Šta je novo?

Par pitanja u vezi SSD-a

A hoce li posle kumulativno ubrzanje ssd-a za sledecih 3-6 meseci da nadoknadi izgubljeni sat? :trust:
Ili ce to da sluzi samo za slikanje...

Pošto uglavnom drastično opadaju samo brzine upisa, a ne i čitanja (kod sf 1200). Može se reći da se i neće osetiti.

Vidim da u Gig... kao imaju Apacer SSD od 128GB za ~6200 din. WTF?:)

Poslednja izmena:
E moj CAR-e ... nemoj gubiti vreme na ovom forumu i još misliti da ti takav vid sarkazma leži.
Ako ti tako kazes - onda vazi.
I ono nije bio sarkazam uopste, zaista sam tako mislio. Tebi, ocito je, SSD ne treba.
Da skratim, ako nemaš šta pametno da predložiš, ukažeš, poučiš druge (na osnovu 11. godišnjeg iskustva tj. boravka na ovom forumu), onda bolje idi odigraj igricu ili eventualno dodaj još nešto u potpisu od komponenti PC konfiguracije, čisto da budeš glavna njuška i cenjena faca ovde na forumu. ;)
Pa dao sam ti pametan predlog... ne moze pametniji za tebe.
Evo citiracu ga ponovo: "Nemoj da si frustriran... pazari lepo HDD. Koj' ce ti SSD".

Nego, meni nije jasno kakav ti problem imas sa mojom konfiguracijom. Sta je u pitanju - ljubomora, zavist, frustracija... nesto cetvrto?
Sta si ti uopste trazio tamo, sto si gledao sta meni pise pod "Moja masina", sta to tebe ima da zanima?
BTW. AHCI mod nema veze sa ubrzanjem SSD-a. Tu se vidi koji si ti stručnjak.
Ovo si utvrdio - kako... na osnovu tvog ogromnog "znanja"?
Stvarno bih voleo da znam. Posto je urnebesno.
Gde si to otkrio u Futuremark-u, na Anandtech sajtu?
Pa, ako te bas interesuje - upravo ovde: http://benchmarkreviews.com/index.php?option=com_content&task=view&id=505&Itemid=38

Znas, mene kad nesto interesuje, nije mi problem da preorem citav net kako bih se dobro informisao... a ne da sedim na guzici, postavljam glupava pitanja i izvodim jos gluplje zakljucke dok cekam da mi neko odgovori.
Uostalom, kupi vise taj SSD, pa ga probaj prvo u IDE modu, izvrti par testova... onda prebaci u AHCI (naravno, pritom dodji ovde jos 7-8 puta da pitas kako se prebacuje iz IDE u AHCI, posto ti puca plavi ekran svaki put), pa opet provrti te iste testove. Pa nakon toga dodji nazad, da opet prosipas "znanje".

BTW, nakon sto dobro iscitas sve sto pise na onom sajtu sto sam ti vec linkovao... trebalo bi da sednes i procitas i ovo: http://forum.benchmark.rs/showthread.php?248018-Instalacija-SSD-a
Ne bi bilo lose bar 2-3 puta... cisto da se lepo slegne.
Zahvalio bih se ostalima na vremenu i objašnjenjima. Verujem da je brži i uveriću se vrlo skoro. Jedino me još zanima koja je razlika izmedju SSD-a proizvedenog u 34nm i onog proizvedenog po "novoj" tehnologiji u 25nm za koga kažu da ima slabije performan i rok trajanja? Ako je tako, da pojurim 34nm modele i koji bi to bili ako imate predstavu? Tj. da li su unazad nabrojani modeli iz ove teme izradjeni u 34nm ili 25nm tehnologiji?!? Već kada trošim novac, ne bih da ih potrošim na osnovu komentara osoba poput @Car i sl. gubljenika vremena ....
Evo ti i jednog konkretnog odgovora, da naucis koja je razlika izmedju 34nm i 25nm - www.google.com.

Vidim da u Gig... kao imaju Apacer SSD od 128GB za ~6200 din. WTF?:)

APACER A7 Turbo SSD 2.5", SATA II, 128GB - A7202
6.189,00 din
Vrsta flash memorije: MLC Brzina čitanja [MB/s]: 230 Brzina zapisivanja [MB/s]: 200
36 meseci garancija!!!

Za ove parice SSD od 128GB ... hmm ... baš me zanima... ovo bi trebao biti nešto slično Mushkin Io, Ocz Vertex, ... sa Indilinx Barefoot kontrolerom ... Da li vredi uloženi novac ili ipak kupiti SF1200 modele i zaobići ove navodno sporije?!?

Edit: mene stvarno zbunjuje cela ova priča. Ovaj je kao navodno sporiji, bla, bla, ... pa koliko je onda brži i bolji od običnog HDD-a, ako mu je tako pala cena i ako se traže noviji brži modeli koji su tri i više puta skuplji? Imam prijatelja koji se bavi prodajom PC-a koji kaže da recimo Kingston SSD od 30GB ne vredi lulu duvana i gotovo da nije brži od običnog HDD-a? Čemu onda SSD? To ovdašnje carice neznaju da objasne izgleda ... nije zlato sve što sija, i tu se ne kupuje bilo koji SSD izgleda ...

Poslednja izmena:
Stvarno tako piše na tom njihovom katastrofičnom sajtu, ali nema šanse da je cena tačna.

Moguce da su u ceni zaboravili jednu 1. I to na pocetku..znaci 16.000 dinara :D

Već kada trošim novac, ne bih da ih potrošim na osnovu komentara osoba poput @Car i sl. gubljenika vremena ....
Pa onda nemoj.

Inače, Car ti lepo reče, ne vredi trošiti zdravlje na takve stvari. Uzmeš lepo HDD i uživaš. Ako hoćeš da probaš SSD, kupiš neki od često spominjanih pa vidiš - uvek ga posle možeš prodati. Mislim, tol'ko energije zbog par hiljada dinara... Ne bih voleo da budem u blizini kada budeš kupovao auto. :d

Poslednja izmena od urednika:
Meni je knap 52GB za XP, koliko ce i trebati za win7?

Kako bre 52GB za XP? :zgran: Meni XP sa nekoliko programa stao na 4GB. :trust:

CAR-e, nisam ni sumnjao da si odgovor potražio od neke "bench***" aplikacije! :lupko:
:zgran::zgran::zgran:
Pa kako treba - da gledam u kuglu, bacam pasulj... pitam Ljubisu Trgovcevica mozda... ili idem "na osecaj"?
Ne, najbolje bi bilo da pitam tebe :laugh:

Kud te nije bilo na forumu kad sam kupovao taj SSD, da tebe pitam za savet... da podelis sa mnom to silno znanje koje ti se prosto preliva :d

Pa onda nemoj.

Inače, Car ti lepo reče, ne vredi trošiti zdravlje na takve stvari. Uzmeš lepo HDD i uživaš. Ako hoćeš da probaš SSD, kupiš neki od često spominjanih pa vidiš - uvek ga posle možeš prodati. Mislim, tol'ko energije zbog par hiljada dinara... Ne bih voleo da budem u blizini kada budeš kupovao auto. :d
Znači, odem u radnju, kupim bilo koji SSD, jer su svi kako tvrdite brži u hiljadama % od običnih HDD-a, pa imali Ei NIŠ kontrolere, i ... ako mi se ne dopadnu "brzine" ja lepo isti postavim u oglase i čekam žrtvu, dok u medjuvremenu iste hvalim po forumima na sav glas?
O.K. :,,:

Sintetički testovi (suprotno nečijim ubeđenjima) nemaju veze sa poliesterom i njegovom inferiornošću u odnosu na pamuk.

Sintitički testovi su NAJPRECIZNIJI način merenja performansi neke komponente ili podsistema - tu nema dvojbe. Problem je pak tumačenje tih rezultata i njohovo poređenje sa opterećenjem, odnosno paternom korišćenja tog podsistema u realnoj primeni. Dakle, treba znati tumačiti rezultate da bi se znalo šta se moće očekivati u "realnosti".

Ja ne znam da se ikada desilo da je neka komponenta prema sintetičkom testu brža od neke druge u svim aspektima, a da je u realnoj primeni sporija. Onda taj program ima neki žešći bag u svom algoritmu.

Znači, odem u radnju, kupim bilo koji SSD, jer su svi kako tvrdite brži u hiljadama % od običnih HDD-a, pa imali Ei NIŠ kontrolere, i ... ako mi se ne dopadnu "brzine" ja lepo isti postavim u oglase i čekam žrtvu, dok u medjuvremenu iste hvalim po forumima na sav glas?

Bas ga nakaradno svati:d ko da kupujes kola toliko se brines za nekih 120e:D

:zgran::zgran::zgran:
Pa kako treba - da gledam u kuglu, bacam pasulj... pitam Ljubisu Trgovcevica mozda... ili idem "na osecaj"?
Ne, najbolje bi bilo da pitam tebe :laugh:

Kud te nije bilo na forumu kad sam kupovao taj SSD, da tebe pitam za savet... da podelis sa mnom to silno znanje koje ti se prosto preliva :d

Ne druže sa čubure, treba da pogledaš u svoje kućište, pokreneš WIN, neku aplikaciju i javiš kako radi. No kako ćeš, kada isti imaš samo u potpisu?!?

@P307, zar ti ne primećuješ da "prže" svoju inteligenciju?

Upravo tako, samo što ne moraš ništa nigde da reklamiraš. Uzmi bilo koji od preporučenih SSD-ova i uživaj. Ako ti se ne svidi ubrzanje ili se posle predomisliš, baciš ga na oglas za koju 'iljadu manje i otići će dok si rek'o piksla.

Ja stvarno ne znam šta bi ti - da ti neko potpiše da ćeš biti oduševljen? Pa takvu garanciju ne dobiješ ni kad kupuješ aranžman za letovanje ili četvrt bureka.

Nemam snage da se više raspravljam ... pobedili ste. Odoh na pivce, poz.! :)
Pametno.

