Šta je novo?

PayPal (FAQ u prvom postu)

Ja uvek koristim slova za EN na tastaturi tako da ono s,c,d nisam pisao sa crticama nego normalno ... ja mislim da to nema veze i da ces vise da ih zbunis jer postavi sebi pitanje kako ce to c ili s da procita Amerikanac?

Ovako kada sam se registrovao prvo sam se ulogovao u nalog stigle su mi neke poruke na mail,naravno to je ono dobro dosli i td.... Prvo sam registrovao tj potvrdio mail tako sto sam uneo onaj verifikacioni kod koji je bio u mailu oni su mi se zahvalili.

Nisam odmah primetio ali posle sam video da sa desne strane ima kao taj prozorcic koji te poseca sta nisi zavrsio i sta treba da uradis naravno prvo sam registrovao Aik karticu i skinuo mi je 1e i to ti uradi kada registrujes karticu,sledeci korak koji mozes ali ne moras da radis je da povecas limit sa tih 1,5 koji ti oni vracaju,posle sam dodao Virtuon.

Ovako cim sam tih 1,5 dao u roku od par sekundi dobio sam SMS of Aik da mi je uplata prosla i kod na poruci koji sam samo prepisao ona famozne 4 brojke i toje bilo to , za Virtuon mi je isto stiglo da su mi uzeli 1e zbog registracije ali nisam uspeo da je registrujem do kraja zato sto nisam imao tih 1,5 e i to je ostalo za sledeci put...

I naravno kada god nesto platim uvek mi stize sms i od Aik i od Raifajsena...

Ja mogu sto se PAKA reci ovako ... A gde se nalazi taj PAK posto ga ja nisam nigde video ?

Poslednja izmena:
Ne znam šta ti gledaš, ali ja već više od 3 godine kupujem na ebayu sa Hrvatskim nalogom (sad ću i regulare sa našim) i nisam imao nekih većih problema da nađem nešto što mi treba, a da šalju u Srbiju. Ako i ne šalju, a meni zapelo, pošaljem email i lepo, kulturno, pitam da li postoji mogućnost slanja u Srbiju i verovao ili ne, u oko 50% slučajeva ispadne da može, jedino ostaje da se vidi da li je isplativo, zbog cene shipping-a.
A evo, čisto da ne bude da niko ne šalje u Srbiju, otprilike 10-ti oglas na prvoj strani, slučajno sam ga otvorio:
http://www.ebay.com/itm/BlackBerry-...1119396468?pt=Cell_Phones&hash=item2a2b8eaa74

Hvala na odgovoru :) Sto se tice cene shipping-a, u vecini slucajeva nisu ispod 40$, ali opet to je americki eBay, a UK eBay, bar sto sam ja gledao tu retko ko salje van UK, a da ne pricam o worldwide. Ali dobro uglavnom moze da se pita, to je bitno haha :D Sta ces nov sam u tome pa ne znam bas najbolje...:D

@mstevan:
I ja sam jutros otvorio nalog, recimo oko 11, ne znam u cemu je problem vama (Win 7, Mozilla)?

Ma nemam pojma. Otvorio nalog normalno, verifikovao i mail i visa karticu, skinuo mi prvi put 1$ čim sam prijavljivao karticu a posle 1,5€ kada sam je verifikovao (Vojvođanska Visa Internet, dobijam na SMS poruke o transakcijama, i u ovoj verifikacionoj naplati SMS-om sam dobio i kod od 4 cifre koje sam uneo na sajtu i sve ok). Posle par sati pokušam da se logujem - kaže da nije ispravna mail adresa ili šifra. Unesem moju mail adresu i na nju mi stigne mail od PayPal-a gde me navodi na dva linka za resetovanje lozinke, ali na koji god da kliknem dovede me na home stranicu PayPal-a, i tako u krug. Znači, em mi ne priznaje moju šifru (koju znam 100%) em mi ne da ni da resetujem istu. Sačekaću još koji dan da vidim da li će proraditi, za sredstva na kartici se ne brinem, "zaključana" je dok pozivom korisničkog centra Vojvođanske Banke ne tražim da je odblokiraju (tamo je takva procedura: nazoveš - odblokiraš - platiš - nazoveš - blokiraš). Inače, naveo sam u nekom od prethodnih postova: Win7 + Chrome + Internet Explorer, MINT 13 + Chrome + Firefox, Android + Chrome + Browser, sve to i preko kablovskog neta i preko GPRS-a pokušano i ne ide.

