Šta je novo?

PayPal (FAQ u prvom postu)

Dobro ako ti neko kaze da si pametan, a ti to smatras uvredom, onda sam pogresio u proceni tvojih sposobnosti. Ja nisam Vidovnjak kao sto ti Ocigledno jesi, jer smatras da sve znas ne samo o Bankama i Karticama , vec i o meni .

To bi vec trebalo da te zabrine , jel imas neke vizije , ili ti neki glasovi govore , na koji nacin vidis i znas cime se neko bavi, sta je celog zivota ucio , studirao, gde je radio godinama. Ti sve to znas ili pogadjas o nekome ??

Prica o magarcu je bila parafraza tvog objasnjenja , koga se i dalje drzis, da banka mora da ceka 7-10 dana da bi proknjizila, sto je besmislica, i nije problem u tome sto banka koristi tvoj, ili moj novac, nego sto ne dozvaljava da ga koristi vlasnik u periodu koji ona sama odredi. Ako je za tebe to sve bas kako treba , blago tebi.

Price o malom Perici , ostavi za neku drugu priliku , i pricaj nekome drugom, nadam se da nisi u toj fazi da pricas sam sa sobom.

Samouverenost. Nikada nije problem biti Samouveren, jedna od najboljih osobina koju neko moze da ima. Problem je kada neki Vidovnjak misli da je Samouverenost bez pokrica, ali ja jos nisam sreo nekog stvarnog Vidovnjaka, tako da sumnjam da i ti to jesi, nego vise neki Lazni Prorok.

Poslednja izmena:
Za kakav racun ti je vezana ta Visa Electron ? Ja kod njih imam Visu Internet , i Visu Inspire koja je vezana , za obicni dinarski tekuci racun. Za net koristim samo ovu Internet , koja sve prikazuje u Eurima.

Ono podesavanje iz posta si trebao da odradis pre verifikacije, kartice, jer je to podesavanje PP naloga, nije striktno povezano sa nekom karticom, jer na pp nalog mozes da dodas dve kartice na primer, a to podesavanje ostaje isto i za novu. Ovo oko verifikacije za sada to ionako vracaju i samo rezervisu.

A neku prvu pravu kupovinu , obavi neku malu kao probu pa vidi kako ce se ponasati. Mozda sada posle podasavanja bude onako kako zelis.

Prva nije registrovana na Srbiju i vezana sa Visa Internet karticu. Druga registrovana na Srbiju i vezana za devizni račun odnosno Visa Electron karticu.

Na PP balance 0 evra na deviznom računu skinuto dva puta po 0,7 evra i jednom 1,58 odnosno ukupno 3,12 evra.

NIje mi najjasnije zašto na PP nema tog iznosa kao i zašto je skinuto 3.12 umesto uobičajenih 1,5

Verovatno imas ili ces imati vrlo brzo i storno transakc na kartici za ono sto ti n8je doslo na pp.

Dobro ako ti neko kaze da si pametan, a ti to smatras uvredom, onda sam pogresio u proceni tvojih sposobnosti. Ja nisam Vidovnjak kao sto ti Ocigledno jesi, jer smatras da sve znas ne samo o Bankama i Karticama , vec i o meni .

To bi vec trebalo da te zabrine , jel imas neke vizije , ili ti neki glasovi govore , na koji nacin vidis i znas cime se neko bavi, sta je celog zivota ucio , studirao, gde je radio godinama. Ti sve to znas ili pogadjas o nekome ??

Prica o magarcu je bila parafraza tvog objasnjenja , koga se i dalje drzis, da banka mora da ceka 7-10 dana da bi proknjizila, sto je besmislica, i nije problem u tome sto banka koristi tvoj, ili moj novac, nego sto ne dozvaljava da ga koristi vlasnik u periodu koji ona sama odredi. Ako je za tebe to sve bas kako treba , blago tebi.

Price o malom Perici , ostavi za neku drugu priliku , i pricaj nekome drugom, nadam se da nisi u toj fazi da pricas sam sa sobom.

