Šta je novo?

PayPal (FAQ u prvom postu)

J*@%$&*! Intesu
Evo sad je prosla uplata.

auuu kako su te za*bali... strasno

mene su sada zvali da treba naknadno da uplatim neku proviziju koju je Intesa imala prilikom nekog prenosa para ioako sam platio vec neku "osnovnu" proviziju. Dakle oni naplate neku proviziju pa im treba 10 dana da bi sracunlai kolika je ustvari i onda pocinju da jure pare.

De vi meni recite ZASTO "zvanicno" nece PayPal da radi sa Srbijom?
Sta je problem, neki nasi propisi ili sta li vec?
Sta je to bilo menjano i dogovarano da su u septembru najavili da ce biti PP u Srbiji i sta se desilo pa su odlustali...?
Ima li nekih nagovestaja da ce ipak i kad biti PP za nas?
Da im se ne omakne, kao slucajno, mart il' april '12.g. pred izbore... :S:

Ti kao da si upravo prvi put dosao u Srbiju :D

Ti kao da si upravo prvi put dosao u Srbiju :D

:D
Slicno sam nesto i ja hteo da mu kazem.

Elem... zasto ja uglavnom ne komenterisem nista u ovoj temi? Zato sto se skoro svako drugo pitanje postavlja po n-ti put. Niko ne zeli da ulozi bar malo truda da bar pogleda poslednje 2-3-4 stranice i nadje zeljenu informaciju, jer svi postavljaju jedno isto pitanje. Nego je lakse da svako pocne sa: 'E, jel zna neko ...da sada ne citam sve od pocetka'.

@P307:
Da ti odgovorim: Nije nista menjano u zakonu, vec je samo (kao) dobijeno misljenje NBS da kao (sad odjednom) gradjani Srbije mogu da imaju nalog na paypal-u bez ikakvih problema, tj. nece se smatrati da krse zakon. Znaci to je 'tumacenje' zakona od strane NBS-a.
A zasto paypal nece da dodje u Srbiju. Pa zato sto smo lopovska drzava kakve nema na svetu. I medju lopovima postoje neka pravila 'igre'. Ovde, ni to ne postoji. Sutra ce doci neka druga (opet lopovska) vlada, i reci ce: E, svi gradjani koji imaju nalog na paypal-u, krse zakon. PayPal nije neka tamo prcvarnica vec velika svetska firma, i ne zeli da se igra zmurke svakih par meseci, da li je nesto krsenje zakona ili nije. Oni ne uzimaju u obzir neko tamo 'tumacenje', vec traze izricito jasan zakon. Nas zakon, naravno, to nije. Napravljene su (namerne) rupe u zakonu, kako bi ih ovi lopovi koji vladaju (a i njima bliski), kao i oni sto ce doci posle njih, koristili, a mi 'sitna boranija' bicemo svaki put optuzeni da krsimo zakon.

A za ovaj tvoj komentar da li ce da obecaju paypal pred izbore, mislim sta da ti kazem. Sta ti mislis, ovako licno, da bi to znacilo? Hajde razmisli malo. Evo ja cu ti obecati paypal za januar 2012, ako glasas za mene. S'obzirom da si vec pretpostavio da ce mozda obecati paypal pred izbore (mada ne verujem), ti unapred znas taj tip 'igre'. Dobio ili izgubio izbore, PayPala NECE biti! ...dok god se ne donese jasan zakon gde je jasno napisano da gradjani ove propale rupe od drzave imaju pravo da otvaraju racun u onoj zemlji u kojoj oni pozele i da svoj sopstveni novac trose onako kako oni to zele.

...sada ce neko napisati par porukica, a onda ce se opet javiti lik da pita 'e, oce li biti nesto od paypala ove godine' UF!

@alfaunits
Dobro vece svima, ja sam Sima iz dubokog svemira, dosao sam u miru ...:)

@twister
Hvala i tebi ;)

@magic21
STO NE CITAS STA COVEK MALOPRE NAPISA...?!!! :laugh:

Pozdrav svima, odo ja odavde, pao je mrak i cini mi se da jos za dugo nece svanuti, a kad se razdani i sunce pojavi, zovnite me da navratim i sa gospodjom Simkom vas obidjem, da vidim kako ste ...