Poslednja izmena:
Ne znam o kakvim PAK-ovima pričate i zašto ste napravili toliko zamešeteljstvo kada je stvar prilično jednostavna.
Od podataka na paypal-u (a isto tako i na ebayu) je potrebno:
- ime i prezime
- adresa, broj
- poštanski broj, grad
- država

I to je to, meni tako radi već skoro 4 godine i nisam imao ama baš nikakvih problema, čak mi je par puta poslato na paypal adresu u Hrvatsku, a čim je tamo stiglo i videli adresu presumerili Hrvati na Srbiju:)

Ja mogu sto se PAKA reci ovako ... A gde se nalazi taj PAK posto ga ja nisam nigde video ?

Nema to veze da li ce da cita Amer, Italijan ili neko peti, ti napisi kako tebi pise, da sutra ne bi OVDE imao problema sa preuzimanjem paketa!
A taj PAK kod svoje adrese ces naci na sajtu poste, to je ZAMENA za postanski kod a ne ide u "adress 2" jer to nije adresa, kako ne kapirate, idite na sajtu poste na Mapa pored svog PAK-a i videcete da je obuhvacen citav blok zgrada sa jedne strane ulice!!

Lomnica, ne unosi dodatnu zabunu..

and again:

http://www.posta.rs/struktura/lat/aplikacije/pronadji/vise-o-paku.asp

Zakonom o poštanskim uslugama propisan je novi način adresovanja poštanskih pošiljaka, prema kojem je kao sastavni deo adrese svakog stanovnika i pravnog lica na teritoriji Republike Srbije, uveden novi adresni podatak - Poštanski adresni kod (PAK).

mapa

Šta je Poštanski adresni kod?

PAK je šestocifreni broj koji označava deo ulice u koji poštar dolazi da bi uručio pošiljku primaocu. Upisivanjem PAK-a preciznije se određuje lokacija za uručenje pošiljaka, u odnosu na adresovanje kada se upisuje samo poštanski broj.

Primena poštanskog adresnog koda omogućava uručenje pošiljaka u propisanom roku nezavisno od čestih promena naziva ulica i postojanja ulica sa istim nazivom u istom gradu ili opštini.

Upisivanjem PAK-a povećava se pouzdanost i brzina prenosa poštanskih pošiljaka.

Pravilno adresovanje pošiljaka

podrazumeva dopunu dosadašnje adrese PAK-om, odnosno pošiljalac na adresnoj strani pošiljke treba da navede sledeće podatke, jedan ispod drugog:

titula, ime i prezime ili naziv primaoca;
ulica i broj, podbroj, broj stana (ili broj poštanskog pregratka, ili broj i naziv vojne pošte ili oznaka „post restant”/„poste restante”);
naziv naseljenog mesta (odredišta);
poštanski broj i naziv odredišne pošte;
poštanski adresni kod (PAK).

Za pošiljke koje su adresovane na „post restant”, poštanski pregradak ili na vojnu poštu, pošiljalac nije u obavezi da navede poštanski adresni kod (PAK) odredišne pošte.

Primer adresovanog koverta.jpg

Na primer, PAK: 272316 nosi informaciju da primalac pošiljke živi u opštini Šabac, naseljenom mestu Mišar, u delu parne strane ulice Jakova Nenadovića od broja 2 do broja 4.

Kako da saznate PAK?

PAK za bilo koju adresu na teritoriji Republike Srbije možete saznati:

pozivanjem broja 0700 100 300 (po ceni lokalnog poziva)
putem online pretraživača na našem sajtu www.posta.rs
u svakoj pošti, uvidom u Adresar poštanskog adresnog koda.

Imaš na svakom računu, za fiksni, mobilni, struju ...

PAK nije Poštanski broj ... imate boldovano.

Ako trenutno ne treba, trebaće ...

I line adress 2 unacite PAK xxxyyy , ništa vas ne košta ....