Samouverenost. Nikada nije problem biti Samouveren, jedna od najboljih osobina koju neko moze da ima. Problem je kada neki Vidovnjak misli da je Samouverenost bez pokrica, ali ja jos nisam sreo nekog stvarnog Vidovnjaka, tako da sumnjam da i ti to jesi, nego vise neki Lazni Prorok.
Izgleda da se pristojan, argumentovan, dokumentovan odgovor na konkretnu stvar ovde smatra nedostatkom. Kako ne zelim da se bavim pseudo psihoanalizom licnosti na forumu, dalje necu raspravljati.

Prva nije registrovana na Srbiju i vezana sa Visa Internet karticu. Druga registrovana na Srbiju i vezana za devizni račun odnosno Visa Electron karticu.

Na PP balance 0 evra na deviznom računu skinuto dva puta po 0,7 evra i jednom 1,58 odnosno ukupno 3,12 evra.

NIje mi najjasnije zašto na PP nema tog iznosa kao i zašto je skinuto 3.12 umesto uobičajenih 1,5

PP balance i treba uvek da je 0 ako je nas RS PP, jel balance ce se moci koristiti tek kad bude dozvoljeno i primanje novca. Ovo oko novca tako uvek oni rade . Skidaju 1,5 Euro , koji odmah vrate, da bi se izvrsila verifikacija , a rezervisu i taj 1 $.

Kod mene su se bili zeznuli pa su prilikom registracije naloga, umesto 1 $ skinuli 1 dolarski cent ! I tako stajalo mesecima , dok banka nije izbrisala, a negde jesenas, vidim samo u rezervaciji odjednom iskrslo tad je bilo 83 Euro centa. Tad sa rezervacijom, toliko bio 1 $ . I nazovem banku da pitam , jer kako isrsne 1 $ moze i 100 $ , bez kupovine, i oni mi objasne da je to od PP, cim vidis na online bankarstvu oznaku drzave LU tj. Luksemburg, odmah se zna da je od PP inace nigde ne pise da je od njih. I tako taj 1 $ stajao u rezerviciji , ja kad sam ga primetio , vec je bilo nekih 10 -tak dana, posto sam imao i drugih kupovina, pa se to i ne primeti, al tada ostao u jednom trenutku samo on, pa sam ga primetio. Posto je kartica vezana za devizni racun, u njemu nikada nije bila promena sto se tice tog 1 $ tako da su ocigledno u jednom trenutku samo "skinuli" rezervaciju, nisu ga nikada ni uzimali.

Tako da PP to povremeno radi, kao neku proveru to sa 1 $ -om ne samo prilikom registracije, nego i kasnije.

Sada ako si sve zavrsio oko verifikacije, a imas sumnju u to kako ce se ponasati nalog oko konverzija, mozes i da obavis neku probnu kupovinu, pa da vidis kako ce da se ponasa. Registrujes se na neki sajt , stavis nesto u korpu, i ides po celom procesu do redirecta na PP stranicu i logovanja na svoj nalog. Tu ces da vidis sta ispisuje kad se logujes, da li se i dalje pominju dinari ili ne . U svakom trenutku mozes da odustanes, da ne ides do placanja, zato sam i nazvao to probna kupovina. Nece niko da se ljuti ako odustanes, predomislis se pre placanja , a mozes da proveris kako se racun ponasa.

Poslednja izmena:
Izgleda da se pristojan, argumentovan, dokumentovan odgovor na konkretnu stvar ovde smatra nedostatkom. Kako ne zelim da se bavim pseudo psihoanalizom licnosti na forumu, dalje necu raspravljati.

Vidi, poslednje sto me zanima na svetu su forumske svadje. Ako budem bio u prilici i mogucnostima, rado cu ti svaki put pomoci tj, pokusati da pomognem preko foruma, mada ti naravno smatras da je to nemoguce, jer sve bolje znas :D Ali ono sto sam ja u zivotu shvatio do sada , je da niko ne zna sve.

