Burn in je isto što i IR, samo što burn in označava trajno utisnuće nečega i može da se javi samo tokom razrade panela. Posle nekih 500 sati max nema šanse da se pojavi burn in, samo IR, koji je isto to samo privremeno i skida se posle nekog vremena.
Dakle, vođenje računa tokom razrade panela izbegava burn in, dok IR nema šanse da se posle izbegne, osim ako se gledaju samo kanali sa transparent logotipima, kao što je history i slični. Svi kontrasni i logotipi jakih boja (sport klub, fox kanali, svi +1 kanali itd.) će se utisnuti posle nekog vremena. Dobra stvar je što se to veoma teško primećuje tokom realnog gledanja, tipa kada se na ekranu nađe neka slabo saturisana površina (nebo, zidovi itd.), onda se da primetiti. Ja sam jednom ili dva puta primetio to tokom realnog gledanja, ali desi se da povremeno pustim one slajdove čisto da vidim da li se nešto utisnulo i iznenadim se kad vidim 3-4 logotipa utisnutih jedan preko drugog, onda odmah ide scroll bar sve vreme dok TV zvrnda u pozadini, a ja sam za kompom, u kuhinji itd. itd...
Ja sam verovatno pregurao 3000 sati do sada, a ipak mi se to redovno dešava, pošto mi đavo ne da mira i ja proveravam s vremena na vreme kakvo je stanje. :wall:
Smor, ali šta da se radi.
Ja sam mislio da se to samo meni dešava, ali izgleda da je to normalno, samo što neki korisnici ili ne primećuju to uopšte ili žestoko brane svoju kupovinu i nalaze se u "denial" stadijumu... ali moguće je i da su neki manje ili više pogođeni ovom pojavom.
Ko će ga znati sada... :trust: