasa) nece da uvodi dinare, vec ceka izmene zakona. U bitnijim zemljama (tipa Indija i Argentina, koje nemaju nimalo stabilnu valutu) uveli su lokalnu valutu, jer ce se otplatiti trud.
(to je moje vidjenje stvari iz listinga zemlja koje su podrzane i valuta koje su podrzane samo za neke zemlje)

Skrill to ne zanima. I njih ne brine da li krsi zakone nase zemlje, jer u stvari, Skrill ne krsi te zakone - rezident Srbije ih krsi koristeci Skrill (ako ih krsi...).

Da li je neko reinstalirao sistem i pokusao da se uloguje u PayPal nalog?

Napravili su novi sistem zastite naloga i nije nikako moguce ulogovati se ,ako se loguje preko novog device ,moras prvo da napravis novi nalog i na njemu da verifikujes email pa tek onda da ih kontaktiras preko novog naloga...kado bi vam sredili stari...

Poslednja izmena:
Nemoguće. Ja se logujem sa 2 računara bez problema.

Iskreno to je jako sumnjivo. Da nije neki pokušaj krađe identiteta?

Moj acaunt,napravio sam ga od kada je omoguceno placanje putem paypal-a
Poslenju tranakciju sa 3 decembra 2014 god obavio i sve je radilo normalno.

OtpCqUv.gif

Poslednja izmena:
A na sta si mislio na sifru od mog paypal acaunt-a ili na Security Challenge ?

1) znam koja mi je sifra of paypal.
2) Security Challenge se uvak kuca malim slovima.

A zasto bi to uradio kada nigde ne pise na kraju da je Security Challenge neispravo napisan?

Ne smemo se zezati ovo su ozbiljne stvari ako je meni blokirao blokirace i vama.

Poslednja izmena:
uci ce bez problema
to nema nikakve veze sa reinstalacijom sistema,jer reinstalacija sistema ne moze da pokvari tvoj nalog koji stoji u bazi podataka nekog tamo udaljenog racunara

edit: inace,reinstalacija sistema je jako korisna i pozeljna stvar i preporucljivo je da se radi na tri meseca...da ona moze da ti poremeti nesto na udaljenom racunaru,ne bi bilo tako

Poslednja izmena:
Ja sam probao da se ulogujem sa racunara sa koga nisam nikad. Bez problema.

Jedino ako je promenjena lokacija, ali ako je jos isti IP - radi.

Vrh Dno