Šta je novo?

PayPal (FAQ u prvom postu)

Pa tamo gde ima opcija placanja PayPalom, kad izaberes PP, automatski treba da ti se otvori prozor ili pop up da se ulogujes na svoj PayPal nalog. Bez logovanja na PP ne moze ni da se plati PayPalom. Inace, Ako se placa PayPalom, on bi po defaultu prvo trebao da povlaci sredstva sa PP balansa ako ima, pa tek onda sa kartice. To mozes proveriti i podesiti na PP sajtu u settings /Payments / Your preffered way to pay - PayPal Balance.

Preuzeo danas MC iz erste banke,sad treba da je verifikujem na paypal,ali posto ja nemam e-banking kako cu znati koliko su mi novca skinuli za verifikaciju.Posto cu morati da upisem tamo na paypal tacan iznos za verifikaciju ili ti onaj code?

Mislim da mc nemoze da se veze za paypal, probaj, jesi prijavio tel, stici ti sms, tipa pp code, pa upises sta pise, ili zovi banku, oni ce ti reci.

Zvao banku,oni mi rekli 4 digi code.I sve proslo kako treba

Nema,samo platis 3e ili 4e za izradu kartice.Presao sam iz banka intese gde sam imao samo visa internet karticu zbog toga sto uvode mesecno odrzavanje 120rsd.

Jel plaćam neki porez ako mi privatno lice prebaci pare na paypal pa ja to povučem na račun? Manje sume npr. do 500e.

Bukvalno juče sam povezao MC MTS banke na Paypal i kupio domen, tako da potvrđujem da radi.

Zar to za 56000 nije za porez u prethodnih 5 godina sto su trazili da se plati?

Dobro pitanje, ne znam u stvari da li to vazi za i ubuduce.
Edit: Ovo sam nasao: " Od 1. januara 2022. godine neoporezivi minimum biće 54.900 dinara kvartalno." Tako da svakako ima neki minimum, ali tek od sledece godine zvanicno, ne znam sta sada uzimaju u obzir.

Poslednja izmena:
kvartal • Četvrtina godine, tromesečje, tromesečni prihod ili rashod
to je onda 54.900 za 3 meseca ili 18300 mesečno.

Da li gledaju tako ili mesecni prosek na kvartalnom nivou, tj u 3 meseca mesecni prosek da bude 54900? Kontam da posto frilenserima variraju prihodi, uveli su im da placaju porez kvartalno.

Moze li mala pomoc oko racunice. Paypal mi je podesen da je valuta dolar. Povezana je VISA kartice valuta euro. Kad mi klijent plati tipa 100 dolara, provizija je otprilike 0.046% tako da meni legne 95.4 dolara na Paypal acc. Kad povlacim tih 95.4$ na bankovni racun provizija je 1$, ostaje 94.4$. E sad mene interesuje koliko ce meni u banci eura da legne?

Poslednja izmena:
Moze li mala pomoc oko racunice. Paypal mi je podesen da je valuta dolar. Povezana je VISA kartice valuta euro. Kad mi klijent plati tipa 100 dolara, provizija je otprilike 0.046% tako da meni legne 95.4 dolara na Paypal acc. Kad povlacim tih 95.4$ na bankovni racun provizija je 1$, ostaje 94.4$. E sad mene interesuje koliko ce meni u banci eura da legne?
Banka bi trebalo da dolare pretvori u dinare, pa iz dinara u evre po nekom njenom losem kursu (vidi kursnu listu banke u pitanju). Tako da je generalno savet da i u PP stavis istu valutu u kojoj ti je devizni racun, a to su evri. Zatim, trebalo bi da postoji podesavanje da se konverzija na PP vrsi po kursu karticarskih organizacija, koji su bolji od kursa PP kojim bi se uplaceni dolari od strane tvog klijenta pretvorili u evre. Sacekaj da ovo neko potvrdi iz iskustva, ja pricam iz druge ruke od strane prijatelja.

Nadam se da nije tako, u FAQ piše da je najbolja opcija ako nam neko plaća u dolare jeste da PP bude namešten na dolar kao valuti a da kartica bude euro.

Ako ti je kartica u banci u koju prebacujes vezana za EUR devizni racun, dobices adekvatnu kolicinu u EUR po povoljnom kursu koju ce uraditi visa iz usd u eur.
Evo ovako, to je diskutovano mogo puta u fb PayPay grupi i zavisi najvise od banke kod koje imas devizni racun-karticu i u kojoj valuti. Sto se tice PayPala, na njemu NIKAD ne radis konverzije vec sa njega uvek prebacujes na karticu u toj valuti kako imas tj. u kojoj si i dobio novac, kako PP ne bi pri prebacivanju konvertovaoo po svom kursu u neku drugu. Uvek se prebacuje na EURO devizni racun-karticu bez obzira prebacivao dolare ili evre, posto Visa sa Srbijom radi u evrima tako da visa svakako prvo te dolare prebaci u evre i tako stizu u banku. Ako kojim slucajem prebacujes dolare na dolarski racun-karticu u banci, neces dobiti istu kolicinu dolara posto ce te dolare koje su stigli do banke preci trostruku konverziju preko evra i dinara da bi se ponovo konertovali u dolare i legli na dolarski racun i tu gubis. Znaci te dolare koje imas na PP, kako si i napisao, uvek prebacujes u dolarima na EUR karticu. Ne znam u kojoj banci imas deviznu karticu na koju prebacujes, ali npr u Intesi kad prebacujes dolare sa PP na eur racun/karticu, te dolare sa PP Visa konvertuje u eur pre nego sto stignu u Intesu i dobijes isto potpuno adekatan iznos u evrima po povoljnom Visa kursu, a ako prebacujes evre onda dobijas isto tu kolicinu evra koliko si i prebacio (-1% PP fee).
Imas ovu tabelu na fb PP grupi gde su ti napisani primeri kako novac sa PP stize u koju banku, i kakve su konverzije od banke do banke. Znaci ako imas samo jednu konverziju Vize sa PP do banke, to je najbolja varijanta, tako da je kao sto rekoh, najbolja varijanta prebacivati sa PP tu valutu koju imas, na devizni EUR racun-karticu:

Poslednja izmena:
Puno hvala na odgovoru. U AIK banku je devizni račun. Nažalost klijent plaća u dolarima. Tako da po tvom odgovoru i tabeli vidim da je to jedna od OK solucija. Najbolja bi bi EUR-EUR.

Nema veze, to je najbolja varijanta bez obzira sto placa u dolarima. Kao sto je navedeno u tabeli, i u AIK banku USD sa PP stize u evrima na EUR racun u banku po povoljnom Visa kursu, tako da ta kolicina evra je adekvatna tom iznosu dolara po povoljnom kursu.

Pišem i ovde ako može neko da odgovori ko ima iskustvo sa ovakvim problemom.

Ljudi imam problem sa plaćanjem preko PP na eBay sa mojom Visa pripejd karticom... Na kartici imam dovoljno sredstava... Pre toga sam par puta kupovao sa PP nalogom i sve je bilo uredu. Juče da poručim nešto sa eBaya kaže da moja uplata ne prolazi(unfortunately, you can't pay with this option)... Kartica mi je povezana sve je verifikovano itd. Da li se neko susretao sa tim problemom. Jel mogu sredstva da prebacim na PP balance pa preko njega da kupim taj proizvod pošto mi ne ide u glavu... Pisao sam eBay ali oni ništa konkretno da mi kažu...

@pejova
Pre par meseci sam otvorio PP, pa nemam dovoljno iskustva... Ne znam do čega je problem pre toga sam imao par transakcija i sve je bilo ok preko eBay ( Na Aliju ni ne pokušavam je su poštarine sulude )

Znate li možda da li je moguće da ne rezident u Srbiji (lice sa stalnim boravkom u drugoj zemlji), može da dobije karticu u nekoj banci (nebitno koja) i da na toj kartici otvori PayPal nalog?

Pozdrav svima, citala sam neke postove ali nisam nasla to sto mi treba, a nemam bas vremena, hitno mi je, i nigde, ne samo ovde, ne vidim da je neko nesto napisao:

Da li neko zna kad se novac prebacuje sa paypal racuna na paypal racun u inostranstvu, kolika se provizija placa? Znaci pokusavam da prebacim 1000e, (na kartici imam 1050) znaci 50e kao provizija ne prolazi, stalno mi odbijaju transakciju. Pa koliko to uzimaju na 1000e?

Je l' ja to nesto pogresno radim, je l' postoji neki limit? I jos nesto, molim nekog da mi odgovori, da li se uzima ista provizija kad ja vrsim prenos sa racuna na racun i prilikom placanja, znaci kad mi neko posalje paypal request pa onda platim? Mozda je glupo pitanje, ali za svaki slucaj da pitam jer cini mi se da sam negde procitala da kad ja vrsim prenos placam visu proviziju.
Imam devizni racun u evrima, intezinu visa elektron karticu.
Ranije mi nista nisu uzimali, znaci hocu da prebacim 10e, oduzme mi se 10e i to je to. Nedavno su krenuli da mi naplacuju. Nisam se nikom u paypal-u obracala vezano za one konverzije, ne znam da li to jos uvek vazi, diskutovalo se o tome prosle godine, ali nekima je paypal vratio na dinare opet.
Sto se tice podesavanja, nema vise opcija kao sto je nekad bilo ili ja ne vidim...bilo je tu nesto da se podesi..a ne vidim na njihovom sajtu, gde pise nesto o provizijama, konfuzno je, jedino vidim nesto 4%. Nije toliko, uzimaju vise.

Poslednja izmena:
Ljudi ebay je doneo odluku da mi se vrati novac kupovina je bila u austr dolarima. Kada udjem na pay pal nalog u summary vidim da mi je ebay uplatio novac ali ga u walletu niti na kartici s koje je svucen nema???

Ako ima neko da poseduje Paxum i PP racune a voljan je da pomogne u vezi male transakcije, neka sibne PM.

Ljudi ebay je doneo odluku da mi se vrati novac kupovina je bila u austr dolarima. Kada udjem na pay pal nalog u summary vidim da mi je ebay uplatio novac ali ga u walletu niti na kartici s koje je svucen nema???
Zato sto dok se proknjize u banci treba 3-7dana. Bice za koji dan ne brini ako pise na paypal +taj iznos

Vrh Dno