Hvala na odgovoru :) Sto se tice cene shipping-a, u vecini slucajeva nisu ispod 40$, ali opet to je americki eBay, a UK eBay, bar sto sam ja gledao tu retko ko salje van UK, a da ne pricam o worldwide. Ali dobro uglavnom moze da se pita, to je bitno haha :D Sta ces nov sam u tome pa ne znam bas najbolje...:D
Cena shipping-a zavisi od cene proizvoda, destinacije, vrste shipping-a, težine i dimenzija proizvoda,... Dakle, više faktora je u igri, za skuplje i veće pakete košta, dok je za sitne, do otprilike poal kg vrlo često free.
Ne postoji američki ebay, ustvari, ebay jeste američka kompanija, ali ako misliš na ebay.com, to je worldwide ebay portal, a postoje i lokalni portali za prodaju - uk, de, au, hk,... Baš sa UK potala sam veliki broj puta naručivao ponešto i uvek sam vrlo lako našao nekoga ko šalje i u Srbiju ili sam pitao i bilo je poslato.
Ako porediš nas i npr. zemlje EU, naravno da više prodavaca šalje tamo, ali veruj mi, uopšte nije teško naći ono što ti treba, a da prodavac šalje u Srbiju.
Ja sam samo jednom molio prodavca da mi pošalje neki 4bay enclosure iz Kanade i posle dosta mailova i skenova kartice, pasoša, izvoda iz banke (rekao sam da živim u Srbiji, a da mi je nalog na Hrvatsku) najnormalnije mi poslali i rekli mi da ubuduće kod kupovine od njih neće biti nikakvih problema (i nije bilo, roba poslata koliko odmah).

Pozdrav svim paypelasima ;) Sto se tice slanja u Srbiju sa Ebaya, lako je, u advanced search se ukuca pod locations se stiklira available to: Serbia i izadju rezultati prodavaca koji salju ovamo. Sad pitanje, da li pri otvaranju naloga treba da navedem adresu na koju mi je registrovana visa kartica u banci, naime izgleda da mi je prilikom vadjenja lk kao adresa umesto xxxxxxx xxxx 70a uneta xxxxxxx xxxx 70, sto nisam ni primeto posto je cipovana lk sve dok nisam izvadio visa virtuon karticu proslog leta, i video da mi na svim papirima banke pise ovaj drugi broj. Mislim da nije ozbiljna razlika, nakon registracije na Moneybookers stiglo mi je pismo validacije... Samo se plasim da kada budem kupovao neku robu, ona dodje do srbije i postar je ne donese do mene vec vrati zbog nepostojanja osobe yyyy na adresi xxxx. Ako se ne varam paypal ima mogucnost dodavanja shipment adresa?

Imam fake PP na koji mi je vezana strana MasterCard kartica. Hocu regularan nalog i na koji bih vezao neku nasu karticu. Koja je najisplatljivija (bez troskova odrzavanja itd ) Komercijalna banka, Vojvodjanska ili Intesa.
Pitanje za ljudi koji malo bolje poznaju PP prilike : zemlje koje su imale limitirane naloge kao mi, nakon koliko vremena im je omoguceno primanje para?

Neće eBay, pa neće... pfff xD

Pozdrav svim paypelasima ;) Sto se tice slanja u Srbiju sa Ebaya, lako je, u advanced search se ukuca pod locations se stiklira available to: Serbia i izadju rezultati prodavaca koji salju ovamo. Sad pitanje, da li pri otvaranju naloga treba da navedem adresu na koju mi je registrovana visa kartica u banci, naime izgleda da mi je prilikom vadjenja lk kao adresa umesto xxxxxxx xxxx 70a uneta xxxxxxx xxxx 70, sto nisam ni primeto posto je cipovana lk sve dok nisam izvadio visa virtuon karticu proslog leta, i video da mi na svim papirima banke pise ovaj drugi broj. Mislim da nije ozbiljna razlika, nakon registracije na Moneybookers stiglo mi je pismo validacije... Samo se plasim da kada budem kupovao neku robu, ona dodje do srbije i postar je ne donese do mene vec vrati zbog nepostojanja osobe yyyy na adresi xxxx. Ako se ne varam paypal ima mogucnost dodavanja shipment adresa?
Prodavci sa Ebaya salju na:
- Adrese sa PayPala
Ili
-Adrese koja je stavljena prilikom kreiranja Ebay naloga.

Filter za slanje u Srbiju je bullshit obican, veze s mozgom nema.

Ne razumem koju gresku ti daje da li imas dovoljno stestava na kartici ?

attachment.php

Ova greška... Devojka plaća nešto, 1.99 dolara a ima tipa 4 evra na kartici

Da li se neki ovde prave toše ili šta je u pitanju. Pa naručivali ste i pre Paypal-a i gotovo svuda ima dve adrese koje mogu da se navedu primarna i sekundarna. Kod poručivanja može da se izabere jedna od te dve. Još mi se nije desilo da mi na paketu koji sam poručio napišu zajeno i jednu i drugu adresu. Ide samo jedna ili druga. Tako da ne vidim smisao PAK koda u polju druge adrese.

