Šta je novo?

Pametna kuća (Smart home) - Diskusija, pitanja, ideje

Je l' ko stavljao kameru (tuya) na vrata, sto ide umjesto spijunke? Kakva su iskustva?

Kako izgleda ta kamera? Trazim nesto sto ide umesto spijunke, ali ne nalazim nista vredno pomena.

Kako izgleda ta kamera? Trazim nesto sto ide umesto spijunke, ali ne nalazim nista vredno pomena.
S664f19c3cde647b2bd3401fd93840692O.jpg

Navodno se mnogo greju i ove sto sam gledao nemaju nocni rezim.

Gledali smo za drugara koji je hteo da ugradi, na kraju je napravio nekog frankestajna sa nekom USB kamerom na ovaj fazon.

Je l' ko stavljao kameru (tuya) na vrata, sto ide umjesto spijunke? Kakva su iskustva?
Ja uzeo, nisam zadovoljan svojim modelom jer nema nikakva podesavanja. Ako je motion detection ukljucen, stize mi notifikacija svaki put kada neko prodje ispred vrata. U suprotnom ni ne snima pa se gubi poenta. Snimanje pocne sekund-dve nakon sto neko prodje i traje 10 sek iako bih ja namestio minut ceo.
Pretrazi moje postove u temi da vidis koji model sam uzeo.
Sama kamera je fenomenalna. Nocni rezim odlican, kvalitet super, cak je i mikrofon dobar. Dakle, hardverski je odlicna, softverski nikakva.

Imam želju da očitavam temperaturu vode u bojleru. Postoje sonde koje se mogu ubaciti na mesto radnog termostata, možda čak i zajedno sa njim (možda pozicija bude malo niže, pa da očitava nešto nižu temperaturu, ali mislim da se to da izbaždariti). Koji je najjednostavniji (najjeftiniji) način da tu temperaturu integrišem u HA? Video sam da mogu da uzmem shelly add-on, ali uz shelly 1 pm I sondu, izađe mi malo skupo, a moraću da imam drugi prekidač za napajanje bojlera (prekidač je izvan prostorije u kojoj je bojler, tako da tu ide verovatno shelly pm, a u samu tehničku prostoriju nešto što će mi dozvoliti da očitam temp).

Imam jedan sonoff th10 koji nikad nisam iskoristio, on ima mogućnost da se na njega doda temp sonda, i on bi jednostavno bio uključen 24/7 i samo čitao temp, ali nije nativno podržan u HA. Neka druga ideja?

Imam i ja ideju da isto uradim na bojleru, ali nikako da stignem da ga otvorim da vidim da li može da se ugura nekako sonda.
Uzeo sam ovo za druge potrebe, ali mi se čini da će biti odlično za bojler:

Imam Zigbee varijantu koja može da se napaja preko USB-a ili preko 220V. USB napajanje može da bude dobro ako nekog brine jaka struja u uslovima u kupatilu.
Moja varijanta je za 20A, tako da mislim da bi moglo da se koristi i da prekida dovod struje u bojleru, ali to ne radim na mestu bojlera, već u elektro ormanu.
Za merenje preko sonde nisam našao jeftinije, a da je Zigbee. Ako neko nađe nešto bolje, neka javi. Prekidač mi uopšte ne treba, samo merenje temperature.

Bravo, poručeno, izašlo oko 8.5$. Javljam da li i kako radi.

Kako samo 8.5$? Mene izađe bar 14-15$.
Korsitiš WiFi ili Zigbee verziju?

Zigbee, sa novčićima (MKD). Dodao sa onog linka u cart, pa otišao u coins i tu mi se pojavio. U startu je pisalo da se plaća i shipping ali je na kraju bilo free. I ovo što piše coupon zapravo su samo novčići, u coin history piše da mi je skinuto 540 novčića.

