Šta je novo?

PayPal (FAQ u prvom postu)

Za sve one koji se sekiraju da im paket ne skrene sa puta pa im nije dovoljna adresa i unose PAK kod u adress bar 2, pošto on obeležava ceo blok, pa može paket da zaluta po bloku zgrada. Radi vaše sigurnosti što ne upišete u adress bar 2 GPS kordinate one su mnooogo preciznije... :-devil-:

P.S. kompleksi su čudo, umesto što upisujete 11000 Beograd, 21000 Novi Sad 37000 Kruševac... upišite pravi broj vašeg poštanskog područja npr. 11500 Obrenovac, 21241 Kać, 37201 Parunovac itd. itd. pa neće biti duplih ulica zalutalih paketa itd... Neznam šta je sramota da kažeš odakle si tj. iz kog si mesta. To ko svojevremeno u Vojsci kada mi čovek kaže "e brate i ja sam iz Kruševca blizu centra" kada sam pitao gde iz Kruševca odgovor koji sam dobio "jel znaš kada kreneš ka Ćićevcu za mesto Lučina? pa ja sam odatle!", a ta Lučina je 20 km od Kruševaca i nalazi se na ulazu u Ćićevac.

Posto se neki i dalje zamlacuju konverzijama i kupovinom dolara, evo jednom za svagda tutorijal kako najjeftinije proci kad kupujete nesto u $$$ preko Intese:

Znaci kupujem nesto od 10$

1. Na sajtu banca intesa otvorim kursnu listu

2. U kalkulator kurseva kucam 10$, i vidim da ispada 7,65 eura

3. Udjem u elektronsko bankarstvo i kupim 8-9 eura(uvek mora biti koji euro vise da bi prosla uplata, taj kusur ce ostati na kartici)

4. Sacekam minut-dva da to "legne"

5. Platim

I jos jednom, ne kupujte dolare nego eure

Od kako sam počeo da stavljam PAK na pakete, nemam uopšte problema sa slanjem paketa, a šaljem oko 15-20 nedeljno. Sve što sam pisao, iz najbolje namere i iz ličnog iskustva. To što neki shvataju da ja to nešto njima "zinat", da ja izmišljam i sve to, sve to piše na sajtu pošte, ima obrazac kako je pravilno adresirati, i to nisam JA napisao ...

P.S. kompleksi su čudo
o tome ti pričam, bar jedno 10 puta sam stajao u redu i zadržavao red, dok zovem kupca da utvrdimo gde on u stvari živi .... a posebno u većim gradovima ima problem, gde ima više opština, a u opštinama ima istih ulica, a sve je BG ili NIŠ...

Taj novi sistem POSTIS još nije u sve pošte uveden, i negde još možeš da pišeš šta hoćeš, ali negde ne možeš, možeš samo da izabereš ulicu iz ponudjenog spiska ... i tu nastaje problem ...

A da ne pričam koliko sam vremena izgubio kad daju TSARO ime ulice, jer SVI JE TAKO ZNAJU (recimo bulevar revolucije u BGu) ili NAPIŠI TI TAKO; ZNA POŠTAR! Muka je dok dodje DO POŠTARA, ne sumnjam ja da poštar zna ceo reon gde radi, ali treba do njega da dodje...

I tako, ko hoće, nek doda, ima kućica, ko neće, ne mora ... vaša volja.

Poslednja izmena:
Hm. Da li je neko pokusao da napise ovima u PayPal-u da se preselio iz Hrvatske/Bosne/Austrije/Grcke/(upisati koriscenu drzavu) u Srbiju, a da i dalje hoce da koristi stari nalog ?!?

jeste i odgovor je da ne moze da se menja drzava vec moras novi nalog koji moze sa istom karticom ako je odjavis sa prethodnog naloga.

Poslednja izmena:
Hm... To mi nikako ne odgovara zbog Payment history...