Sto se mene tice ni ovo do sada nije nam bilo potrebno, a jos manje nastavljati nesto beskorisno.

Poslednja izmena:
PP balance i treba uvek da je 0 ako je nas RS PP, jel balance ce se moci koristiti tek kad bude dozvoljeno i primanje novca. Ovo oko novca tako uvek oni rade . Skidaju 1,5 Euro , koji odmah vrate, da bi se izvrsila verifikacija , a rezervisu i taj 1 $. .
. ..Posto je kartica vezana za devizni racun, u njemu nikada nije bila promena sto se tice tog 1 $ tako da su ocigledno u jednom trenutku samo "skinuli" rezervaciju, nisu ga nikada ni uzimali….
Uredno skinuto sa deviznog računa 3.12 evra

I nazovem banku da pitam, jer kako isrsne 1 $ moze i 100 $ , bez kupovine
Ovo je razlog zašto sam se zaineresovan za ovaj mali iznos!

vidis na online bankarstvu oznaku drzave LU tj. Luksemburg, odmah se zna da je od PP inace nigde ne pise da je od njih.
Ovo za LU nisam znao

a imas sumnju u to kako ce se ponasati nalog oko konverzija, mozes i da obavis neku probnu kupovinu, pa da vidis kako ce da se ponasa. Registrujes se na neki sajt , stavis nesto u korpu, i ides po celom procesu do redirecta na PP stranicu i logovanja na svoj nalog. Tu ces da vidis sta ispisuje kad se logujes, da li se i dalje pominju dinari ili ne . U svakom trenutku mozes da odustanes, da ne ides do placanja, zato sam i nazvao to probna kupovina. ….
Dobar savet

Kako iz Srbije mogu da posaljem pare preko PayPal-a kao Gift? U PayPal-u kod placanja nemam tu opciju.
Jedan put kad sam slao pare, primalac mi je poslao neku stranicu, nesto kao neki racun, i tad sam preko te stranice poslao pare kao Gift. Da li neko zna kako se zove ta stranica, sta ubuduce da trazim da mi posalju kad treba da saljem gift.
Unapred zahvalan, Igor.

Taj kome saljes, posalje pozivnicu na tvoj mail, da mu das kintu i to je to.

Zove se Invoice, kao predračun ... Ali to nije za Gift, već mora da navede šta mu plaćaš, robu ili usluge. Mislim, tebi isto, ali nije gift.

El on plati proviziju, ili ti ?

Hvala to sam trazio.
Jos jedno pitanje, da li moze da se iskljuci konverzija, Currency Conversion? Jel uzimaju oni nesto para kad mi konverzuju?
A ne znam ni sta konverzuju kad mi je devizni racun, a ne dinarski.
Samo jednom sam koristio Paypal za placanje tako da se jos ne razumem u to.

Uredno skinuto sa deviznog računa 3.12 evra

Imaju tu tri odvojene stvari , koje se vide na Net bankarstvu. To vidis kad se logujes, to je startni ekran. Jedno se zove " moji racuni" i tu su po brojevima sortirani racuni koje imas kod Intese. Ja imam dva devizna , jedan vezan za Net karticu , jedan obican , koji nije vezan i jedan dinarski. I na svakom vidis trenutno stanje . Tako da je normalno ako tu vidis da pise manje nego ranije.

Onda levo ispod reklame vidis " moje kartice" takodje sorirane po brojevima i nazivima. Izaberes koju hoces i ona se pojavi u sredini u najvecem prozoru ima red pod nazivom " Nedospele obaveze " i desno od toga da kazemo da je trougao ili vrh strelice i pise prikazi, kada to pritisnes, onda vidis detalje . To je drugo, jer ta sva sredstva koja tamo "fale" trebala bi da budu tu u rezervaciji, kao nedospele obaveze, tu na prikazi, vidis i onaj kod za verifikaciju itd.