Vas drug Sima ( iz dubokog svemira)

Jel neko racunao koja smo mi elita? Od 195 zemalja koliko postoje na svetu, 190 poseduju paypal.

Malo matematike: 5/195=2.56%

Samo 2.56% drzava na citavoj planeti zemlji NE poseduje paypal i mi smo ravnopravni clanovi tog elitnog klub.

Kad ce vise ti Svemirci sa Spoljnih svetova, da nam malo poprave ovu statistiku. Ukoliko se pojavi jos 200 novih svetova, onda statistika glasi 51.90% luzera koji nemaju paypal :d

Poslednja izmena:
Sve zemlje koje se nalaze u evropi (kontinent a ne eu) su clanice Svetskevtrgovinske organizacije sem BiH, CG i Srbije.
Da li stvarno mislis da je slucajno nase redovno odsustvovanje iz svih trgovinskih sistema, ili to ima veze sa time da jos od genexa dobar deo punisa kod nas zna da dobrano zaradjuje samo na marzama na uvezenu robu. Paypall je samo deo te price. I ako neko misli da je bilo kome ko se ovde pita cilj eu,wto ili patpall, ali bilo kome, taj je naivan.
Ko god zivi ovde, dokle god zivi treba da shvati da je to redovna politika koja se forsira u Bg-u zbog koje je i doslo do bekstva prvo Slovenije a onda i ostalih i makar sve izgorelo, tzv elita se nece odreci redovnog guljenha ljudi. I videces, ni za 10 godina se nista nece promeniti, kao sto se na tom planu nije promenilo.

Poslednja izmena:
Cini mi se da je za sve kriva ta politika precenjenog dinara, sto je stvorilo mocan uvoznicki lobi, jer tu glavnu ulogu igra NBS

Kako ne kapiraju *****i, omoguce ljudima da im funkcionise paypall, i eto npr. programeri zaradjuju evre koje trose u Srbiji stabilizuju kurs, izvoz se povecava itd.

Ja da se pitam napravio bih bescarinsku zonu u Srbiji, omogucio paypall, otpustio menadzment poste ili ih poslao na mba kurs, pa sve proizvode iz uvoza prodavao okolnim zemljama i vodio politiku beggar thy neighbour :-devil-:

Pa nije to zbog dinara,no jednostavno im nije prioritet,ne zanima ih to,i ja sam iz CG (euro imamo,naravno),pa opet nemamo paypal i ako ga obecavaju pa nista

Yep, nema veze sa dinarom vec sa navikom da redovno gule ljude. Mada dinar je extra sredstvo da se ljudi osisaju za 10tak posto svojih prihoda kroz fluktuiranje valute.

Trebi mi hitno pomoc, pa molim da mi neko konkretno odgovori.

Treba da otvorim (asap) paypal racun preko svajcarske adrese (imam prijatelje tamo) i bankovnog racuna u svajcarskoj banci. Ti moji prijatelji koji su mi dali podatke, ne znaju previse oko toga, ja jos manje i sada imam problem da to uradim, a moram da uradim sto pre.

Dakle zamolio bih nekoga da mi pomogne oko otvaranja naloga.

Paypal mi trazi:

ime banke, tu sam sam stavio UBS
Clearingnumber. Ovo me je najvise zbunjivalo. Na kraju sam zakljucio da je to isto sto i BC number, a taj BC number sam dobio preko ovog linka, tako sto sam uneo SWIFT number, koji sam imao.

E sada, u cemu je dalje problem. Problem je sto mi je ta moja prijatlejica citala podatke sa njenog bankovnog izvestaja i tako kao SWIFT/BIC stoji UBSWCHZH80A. To kada se unese u ovaj kalkulator, dobija se nekoliko BC brojeva, od kojih su svi u Cirihu. Ovi moji prijatelji imaju racun u toj UBS banci, ali u Luganu. Pretrazivanje po internetu, nasao sam drugi sajt koji daje podatke SWIFT/BIC i tamo postoji podatak bas za tu filijalu u Luganu UBS banke, koji ima drugi SWIFT/BIC, UBSWCHZH69A. Problem je u tome sto kada preko onog kalkulatora sa linka iznad unesem ovaj BIC, dobijam drugi BC number.