Za sve one koji se sekiraju da im paket ne skrene sa puta pa im nije dovoljna adresa i unose PAK kod u adress bar 2, pošto on obeležava ceo blok, pa može paket da zaluta po bloku zgrada. Radi vaše sigurnosti što ne upišete u adress bar 2 GPS kordinate one su mnooogo preciznije... :-devil-:

P.S. kompleksi su čudo, umesto što upisujete 11000 Beograd, 21000 Novi Sad 37000 Kruševac... upišite pravi broj vašeg poštanskog područja npr. 11500 Obrenovac, 21241 Kać, 37201 Parunovac itd. itd. pa neće biti duplih ulica zalutalih paketa itd... Neznam šta je sramota da kažeš odakle si tj. iz kog si mesta. To ko svojevremeno u Vojsci kada mi čovek kaže "e brate i ja sam iz Kruševca blizu centra" kada sam pitao gde iz Kruševca odgovor koji sam dobio "jel znaš kada kreneš ka Ćićevcu za mesto Lučina? pa ja sam odatle!", a ta Lučina je 20 km od Kruševaca i nalazi se na ulazu u Ćićevac.

Ajde ti meni objasni zašto meni Telekom šalje račun na 11070 Nbg, a vodim se na 11080 Zemun? Pola pošte mi šeta tamo - vamo, još me zovu da me pitaju zašto im se vraća pošiljka. Kada dodaš na to poštara koji neće da čita spisak stanara i bye bye pismo/pošiljka.
Zato stavljam PAK.

Tema nije PAK, mislim da je receno o njemu sve sto je moglo biti receno. Otvorite drugu temu o PAK-u i tamo diskutujte.

Interesantno da li je PayPal poceo da funkcionise ili nam je dozovoljeno samo da se registrujemo jer pokusao sam da platim - doniram nesto kaze da je transakcija prosla ali na racnu Intese nista nije skinuto samo 0.01e neka transakcija???

Imam par pitanja:
1. Kada kupim nesto preko ebay-a, recimo da je cena ispod 70e, sta placam nasoj drzavi?
2.Kada hocu da vidim koliko bi mi izasla slanja posiljke, idem na opciju "Shipping and payments", probao sam za vise stvari, na nekima je pisalo da ne moze da izracuna za Srbiju, negde je pored stavke "Shipping and handling" pisalo 30 dolare negde 3.99, da li je moguce da postoje ovolike razlike u ceni slanja kupljene stvari. Nelogicno mi je da kupim patike od 20 dolara, ada platim spediciju 30 dolara?

Potvrdio sam i da je stiglo to sto sam kupio na PayPal-u i poklapa se sa nazivom tog racuna na izvestaju u mojoj banci ali iznosi se ne poklapaju cena je bila 1e a skinuto je 0.01e :\ mozda to kasni?

Poslednja izmena:
Eto, i meni se javila famozna greška na eBay. Ipak treba sačekati bar nedelju dana pre nego što se počne kupovina sa novim nalozima.

negde je pored stavke "Shipping and handling" pisalo 30 dolare negde 3.99, da li je moguce da postoje ovolike razlike u ceni slanja kupljene stvari. Nelogicno mi je da kupim patike od 20 dolara, ada platim spediciju 30 dolara?
Kakve veze ima koliko kosta predmet? Transport se placa po tezini. Sve zavisi od politike prodavca, neki ne naplacuju transport (ili je vec uracunat u cenu ili je neki lagan predmet u pitanju pa ih kosta par dolara da posalju).
Spediciju placas samo ako se paket carini (>50/70€).

Da li je neko pokušao nešto da kupi sa srpskim pay pal nalogom na ebayu? Meni se ništa ne desi kada pritisnem onu ikonicu pay by pay pal....

Šta god da sam pogledala na Ebay nije moglo da se šalje u Srbiju :confused:

Šalju za Srbiju, ali trenutno je problem sa plaćanjem, ne prolazi zbog greške koja se javlja, a koja je opisana nekoliko strana ranije.

Meni kupovina na www.ebay.ie prolazi bez problema vreovatno i na drugim lokalnim Ebay sajtovima dok na www.ebay.com neće. Ja prijavio problem ebay-u ali nije loše da se i drugi jave da prijave problem da ne ispadne da samo ja imam problem. rešiće oni to brzo pošto je paypal i onako u njihovom vlasništvu samo moraju da znaju da problem postoji.

