Šta je novo?

Panasonic TX-P42G10 vs Samsung PS50B550 plazma

micicss

Slavan
Učlanjen(a)
04.06.2007
Poena
330
Zanima me vase misljenje o ova dva modela.TV bih gledao sa udaljenosti 2.5 - 3m.
SD signal me ne zanima,samo HD (BR filmovi,koncerti) i HTPC (igre,internet...).Dakle Panasonic G10 42" neoPDP vs Samsung B550 50"?
Samo jos da napomenem da bi me G10 kostao 100 € vise.

Poslednja izmena:
Ja se nikad ne bih za*ebavao sa tim dovoženjima i sl.

Ako sve bude islo po planu ustedecu vise od 30.000 dinara sto nikako nije malo s obzirom da su to moje dve mesecne plate.Kolika je garancija kod nas na Panasonikove i Samsungove plazme?Zbog cega je PS50B550 skuplji od PS50530 za 125€?

Poslednja izmena:
Nemojte da se igrate sa svercovanjem plazmi... Koliko znam one smeju samo uspravno da se transportuju, nikako da se poloze! I imajte u vidu da garanciju mozete da ostvarite samo tamo gde ste je kupili....

Life sux...

nego jel zna neko gde moze Panasonic G10 50" kod nas da se nadje? Vidim samo 42" po radnjama

covece , em vise trose, em, moraju da se stack-uju uspravno , em burn-in , em PC inconvienience ...

dal plazme stvarno svojim kvalitetom opravdava tolike nedostatke ?

inace , svojevremeno / pre 5-6 godina / dok sam pratio Sound&Vision , zvanican stav americkih strucnjaka je bio da su
verovali ili ne Full HD CRT televizori daleko najboljeg kvaliteta / u americi ih ima i dan-danas / ... opet , to jeste bilo pre 5-6 godina ...

tako da mi treba savet poznavaoca. ekran mi treba pod #1 za HTPC.

Mislim da je razlika i u antirefleksivnom sloju, kao i izmedju X10 i C10.

Ne znam, ja ove Panasonike sto sam gledao serije C,S i U pa i G seriju nijedan ne moze da se poredi sa Samsungovim B550,B610 ili 650. Jednostavno Samsung ih ubija sve namesten na mod iz prodavnice. A o ceni i da ne pricam sa izuztekom 650 koja je u rangu G10. U svakom slucaju ja mislim da je 550 bolji skoro u svim segmentima(PQ,dijagonala,exterijer,cena) od G10.Jedina prednost sto bi Pana imao je ako ti zapadne neki Sammy koji bas zujiiii!
Znaci sad jurim TV komodu neku lepu a onda Sammy za 1300$ da me Bog vidi:D

Niko još ne reče koja je razlika između b530 i b550? Samo u par ulaza ili ima neke veze i sa slikom?
Posle duže vremena premišljanja uzeo sam ps50b530 za nekih 1.1k evara. U startu sam ciljao Panasonic ali ipak je presudio Samsung zbog dijagonale, kontam za iste pare najviše može da se uzme 42'' pana sa neoPDP. Ipak serija 5 kod samsunga koju posedujem nije neoPDP pa me sad interesuje nekoliko stvari...

1- Jel ima već neko ovaj tv i kakvi su utisci?
2- Da li postoji velika verovatnoća za image retention i burn in na ovom tv-u? (mislim ako se NE poštuje nekih 200 sati rada u modu contrast/brightness manje od 50%)
3- Koliko stvarno treba vremena da se formiraju ćelije? Da li da stavim na PS3 neki repeat na recimo LOTR ili neki dugometražni pa da ga vrti 24/7 ili sneg ili ima neki video koji može da se skine s neta da se vrti stalno u narednih 200+ sati?
4- Da li postoji neka postavka za boje i poedešavanja na ovom tv-u da radi bolje za gaming i hd, br, divx sadržaje?
5- Pretraživao sam forum ali ne mogu naći ništa o ovome tako da ako ima sve ovo negde molio bih link :)

hvala, pozdrav

Mene zanima da li neko ima neki video za testiranje/kalibraciju i "zagrevanje" plazme za prvih 200 sati. Znam da postoje neki dvd-jevi koji pomazu u tavkim stvarima, samo nemam ideju kako se zovu da bih ih potrazio po... netu :)