I treca stvar je kada gore iz menija gde su ikone, izaberes "Racuni" . Pojavi se novi ekran , tu je na vrhu opet prozor " moji racuni" da bi odabrao koji te zanima, ako ih imas vise , a ispod njega imas prozor poslednje promene. E to je najvazniji prozor , od svih ovih do sada , jer tu vidis sta je stvarno troseno ili vraceno , ili uplaceno, dok ona sredstva sto su Nedospela , kao rezervacija, mogu tako i da ostanu. U ovom prozoru ces videti umanjene, stvarne promene, kada budu dospele, tamo na onom su Nedospele i one ce preci ili nece u dospele. To skidanje od 1 $ ne bi trebalo nikada da predje u dospele.

Ekran Izvodi ne radi, ali ga je lako dobiti tako sto povecas Ovaj treci gore desno je mala ikonica i dobijes veliki prozor preko celog ekrana, sa svim detaljima. Datum valute, kada je neka promena stvarno nastala, datum obrade, za malo izbi svadja zbog toga :) samo sto sam bezazleno napisao da Refund preko PP brze stize i brze se obradjuje, a to ne pisem napamet, vec gledam svoje izvode pa kad se dobije refund za placanje karticom, cesto bude i 10 dana, s tim sto sam jednom morao da idem u ekspozituru 4 puta i da im dosadjujem, jer osoblje po ekspoziturama, je slabo obuceno za ovo. A poslednji PP refund stigao i obradjen za 2 dana !! Eto to sam napisao, ali uvek ima neko ko ce od svega da napravi raspravu.

Tu u Opisu vidis sve detalje, kome je placeno ili kako je uplaceno. Ja za to i imam 2 racuna, na jednom drzim novac , a na ovom vezanom za karticu nemam nista. I tek kada mi zatreba iz fotelje prebacim sa jednog na drugi , i za par sekundi moze da se trosi, a novac je bezbedniji od eventualne zloupotrebe kartice, jer nema sta da se ukrade, kada na tom vezanom nema nista. Daje su reference, valuta, isplata, crvena, uplate crne i stanje.

Ovaj treci deo ti je najvazniji i najmerodavniji.

Poslednja izmena:
Pogledaću ovo detaljno što si napisao

Kako iz Srbije mogu da posaljem pare preko PayPal-a kao Gift? U PayPal-u kod placanja nemam tu opciju.
Jedan put kad sam slao pare, primalac mi je poslao neku stranicu, nesto kao neki racun, i tad sam preko te stranice poslao pare kao Gift. Da li neko zna kako se zove ta stranica, sta ubuduce da trazim da mi posalju kad treba da saljem gift.
Unapred zahvalan, Igor.

ranije je bila opcija kao gift ali sad to se ne zove tako , ja sam slao primao dosta i koliko vidim sad je to pod sending family friends i ti placas troskove slanja , kad tako neko dobije novac nema opcije issue refund

Da, banka ti konvertuje u Evre. Zavisi od banke kako to ide. U nekim to ide kroz srednji kurs cak, u nekim po kursu banke!
Za PayPal gledaj da ti NE radi PayPal konverziju, uvek je jeftinije da nasa banka radi konverzije! Imas u prvom postu teme kako se to radi.

Inace:
NASE banke nemaju refundiran novac dok im ne dodje na racun - intermediary banke mozda i koriste, kao i banka prodavca. Ovo nije nista cudno, i desava se i vani. Mi cak i dobro prolazimo za kartice.
A posebno dobro prolazimo za placanje u drugim valutama, jer kod nas, trenutno, samo tri banke naplacuju dodatno za placanje u drugim valutama (i te tri treba izbegavati :)). Ja sam dobio ceo cenovnik za ne-KRW placanja u Koreji - UFF :)

E da... Amex (Intesin) za ne-EUR/RSD placanja naplacuje oko 2% provizije! Tako da sada nema razloga da se on koristi za ne-EUR placanja.

