Šta je novo?

Par pitanja u vezi SSD-a

E, sad...Kada budem krenuo u instalaciju, da li opet moram da iskljucim AHCI, u Biosu, da bih digao XP ( na tom disku og 1 TB ) , pa kad zavrsim sa instalacijom, da opet, nanovo, upalim AHCI zbog SSD-a ?
NEEEEEE! :zgran:
Ne iskljucuj vise ahci, on je uvek ili uklj. ili isklj. nikad malo jedno, malo drugo!
Ako iskljucis u biosu (ploci) iskljucio si ga za sve hdd pa i za ssd za koji treba da je ukljucen ahci.
Kad bi uradio kako si zamislio desilo bi se da kad ponovo ukljucis ahci (nakon instalacije xp-a sa iskljucenim ahci-jem) da ti zabode xp u plavi ekran...
Ahci ne steti kad je ukljucen cak sta vise bolje je da je ukljucen za sve hdd, a za ssd je "obavezan".

Inace znas da "treba" napraviti particiju (radi "boljeg rada" o.s.) od 80-120GB za XP, kad vec stavljas dva operativna sistema? :trust:

Kada budem krenuo u instalaciju, da li opet moram da iskljucim AHCI, u Biosu, da bih digao XP ( na tom disku og 1 TB ) , pa kad zavrsim sa instalacijom, da opet, nanovo, upalim AHCI zbog SSD-a ?
Ne. Ako imaš flopi drajv najbolje da ubaciš AHCI drajvere na početku instalacije (F6), a ako ga nemaš onda skini negde XP sa slipstrimovanim AHCI drajverima ili pak to sam uradi preko programa nLite.

NEEEEEE! :zgran:
Ne iskljucuj vise ahci, on je uvek ili uklj. ili isklj. nikad malo jedno, malo drugo!
Ako iskljucis u biosu (ploci) iskljucio si ga za sve hdd pa i za ssd za koji treba da je ukljucen ahci.
Kad bi uradio kako si zamislio desilo bi se da kad ponovo ukljucis ahci (nakon instalacije xp-a sa iskljucenim ahci-jem) da ti zabode xp u plavi ekran...
Ahci ne steti kad je ukljucen cak sta vise bolje je da je ukljucen za sve hdd, a za ssd je "obavezan".

Inace znas da "treba" napraviti particiju (radi "boljeg rada" o.s.) od 80-120GB za XP, kad vec stavljas dva operativna sistema? :trust:

Znam, hvala :) XP ide na totalno drugi disk ( samim tim i drugu particiju :) )
Hvala puno na odgovoru.

Ne. Ako imaš flopi drajv najbolje da ubaciš AHCI drajvere na početku instalacije (F6), a ako ga nemaš onda skini negde XP sa slipstrimovanim AHCI drajverima ili pak to sam uradi preko programa nLite.

Nemam flopi, ali cu se smoriti sa ovim nLite programom. Koliko sam skontao-on pravi iso ( butabilni ) pa ja to posle srezem na disk i dizem...

EDIT :

magic, druze, za 10 minuta ( posle svega ovoga sa nLite-om ) si postao moj favorit u sajber-svetu :D
pazi kad - mnooogo ti hvala na neizmernoj kolicini pomoci koju si mi pruzio !!!
Program i uopste sve sto pruza je mrak !!

Poslednja izmena:
Znam, hvala :) XP ide na totalno drugi disk ( samim tim i drugu particiju :) )
Hvala puno na odgovoru.
...

Da ne bude zabune, bez zelje da smaram iako mi se cini da je sad malo kasno...
Mislio sam da taj hdd od 1TB particionises na 2 dela, jedna manja particija za sistem (XP taj koji si cini mi se vec instalirao) oko 100GB velicine i druga veca particija za sve ostalo (skladistenje i trpanje svega ostalog sto ti i kako odgovara...) velicine ostatka hdd-a.
Zato da ti se ne desi da sistem stavis na citavu particiju od 1TB pa kasnije kad pozelis ili budes morao deinstalirati taj XP, moras formatirati citav hdd od 1TB umesto samo particije od stotinjak GB...
Barem sam ja stekao takav utisak da ti je to namera (instalirati xp na particiju koja zauzima citav hdd od 1TB...).