P.S. I ako nisam imao PayPal stotinak paketa mi je stiglo sa raznih strana sveta i sve isporučeno na pravu adresu i ako nije bilo PAK koda na pošiljci.

Poslednja izmena:
Lomnica, ne unosi dodatnu zabunu..

Nikakvu JA zabunu ne unosim, nisi citao od pocetka ocigledno, mene SVAKI put u posti cimaju da svoje podatke pozadi zapisujem sa PAK kodom, ako to nije zamena za postanski kod, za sta je onda, ako napisem adresu i grad, provincija je pa nema dupliranih ulica, ali ne treba da upisem 35 000, znaci PAK je?

i opet, PAK nije Poštanski broj, treba i jedno i drugo .... ko neće, ne mora da piše, njegova volja ...

Antonio, nemoj i ti da brkaš lončiće, Adress line 2 NIJE druga adresa .... nego dopuna adrese, i zato je najbolje PAK pisati tu ....

Uspeo sam da platim tako što sam se ulogovao na ebay.ie irsku verziju i prošla uplata iz prve sa njega!

Ja ne razuem zasto jednostavno nepitate nekog prodavca koji vam salje robu da li treba da mu date pak ili ne i naravno svako normalan ce vam reci ma ne ovo je ok adresa osim ako ne postoje 2 Srbije i 2 Po svaka grada u SRBIJI !!

defcoon, šta sad ti pričaš, ****te?!?

prodavca ZABOLE za tvoju adresu, on radi COPY PASTE tvoje adrese.

PAK ti treba kad paket UDJE U SRBIJU, da ne ode na pogrešnu stranu.

Ninooslav, htedoh ti to reći, ali ne uspem, dok objasnim ljudima šta je PAK ... :) :)

Pre par meseci je tako zezalo, pa se išlo na .UK ili ideš na PP pa kucaš broj transakcije na EBAy , moglo je i tako ...

Sve u svemu, prolazni BUG, koji će biti sređen....

Poslednja izmena:
Lomnice PAK kod je zamena za adresu da onaj cika u posti ne mora da pise ulicu broj itd... Nego samo ukuca kod u kompjuter i izadje tvoja adresa

Ovo je 100% proverena informacija jer mi drugar radi u posti

Zapravo, lepša polovina je prva kupila haha

Pak NIJE ni zamena za adresu, PAK dopunjuje adresu .... odredjuje deo teritorije u Srbiji .... ukucaš neki pak, i on napiše Grad, Ulica ta, CELA PARNA STRANA .... znači, treba ti i broj ....

Idi na http://www.posta.rs/struktura/lat/aplikacije/pronadji/nadji-pak-rezultat.asp

ukucaj POŽAREVAC ulica LOLE RIBARA i broj 2 recimo .... i samo gledaj ....

A pola od njih će reći da je iz PO ....

Odem da pošaljem nešto, dam adresu, kaže službenica, nema ta ulica u BG... zovem čoveka sa šaltera, zadržavam red, da bi mi on rekao Nek proba Sremčica ... Pa ebemu miša ...

Ili slična situacija za Novi Sad, kad ono Rumenka, ili Crvenka ... svi koji imaju 21 XXX pišu da su iz novog sada.....

Druze ja kada ukucam svoj PAK izadje mi moja adresa evo sad sam probao a opet ponavljam drugar mi radi u posti

To što je to tvoj slučaj, nije tako i sa ostalima.... ukucaj 290406 recimo

nemoj molim te i četvrti put da ostavljam link, ka poštinom sajtu, a to što on radi u pošti, veruj mi , nema nikakve veze, ne bi bilo prvi put da neko ne zna svoj posao ... čak mi je jedan poštar rekao da se to ne koristi i da ne zna za to ... :) :)

Idi tamo pa pročitaj ...

Poslednja izmena:
I jos jedno pitanje, ako bi kupio neki polovan aparat npr. S2 ili neki Iphone za 200e jel bi ovi rebnuli carinu na tih 200 ili bi racunali taksu po ceni novog telefona ovde u Srbiji?

Nazad
Vrh Dno