Prilozi

• Screenshot_20250305-103238.png
    Screenshot_20250305-103238.png
    94.8 KB · Pregleda: 23
Lepo... Imam hiljade novčića, ali mi retko čemu služe. Javi ako uspeš da iskoristiš za bojler. Kako stvari stoje, pre mene ćeš to uraditi...
Trenutno taj uređaj koristim da merim temperaturu vode od toplotne pumpe i da upalim ili ugasim cirkulacionu pumpu za grejanje.
Zigbee2MQTT radi fino, ZHA treba quirk.

Baci pogled na AE temu, ovo bi trebalo da je trenutno najbolji način da se kupuju sitnice (koje ne koštaju previše). Dakle promeniš region na Makedoniju, adresa za dostavu ostane tvoja adresa u Srbiji, kada tražiš neki predmet dodaš ga prvo u korpu ali ga ne platiš, i onda se vratiš i odeš u Coins section. Tu bi trebalo da ti se pojavi taj predmet sa lepim popustom, nekada i preko 50%. U ovom slučaju, meni je pokazivalo 14$ cena plus 2.64 shipping recimo, a izašlo je na kraju 8.6.

Da li je neko pokušavao da opameti glupi interfon? Imam neki matori interfon, slušalica i jedno dugme, čak ni zvučnik u njemu ne radi. Kada pritisnem to dugme otvara ulazna vrata, pa me zanima da li bih mogao da iskoristim jedan običan smart switch da na pritisak pošalje napon ka vratima u trajanju od recimo 5s? Na kom naponu rade interfoni? Ne verujem da šalje 220V, a ako je možda 24VAC pitanje je koji bi switch radio? Ako neko ima iskustva neka podeli :)

Ako je prethodno navedeno komplikovano, da li imate predlog za novu slušalicu koja može da radi sa ovim matorim interfonima, a da je moguće uključiti je u HA?

Mislim da mozes sa shelly 1 to da uradis, kao sto si rekao, to dugme samo zatvori kolo i otvori vrata tako. Ali moras da proveris sam i da izmeris sa voltmetrom kako radi to sve. Mislim da su obicno na 12V.

U najvećem broju zgrada je analogni interfon proizvođača URMET, i on je 4+n, tj imam minimum 5 žica... u tom slučaju prostim spajanjem žice označene sa 9 i CA otvaraš vrata, a to onda može bilo koji relej.

Ostaje samo otvoreno pitanje napajenje tog releja. Morao bi da dovedeš. Ja sam se dosta igrao sa ovim, i napravio sam sebi smart u meri koji mi je trebao.

Šaljem ti link sa Githuba sa informacijama ako budeš želeo sam da praviš. Naravno, ako nekog bude zanimalo više detalja mogu da pojasnim :)

Link: https://github.com/darkobg79/smart-intercom-esphome

Primer automatizacija koja sam podesio:
  • Slanje slike sa kamere nakon pritiska poziva na Telegram
  • Popup sa Telegramu sa opcijom OTVORI
  • Preusmere zvona interfona na neko drugo zvono
  • Opcija MUTE
  • Opcija smanjenja zvuka
  • Home Assistant notifikacije
  • Podešavanje automatskog otvoranja (jednom ili više ... primer idem sa bacim đubre i želim da kad se vratim pozvonim i vrata se automatski otvore....)
  • Otvaranje vrata putem telefona... akcija preko HA app u vidu posebne ikone...
  • Ma šta god padne napamet može, s obzirom da pozivamo preko ESP Home akciju
Ovo je ukratko :))

E da, dodavanje i led diode o statusu interfona, tj da li je off, on, automatsko otvaranja i slično... Dodavanje i dodatno button, vidi se na slikama, da mogu da ga isprogramiram da radi kako želim....

