Jel slao PayPal neko obavestenje o toj konverziji?
Zvacu ih danas da prigovaram (cisto savesti radi), pa da imam i taj info...
***, sinoc otvorim online-intesa da vidim je li transakcija konacno prosla i opet dodjavola neprijatno iznenadjenje:
- Prva, "dobra" stvar, sa tom glupom PayPal konverzijom sam izgubio "samo" 4%, ostatak je otisao na rezervisana sredstva.
- Druga, losa i iznenadjujuca stvar se desila u toku finalne naplate i povratka rezervisanih sredstava: rezervisali su mi bili oznos oko 800+e, sto mu dodje tih 5-6% vise nego sto je vrednost kupovine. E sad, prilikom naplate, prvo su mi naplatili predmet pa tek onda izvrsili povrat rezervacija. E sad, zbog rezervacije, u trenutku naplate na tom racunu sam imao samo dolare (evri otisli na rezervaciju) i onda je Inteza krenula da konvertuje te dolare po njihovom kursu. Tek kad su ispraznili tu partiju sa dolarima ( (ne)srecom nije ih bilo puno) su zaduzili onu partiju u evrima i odveli je u minus koji su odmah i pokrili cim su vratili rezervaciju. To znaci da je deo novca sa mog racuna pretrpeo sledece konverzije:
USD->RSD->EUR->RSD->USD (Prve dve u Banci Inteza, trecu u VISA i poslednju u PayPal-u).
Evo i drasticnijeg primera koji bolje opisuje:
1) Na racunu na kojem placate imate 800e i 1000$.
2) Platite nesto za 750e, i VISA vam rezervise dodatnih 5-6%, recimo 50e. u tom trenutku vam na racunu ostaje samo 1000$
3) Kad dodje vreme za "finalnu naplatu", VISA ce prvo izvrsiti naplatu, a kako tada nemate evre na racunu, Intesa ce vam uraditi konverziju USD->RSD->EUR sto ce vas dodatno kostati i to poprilicno.
4) Kad se izvrsi naplata, oslobodice vam rezervisan novac i imacete rezervisanih 800e na racunu.
Dodjavola, ovo je jos jedna u nizu prepona koju treba preskociti, a sve u cilju da bi se transakcija obavila bez nepotrebnih konverzija.
Imam utisak da je nekome ko nije potrosio znacajno vreme u raspitivanje i iscitavanje potrebna sreca da izbegne neku od nepotrebne dodatne troskove.