Šta je novo?

PayPal (FAQ u prvom postu)

Upravo tako. I to, da ponovim, prvo konverzija iz dolara u dinare pa iz dinara u euro.
Izvukao si iz konteksta i zbog toga promasio sustinu, pa dao netacnu informaciju.
Miglia je odgovorio meni, sta rade banke nezavisno od PayPal-a (iliti ako si oznacio da se NE KORISTI njihova konverzija). To sto si rekao je tacno i vazi, ali samo za PP i to ako je oznaceno da koristis njihovu konverziju. A ovo o cemu mi pricamo je konverzija dolar-evro-dolar koju rade banke nevezano za PP.

Nisi razumeo, nisam ni pricao o PayPal-u.
Domaca banka po nasim zakonima ne moze da radi direktnu konverziju dolar->evro nego, ako imas dolare na racunu mora da konvertuje dolar->dinari->evro.

Procitaj jos jednom ovaj post.

Poslednja izmena:
Iako naizgled protivrecno , i jox je u pravu . Protura banka uvek kroz dinare, samo ja to i ne racunam kao posebnu konverziju .

Pise i to u onom ugovoru, bio sam ga naucio napamet, koliko sam sa njima imao peripetija :) Ovde mi je uvek ga drzim pri ruci cim nadjem koji je clan editovacu post.

Evo nasao sam . Clan 5 . Jer svi ugovori se razlikuju, posto ja kod Inteze imam nekoliko kartica, a ovo je za Internet Visa.

" Sva potrosnja izvrsena u zemlji i inostranstvu obracunava se u valuti EUR , primenom vazeceg kupovnog kursa za EUR za efektivu iz kursne liste Banke koji Banka primenjuje na dan obracuna "

Poslednja izmena:
Ubedljivo najbolja varijanta jeste ona do koje si sam dosao: da na racunu drzis EURe i da iskljucis konverziju na PayPal-u. U ovom slucaju imas samo konverziju od strane VISA Inc. koja je u sustini po najboljem mogucem kursu.

Upravo tako , " od dva zla , uvek biraj manje "

Mora i Banka negde da zaradi . Za Visu Internet sve je Zvanicno i Formalno Free tj. Besplatno. A kako nista na Svetu nije Besplatno , tako i Banka u ovom "Besplatnom" mora za sebe da uzme mali deo kolaca, da zaradi, jer je to njen cilj postojanja, a ne da nama cini usluge free, kao da je Humanitarno drustvo, gde takodje nista nije Besplatno :)

A jel moze neko da mi objasni kako da izracunam u kojo valuti mi se nesto vise isplati da platim?

Npr: sajt nudi placanje u evrima, dolarim, funtama... Kako da vidim da li mi se vise isplati placari evre ili u nekoj drugoj valuti?
Gde mogu videti koji kurs koristi banka? Za sajt cu vec preracunati kad stavim drugu valutu...

Pa najbolje ti se verovatno isplati platiti eurima, nem anikakve koverzije nema drugog troska, skine tvoja banka sa tvog racuna tvoje evre i to je to...

A recimo, nevezano za PP, koristim Visu Electron Intese na kojoj su euri i sa bankomata intese podignem naravno dinare, ko zaračunava konverziju, banka ili Visa?

A jel moze neko da mi objasni kako da izracunam u kojo valuti mi se nesto vise isplati da platim?

Npr: sajt nudi placanje u evrima, dolarim, funtama... Kako da vidim da li mi se vise isplati placari evre ili u nekoj drugoj valuti?
Gde mogu videti koji kurs koristi banka? Za sajt cu vec preracunati kad stavim drugu valutu...

