Šta je novo?

PayPal (FAQ u prvom postu)

Da li je neko u skorije vreme imao iskustva sa carinom/postom?
Jel procedura i dalje ista (posta Savska, carina odokativna ili se vazi racun)?
Jel otvaraju pakete?
Da li je neko kupovao npr. patike i kako je prosao na carini?
Hvala

Da li je neko u skorije vreme imao iskustva sa carinom/postom?
Jel procedura i dalje ista (posta Savska, carina odokativna ili se vazi racun)?
Jel otvaraju pakete?
Da li je neko kupovao npr. patike i kako je prosao na carini?
Hvala

Danas stigao telefon. Ne znam u koju poštu je otišla, ali ocarinili u paru. (Plaćap PP ali skinuti dinari znači u paru su imali iznos koji su mi skinuli, iako je kinez napisao manju cenu :d). Telefon plaćen 10.4k dinara carina i pdv 3500. Čisto da znaš.....

(a to su USD) u EUR (ova konverzija je bolna jer po nasim zakonima ne sme direktna konverzija USD->EUR, nego mora USD->RSD->EUR)

Po kom to zakonu tj. koji to zakon citiraš navodiš, spominješ?

Ne znam da li zlonamerno nece da napisu ali malo sam cackao paypal i registrovao se na ovaj forum samo da bi vam to napisao
My Account -> Profile -> My Money -> My preapproved payments -> Update -> See Available Funding Sources (or Set Available Funding Sources) -> Conversion Options (za kreditnu karticu za koju hocete da promenite opciju)-> Bill me in the currency listed on the seller's invoice -> Submit nadam se da ce vam pomoci,meni jeste ;)

Može li neko od moderatora ovo da izdvoji

Ima u prvom postu...

***, sinoc otvorim online-intesa da vidim je li transakcija konacno prosla i opet dodjavola neprijatno iznenadjenje:

...... E sad, prilikom naplate, prvo su mi naplatili predmet pa tek onda izvrsili povrat rezervacija. E sad, zbog rezervacije, u trenutku naplate na tom racunu sam imao samo dolare (evri otisli na rezervaciju) i onda je Inteza krenula da konvertuje te dolare po njihovom kursu. Tek kad su ispraznili tu partiju sa dolarima ( (ne)srecom nije ih bilo puno) su zaduzili onu partiju u evrima i odveli je u minus koji su odmah i pokrili cim su vratili rezervaciju. To znaci da je deo novca sa mog racuna pretrpeo sledece konverzije: USD->RSD->EUR->RSD->USD (Prve dve u Banci Inteza, trecu u VISA i poslednju u PayPal-u).

.

Ovo nisu smeli da ti urade!!! Trebao si odmah da ulozis zalbu banci a nakon toga i NBS!!!

nemaju pravo da ti rezervisu sredstva za naplatu i da ti naplate druga!!! jer su ta prva i rezervisali za naplatu. To ti se desilo jer neki od njihovih radnika nije obucen kako treba ali to nije tvoj problem!!! imao si dovoljno sredstava za rezervaciju i od tih sredstva su morala da budu naplacena!!!

PS
Znam da je lakse ne svadjati se i ne talasati ali oni upravo na to i racunaju. Svaki od tih radnika ce te ubedjivati da to tako mora da ne bi priznali svoju gresku. Ali to nije tvoj problem. Drugi put presavij tabak i uzivaj da vidis kako ce sve lepo da legne gde treba ;)

Po kom to zakonu tj. koji to zakon citiraš navodiš, spominješ?

nema zakona vec banke nemaju kursne liste za konverziju USD to EUR, tako da ti one pretvaraju recimo dolare po kupovnom u RSD a zatim RSD u EUR po prodajnom i u tom slucaju je Banci najveca zarada.
U Srbiji je valuta RSD i sve druge valute se konvertuju u RSD tj nema konverzije medju valutama :(

@TheCyA
Sad videh da je Ji 4Tze već izdvoio. Hvala za info

@ZAP
Slažem se sa tobom ali to je već polulagalizovani lopovluk ali to nema veze sa zakonom kako se ovde navodi

Ti kao da si se juce probudio iz nekog sna - Kome , pa ne znas da je ovo Srbistan i da sve sto se odnosi na NBS i poslovne banke retko kada ima veze sa pisanim zakonima.