Paypal je prihvatio obe varijante, ali na obe stoji deposit pending. To je sada sledeci problem. Ne znam koliko dugo treba da stoji to deposit pending. Pretpsotavljam da bi relativno brzo moralo da izadje deposit sent, a onda taj deposit da ocekujem za 2-3 radna dana. Posto ovo stoji vec oko sat vremena, ne znam da li je sve ok.

Dakle to je problem. Nadam se da neko moze da mi pomogne oko ovoga?

Sacekaj dan dva da depozit legne. Njima treba oko 1 dan da ga posalju, jos 1 da legne (vazi za US banke). Za CH pojma nemam, strpi se pa ces videti.

:D
Slicno sam nesto i ja hteo da mu kazem.

Elem... zasto ja uglavnom ne komenterisem nista u ovoj temi? Zato sto se skoro svako drugo pitanje postavlja po n-ti put. Niko ne zeli da ulozi bar malo truda da bar pogleda poslednje 2-3-4 stranice i nadje zeljenu informaciju, jer svi postavljaju jedno isto pitanje. Nego je lakse da svako pocne sa: 'E, jel zna neko ...da sada ne citam sve od pocetka'.

@P307:
Da ti odgovorim: Nije nista menjano u zakonu, vec je samo (kao) dobijeno misljenje NBS da kao (sad odjednom) gradjani Srbije mogu da imaju nalog na paypal-u bez ikakvih problema, tj. nece se smatrati da krse zakon. Znaci to je 'tumacenje' zakona od strane NBS-a.
A zasto paypal nece da dodje u Srbiju. Pa zato sto smo lopovska drzava kakve nema na svetu. I medju lopovima postoje neka pravila 'igre'. Ovde, ni to ne postoji. Sutra ce doci neka druga (opet lopovska) vlada, i reci ce: E, svi gradjani koji imaju nalog na paypal-u, krse zakon. PayPal nije neka tamo prcvarnica vec velika svetska firma, i ne zeli da se igra zmurke svakih par meseci, da li je nesto krsenje zakona ili nije. Oni ne uzimaju u obzir neko tamo 'tumacenje', vec traze izricito jasan zakon. Nas zakon, naravno, to nije. Napravljene su (namerne) rupe u zakonu, kako bi ih ovi lopovi koji vladaju (a i njima bliski), kao i oni sto ce doci posle njih, koristili, a mi 'sitna boranija' bicemo svaki put optuzeni da krsimo zakon.

A za ovaj tvoj komentar da li ce da obecaju paypal pred izbore, mislim sta da ti kazem. Sta ti mislis, ovako licno, da bi to znacilo? Hajde razmisli malo. Evo ja cu ti obecati paypal za januar 2012, ako glasas za mene. S'obzirom da si vec pretpostavio da ce mozda obecati paypal pred izbore (mada ne verujem), ti unapred znas taj tip 'igre'. Dobio ili izgubio izbore, PayPala NECE biti! ...dok god se ne donese jasan zakon gde je jasno napisano da gradjani ove propale rupe od drzave imaju pravo da otvaraju racun u onoj zemlji u kojoj oni pozele i da svoj sopstveni novac trose onako kako oni to zele.

...sada ce neko napisati par porukica, a onda ce se opet javiti lik da pita 'e, oce li biti nesto od paypala ove godine' UF!

Ovde je rečeno manje-više sve ono što je relevantno i zbog čega PP ne dolazi u Srbiju.
Dakle, poenta je u sveobuhvatnoj neozbiljnosti i nedoslednosti države da nešto odradi od početka kako treba i istraje na tome (što nam je, jelte, poznato kroz sijaset primera). Konkretno, ovde je problem zakon koji može da se tumači i ovako, ali i onako (ovo mi je fascinantno, tumačenje zakona; ***r, kao ne mogu da napišu zakon koji ne bi mogao da se tumači, tj. gde bi manevarski prostor bi sužen, već ga naprave tako da svaka šuša ima svoje tumačenje), kao i mišljenje NBS, koje opet nema ama baš nikakvu težinu. Dakle, dve ključne stvari: tumačenje i mišljenje!
Kada ne bude bilo tumačenja i mišljenja, već jasnih pravnih normi i zakonskih akata, e tad možemo da se nadamo da će i jedna finansijska institucija kakva je PayPal (koji btw okrene više novca nego što cela Srbija ima, pa taman da svi istresemo iz svojih džepova i poslednji dinar) možda i doći. Do tada, ostaje nam da se dovijamo (kao npr. ja) i kršimo određena pravila igre, da bi za svoj zarađen novac kupili ono što želimo.
I ne, nije sve vezano za izbore i nisu naši kvazipolitičari (ili politikanti, kako ja volim da ih zovem) toliko sposobni koliko nam pričaju preko medija.

