Goretex membrana mora da se odrzava. I to grejanjem. Patike je najbolje zagrejati fenom, ali ne do mere da se istope, vec da bude topao vazduh. Sa spoljasnje strane posle nekog vremena repellent sloj popusti i onda sve ostaje na goretexu. Ja generalno patike ne perem, jednom nedeljno ih isprskam alkoholom iznutra. Obavezno da se ostave patike da se osuse posle duzeg nosenja, pogovoto goretex koji ne dise bas najbolje.
Sto se tice patika, najvise sam nosio Adidas iako je i tu bilo dobrih promasaja (proslogodisnja Terex serija je bila krajnje odvratna i neudobna, pa su se od zimske sezone 2024 popravili). Probajte Merrell, veoma udobne na prvo nosenje i ne zahtevaju break in period. Probajte, iznenadicete se. Cak i hajking modeli.
Reebok sam nosio kao klinac Aztrek iz 1993, i ponovo kupio isti model posle 25 godina (nostalgija

) Cudo kako su se nekada pravile patike za trcanje.
On Cloud sam cekao dugo da se pojave, i onda sam probao 10 modela i totalno se razocarao.
NewBalans je dobar brend, ima kvalitetnih modela, ali mi dizajn nije po ukusu.
Hoka OneOne - patike namenski pravljenje za trcanje. Jedan jedini model sam nasao koje mogu da se koriste za setnju i to je bio Arachi 6. Izdrzale godinu dana, nema smisla kupiti ih po punoj ceni. Sve ostalo iskljucivo trcanje, i cena je opravdana ako ste trkac.
Brooks, po meni bolji od Hoke, ali nisam stigao da ih isprobam na duzi period, pa ne znam koliko su dugotrajne. Meni su Adrenalin i Glycerin modeli bili najbolji.
Posle XY godina, sve vise se vracam koznim modelima (koliko god je moguce da imaju sto vise koze u odnosu na vestacke materijale), i tanji djon, po mogucstvu zero drop heel-toe.
Nisam trkac, ne volim da trcim, ali sam skontao da sa svim ovim mambo dzambo mekanim djonovima smo samo upropastili sebi stopala, kolena, kukove i kicmu.
Znam da svi pokusavaju da nadju nesto sto je najudobnije za nosenje, ali mekan djon nije dobar. I u pocetku je tesko da se covek navikne, ali posle nekog vremena celo telo bude bolje.