Noć i dan.
Pazi, filmovi ti idu nativno u 16-235, ali ako ti gpu drajver izbacuje 16-235, onda ti igrice i ostatak sadržaja neće iskoristiti pun potencijal crne i bele, jer pc signal ide od 0-255. Vrednost crne je 0, a bele 255, dok je kod 16-235 standarda vrednost crne 16, a bele 235, dakle, opseg je skraćen.
Ako izbacuješ 0-255 signal iz gpu-a, a pustiš film na tv-u koji normalno prepozna signal koji gpu šalje, trebalo bi da ti prikaže ispravan video signal, a to tv ne može da odradi kako treba ukoliko ne dobiješ dvi input settings opciju u advanced settings.
Ukoliko forsiraš 0-255 signal iz gpu drajvera, a tv ne prepoznaje 0-255 signal (nema dvi input settings opcije) filmovi će ti izgledati katastrofa, imaćeš black i white clipping iliti crushed blacks, kako ko to već zove. Izgubićeš potpuno detalje u tamnijim predelima kadra, ali i svetlijim... negledljivo je.
Dakle, ako gpu šalje 0-255 signal, a tv prima lepo 0-255 signal, on će ti puštati sve sadržaje onako kako treba.
Sad mi je sve proradilo, jedino ne mogu još uvek da napravim custom rezoluciju sa 24 Hz osvežavanjem. Ali to mi i nije toliko bitno, jer je false countouring na 24 Hz veoma prisutan, dok ga na 60 Hz nema, jer ga menja suptilni motion smoothing, što je normalno kod prikazivanja 24p sadržaja na 60 Hz i većini korisnika po stranim forumima takođe više odgovara 60 Hz za filmove u odnosu na 24 Hz.
Lakše mogu da živim sa malecnim motion blurom nego sa užasnim dupliranjem slike pri bilo kakvim horizontalnim pokretima kamere ili objekata na ekranu, da i ne pominjem posterizaciju koja ide ruku pod ruku s false countouringom.
Izučio sam ono sa bias lightning i samo još da nabavim neke neonke-ledove sa 6500k, pa da skarabudžim nešto i da probam. Mada ne znam da li ću naći nešto u 6500k osim SMD led traka.
Inače, gledao sam Hobbita u Delta Šitiju pre neki dan i smorio sam se ko' pas. Pasivni 3D je tamo bio očajan, a slika je bila toliko mutna sama po sebi, dok su objekti u pozadini bili još mutniji, a motion blura koliko hoćeš, ali koliko hoćeš.
Došlo mi je da izađem na pola filma, a toliko su nahvalili sliku u tom bioskopu, pogotovo 3D. Čim su mi dali pasivne cvike na šalteru, predosetio sam neko razočarenje.
Pustio sam posle neki 3D 1080p mkv (11.7 Mbps) trejler za Hobbita na ST50 i obrisao je patos sa budjavim i nahvaljenim bioskopom u svakom pogledu. Slika je mnogo bolja i oštrija, a pogotovo motion resolution i aktivni 3D sa ST50. Bacio sam pare na bioskop.
Mogu da zamislim kako će izgledati full BD sa 48p na TV-u.
Uzgred, kad se prvi put upali TV pita za jezik OSDa i u kojoj se zemlji nalazim. Gde kasnije može ovo drugo da se promeni? Izabrao sam ostalo jer nema Srbije i sad kad memorišem analogne kanale ne prepoznaje format zvuka (RVektor). Koju zemlju izabrati?
Eto...Kao da je ceo post pisan na spanskom,iz mog ugla citano...Samo me glava vise boli,pokusavajuci da udjem u ovaj strucni jezik...Zivi bili😀
Može li neko da odgovori na ovo gore. Izgleda da od izbora regiona zavisi i koje će se aplikacije pojaviti. Resetovao sam TV (nisam našao kako da promenim region) i sada izabrao Hrvatsku što je dalo totalno drugačije aplikacije nego kad sam izabrao Nemačku u prvoj varijanti.
Imam još jedno pitanje. Na koji HDMI da prikačim desktop, ako je uopšte bitno. Ono što mi je bitno je da sprečim da se TV automatski prebaci na taj source kad palim računar. Hoću da ostane na TV dok god ja ne promenim source. Da li to uopšte može?
Za ovo prvo ne znam, ja sam izabrao engleski.
Za ovo drugo... to i mene muči, u koji god hdmi da ubodem, tv mi automatski prebaci na input sa PC-a prilikom svakog restarta, a nisam do sada provalio kako to da se isključi, sve sam žive kombinacije u link settingsima itd probao.
Neće pa neće, hoću da odlepim zbog toga.
Hvala kobajasi na trudu i objasnjenju.
@ bbK1ng
Jesi probao u setup > language > OSD language. Kod mene, iz naseg regiona, ima Srpski i Hrvatski. Mada je ovo za meni u kom ce jeziku da bude. A ako nije to onda mozda da odes u Analog tuning menu i tu probam Auto setup, Add TV signal,.. Secam se da je bio neki odabir kada se upali TV, cini mi se da nije bilo srpsko podrucije pa sam uzeo hrvatsko.
A ovo drugo za HDMI probam u Link settings. Ja jos nisam na HDMI prikljucio tako da ne mogu 100% da tvrdim gde se i kako se podesava.
---
edit:
Stajala mi je stranica otvorena a nisam refresovao da li ima novih poruka. Vec je Kobajasi probao u link-u tako da za sada ne vredi. Jeste probali neki drugi HDMI ulaz? U sustini ne bi smelo da ima razlike ali vidim da za svaki pise nesto drugo.
Sve znas 🙂. Od prilike tako se manifestuje ali vise bude crvenkasto i kao sto rekoh ne pojavi se uvek, ucini mi se nekada i da je kada malo 'saram' ocima po slici, kao i kada je velika razlika u kontrastu izmedju slika. A za ovo kako si rekao za belu povrsinu mi se cini da je vise neka plavicasto-zelena boja, sve u svemu vidimo razumemo se. Ako je ovo mana tehnologije naviknu cu se samo da nije nesto drugo. Skinucu 300 ako kazes da se tu najvise moze uociti.
Moracu ponovo da prelistam temu da vidim sta ste sve pricali i spominjali.
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: this_feature_currently_requires_accessing_site_using_safari