Zasto bi banka konvertovala u evre, ako je osnovica za placanje iz Srbije dinar? Jasno je meni da je bolje iskljuciti konverziju od strane paypal-a, mene samo zanima sta u sta konvertuje, da li je ta odabrana primarna valuta vazna za nesto prilikom kupovine? Jer u toku kupovine paypal nudi samo konverziju dinara u funte, ako je cena proizvoda izrazena u njima, iako mi je primarna valuta evro? Ne znam umem li da okacim sliku, ali evo, mozda uspe :) paypal.png

Zasto bi banka konvertovala u evre, ako je osnovica za placanje iz Srbije dinar? Jasno je meni da je bolje iskljuciti konverziju od strane paypal-a, mene samo zanima sta u sta konvertuje, da li je ta odabrana primarna valuta vazna za nesto prilikom kupovine? Jer u toku kupovine paypal nudi samo konverziju dinara u funte, ako je cena proizvoda izrazena u njima, iako mi je primarna valuta evro? Ne znam umem li da okacim sliku, ali evo, mozda uspe :) Pogledajte prilog 136935
Da nazalost banka konvertuje dinare s tvoje kartice u evre a kurs je slab kod banke tako da mora da vodis racuna da imas malo vise na racunu...

Kakav nasumican post, i verovatno netacan :)

Vekna, nisam siguran, ali kad povlacim sa kartice za placanja PP-om, banka mi radi konverziju (bez ikakvog podesavanja na PP-u od kad sam otvorio racun).
Mislim da primarna valuta vazi kad se radi upload na PP racun, pa stoji novac. U slucaju da se tim novcem placa, pretpostavljam da ima provizije za konverziju ako se placa u drugoj valuti (nisam nikad probao iskreno da drzim i 1KRW (8 para :D) na PP racunu, vec da povlaci sa kartice kada mi treba).
EUR mi je izabrano kao primarna valuta! I ako ti kartica banke ide kroz EUR, treba da bude EUR podesena kao primarna valuta (moze da se menja iz RSD i nazad). Ko je odmah oko 9. aprila otvorio racun na Srbiju, imao je EUR kao primarnu valutu, ali su ubrzo promenili na RSD izgleda.

Vi ljudi nista ne citate. Ja ovde ispisah knjige o PP, a niko to ne cita. Nisu to postovi , cak i ako su napisani na osnovu citata, ili se neko pominje u njima, nisu postovi za nekog pojedinca , nego za sve da citaju i primenjuju, jer tu su resenja. Ko ne zeli ne mora, al ne mogu i ne vredi da jedno isto pisem u nedogled.

Evo sada samo par reci. Svako sam podesava primarnu valutu koju zeli. Dinar nije u sistemu PP , i ne moze biti primarna valuta, postoji tacno odredjeni spisak valuta koje to jesu ili mogu biti.

To je jasno tp si napoemnuo više puta i to nebi trebalo da predstavlja problem. Takođe za one koji su otvorili karticu na Srbiju da bi izbegli silne konverzije ima pojašnjenje kako ga isključiti.

Ostaje nejasno koja je najbolja opcija kad je reč o kupovini u dolarima odnosno evrima.
Taksativno navedeno:

1) ako je cena izražena u dolarima da li kao primarnu valutu na pp staviti dolare ili ostaviti evro
2) Da li na karticama na kojima je to moguće ima ikakvog smisal držati dolare ili zbog načina obračuna naših banaka držati isključivo evre

1) ako je cena izražena u dolarima da li kao primarnu valutu na pp staviti dolare ili ostaviti evro
2) Da li na karticama na kojima je to moguće ima ikakvog smisal držati dolare ili zbog načina obračuna naših banaka držati isključivo evre

1) Mislim da je bolje pustiti Visa/Mastercard da radi konverziju nego PP, ali ovo bi valjalo potkrepiti/opovrgnuti tačnim kursnim listama, pa ne mogu da tvrdim da sam u pravu :).

2) Euro definitivno.

1) Mislim da je bolje pustiti Visa/Mastercard da radi konverziju nego PP, ali ovo bi valjalo potkrepiti/opovrgnuti tačnim kursnim listama, pa ne mogu da tvrdim da sam u pravu :).

2) Euro definitivno.
1) Nikako ne pustiti PP da radi konverziju u dinare, meni je ponudjeno za posiljku od 1.99EUR da platim 240RSD, to je vece od prodajnog kursa bilo koje poslovne banke kod nas.
2) +1 za EUR.

Izvinite ako nekog nervira moje pitanje o primarnoj valuti, ja mislim da sam citala prilicno pre nego sto sam pitala, izmedju ostalog i na ovom forumu, i ne nadjoh odgovor... Mozete da citirate, ispravite me... Niko nije spomenuo da zeli kao primarnu valutu RSD, jasno je da ne moze. A, i dalje kao odgovor na pitanje "da li je bitno za kupovinu odabrati neku primarnu valutu" ( postavio nakon mene i Kritika) vi odgovarate tako sto kazete da je bolje da PP ne radi konverziju, kakav je to odgovor??? Mislim da je to svima savrseno jasno koja provizija je povoljnija. Ali, nije bas jasno da li rade isti Broj( broj, ne povoljnost) konverzija ako je meni 1. kartica u dinarima, primarna valuta na PP evro, a cena u funtama, odn. 2. kartica u dinarima, primarna valuta funta, a cena proizvoda u funama? Pritom, na kartici ne mogu drzati evre/dolare/funte posto mi je ista dinarska. I, hvala Alfaunits, mislim da me je on razumeo :) pa posto nemam upload na PP racun verovatno i nije bitno koja mi je primarna valuta...

Miglia, a zezaš me kad se nerviram ... :) :) :) Vidiš o čemu ti pričam?

Isčitao sam i ovu i onu drugu temu i to je problem koji je postavljen barem 20 puta i uvek je ili nepotpun odgovor ili su odgovori od različitih korisnika kontradiktorni.

Tako da nadobudnom stavu i nerviranju tu nije mesto

Miglia, a zezaš me kad se nerviram ... :) :) :) Vidiš o čemu ti pričam?

Upravo tako :p

Kritika ne radi se o tebi, nego kad napisem post sa tvojim citatom, kao pitanjem, nije to samo post za tebe, kako mnogi misle vec javno za sve clanove. Da je samo za tebe poslao bih ti PP, a ne postovao.

A posle 2 posta onda neko pita nesto sto je odgovoreno tebi ili nekom drugom , nije vazno , umesto da procita ono sto pise.

Naravno da niko nece ici 100 strana unazad, ali nekoliko postova bi trebalo.

Poslednja izmena:
I, hvala Alfaunits, mislim da me je on razumeo :) pa posto nemam upload na PP racun verovatno i nije bitno koja mi je primarna valuta...

To je moje iskustvo, ali ne vidim da potvrdjuje neko :)
Mada, ja nigde nisam video do sada opciju za dinare na PP-u, a vidim da je mnogi pominju.

EDIT: Pogledao sam namerno Miljine (Miglia) postove, da vidim sta je to napisao da se opet pita, i covek kaze kontra od ovoga :)
http://forum.benchmark.rs/showthrea...a-i-Odgovori&p=3654136&viewfull=1#post3654136
Sto logicki ima smisla, ali cik mi recite da je svako od vas menjao primarnu valutu pri svakoj kupovini?

BTW, nista od ovoga nije na zadnje 2-3 strane ove teme. Ima dve PP teme iz nekog glupog razloga i postovi se razbacuju u obe!

Koji tip PP naloga imate, BTW?

Poslednja izmena:
Upravo tako :p

Kritika ne radi se o tebi, nego kad napisem post sa tvojim citatom, kao pitanjem, nije to samo post za tebe, kako mnogi misle vec javno za sve clanove. Da je samo za tebe poslao bih ti PP, a ne postovao.

A posle 2 posta onda neko pita nesto sto je odgovoreno tebi ili nekom drugom , nije vazno , umesto da procita ono sto pise.

Naravno da niko nece ici 100 strana unazad, ali nekoliko postova bi trebalo.