Banka ne koristi kurs za te transakcije, vec primenjuje kurs karticarske institucije (MC, Visa, Amex, Diners...). MC kod Intese ima najbolji kurs (najmanja razlika od trenutnog trzisnog), Visa Electron malkice samo losiji, ali opet neprimetno, dok Amex zaracunava citavih 2%. Kod drugih banaka ne mora biti tako.
Tebi se isplati da platis u valuti, koja najmanje ispada u evrima po srednjem kursu.
Ovo vazi za Visa Electron kod Intese, MC kod Intese i Amex kod Intese. Ne garantujem da vazi za Visa Internet! NE vazi za Visa Inspire (i Maestro ko je jos ima), koja je mnogo komplikovanija!

U slucaju podizanja sa bankomata, Intesa interno zaracunava kurs EURO/DINAR za Visa Electron (to je jedan od izuzetaka u svetu kartica, a ne pravilo)

Poslednja izmena:
Aha, znači Intesin kurs, pretpostavljam gornji, a ne srednji. A prilikom POS i internet plaćanja u zemlji, jel isto ili Visa kurs?

Za ovakva pitanja (ukoliko ovde niko ne bude imao odgovor) preporucujem korisnicki servis Inteze (i naravno ostavljanje odgovora ovde).
Par puta sam im slao neka pitanja i svaki put su odgovarali u roku od 24h.

Ja imam račun u AIK banci. Do sada kad god sam plaćao, a to su bile cene u dolarima, sa računa su mi skidali dinare po srednjem kursu na taj dan. Mene ne brine što će banka štrpnuti koji dinar za svoje usluge. Više me brine carina, za koju nikad ne znam koliko će obračunati. Za 23 dolara su mi naplatili sa uslugom pošte 620 dinara. Sledeći paket od 21 dolar naplaćen 818 dinara. Ko je tu lud? Ja još ispadoh u ovoj priči zbunjen..

Kad sajt nudi vise valuta, provetite po kom kurs sam sajt racuna. Desavalo se da se vise isplati da kupis u USD, nego u EUR, jer sam sajt ima neki lud odnos EUR-USD ...

Osnovno pravilo: Kad se trguje sa Kinezima obavezno u USD, najisplativije je, pošto je na istoku to praktično domicinalna valuta.
Sve ostale valute su u podređenom položaju i garantovano ćete platiti više zato što je npr. EUR potcenjen (kao što je kod nas USD potcenjen u odnosu na EUR).

Kad sajt nudi vise valuta, provetite po kom kurs sam sajt racuna. Desavalo se da se vise isplati da kupis u USD, nego u EUR, jer sam sajt ima neki lud odnos EUR-USD ...

Isto i AUD-EUR ili spram funte bese, znam da se negde pominjalo da je mnogo povoljnije placanje u AUD, dal bese na Sportdirect temi...

Kineski sajtovi vecinom drze posten kurs. Kod Alija je otprilike 1 % na stetu Eura, pa je svejedno , toliko i Banka uzima za konverziju. Ima sajtova koji nude isti ili odnos Eura povoljniji nego sto je kurs NBS koji koristi banka. Tako da usteda nije neka ali malo po malo :)

Ja sam danas platio Kinezima u Eurima. Mnogi Engleski sajtovi kada se preracunava moze da ispadne jeftinije u Euru. Na primer onaj komjutercic Malina, kada sam gledao u Eurima cena bila 4-5 % niza nego u funtama, plus bez konverzija.

Poslednja izmena:
Jel moze jedan savet od ljudi koji koriste paypal za primanje novca, na ovaj ili onaj nacin? Do sada sam koristio tudji PayPal nalog za primanje novca, ali vise nemam tu opciju. Jel postoji nacin da se doskoci PayPalu na neki nacin, da se registruje neki strani paypal, a da se doda nasa neka kartica, ili neka strana kartica koja moze da se koristi ovde na bankomatu? Moze i na PP ako necete javno. Hvala unapred.

Jel slao PayPal neko obavestenje o toj konverziji?
Zvacu ih danas da prigovaram (cisto savesti radi), pa da imam i taj info...

