Šta je novo?

Pametna kuća (Smart home) - Diskusija, pitanja, ideje

Nisam siguran da je Vesić neki stručnjak za Oblio. Mislim da ga je koristio jedino što su ga sponzorisali. Dali su mu besplatno uređaje ali da snimi video sa njima.

Home Assistant je uvek bolje rešenje ako treba puna kontrola ili bilo kakva custimizacija. Ali onda i imaš ćeo sistem kod sebe koji sam održavaš.

Mislim da je problem da platiš nekog ko o će da ti namesti sistem bez da razmišljaš o tome. Kad tad će nešto zabagovati i trebaće da se rešava. Bilo da se nešto stvarno pokvarilo, bilo da treba samo da se ponovo upali. A onda ne znam koliko ima smisla čekati nekoga da ti to odradi. A ko održava sistem treba imati i pristup istom, što ne bih dao nikome.

Imam Oblo Living smart home sistem vec neko vreme, ali sam sve nezadovoljniji njegovim interfejsom i funkcionalnoscu. Nakon najnovijeg azuriranja, situacija se dodatno pogorsala – cak i opcije koje su ranije bile prakticne sada su komplikovanije.
Kao primer, da bih pomerio roletnu, moram da:
1. Otvorim aplikaciju
2. Sacekam sinhronizaciju (svaki put)
3. Udjem u Dashboard tab
4. Izaberem roletnu
5. Pa tek onda mogu da je podignem ili spustim

Iskreno, ovo me vec prilicno smorilo. Zato razmisljam da potpuno zamenim Oblo sistem nekim modernijim, funkcionalnijim resenjem, ali bih voleo da iskoristim postojece senzore i prekidace ako je moguce (da ne menjam sve od nule).
Takodje, voleo bih da angazujem firmu ili pojedinca koji se bavi implementacijom pametnih kuca, i koji bi mogao da mi pomogne u migraciji i podesavanju novog sistema.

Sta mi je potrebno da kontrolisem:
Roletne
Bojler
Termostat
Rasvetu
Senzore poplave, pozara, vrata...

Ako imate preporuke za kompatibilan smart home sistem (koji podrzava Z-Wave, Zigbee, ili sta god koristi Oblo) i nekog ko se bavi implementacijom ovakvih sistema javljajte. Bilo kakva pomoc, iskustva ili saveti su dobrodosli!
Mislim da ćeš morati da menjaš sve od nule. Koliko vidim, Oblo je zatvoren sistem i ne radi sa Home Assistant nego samo sa njihovom app.
Za te stvari koje su nabrojao ja bih uzimao od različitih proizvođača i sve bih to integrisao u HA posle. I to će sve da te izađe jeftinije nego Oblo koji ima nenormalne cene. Npr ovako:
  • Roletne - Shelly 2pm
  • Bojler - Shelly 1pm / ili onaj Shelly pro 1pm ako nemaš mesta u dozni, pa ide u razvodni orman
  • Termostat - sa ovim nemam iskustva, ali imaš koliko hoćeš opcija za HA. Zavisi i kakav ti je dumb model koji imaš
  • Rasvetu - ne znam šta si imao do sad - smart bulb varijantu ili rele? Ja bih uvek pre išao na rele varijantu, jer ako ugasiš svetlo na prekidač i dalje možeš da ga upališ preko app. Kod smart bulb kad ugasiš na prekidač to je to. Elem - ovde neki Shelly 1pm mini npr
  • Senzore poplave, pozara, vrata... - Aqara za sva 3. Ima ih na Aliju, svi su ZigBee, jeftini a odlični

Pozdrav svima, da li imate dobra iskustva sa motorima za roletne pored Somfy-ja?
Somfy je dobar, ali spada u skuplje.
Želeo bih jednostavnu verziju sa prekidačem, kod nekih modela već postoji detekcija prepreka, što smatram korisnim.

Pozdrav, imam problem sa TRV, marka ZHEJIANG:) dobavljac TEMU:). Navodno i tuya i zigbee. Nece da se upari sa telefonom. Instalirao sam na telefon MOES, jer sa njim kao radi bolje. Probao sam i reset, wifi, bluetooth... jedino nisam probao sa zigbee. Unapred hvala

Prilozi

• termo glava.jpg
    termo glava.jpg
    91.9 KB · Pregleda: 54
Pozdrav, imam problem sa TRV, marka ZHEJIANG:) dobavljac TEMU:). Navodno i tuya i zigbee. Nece da se upari sa telefonom. Instalirao sam na telefon MOES, jer sa njim kao radi bolje. Probao sam i reset, wifi, bluetooth... jedino nisam probao sa zigbee. Unapred hvala
Ako je zigbee onda ne moze da se upari sa telefonom nego sa zigbee hubom. Ili sa kompjuterom koji ima zigbee dongle i Home Assistant.

1747754693527.png

Sa druge strane, ovde kaze da je zigbee

Probaj zigbee pa javi sta si uradio, ali BT i wifi nisu sigurno.

hvala druze, odradio sam uputstvo, imaju kosooki raznih varijacija ovog TRV, malo drugacija plastika... kao radi sa svim. zigbee nemam i neznam da li cu nabavljati. samo tuya. mislio sam da je neko vec imao kontakt sa ovim "brendom" :ROFLMAO: 1747755262014.png

Moes brend je OK. Mislim da imam neke njihove prekidače. Koliko vidim imaju u ponudi i WiFi varijante, što bi tebi više odgovaralo ako nećeš da koristiš zigbee. Ne znam da li WiFi zahteva pristup internetu da bi radio. Zigbee je sve u lokalu preko tvog huba. Zato ljudi više vole zigbee, ali moraš prethodno da podesiš okruženje.

upravo sam TRV probao sa zigbee hub-om, rsh-gw018, i ne vidi ga. hub radi sa zigbee senzorom, tako da TRV(n)

Prilozi

• IMG_20250520_190929.jpg
    IMG_20250520_190929.jpg
    242.8 KB · Pregleda: 33
Poslednja izmena:
Radi sa Z2M

Ali ti treba

Ako hoćeš da se igraš javni se da ti pošaljem da probaš adapter
hvala ti druze puno, i drugima. necu da smaram ni Vas ni sebe sa ovim. idemo dalje. za nauk cu u buduce prvo da proverim sta kupujem :)

Putem ZigBee ili wi-fi -ja povezuješ sa internetom. Tuya je aplikacija putem koje kontrolišeš uređaj. Najprostije rečeno.

Nazad
Vrh Dno