:) Ne razumes me izgleda.

Paypal trazi Clearingnumber. Da bi dobio Clearingnumber, paypal mi daje ovaj link. Tu kada upisem podatke koje imam, a to je SWIFT (BIC), dobijem ovo.

12321.jpg

E sad, tu kao sto vidis imam cetiri razlicita BC number-a (sto paypal trazi). Ja sam uzeo prvi i napisao mi je deposit sent. Sad cekam da ti moji prijatjlei odu da porvere to da li je stiglo i da mi jave info. Pretpostavljam da sam pogodio, posto je ono deposit pending, preslo u deposit sent.

Poslednja izmena:
To je bila i moja logika. A reci mi da li znas, posto sam procitao, ali nisam siguran da sam dobro razumeo, ako bi se desilo slucajno da nesto nije u redu sa tim podacima, a neko mi plati preko paypal-a nesto, te pare bi trebalo da se zadrze na samom paypal nalogu. Jel' tako?

koga ne mrzi, a treba mu pp moze otici do susedne nam 'rvatske, uzeti OIB(osobni indetifikacioni br, uzima se u ministarstvu finansija-poreska uprava i vadi se za dz), otici u PBZ(privredna manka zagreb) sa SRPSKIM pasosem i otvoriti devizni racun
kartica stize kao i ovde za 2 nedelje, pin se dobija na adresu sa pasosa,
ja sam uzeo i imam PP koji radi skroz bez problema :D

Pa kako dobiješ OIB, ako nisi državljanin RH?
Kako ide sa prebacivanjem love sa računa neke naše banke, na račun PBZ Banci?

OIB:
Strani državljani i pravne osobe, te hrvatski državljani koji nemaju adresu prebivališta u Republici Hrvatskoj, trebaju popunjeni Zahtjev za određivanjem i dodjeljivanjem osobnog identifikacijskog broja (OIB) predati u mjesno nadležnu ispostavu Porezne uprave
Uz zahtjev treba priložiti presliku osobne iskaznice ili putovnice.
Napomena:
- OIB dodjeljuje porezna uprava na temelju zahtjeva
- Dobiveni OIB obvezno dostaviti Općini (u kojoj predajes zahtev)

prebacivanje mozes odraditi swift-om, nisam siguran koliko se ceka na tako nesto jer je meni pp trebao da bi mi novci "legli", a sa karticom mogu sasvim normalno kupovati ovde samo sto svi deru proviziju pa to ne radim(tako cesto :d)

Kako si verifikovao adresu u hrvatskoj, ako je ne posedujes?
Tj. ako nemas adresu u hrvatskoj gde ce onda da ti stigne verifikaciono pismo ?

ne postoji verifikaciono pismo za PP, ali ako mislis na monebookers tamo sam prijavio adresu gde zivim, pismo sam dobio sasvim normalno

Kako nisi verifikovao pismo za paypal?
Tacnije, na koju adresu, hrvatsku ili srbiju ?

Poslednja izmena od urednika:
@devil nemam pojma o kojem pismu govoris, prijavljena adresa mi je sa pasosa, tj u krusevcu/srbija, PP mi nije slao nikakvo pismo, prijavio sam karticu na sajtu, oni digli novce, ja pozvao telefonom banku da mi kazu broj koji su stavili u naznaci na racunu, ubacio u PP i verifikovao se, isto sam uradio i za monebookers

@mister Mrva ne uplacujem nikakvu kintu jer mi je PP trebao da dobijem pare(trgovina za razne MMO sajtove, prodaja naloga i ostalo)

posto sam bio u NSu ovog leta, otisao sam do Iloka(najblize mesto sa ispostavom banke, nekih 40ak km od NSa) i sve tamo odradio, jedini problem je sto ne moze stanje racuna da se pregleda preko interneta jer se mora imati otvoren kunski racun, a taj racun mozes otvoriti jedino ako imas prijavljeno boraviste u RH

Vrh Dno