***, sinoc otvorim online-intesa da vidim je li transakcija konacno prosla i opet dodjavola neprijatno iznenadjenje:

- Prva, "dobra" stvar, sa tom glupom PayPal konverzijom sam izgubio "samo" 4%, ostatak je otisao na rezervisana sredstva.
- Druga, losa i iznenadjujuca stvar se desila u toku finalne naplate i povratka rezervisanih sredstava: rezervisali su mi bili oznos oko 800+e, sto mu dodje tih 5-6% vise nego sto je vrednost kupovine. E sad, prilikom naplate, prvo su mi naplatili predmet pa tek onda izvrsili povrat rezervacija. E sad, zbog rezervacije, u trenutku naplate na tom racunu sam imao samo dolare (evri otisli na rezervaciju) i onda je Inteza krenula da konvertuje te dolare po njihovom kursu. Tek kad su ispraznili tu partiju sa dolarima ( (ne)srecom nije ih bilo puno) su zaduzili onu partiju u evrima i odveli je u minus koji su odmah i pokrili cim su vratili rezervaciju. To znaci da je deo novca sa mog racuna pretrpeo sledece konverzije: USD->RSD->EUR->RSD->USD (Prve dve u Banci Inteza, trecu u VISA i poslednju u PayPal-u).

Evo i drasticnijeg primera koji bolje opisuje:
1) Na racunu na kojem placate imate 800e i 1000$.
2) Platite nesto za 750e, i VISA vam rezervise dodatnih 5-6%, recimo 50e. u tom trenutku vam na racunu ostaje samo 1000$
3) Kad dodje vreme za "finalnu naplatu", VISA ce prvo izvrsiti naplatu, a kako tada nemate evre na racunu, Intesa ce vam uraditi konverziju USD->RSD->EUR sto ce vas dodatno kostati i to poprilicno.
4) Kad se izvrsi naplata, oslobodice vam rezervisan novac i imacete rezervisanih 800e na racunu.

Dodjavola, ovo je jos jedna u nizu prepona koju treba preskociti, a sve u cilju da bi se transakcija obavila bez nepotrebnih konverzija.
Imam utisak da je nekome ko nije potrosio znacajno vreme u raspitivanje i iscitavanje potrebna sreca da izbegne neku od nepotrebne dodatne troskove.

Kapiram ja tvoje nerviranje, ali zasto si i uplacivao dolare kad se zna kako ide konverzija? U svakom slucaju korisno za one koji ne znaju

Stoje tu odavno, od pre godinu kad sam bio naivan i za kupovinu u USD uplatio USD na karticu...

Idi do banke i napisi zalbu za nekorektnu konverziju.
Pisao sam pre jedno godinu/dve da su mi slicno uradili sa Visa Inspire, iako ne treba da bude tako, i vratili su kursnu razliku.

Da li sam dobro razumeo da kada mi skinu onih 1.5 eur da bi verifikaovao karticu,treba da odem do banke i tražim neki izvod na kome piše kod koji unosim u polje za verifikaciju?

Da li sam dobro razumeo da kada mi skinu onih 1.5 eur da bi verifikaovao karticu,treba da odem do banke i tražim neki izvod na kome piše kod koji unosim u polje za verifikaciju?

Kod nekih banaka, ukoliko si prijavljen za SMS obavestenja o transakcijama, taj kod se vidi u SMS-u pa ne moras da ides do banke.

Da li rade proveru kad se doda nova kartica?

Naravno da mora - kako ce spreciti da ukrades nekome karticu i koristis je preko njih.

Jel to ide momentalno ili se čeka verifikacija?

Nema šta da se čeka. Sistem je isti kao i kad si dodavao prvu karticu. Ideš na verifikaciju, oni rezervišu 1,5 evro, a ti na izvodu vidiš kod koji potom upišeš i to ti je to. Ako imaš pristup e-bankingu, ili ti putem SMS-a stiže izvod, sve traje ~1minut.

Nazad
Vrh Dno