Ne, nikako ne smaras :)
Ja sam skontao sta si ti mislio, mozda sam se pogresno izrazio.Napravio sam particiju ( od 120 GB ), unutar tog diska od terabajt, a potom na nju instalirao XP.Novi SSD je ostao pod Win7 i to je skroz ok..
NLite je odradio neverovatan posao ( iako iz prve nije proslo, tek sam iz drugog puta, a sa istim diskom, sa kojim nije hteo prvi put, uspeo ) i XP je dignut i radi k'o lutka.
Hvala vam ( jos 100 puta ) svima na pomoci i vremenu, mnogo ste mi ucinili !! :)

Pitanje: jel ima nesto sto mogu da instaliram, tvikujem, da bih poboljsao performanse ssd-a? U pitanju je exceleram mangusta 120gb ssd, za konfu iz potpisa.

Sve sam podesio, rezultati su bolji za nekih... 10 - 15% recimo, ali i dalje dosta losiji od ocekivanog. Video sam na temi o ovom disku, mnogi su imali dosta bolje rezultate.

http://forum.benchmark.rs/showthrea...sta-60GB-SSD&p=2379892&viewfull=1#post2379892
http://forum.benchmark.rs/showthrea...sta-60GB-SSD&p=2380897&viewfull=1#post2380897
http://forum.benchmark.rs/showthrea...sta-60GB-SSD&p=2381585&viewfull=1#post2381585

User Cynic kaze da je najvece poboljsanje u performansama imao nakon isntalacije intel rst drivera. E sad ja to ne mogu da instaliram jer koristim AMD chipset.... blah, a neki drajveri za AMD slicni nepostoje.

Sve sam podesio, rezultati su bolji za nekih... 10 - 15% recimo, ali i dalje dosta losiji od ocekivanog. Video sam na temi o ovom disku, mnogi su imali dosta bolje rezultate.

http://forum.benchmark.rs/showthrea...sta-60GB-SSD&p=2379892&viewfull=1#post2379892
http://forum.benchmark.rs/showthrea...sta-60GB-SSD&p=2380897&viewfull=1#post2380897
http://forum.benchmark.rs/showthrea...sta-60GB-SSD&p=2381585&viewfull=1#post2381585

User Cynic kaze da je najvece poboljsanje u performansama imao nakon isntalacije intel rst drivera. E sad ja to ne mogu da instaliram jer koristim AMD chipset.... blah, a neki drajveri za AMD slicni nepostoje.
Daj rezultate pa da uporedimo i skini AMD AHCI Driver pa odradi AS-SSD-Benchmark:)

Brzina chitanja u HDtune pro je oko 190mb/s,,, mrzi me i taj test ponovo da radim jos.... blah, rezultati u crystal mark nisu bas najbolji... Plasim se da je razlog asrock maticna ploca...

btw, ovo su rezultati nakon instalacije AMD AHCI drivera.

Prilozi

• ssd.jpg
    ssd.jpg
    407.2 KB · Pregleda: 94
Poslednja izmena:
Ma ako ti radi sistem brzo batali testove, samo se nerviras.

sent by tapatalk

Pa znas kako. Najbitniji test, po meni barem, je chitanje i pisanje malih fajlova od 4kb, 512b i slicno. Po HDtune ti rezultati su zapravo vrlo dobri (da ne kazem bas odlicni). Po crystal mark, u odnosu na obicne hard diskove, te manje fajlove chita 15 puta brze, a pise 30 puta brze. Tako da komp stvarno shljaka do jaja brzo. Nego, jednostavno ocekivao sam vise malo na ovim testovima moram da priznam... mada, za 20 000 dindzi 120gb, ne mogu da se pozalim.