U nekim normalnim zemljama , bi svi Guverneri NBS od 2.000 -te na ovamo odavno "svirali klavir " u nekom KP domu. Pocev od onog prvog sto je upao u NBS sa Kalasnjikovim , zajedno sa 3. koji je bio isto opremljen i u to vreme strani Drzavljanin - Madjarski. Pa onaj talenat iz Bolivije izmedju njih dvojice, i 4. Dzentlmen i takve dogovore je pravio sa bankama, do poslednje Guvernerke koja svoje ime uvek na Haljini nosi :D

Ti kao da si se juce probudio iz nekog sna - Kome , pa ne znas da je ovo Srbistan i da sve sto se odnosi na NBS i poslovne banke retko kada ima veze sa pisanim zakonima.

U nekim normalnim zemljama , bi svi Guverneri NBS od 2.000 -te na ovamo odavno "svirali klavir " u nekom KP domu. Pocev od onog prvog sto je upao u NBS sa Kalasnjikovim , zajedno sa 3. koji je bio isto opremljen i u to vreme strani Drzavljanin - Madjarski. Pa onaj talenat iz Bolivije izmedju njih dvojice, i 4. Dzentlmen i takve dogovore je pravio sa bankama, do poslednje Guvernerke koja svoje ime uvek na Haljini nosi :D

:) like

Moze neko da mi objasni ja imam visu na kojoj imam eure i platim nesto recimo 150 $ i dodje mi recimo 14000 din obavestenje na telefonu i sada kako je tekla ta konverzija ko je tu dobar procenat dobio?

Poslednja izmena:
CIJA i KOJA Visa?

Moze li meni neko da objasni znacaj primarne valute na PP? Otvorila sam nalog, vezan za dinarsku Mastercard karticu, primarna valuta na paypal mi je eur, a zelim da kupim nesto u funtama. Da li se meni izmedju tih dinara i funti, novac konvertuje i u evre? Ili mozda potpuno gresim?

imas convertor u samom paypalu , on ce ti convertovati sam ako placas u funtama ako ne mozes ti sama

Imam jedno pitanje, narucio sam telefon preko pandawill-a, medjutim ni posle 20 dana nisu poslali telefon, kontaktirao sam podrsku i rekli su mi da ga nemaju na stanju i da ga nece nabavljati skoro, pa sam im rekao da mi refundiraju novac, sto su oni i ucinili, status narudzbine mi je promenjen u falied, dobio sam e mail od paypal-a da je pandawill uradio povracaj novca, ali mi novac nije jos legao na moj racun, kada odem da proverim stanje na kartici, nace ima banca intesa visa internet karticu, i dalje mi je stanje 0. u ponedeljak sam zatrazio refund, da li je to normalno da novac jos nije legao na moj racun?

Ako bi bilo neko glasanje, sta je najveca prednost PP u odnosu na kupovinu karticama. Brzina refunda bi bio moj odgovor br. 1 . PP uplacuje refund u roku od 24 sata najduze na racun vase kartice i tu nema greske.

Tu stupaju na scenu nase banke koje " knjize " cesto oko 7 dana. U stvari za to vreme koriste vas novac kako im se svidi !!! Nisu to cesto neke ogromne sume, ali imaju Hiljade korisnika , pa kad se sve to sabere , dobije se lepa parica tudjeg novca za u sustini Neovlasceno koriscenje .

Takodje sve transakcije sa sve refundima su pregledni, sve se lako nadje itd...ko placa puno karticom i ako ima vise kojekakvih refunda, jako tesko moze da iskontrolise da li mu je neko odradio ref ili ne, pogotovo ako su mali iznosi...

Moze li meni neko da objasni znacaj primarne valute na PP? Otvorila sam nalog, vezan za dinarsku Mastercard karticu, primarna valuta na paypal mi je eur, a zelim da kupim nesto u funtama. Da li se meni izmedju tih dinara i funti, novac konvertuje i u evre? Ili mozda potpuno gresim?