Uzeo sam b530, break in ili kako ga već ko zove radim na custom zoomu nemačkog RTL-a, čini mi se da na njemu ima najmanje statičnih slika, filmovi su sinhronizovani, nema titla, zumirano je tako da nema ni crnih barova, e samo me interesuje jel obavezan 'sneg' da ostavljam noću ili da ostavim da piči RTL non stop? U početku sam sa PS3 puštao jedan film na repeat takođe na zoomu, ali mi se čini ova varijanta sa RTL-om mnogo bolja. Contrast, Brightness su na 48-49, slika na standard, mada kad sam 1-2 put prebacio na dynamic ispale mi oči od blještanja i grozote slike koja se nekako pojavila kockasta i izuzetno loša. Jel ima ovaj tv neka custom podešavanja posle 200-300 sati rada -- kao neki optimum na kome treba da radi? Mislim na kontrast, osvetljenje,gama itd... :wall:

I daj molim te kakvi su ti utisci posle ipak malo duzeg koriscenja B530? Planiram do Nove godine da uzimam nesto, jos uvek sam u dilemi plazma ili LCD jer stize i HD sat (a sad vec imam SD sat koji naravno ne moze da se poredi ni sa jednim nasim kanalom) + standardno skidam 720p ili 1080p ripove i to gledam.
Dvoumim se da li da uzimam 42"-47" LCD ili 50" plazmu... Kakve su tvoje reakcije na B530?

@alupen: Evo i mene zanimaju utisci. Dvoumio sam se izmedju g10 i b530. Ajd' molim te, danas bi trebalo da ga uzmem.