Ljudi moze neko da kaze dal moze da se primaju pare na merchant acc-u - par ljudi rece moze, neki kazu ne moze... Jel probao neko pa da kaze iz prve ruke?

Da li je neko probao da primi uplatu na nov racun? Kako izgleda to odbijanje, da li se to stavlja posiljaocu do znanja ili prodje transakcija a pare ostanu zarobljene do daljnjeg?

Kakve veze ima koliko kosta predmet? Transport se placa po tezini. Sve zavisi od politike prodavca, neki ne naplacuju transport (ili je vec uracunat u cenu ili je neki lagan predmet u pitanju pa ih kosta par dolara da posalju).
Spediciju placas samo ako se paket carini (>50/70€).

Znam ja za to, upravo zato i pitam, jer je u pitanju odeca, pa se tezina uopste ne razlikuje? Mrzi me da ostavljam linkove, tacno je da neki ne naplacuju transport. mada treba naci neke Kineske sajtove, koliko sam video odeca je stvarno tamo jeftina, plus te transport u vecini slucajeva ne kosta nista. Razjasni mi ovo "(>50/70€)", za nije pravilo da se ne carini nista preko 70 dolara?

Evo malog vodiča za carinu

Roba koju šalje fizičko lice fizičkom licu se ne carini do 70 e (u tu vrednost ne bi trebalo da ulaze transportni troškovi)
Roba koju šalje firma fizičkom licu se ne carini do 50 e (u tu vrednost ne bi trebalo da ulaze transportni troškovi)

Ako roba prelazi 70 ili 50 e roba se carini. Kada se roba carini u carinsku osnovicu ulazi i cena transporta.
Evo jednog primera koji sam ostavio već na ovom sajtu ali ne na forumu...

ako npr telefon košta 250 e ukupni troškovi su sledeći:

250 e osnovna cena
30 e poštarina

ukupno 280 e

carina 10%

280*10%=28 e

osnovica za pdv 280e+28e=308e

pdv 20%

308e*20%=61.6e

troškovi špedicije

u pošti je to oko 300 din (bar iz mog iskustva), ove fensi kurirske službe mogu da zacepe i preko 50 E po pošiljci. Za potrebe ove demostracije ja ću uzeti da je to 10 e.

dakle ukupni troškovi su 250+30+28+61.6+10=379.6

U grubo se može uzeti da su ukupni troškovi oko 34% na cenu (u koju je uračunat i transport), ako se naručuje preko pošte. ako se naručuje preko fensi kurira onda može da bude mnogo više (mada i ne mroa, sve zavisi od toga kako su raspoloženi).

Takođe treba da se ima u vidu da carinik uopšte ne mora da prihvati deklarisanu cenu kao onsovicu za carnijenje već može i da odredi neku drugu cenu. To se na primer odnosi na primer da se napiše da ovaj telefon iz primera deklariše da vredi 1 evro, to carinik ne prihvati već dredi da vredi 500 evra...i onda se primenjuje gornja procedura.

Po nekada se desi da carinici progledaju kroz prste ali to opet zavisi samo od njih.

Nadam se da ovo može da vam pomogne.

N

Poslednja izmena:
Moze li neko da mi objasni kako mogu da na eBay znam ko je fizičko lice ?

Jel zna neko sta se dogadja sa onim posiljkama gde prodavci naplate postarinu evo npr. jedan iz Kalifornije salje preko USPS First Class Mail Intl / First Class Package Intl Service i to ispada oko 10 dolara. Sad me zanima jel to zavrsava u posti ili kod neke od kurirskih sluzbi kod nas? I da li posta naplacuje nesto kada mi stigne paket na kucu, tj za transport paketa od granice do mene?

Ljudi moze neko da kaze dal moze da se primaju pare na merchant acc-u - par ljudi rece moze, neki kazu ne moze... Jel probao neko pa da kaze iz prve ruke?

Ne može novac da se prima ni na business account.

Da li je neko probao da primi uplatu na nov racun? Kako izgleda to odbijanje, da li se to stavlja posiljaocu do znanja ili prodje transakcija a pare ostanu zarobljene do daljnjeg?

Pogledajte prilog 112172

Poslednja izmena:
Vrh Dno