Da, banka ti konvertuje u Evre. Zavisi od banke kako to ide. U nekim to ide kroz srednji kurs cak, u nekim po kursu banke!
Za PayPal gledaj da ti NE radi PayPal konverziju, uvek je jeftinije da nasa banka radi konverzije! Imas u prvom postu teme kako se to radi.

Inace:
NASE banke nemaju refundiran novac dok im ne dodje na racun - intermediary banke mozda i koriste, kao i banka prodavca. Ovo nije nista cudno, i desava se i vani. Mi cak i dobro prolazimo za kartice.
A posebno dobro prolazimo za placanje u drugim valutama, jer kod nas, trenutno, samo tri banke naplacuju dodatno za placanje u drugim valutama (i te tri treba izbegavati :)). Ja sam dobio ceo cenovnik za ne-KRW placanja u Koreji - UFF :)

E da... Amex (Intesin) za ne-EUR/RSD placanja naplacuje oko 2% provizije! Tako da sada nema razloga da se on koristi za ne-EUR placanja.

Ako bi bilo neko glasanje, sta je najveca prednost PP u odnosu na kupovinu karticama. Brzina refunda bi bio moj odgovor br. 1 . PP uplacuje refund u roku od 24 sata najduze na racun vase kartice i tu nema greske.

Tu stupaju na scenu nase banke koje " knjize " cesto oko 7 dana. U stvari za to vreme koriste vas novac kako im se svidi !!! Nisu to cesto neke ogromne sume, ali imaju Hiljade korisnika , pa kad se sve to sabere , dobije se lepa parica tudjeg novca za u sustini Neovlasceno koriscenje .
Kompletno pogresno tumacenje. Da podjemo od toga da cim ti je novac polozen u banku, na neki nacin ga banka "koristi". Dalje ne znam da li ima svrhe komentarisati, narocito kada je u pitanju poslovanje karticama, prica je daleko komplikovanija.

Ovo sto si napisao , da nije Smesno :D bilo bi zalosno. Ne znam koji je tvoj interes u odbrani Lopovskih Banaka ?? Sta ti ovim hoces da kazes da neko u lancu PP - poslovna banka onoga koji ti vraca novac Laze, pa eto jadna banka mora da ceka, na sta 7 -10 dana, na fizicko stizanje novca valjda na Magarcu ???

Danas u 21 veku svaka banka u Srbiji raspolaze komjuterskom opremom da iste sekunde kada dobije obavestenje da je novac stigao na tvoj racun to proknjizi , automatski , u istoj toj sekundi.

Ajde kad si tako pametan i bolje znas od nas ostalih , Objasni nam za sta banka ceka sa knjizenjem 7-10 dana i zasto ne dozvoljava vlasniku racuna i novca da koristi svoj novac, nego ga koristi ona bez pitanja i ovlascenja.

Izgleda da ti stvarno mislis da taj novac treba odnekud da stigne valjda na ono Magarcu .:S:

Ovo nisu smeli da ti urade!!! Trebao si odmah da ulozis zalbu banci a nakon toga i NBS!!!

nemaju pravo da ti rezervisu sredstva za naplatu i da ti naplate druga!!! jer su ta prva i rezervisali za naplatu. To ti se desilo jer neki od njihovih radnika nije obucen kako treba ali to nije tvoj problem!!! imao si dovoljno sredstava za rezervaciju i od tih sredstva su morala da budu naplacena!!!

PS
Znam da je lakse ne svadjati se i ne talasati ali oni upravo na to i racunaju. Svaki od tih radnika ce te ubedjivati da to tako mora da ne bi priznali svoju gresku. Ali to nije tvoj problem. Drugi put presavij tabak i uzivaj da vidis kako ce sve lepo da legne gde treba ;)

Jasno.
Medjutim, u tom trenutku je samo mala kolicina $ bila prisutna na racunu i steta je minimalna, ali je princip da te banka radi u zdrav mozak jako los.

Nije me mrzelo, napisao sam zalbu preko sajta i ovo je prvi put da mi nista nisu odgovorili.
A da ih dalje jurim, ne mogu...