Evo ovako: nema tu još da kažem ’dužeg’ korišćenja, tek nekih 100-150 radnih sati od kojih sam ja bio uz tv nekih 7-8 i recimo 3 paljenja. Ja sam prešao na ovu plazmu posle milion postova pročitanih na našim i stranim forumima, nekako sam došao do zaključka da je plazma pravi izbor za mene ili za bilo koga ko nema želju da kači TV na PC i vice versa. Pre ovoga sam imao LCD 32’’ Samsung HDready i posle njega kad pređeš na ma koji 50’’ kao da si prešao sa stojadina na bugatija. Osećaj je neverovatan i sad mi ni malo nije žao što sam išao na 50 inča, da sam imao para išao bih na 58 :d (imao sam dilemu da li ovaj 50b530 ili pana 42g10) uz to napominjem da tv gledam sa nekih 1.5-2.5 metara maximalno i da nemam nikakvih problema sa blizinom i dijagonalom. U toku poseta radnjama sa tv-ima u Novom Sadu, Beogradu i Subotici shvatio sam da većina prodavaca lupeta gluposti i širi nebuloze u narodu vezane za daljinu gledanja i ’haj definišn’, tipa: to vam je preblizu, gde ćete vi staviti taj televizor, biće ko u bioskopu u prvom redu i slične budalaštine. Uostalom ti ljudi su generalno bili toliko nadobudni i u krajnju ruku mrzovoljni i bezobrazni da posle malo priče kada tražite da isključe demo disk i prebace na SD signal prevrću očima ili ne daj bože da tražite da postave dve plazme jednu pored druge da mogu da uporedim sliku.
Razlike između b430, b530 i b550 negde kažu da su ogromne negde kažu da su samo u ulazima, zavisi od tržišta za koje se isporučuju ili ne znam više – pročitao sam gomilu postova o ovome. Negde kažu da imaju potpuno drugačije procesore slike, drugačije čipove itd. Šta znam, nisam imao priliku da poredim b430 i b530, 550ku nisam mogao da nađem ni u jednoj radnji, sve u svemu ostao sam u ubeđenju da je najveća razlika između 430 i 530 FullHD, a 530 i 550 u nekoliko ulaza u korist 550.
Što se tiče sadržaja koje gledam ili koje puštam preko PS3 konzole to su raznorazne stvari iliti puštam sve: od originalnih BluRay diskova, preko BD, HD, DVD ripova, igram igre (možda je bolje reći: igraću igre jer se još uvek plašim da stavim SF ili GT zbog hudova energije ili prolaznog vremena), ostatak vremena žena gleda nešto očajnog kablovskog SBB programa na veoma lošem signalu koji čekam da stave neki pojačivač već 2 meseca ili da me prikače na IPtv već više pa da vidim šta ću zadržati uopšte.
Sve u svemu, ja sam priličan laik u celoj ovoj priči, sve ovo što kuckam je čisto subjektivni utisak i neću reći da imam najbolji televizor na svetu. Svestan sam panela koji sam uzeo, hteo sam 50’’ Panasonic sa G10 panelom, to je bilo previše para, sad se ganjama sa formiranjem ekrana zbog IR i Burn ina, hteo sam full hd da bi mogao da vidim Predatoru bubuljicu na Bluray disku i da kad igram brze igre nemam osećaj da mi igrač malo kasni ili treperi u prostoru, kao da zapinje. Još uvek se formira ekran, mislim da ću početkom sledeće nedelje navršiti 300 radnih sati i onda će uslediti neka podešavanja. Jedno sam sigurno: ko god gleda ovakve televizore na DYNAMIC modu, a da nema 16 reflektora uperenih u ekran, taj nije normalan. Slika na dynamicu je veoma loša, boje su prenaglašene, preoštre, napadne, bole oči... Mislim da je optimum movie mod ili standard, o tome su ljudi već pisali ovde i to se pokazalo kao tačno. Na kraju utisak moje žene koja je kukala kad sam uzeo LCD 32’’ jer je govorila da je slika u odnosu na stari crt tv znatno lošija tj. mrljava i nejasna čak i u 4:3 veličini sa perfektnim kablovskim signalom. Sa ovom plazmom oduševljena je slikom kablovske televizije sa veoma lošim signalom. Na kraju kažem ja sam ganjao kao i svi vi ovde raznorazne opcije tipa: dal je 600hz subfield drive, šta to znači za panasonic šta kod samsunga, ovaj kontrast, ono osvetljenje, features, skači na av forum, pitaj ovde pitaj onde, čitaj review, gledaj ocene, kakav daljinski (e daljinski je stvarno kinez od 30 dindži, no sreća radi i sa svim ostalim samsung daljinskim xD), koliko struje troši, formiraj ekran, drži panel dal je neo PDP ili ’samo’ PDP, pitaj komšiju, idi po radnjama sa retardiranim prodavcima... itd itd... Sve ovo je verovatno doprinelo tome da kažem da sam uzeo tv koji mi treba, da sad ne moram da kažem mogao sam ovo ili ono, već da je to- to i da stvarno nemam ni trunke predomišljanja posle kupovine. TV ima svoje nedostatke ali koliko ga ja koristim mislim da će da paše u nekoliko narednih godina ako ne i više :p pozdrav svima ako još nekog nešto interesuje neka pita...

E da... poslednja stvar:

@rodiger: Iz ove pozicije gledajući ja bih svakako išao na veću dijagonalu i HD ready b430 nego pana 42’’G10 full HD za više para. Mislim da ta razlika u parama kod mog laičkog oka ne može opravdati manji ekran i noviji panel. Negde sam čitao da FullHD ima smisla tek na 50+ inčnim teveima. Anywayz, evo link http://s3.carltonbale.com/resolution_chart.html koji bi valjalo pokazati i našim prodavcima. Lepo piše FULL HD je vidljiv sa distance između 1.5-2 metra ili 5-6 stopa za dijagonalu 50 inča...

@bogdanovic: ista priča – idi na veću dijagonalu sa plazmom u klasi nekog b430 ne ispod ili ako se ima para onda g10 50’’, o pioniru ne pričam. Verujte da kad gledam tv sa 2 metra uopšte nemam osećaj da je prevelik, štaviše već sam se navikao nekako kao da je to standard pa gde god odem u goste čak i 42’’ mi izgleda kao kepec :))

i da kad igram brze igre nemam osećaj da mi igrač malo kasni ili treperi u prostoru, kao da zapinje

Jel bi mogao malo da pojasniš ovo ako je moguće nisam siguran da sam razumeo šta želiš reći ? Oćeš da kažeš da ako uzmem plazmu koja nije full HD da će mi npr igrači u pes-u kasniti i treperiti ?

Nazad
Vrh Dno