Sta mislite o 120GB ssd vs 2x60GB ssd RAID0? Znam da je cena za 2 manja veca, ali je zato i duplo brzi sistem. Sad ce neko da kaze da je jedan ssd dovoljno brz i da nema potrebe za RAID. Ok je to i slazem se u potpunosti, ali razmisljam da kada vec dajem kes onda bolje da izdvojim jos malo pa da imam ubicu. Recimo, razlika izmedju 2x64 i 128gb za kingston v100 je manja od 1500 din.
I da, mislim da mi je potrebno 120GB. Zapravo ne toliko, ali vise od 60. Imam preko 40gb na sistemskoj particiji (skupilo se dosta programa koje vise i ne koristim) i oko 200gb igara jer ne brisem igre kada ih predjem. Ovo bih malo regulisao kada bih presao na ssd, ali opet mi 60gb nije dovoljno, pogotovo ako je preporucljivo da se ne pune preko 2/3 kapaciteta.

Ja sam upravo iz tih razloga odlučio da idem na 1 x 128 GB, SSD je dosta brz pa mi RAID nije neophodan, inače me RAID ne privlači pa ga nikad nisam pravio ni sa HDD-ovima. Dalje, 128 GB je dosta komotnije za operativni sistem i programe, a biće mjesta i za nekoliko zahtjevnijih igara (onih koje se dugo učitavaju), a da pored svega toga ostane slobodnog prostora da SSD može da "diše".

Brzina chitanja u HDtune pro je oko 190mb/s,,, mrzi me i taj test ponovo da radim jos.... blah, rezultati u crystal mark nisu bas najbolji... Plasim se da je razlog asrock maticna ploca...

btw, ovo su rezultati nakon instalacije AMD AHCI drivera.

Ma to je ok rezultat malo su na AMD platformi losiji 4k skorovi.

Koja je poenta imati RAID 0 SSD diskova ? Kad i jedan sam radi savrseno brzo, preporodi sistem. Manite se gledanja suludih brzina 500-600 mb/s, koji ce vam to ? Ja vam kazem iz ugla obicnog korisnika, sistem radi savrseno brzo, odziv i brzina su fenomenalni, a cena od 100-120e je odlicna, daleko bolja investicija nego menjanje graficke svakih 6 meseci.

mnooogo ti hvala na neizmernoj kolicini pomoci koju si mi pruzio !!!
No problemo. ;)

Sta mislite o 120GB ssd vs 2x60GB ssd RAID0?
Već je bilo o tome priče nekoliko stranica unazad.

Najveći problem kod implementacije takvog stripinga je to što neće raditi TRIM instrukcije, pa će sa vremenom degradirati performanse, a i uvek postoji određena količina baferovatnih podataka (intristička osobina SSD-a) te moraš imati UPS da ne bi rizikovao sve podatke.

Što se kapaciteta tiče i 40GB je sasvim dovoljno za OS i po neku bitnu aplikaciju. Instalirati igrice na SSD je po meni čisto iživljavanje jer je takav storedž mnogo skuplji, a jako se malo dobija, al' ko voli nek' izvoli.

Zašto je obavezan?!? Čak šta više na stranim forumima kažu da im SSD rade perfektno i u IDE modu.
Trim ne radi kako treba sa tim drajverom, osim ako nisu izbacili neku novu verziju sa kojom radi.
Pa šta sad?!? Da čekam na kupovinu SSD-a dok AMD ne izbaci validan drajver, jer taj "TRIM" dosta pomaže da se disk ne "ulenji" vremenom...
Informacije o naknadnom "tvikovanju" sistema za SSD me takodje iritiraju. Kao da je igračka u pitanju a ne ozbiljan hardver. Mora se optimizovati i ubrzati njegov rad time što će se naknadno podešavati opcije u WIN-u, kao da SSD proizvodjači nisu ni proizveli diskove za sadašnje operativne sisteme, već za neke iz Zvezdanih Staza, u kojima je sve već programirano u jezgru za rad solid state diskova ...
Kupiš lepo SSD i to nije dovoljno ako imaš AMD konfiguraciju jer tu navodno ne radi TRIM, pa onda ako nisi izvršio naknadna podešavanja sistema za disk opet rizikuješ "spor" sistem, ...

Hoće li neko BRE da kaže, rade li ovi diskovi mnogo bolje i brže od HDD-a pod AMD konfiguracijom i bez tih tvikovanja ili se to oseća samo u sintetičkim testovima? Ako još i uspore vremenom zbog nagomilanog smeća pod AMD-om jer nema tu TRIM podršku koliko sam razumeo, ovde hebe lud zbunjenog. Šteta što nemam neki SSD u komšiluku da ispobam pre kupovine da ne nasednem na pričice onih koji su već bacili pare, pa po onoj staroj hvale svoga konja ... a već sutra planirao obilazak radnji ... pih

I onda mi govrite da sam frustriran?