Naravio nov nalog vezao intesinu visa electron za pp i dobijam info da je skinuto dva puta po dolar i jednom 1,5 evra. Naravno defizni račun iskazan u dinarima

Zna li neko razlog

Pa citao si u jednoj od tema, ima dve teme o PP , sta treba podesiti . E sad posto PP u startu iz Srbije uzima 1,5 Euro, nalog je u Eurima, a obicno uzimaju i 1 $ , mada ni jedno stvarno ne uzimaju. Ovaj 1,5 Euro vrate iste sekunde, a 1$ ili kod tebe 2 $ samo rezervisu, ne uzimaju nikada.

Pre onog posta oko podesavanja, koji je objavio covek koji je to otkrio, ja sam to isto postigao odbijajuci da mi PP vrsi konverziju. Cim vidis da je transakcija u dinarima, sve iscitati i odbiti PP konverziju, koja se pominje u tom tekstu, 99 % ljudi samo pritisne dalje, a treba odbiti PP predlog i dobijes automatsko podesavanje onog parametra, do kog treba stici kroz one silne menije.

Mozes li da postavis link ka tom postu, malo sam trazio i ne mogu da nadjem taj post gde su postavljena ta podesavanja?

Miglia ovde je bila u pitanju verifikacija kartice. Posle sam odradio kako je navedeno u onom postu. Nije mi baš najjasnije ni ponašanje intese koja info o deviznom računu sa devizama na njemu obračunava u dinarima

Za kakav racun ti je vezana ta Visa Electron ? Ja kod njih imam Visu Internet , i Visu Inspire koja je vezana , za obicni dinarski tekuci racun. Za net koristim samo ovu Internet , koja sve prikazuje u Eurima.

Ono podesavanje iz posta si trebao da odradis pre verifikacije, kartice, jer je to podesavanje PP naloga, nije striktno povezano sa nekom karticom, jer na pp nalog mozes da dodas dve kartice na primer, a to podesavanje ostaje isto i za novu. Ovo oko verifikacije za sada to ionako vracaju i samo rezervisu.

A neku prvu pravu kupovinu , obavi neku malu kao probu pa vidi kako ce se ponasati. Mozda sada posle podasavanja bude onako kako zelis.

Ovo sto si napisao , da nije Smesno :D bilo bi zalosno. Ne znam koji je tvoj interes u odbrani Lopovskih Banaka ?? Sta ti ovim hoces da kazes da neko u lancu PP - poslovna banka onoga koji ti vraca novac Laze, pa eto jadna banka mora da ceka, na sta 7 -10 dana, na fizicko stizanje novca valjda na Magarcu ???

Danas u 21 veku svaka banka u Srbiji raspolaze komjuterskom opremom da iste sekunde kada dobije obavestenje da je novac stigao na tvoj racun to proknjizi , automatski , u istoj toj sekundi.

Ajde kad si tako pametan i bolje znas od nas ostalih , Objasni nam za sta banka ceka sa knjizenjem 7-10 dana i zasto ne dozvoljava vlasniku racuna i novca da koristi svoj novac, nego ga koristi ona bez pitanja i ovlascenja.

Izgleda da ti stvarno mislis da taj novac treba odnekud da stigne valjda na ono Magarcu .:S:
Nema to veze sa pamecu (mozda malo, upitno cijom), vec sa pravilima za medjubankarsko poravnanje (settlement) koje propisuju VISA i MasterCard.
"Dobije obavestenje da je novac stigao na tvoj racun" - doneo ga magarac valjda? Kao sto sam naveo, platne kartice ne rade tako kako mali Perica (Miglia) zamislja.
PP ne moze direktno da posalje novac na karticu. Ceo proces prolazi preko VISA/Mastercard, kao sto ti racun nije zaduzen istog trenutka, vec su samo sredstva rezervisana do faktickog knjizenja, slicna je i prica sa povracajem sredstava, moze biti trenutan ako se uradi par minuta nakon transakcije ili dugotrajan, zavisi od vise faktora.
Dobronamerni savet - smanji malo samouverenost i aroganciju, kada pricas o stvarima o kojima ne znas. Sve ovo ti pricam iz profesionalnog iskustva sa 20-ak domacih i stranih banaka, upravo vezanim za rad sa karticama.
O bankama nemam visoko misljenje, ali postoje pravila po kojima stvari funkcionisu, svidelo se to nama ili ne.

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno