Šta je novo?

PayPal (FAQ u prvom postu)

Jel zna neko sta se dogadja sa onim posiljkama gde prodavci naplate postarinu evo npr. jedan iz Kalifornije salje preko USPS First Class Mail Intl / First Class Package Intl Service i to ispada oko 10 dolara. Sad me zanima jel to zavrsava u posti ili kod neke od kurirskih sluzbi kod nas? I da li posta naplacuje nesto kada mi stigne paket na kucu, tj za transport paketa od granice do mene?

u posti i nece naplatiti dostavu

Evo malog vodiča za carinu

Roba koju šalje fizičko lice fizičkom licu se ne carini do 70 e (u tu vrednost ne bi trebalo da ulaze transportni troškovi)
Roba koju šalje firma fizičkom licu se ne carini do 50 e (u tu vrednost ne bi trebalo da ulaze transportni troškovi)

Ako roba prelazi 70 ili 50 e roba se carini. Kada se roba carini u carinsku osnovicu ulazi i cena transporta.
Evo jednog primera koji sam ostavio već na ovom sajtu ali ne na forumu...

ako npr telefon košta 250 e ukupni troškovi su sledeći:

250 e osnovna cena
30 e poštarina

ukupno 280 e

carina 10%

280*10%=28 e

osnovica za pdv 280e+28e=308e

pdv 20%

308e*20%=61.6e

troškovi špedicije

u pošti je to oko 300 din (bar iz mog iskustva), ove fensi kurirske službe mogu da zacepe i preko 50 E po pošiljci. Za potrebe ove demostracije ja ću uzeti da je to 10 e.

dakle ukupni troškovi su 250+30+28+61.6+10=379.6

U grubo se može uzeti da su ukupni troškovi oko 34% na cenu (u koju je uračunat i transport), ako se naručuje preko pošte. ako se naručuje preko fensi kurira onda može da bude mnogo više (mada i ne mroa, sve zavisi od toga kako su raspoloženi).

Takođe treba da se ima u vidu da carinik uopšte ne mora da prihvati deklarisanu cenu kao onsovicu za carnijenje već može i da odredi neku drugu cenu. To se na primer odnosi na primer da se napiše da ovaj telefon iz primera deklariše da vredi 1 evro, to carinik ne prihvati već dredi da vredi 500 evra...i onda se primenjuje gornja procedura.

Po nekada se desi da carinici progledaju kroz prste ali to opet zavisi samo od njih.

Nadam se da ovo može da vam pomogne.

N

Pogrešna tema ovo je PayPal :D imaš temu koja je predviđena za to... http://forum.benchmark.rs/showthread.php?269500-Carina-na-posiljke

Jel ima jos neko problem da mu Paypal nije vratio onih 1,5 Euro ? Ja vidim da su uzeli i verifikacija je prosla, ali nigde ne vidim da su vratili ??

Jel ima jos neko problem da mu Paypal nije vratio onih 1,5 Euro ? Ja vidim da su uzeli i verifikacija je prosla, ali nigde ne vidim da su vratili ??

Ako ti stoji u rezervisanim sredstvima, onda još nisu oslobodili a ne "vratili" jer ne uzimaju ništa. Može da potraje i do 30 dana, zahvaljujući našim bankama :)

Uspesno prosla narudzbina sa ebay.ie (prepoznao mi je .com nalog ali opet sam morao skoro sve podatke ponovo da kucam). Kartica mi inace nije verifikovana, ako neko misli da je ta verifikacija neophodna odmah u startu.. Sad samo da vidimo koliko treba camcu iz Bankoka :D

USPS=UNITED STATES POSTAL SERVICE ili ti po naski Posta Srbije :)

po nekada se ovo mesa sa UPS a ups je kurirska sluzba...posto ima slican naziv...

@zuba

ako na deklaraciji pise pera peric onda je fizicko lice, ako pise pera inc. onda je firma....naravno ovo je krajnje uprosceno ali je otrpilike to to...

Pa da to mislim, stoji kao rezervisana sredstva. Banka to kilavi, na racunu se ne vidi ni da je bilo naplate.

Vratiće se kada u banci zvanično "proknjiže" transakciju. U Intesi to potraje 5-12 radnih dana.

"Ninoslav, please understand that we are currently receiving similar reports about this issue and our Technical Team is arerady on the process of looking into this."

U vezi sa ebay checkout problemom...

Pazi sad kad bude moša, otvoreni nalozi ali ne možeš ništa sa njuma :D

"Ninoslav, please understand that we are currently receiving similar reports about this issue and our Technical Team is arerady on the process of looking into this."

U vezi sa ebay checkout problemom...

about million of them :) :) :) :)

Lako je sad vama, kad bio sličan problem ono pre nekoliko meseci, pa morali da se ide na .UK , ili ideš na PP pa kucaš broj transakcije, imala i ta opcija, ćutiš i čekaš, ne smeš da šalješ da dižeš prašinu mnogo :) :) :)

Poslednja izmena:
Ma znam :) Al bi voleo da se reši, jer za neke ne možeš platiti preko .ie

Problem postoji i dalje. Ja sam uspeo sa starim nalogom na Italiju i entropay karticom da platim...

