Evo ovako: nema tu još da kažem ’dužeg’ korišćenja, tek nekih 100-150 radnih sati od kojih sam ja bio uz tv nekih 7-8 i recimo 3 paljenja. Ja sam prešao na ovu plazmu posle milion postova pročitanih na našim i stranim forumima, nekako sam došao do zaključka da je plazma pravi izbor za mene ili za bilo koga ko nema želju da kači TV na PC i vice versa. Pre ovoga sam imao LCD 32’’ Samsung HDready i posle njega kad pređeš na ma koji 50’’ kao da si prešao sa stojadina na bugatija. Osećaj je neverovatan i sad mi ni malo nije žao što sam išao na 50 inča, da sam imao para išao bih na 58 :d (imao sam dilemu da li ovaj 50b530 ili pana 42g10) uz to napominjem da tv gledam sa nekih 1.5-2.5 metara maximalno i da nemam nikakvih problema sa blizinom i dijagonalom. U toku poseta radnjama sa tv-ima u Novom Sadu, Beogradu i Subotici shvatio sam da većina prodavaca lupeta gluposti i širi nebuloze u narodu vezane za daljinu gledanja i ’haj definišn’, tipa: to vam je preblizu, gde ćete vi staviti taj televizor, biće ko u bioskopu u prvom redu i slične budalaštine. Uostalom ti ljudi su generalno bili toliko nadobudni i u krajnju ruku mrzovoljni i bezobrazni da posle malo priče kada tražite da isključe demo disk i prebace na SD signal prevrću očima ili ne daj bože da tražite da postave dve plazme jednu pored druge da mogu da uporedim sliku.
Razlike između b430, b530 i b550 negde kažu da su ogromne negde kažu da su samo u ulazima, zavisi od tržišta za koje se isporučuju ili ne znam više – pročitao sam gomilu postova o ovome. Negde kažu da imaju potpuno drugačije procesore slike, drugačije čipove itd. Šta znam, nisam imao priliku da poredim b430 i b530, 550ku nisam mogao da nađem ni u jednoj radnji, sve u svemu ostao sam u ubeđenju da je najveća razlika između 430 i 530 FullHD, a 530 i 550 u nekoliko ulaza u korist 550.
Što se tiče sadržaja koje gledam ili koje puštam preko PS3 konzole to su raznorazne stvari iliti puštam sve: od originalnih BluRay diskova, preko BD, HD, DVD ripova, igram igre (možda je bolje reći: igraću igre jer se još uvek plašim da stavim SF ili GT zbog hudova energije ili prolaznog vremena), ostatak vremena žena gleda nešto očajnog kablovskog SBB programa na veoma lošem signalu koji čekam da stave neki pojačivač već 2 meseca ili da me prikače na IPtv već više pa da vidim šta ću zadržati uopšte.
Sve u svemu, ja sam priličan laik u celoj ovoj priči, sve ovo što kuckam je čisto subjektivni utisak i neću reći da imam najbolji televizor na svetu. Svestan sam panela koji sam uzeo, hteo sam 50’’ Panasonic sa G10 panelom, to je bilo previše para, sad se ganjama sa formiranjem ekrana zbog IR i Burn ina, hteo sam full hd da bi mogao da vidim Predatoru bubuljicu na Bluray disku i da kad igram brze igre nemam osećaj da mi igrač malo kasni ili treperi u prostoru, kao da zapinje. Još uvek se formira ekran, mislim da ću početkom sledeće nedelje navršiti 300 radnih sati i onda će uslediti neka podešavanja. Jedno sam sigurno: ko god gleda ovakve televizore na DYNAMIC modu, a da nema 16 reflektora uperenih u ekran, taj nije normalan. Slika na dynamicu je veoma loša, boje su prenaglašene, preoštre, napadne, bole oči... Mislim da je optimum movie mod ili standard, o tome su ljudi već pisali ovde i to se pokazalo kao tačno. Na kraju utisak moje žene koja je kukala kad sam uzeo LCD 32’’ jer je govorila da je slika u odnosu na stari crt tv znatno lošija tj. mrljava i nejasna čak i u 4:3 veličini sa perfektnim kablovskim signalom. Sa ovom plazmom oduševljena je slikom kablovske televizije sa veoma lošim signalom. Na kraju kažem ja sam ganjao kao i svi vi ovde raznorazne opcije tipa: dal je 600hz subfield drive, šta to znači za panasonic šta kod samsunga, ovaj kontrast, ono osvetljenje, features, skači na av forum, pitaj ovde pitaj onde, čitaj review, gledaj ocene, kakav daljinski (e daljinski je stvarno kinez od 30 dindži, no sreća radi i sa svim ostalim samsung daljinskim xD), koliko struje troši, formiraj ekran, drži panel dal je neo PDP ili ’samo’ PDP, pitaj komšiju, idi po radnjama sa retardiranim prodavcima... itd itd... Sve ovo je verovatno doprinelo tome da kažem da sam uzeo tv koji mi treba, da sad ne moram da kažem mogao sam ovo ili ono, već da je to- to i da stvarno nemam ni trunke predomišljanja posle kupovine. TV ima svoje nedostatke ali koliko ga ja koristim mislim da će da paše u nekoliko narednih godina ako ne i više

pozdrav svima ako još nekog nešto interesuje neka pita...
E da... poslednja stvar:
@rodiger: Iz ove pozicije gledajući ja bih svakako išao na veću dijagonalu i HD ready b430 nego pana 42’’G10 full HD za više para. Mislim da ta razlika u parama kod mog laičkog oka ne može opravdati manji ekran i noviji panel. Negde sam čitao da FullHD ima smisla tek na 50+ inčnim teveima. Anywayz, evo link
http://s3.carltonbale.com/resolution_chart.html koji bi valjalo pokazati i našim prodavcima. Lepo piše FULL HD je vidljiv sa distance između 1.5-2 metra ili 5-6 stopa za dijagonalu 50 inča...
@bogdanovic: ista priča – idi na veću dijagonalu sa plazmom u klasi nekog b430 ne ispod ili ako se ima para onda g10 50’’, o pioniru ne pričam. Verujte da kad gledam tv sa 2 metra uopšte nemam osećaj da je prevelik, štaviše već sam se navikao nekako kao da je to standard pa gde god odem u goste čak i 42’’ mi izgleda kao kepec

)