Nego, Caru... Sad' tek videh da imaš X58... Pa ti si odličan kandidat za ramdisk. :p

Pazi akciju... ima neka Exceleram Black Sark PC1600 CL8 memorija čiji kit 2x4GB košta ~85€. Ne znam za kol'ko bi mogao da prodaš tu tvoju, al' bi valjda mogao da dobiješ 50-ak €. Elem... pazariš 6x4GB te ajkule i spustiš je na 1333MHz, ali nategneš tajming na CL7 ili ako može da izvuče CL6. ;) Time nećeš mnogo pokvariti performanse, ali ćeš zato za ~200€ dobiti 18GB najbržeg SSD-a koji postoji. :D Jedino što bi ti trebao i UPS da bi to pouzdano radilo.

Poslednja izmena:
Nemam snage da se više raspravljam ... pobedili ste. Odoh na pivce, poz.! :)
:D:D:D

Pametno... bolje ces da sagledas situaciju nakon toga :d

Samo da znas, jos uvek nam (ili bar meni ;)) dodjes objasnjenje zasto je IDE mod brzi nego AHCI... mada bih voleo da doznam i sta tebe muci oko moje konfiguracije :d... ali dobro, to moze i nakon tog piva - bice zanimljivo za citanje :D:D:D

Pa lepo - 52gb sam odvojio za particiju jer sam i igre na nju instalirao, medjutim toliko se napunila da mi je sad knap bez igara....evo i temu sam postavio
http://forum.benchmark.rs/showthread.php?257965-Sistem-particija-na-XP-sp3-raste-li-raste
Odgovorio sam ti u toj temi, al' da ti kažem da je za XP sa jako bogatom paletom programa u principu 10-15GB sasvim dovoljno, kad' se pazi. U 60GB bih ja spakovao dual-but, par virtualnih mašina i nekoliko ozbiljnijih baza. :)

Pametno.

Nego, Caru... Sad' tek videh da imaš X58... Pa ti si odličan kandidat za ramdisk. :p
Aaaaa, nemam ti ja to druze... vidis kako ove Cigle-telefoni-whatever :)D:D:D) vele kako ja samo to drzim u potpisu, cisto da "palim raju" :laugh:
Pazi akciju... ima neka Exceleram Black Sark PC1600 CL8 memorija čiji kit 2x4GB košta ~85€. Ne znam za kol'ko bi mogao da prodaš tu tvoju, al' bi valjda mogao da dobiješ 50-ak €. Elem... pazariš 6x4GB te ajkule i spustiš je na 1333MHz, ali nategneš tajming na CL7 ili ako može da izvuče CL6. ;) Time nećeš mnogo pokvariti performanse, ali ćeš zato za ~200€ dobiti 18GB najbržeg SSD-a koji postoji. :D Jedino što bi ti trebao i UPS da bi to pouzdano radilo.
"Jedino"... :d

Neka, ne treba to meni... pa nisam dzabe birao jedan od najbrzih - ako ne i najbrzi SSD na trzistu u tom trenutku :)
Radi fantasticno, brz je k'o munja, nema usporenja usled "istrosenosti" ili "prljanja"... a osim toga, i dalje imam i odredjenu zalihu brzine u steku - dovoljno je da utaknem SSD u neki SATA 6Gbps port i eto meni ubrzanja bez dinara doplate; sa ovih 265MB/s idem na 355MB/s za sekvencijalno citanje, a valjda ce i random brzine malo da skoce tom prilikom :p

Ozivljavam temu.... :)

Pre 6 meseci kada sam kupio SSD od 120gb, exceleram mangusta, postavio sam rezultate u crystal mark i hd tune. Nisu bili bas najbolji, nisam znao da li je do ssd diska, ili maticne ili....

Enivej, riknuo mi je taj ssd pre jedno 7 dana, ljubazni ljudi iz emmi-a su mi zamenili za patriot pyro 120gb, i evo rezultata :D

Levo su rezultati exceleram mangusta od pre 6 meseci, desno su od novog patriot pyro.

Rezultati su bukvalno 50% bolji. Razlika je ogromna. Izgleda da je exceleram mangusta teski shit... Razumem da je patriot pyro nova verzija SSD-a, ali bez obzira razlika je prevelika. Svaka preporuka zaista... :banana::party:

Prilozi

• exceleram mangusta.jpg
    exceleram mangusta.jpg
    268.6 KB · Pregleda: 85
  • patriot pyro.jpg
    patriot pyro.jpg
    266.7 KB · Pregleda: 85
Tako je, reč je o dvema generacijama istog kontrolera. Novi kontroler je SATA III i omogućava značajno veće sekvencijalne brzine ali ako pogledaš 4K random access (na srpskom: direktni slučajni pristup) razlike nisu tako dramatične, a upravo je to parametar koji utiče na subjektivni osećaj brzine.

Nesto nisam impresioniran rezultatima, ali sam impresioniran kad se pre i taj novi uspeo da dovedes u Throttle stanje :D
Reklo bi se da je AHCI iskljucen?

Nazad
Vrh Dno