Izgleda da svi imaju checkout problem... Bar ja imam, a Hrvatski PP mi prolazi regularno...

Ma vazno je da mi imamo PP pa makar i nefunkcionalan :d

Nego, salu na stranu, mozda nas je blacklistovao ebay :D

I ja sam naleteo na isti problem. JEl se moze otkazati porudzbina zbog ovoga ili da se ceka resenje?
Paypal sam probao na jednom drugom sajtu i prosle je bez problema,ebay je ocigledno problematican.

Ne mora da se otkazuje ništa. Uspeo sam da obavim kupovinu i sa Ebay.com uz malo žongliranja. Na ebay.com sam izabrao predmet i išao do plaćanja koje nije prošlo iz već poznatih razloga. zatim sam se odjavio sa ebay.com i ulogovao na ebay.ie kada se ulogujete kliknete na my eBay pa pod Purchases imate awaiting payment sa desne strane predmeta za koji se čeka uplata ima dugme pay klikne se na njega i odradi procedura kao i na ebay.com samo što ovde plaćanje prolazi bez ikakvih problema.

Poslednja izmena:
Problem je u eBay checkoutu i pitanje je da li će se to rešiti. Na ostalim sajtovima radi.

Meni sad za jedan kabl ne radi plaćanje ni preko .ie

Radi takođe kada vam prodavac pošalje invoice u pejpal.

Poslednja izmena:
Strpte se malo ljudi, bice muka prvih dana.

Al ce sad biti haosa u nasim postama kad krenu ljudi sa ebaya da uzimaju.
Jedna informacija za sve koji uzimaju tako preko ebaya, carina se ne placa na postarine iz CH, SG, HK, ali carina zadrzava pravo da vam otvori paket i naplati 67.5 Dinara za pregled, iako roba ne podleze carini, hihihi.
Isto tako, iznad 70€ iz bilo koje drzave da narucujes sem ove tri placas i carinu i porez, i to golemu cifru, 20% PDV + 26% Carina. tj obrnuto, prvo ocarine pa onda oporezuju iznos sa racuna + carina.
Tako da kad kupujete sa ebaya kontaktirajte kupce, naglasite im da stave kao gift ili neku sitniju sumu i da ne stavljaju iznos postarine na racun posto nasi carine i to.

Eto par malih sitnica posto kupujem sa ebaya vec par godina unazad posto imam PayPal nalog u Cro.

Od kad se to iz CH/SG/HK ne placa carina generalno?:)

Tako da kad kupujete sa ebaya kontaktirajte kupce, naglasite im da stave kao gift ili neku sitniju sumu i da ne stavljaju iznos postarine na racun posto nasi carine i to.

Mogu da stave gift...samo nasi carinici imaju svoje cuvene "kataloge" ...i uvek imaju diskreciono pravo da prihvate cenu ne sa orig racuna koji vam salje prodavac ,vec iz tog , nazovi, kataloga . Blablabla.

da vas obavestim da je svugde u svetu Paypal racun validan dokaz vrednosti robe, i da NE bi smeli da carine kataloski jer je PP racun veceg reda od kataloga kao potvrda vrednosti. Ako ovo sto vlada srbije dogovorila sa PP-om nije uradjeno zbrda zdola kako inace rade, carinik ne sme uz PP racun da izmislja svoju cenu. mada sobzirom na praksu drzave srbije i prepisivanja mrtvog evropskog slova bez 2 grama mozga zarad lizanja EU, moguce je da ce "katalozi" da prezive.

napisah da doprinesem temi i da obavestim da mi je najnormalnije prosla ponuda na skrkani Sensation sa nemackog Ebay.de. checkout/pay to jes. Zanimljivo da mi na ebay.com pise "Hi Igor" dok na nemackom pise "Hi Cujshi" (pocetak email adrese pre @) a u pitanju je isti nalog.

Poslednja izmena:
Ja imam drugare u Nemackoj i Spaniji i Sloveniji mislim da bi bilo onda najbolje da kupujem sa eBaya iz te dve zemlje? pa da stize kod njih a oni meni da salju busem...

Jeste, kina, singapur i hong kong.

Zato kaze, nemojte biti nerealni, nemojte spustati cene na bahanalije ako nisu bahanalije.
Dogovorite se da skinu cenu postarine, ako je postarina dzabe da spuste cenu za 10%, 20%, tako carina nece gledati kataloge nego postovati racun koji je prilozen uz posiljku. Ako je prilozen, a obicno jeste.

Ne znam druze da li je 10% ja sam dobio mnogo vise od 10, 23%... Mislim da jos uvek imam izvestaj carine. I debelo sam stisao stolicu da isplatim carinu i pdv kad je stigao paket. :) To mi se samo jednom desilo doduse.

Vrh Dno