Poslednja izmena:
Sistem radi mnogo brze sa SSD-om mnogo brze nego sa HDD-om. Imam AMD :)

Zašto je obavezan?!? Čak šta više na stranim forumima kažu da im SSD rade perfektno i u IDE modu.

Pa šta sad?!? Da čekam na kupovinu SSD-a dok AMD ne izbaci validan drajver, jer taj "TRIM" dosta pomaže da se disk ne "ulenji" vremenom...
Informacije o naknadnom "tvikovanju" sistema za SSD me takodje iritiraju. Kao da je igračka u pitanju a ne ozbiljan hardver. Mora se optimizovati i ubrzati njegov rad time što će se naknadno podešavati opcije u WIN-u, kao da SSD proizvodjači nisu ni proizveli diskove za sadašnje operativne sisteme, već za neke iz Zvezdanih Staza, u kojima je sve već programirano u jezgru za rad solid state diskova ...
Kupiš lepo SSD i to nije dovoljno ako imaš AMD konfiguraciju jer tu navodno ne radi TRIM, pa onda ako nisi izvršio naknadna podešavanja sistema za disk opet rizikuješ "spor" sistem, ...

Hoće li neko BRE da kaže, rade li ovi diskovi mnogo bolje i brže od HDD-a pod AMD konfiguracijom i bez tih tvikovanja ili se to oseća samo u sintetičkim testovima? Ako još i uspore vremenom zbog nagomilanog smeća pod AMD-om jer nema tu TRIM podršku koliko sam razumeo, ovde hebe lud zbunjenog. Šteta što nemam neki SSD u komšiluku da ispobam pre kupovine da ne nasednem na pričice onih koji su već bacili pare, pa po onoj staroj hvale svoga konja ... a već sutra planirao obilazak radnji ... pih

Sistem radi mnogo brze sa SSD!
Imam SSD sa SF1200 kontrolerom i naravno da je usporio (i ja sam clan kluba 60) i OPET RADI MNOGO BRZE SSD nego klasicni hdd, mnoooogo brze...
Licno sam samo 2 il' 3 stvari "podesio" kao sto pise u "onom" uputstvu za "poboljsanje" perfomansi i "produzenje" radnog veka ssd-a, dosta tog nema smisla raditi jer cemu onda ssd ako pogasimo svasta nesto ili premestimo na neki drugi hdd koji je mnoooogo sporiji...
Da mi daju 2 miliona $ ne bih se sad mogao setiti sta sam "podesavao" i bas me briga...
Dok sistem radi stabilno i brzo NE DIRAM NISTA...
Sta ce vam RID sa ssd-ovim? Nije vam dovoljno brzo da dva puta trepnete i program neki je pokrenut vec mora to da se pokrene u jednom treptaju oka?!
Zaboravite na bezumna testiranja svaki cas, kupi ssd, montiraj, istestiraj jednom kad je prazan ssd odma posle instalacije o.s. i kasnije jednom kad prodje 2-3 sedmice kad ga popunis programima, istestiraj ako te bas volja i jednom posle 2-3 meseca da se uveris da je zaista usporio i onda zaboravi na tastiranja, uzivaj u brzoj voznji ...
Ako testiras svaki cas, po 5-10x na dan nece postati ssd brzi, samo ces ga usporiti!
Imas para kupi JEDAN ssd od 120-128GB, imas manje para kupi JEDAN ssd od 60-64GB, nemas para da za ovo zadovoljstvo dajes lovu, onda citaj sta se pise o ssd i ne sekiraj se pojeftinice jednog dana da ih i ti mozes kupiti ( ovo se odnosi na sve one koji citaju ovo, uopsteno)...
SSD sa SF1200 kontrolerom imaju problem da im trim ne radi dovoljno brzo pa se vremenom uspore ali iako usporeni mnogo mnogo su brzi od hdd.
C300 (koji nije sf1200) izgleda da nema problema sa trimom al cini mi se da on ima nekih problema druge vrste, al' ne secam se vise kakvih...
Procitajte teme o ssd-ovima sto su ranije pisane, npr. o OCZ vertex2, o "mom" mushkin-u, o C300, o instalaciji ssd, ispratite sve od odusevljenja brzinom do razocarenja usporenjem, e onda nakon toga ako imate nesto da pitate o ssd dodjite i pitajte...
:trust:

Cak i ako se zaprlja SSD i opadnu mu performanse(iskljucivo samo upis podataka opada) i dalje je mnogo brzi od hard diska;)

A i na svakih 3-6 meseci se može odraditi secure erase. Napravi se system image, odradi secure erase u Parted Magick-u, povrati image. Sve ukupno sat vremena posla, u vrh glave...

Zasto sto svaki SSD radi dosta *brze* kada je u AHCI modu.

Nemoj da si frustriran... pazari lepo HDD. Koj' ce ti SSD.

Pa šta sad?!? Da čekam na kupovinu SSD-a dok AMD ne izbaci validan drajver

Ne, nego da prosto koristiš default windows driver umesto da instaliraš AMD-ov. Stvarno nema razloga sa sekiraciju oko SSD-a, evo kod mene na AMD platformi Patriot Inferno (sa već preporučenim SandForce1200 kontrolerom) radi lepo od januara bez ikakvih cimanja oko toga.

Zahvalio bih se ostalima na vremenu i objašnjenjima. Verujem da je brži i uveriću se vrlo skoro. Jedino me još zanima koja je razlika izmedju SSD-a proizvedenog u 34nm i onog proizvedenog po "novoj" tehnologiji u 25nm za koga kažu da ima slabije performan i rok trajanja? Ako je tako, da pojurim 34nm modele i koji bi to bili ako imate predstavu? Tj. da li su unazad nabrojani modeli iz ove teme izradjeni u 34nm ili 25nm tehnologiji?!?

Poslednja izmena od urednika:
A i na svakih 3-6 meseci se može odraditi secure erase. Napravi se system image, odradi secure erase u Parted Magick-u, povrati image. Sve ukupno sat vremena posla, u vrh glave...

A hoce li posle kumulativno ubrzanje ssd-a za sledecih 3-6 meseci da nadoknadi izgubljeni sat? :trust:
Ili ce to da sluzi samo za slikanje...

Ja evo ne diram ssd od kad sam stavio sistem na njega, cak sam masinu promenio i samo sam odgovarajuce drajvere za plocu stavio, nastavio da radim sa istim o.s. kao da nije ni menjano nista i ne cackam ssd, ne "nulujem" ga kako bi perfomanse "skocile" na 1-2 sedmice i onda se spustile na sadasnju brzinu.
Ta sadasnja "umanjena" brzina ssd-a zbog "uprljanosti" mem celija usljed nedovoljno brzog rada TRIM-a (tako je na svim sadasnjim sf 1200 ssd-ovima) je za ssd/hdd slicna kao udnos brzina Porshe-a i traktora.
Jel' dovoljno slikovito?!
Sistem stabilan, brzine odziva svega veca mnogo nego na hdd, ja ne merim i ne testiram, teram komp i uzivam...

Kako su ovi manji memorijski chipovi (25nm) jeftiniji, svi (ili skoro svi) su pojurili da ih ugrade (OCZ cini mi se medju prvim pojurio), pa su svima eto sada nesto losije perfomanse i prognoze duzine rada...
Kad su krenuli prosle godine ssd sa sf1200 kontrolerom svi su stavljali cipove memoriske od 34nm, sad verovatno svi stavljaju ove od 25nm, pa nemas verovatno sta da juris...
Inace umesto 7-8g sad ce da ovi 25nm ssd-ovi da rade non stop recimo "samo" 6-7g, ma koga je to briga kad ce da menja ssd za 3g. max jer ce do tada izaci 3 generacije jos boljih, brzih, pouzdanijih i jeftinijih po kolicini memorije od ovih sadasnjih...

I nemoj Cara da diras, ocito je bio nesto malo nervozan... :angel:
Svako ima prava da bude pomalo nervozan, ponekad :d
Zivio ti nama Care :beer:

Poslednja izmena:
Vrh Dno