Ma to je jasno i u pravu si ali je problem baš to što navodiš jako duge teme sa gomilom ponavljanja skretanja sa iste i slično. Ljudi počćnu da čitaju naiđu na 2-3 kontadiktorna stava dođe do phološkog procesa opisanog pod imenom kognitivna disonanca i da bi pobegli od toga postavljaju novo pitanje koje više puta i postavljano

Zato je i postojala ideja koja je više puta ponavljanja ali koja nije prihvaćena od adimnistracijeda da recimo ovde bude diskusija rasprave i slično a da u onoj drugoj temi budu izvučeni najbitniji prežvakani odgovori i koja bi bila jasna u potpunosti a u kojoj ne bi bilo mogućnosti ni za postavljanje novih pitanje ni za pohvale tipa super itd
MNogfo je mesta ovde na forumu gde se ista tematika paralelno odvija u različitim temama ima ogroman broj o učesnika i postova i naravno nastaju ovakvi problemi

Tacno do 40.strane sam citala i onu drugu temu, a onda pitala na ovoj, cini mi se da je zivlja po poseti, i nisam proveravala tu drugu, otuda nesporazum. Stvarno je malo konfuzno sa dve teme. Inace, palo je i meni to na pamet, da bi se mogla po potrebi menjati primarna valuta, ali zasto bi ako PP nudi konverziju jedino iz valute sa kartice u valutu u kojoj je cena? Tako pise na slicici koju sam postavila na prethodnoj strani, dinari u funte direktno, bez evra koji je primarna valuta. Meni ipak mirise da je Alfaunits u pravu, da je primarna valuta vazna ako se ima para na PP racunu, ali to je samo intuicija :) A, vecini je paypal povezan za devizi racun i evre, pa je vama manje valuta u glavi, meni jos i ovaj dinar :) bezveze sam otvorila pay pal na dinarski racun, pa tek onda postala radoznala za detalje :)

To je moje iskustvo, ali ne vidim da potvrdjuje neko :)
Mada, ja nigde nisam video do sada opciju za dinare na PP-u, a vidim da je mnogi pominju.

EDIT: Pogledao sam namerno Miljine (Miglia) postove, da vidim sta je to napisao da se opet pita, i covek kaze kontra od ovoga :)
http://forum.benchmark.rs/showthrea...a-i-Odgovori&p=3654136&viewfull=1#post3654136
Sto logicki ima smisla, ali cik mi recite da je svako od vas menjao primarnu valutu pri svakoj kupovini?

BTW, nista od ovoga nije na zadnje 2-3 strane ove teme. Ima dve PP teme iz nekog glupog razloga i postovi se razbacuju u obe!

Koji tip PP naloga imate, BTW?

Evo ja sam za svaku kupovinu, a bilo ih je ... za svaki slucaj pre svake uplate menjao , primarnu valutu u onu koju prodavac trazi, najcesce je to $, ili Euro , par puta Funta.

Ne mogu Egzaktno da tvrdim da tako treba, zato sam i napisao za svaki slucaj. Da bi se moglo nesto tvrditi trebalo bi obaviti Eksperiment, koji ja nisam u mogucnosti da obavim.

Ako neko ima mogucnosti , onda mozemo jednom za svagda da resimo ovo pitanje i da ga stavimo u arhivu, kao resena nedoumica.

Eksperiment bi bio sledeci . Kupiti dva ista proizvoda , pod istim uslovima od istog prodavca u roku od par minuta . Jednu kupovinu obaviti sa primarnom valutom $ , drugu sa Euro. Izvrsiti placanje. Proveriti preko onlajn bankarstva posle prve kupovine, koliko je sredstava rezervisano, takodje i posle druge, da li ima neke razlike. Sacekati da banka proknjizi obe kupovine i videti da li su iznosi identicni.

Eto posle ovakvog eksperimenta bi sve bilo jasno, a do tada ja cu menjati primarnu valutu.

Poslednja izmena:
Koji tip naloga imas? Meni je proknjizeno bez PP provizije sigurno, primarna valuta EUR, placano Intesinim MC-om, prodavac iz HK, cena u $.

Vrh Dno