Smart intercom based on ESP8266 (Urmet 4+n)​

ESPHome version and Home Assistant

image-final.jpg

Buttons and Leds​

• Red LED is on
    • MUTE mode
  • Blue LED blinks
    • Connecting to WiFi or Home Assistant
  • Green LED blinks
    • "Automatically open once" mode
  • Green LED is on
    • "Automatically open permanent" mode
  • Red and Green LED blinks
    • "Automatically open once" without ring (mute mode)
  • Red and Green LED is on
    • "Automatically open permanent" without ring (mute mode)
  • Short button click
    • Enables automatically open/reject door mode (once by first click, permanent by second click, reject by third click...)
  • Double button clik
    • Disable mute
  • Long button click
    • Disables automatically open/reject door mode and mute mode

Scheme​

image.png

PCB​

top-side.png
bottom-side.png

pcb-01.jpg
pcb-02.jpg

image-00.jpg
image-final.jpg

pcb-03.jpg

Home Assistant​

ha-01.png
ha-02.png
ha-03.png

Mushroom Card (Example)​

ha-04.png

Automation Examples (Telegram, Active notification, Send images from camera, Extended ring bell...)​

ha-05.png

Final (Additional button, LED, mute mode, ring volume setting...)​

image-06.jpg
image-07.jpg

Urmet (4+n) terminal​

urmet-01.jpg
urmet-02.jpg

URMET 4+N:

• 9 - Lock (open door)
  • 10
  • 6 - Common (gnd)
  • 2 - Speech Out (MIC)
  • CA - Call (ring)
  • 1 - Speech In (speaker)

Inspitation and resources​

Poslednja izmena:
Bravo za ovo! Ne sećam se da sam video sveobuhvatniju integraciju u HA, nečega tako glupog kao interfon :D

Sam si pravio i PCB? Ovo treba da komercijalizuješ, bar da pružiš mogućnost nekome ko nema kapacitet da sam ovo iznese da ponudiš da izradiš hardver (source kod si već objavio), makar da pokriješ deo troškova i vremena koje si izdvojio. Evo ja se prvi javljam (samo da proverim da li moj interfon odgovara).

Prvi put kad budem imao malo više slobodnog vremena, objaviću i mogućnost da još više opametimo i električne kotlove za grejanje. Pritom sam zadržao postojeći termostat, koji koji kontroliše ceo sistema. Naravno sve to integrisao u Home Assistant i sve je plug & play bez diranje bilo koje postojeće komponente sistema. A sve to upakovao u kućište i smestio u kotao.

Rezime:
  • ceo sistem je proširen sa TRV glavama na svim radijatorima
  • kreiran je "glavni termostat" koji sluša postojeći ali sluša i zahteve za grejanje koji šalju radijatori po sobama
  • na osnovu parametara koje sam definisao (minimalan broj zahteva za grejanje koji šalju trv glave, koji treba da bude u kombinaciji sa spoljnom temperaturom, prisustvom...) aktivira se... uvek glavnim termostatom možemo kontrolisati, međusobno ih sinhronizujem :)
  • dodao sam termo sonde, pratim izlaznu i povratnu temperaturu vode u kotlu
  • dodao sam CT clamp da očitivam struju na 3 faze uređaja, i da izračuvam ukupnu snagu koju troši sistem
  • dodao DHT22 da prati temp uređaja i stanje oko kotla
  • ostavio mogućnost dodavanja novih analognih i digitalnih dodataka
  • iskoristio ga za dodatni Bluetooth proxy

Ovo je jedan prototip:

20250306_164725.jpg20250306_164700.jpg20250306_164653.jpg

ekopan_kotao.png
Bravo za ovo! Ne sećam se da sam video sveobuhvatniju integraciju u HA, nečega tako glupog kao interfon :D

Sam si pravio i PCB? Ovo treba da komercijalizuješ, bar da pružiš mogućnost nekome ko nema kapacitet da sam ovo iznese da ponudiš da izradiš hardver (source kod si već objavio), makar da pokriješ deo troškova i vremena koje si izdvojio. Evo ja se prvi javljam (samo da proverim da li moj interfon odgovara).

Sam sam je kreirao, uklopio i napravio da radi. :)

Prilozi

• 20250306_164725.jpg
    20250306_164725.jpg
    211.5 KB · Pregleda: 50
Za uređaje koji rade na AAA baterije (zigbee termometri), pretpostavljam da ne rade lepo sa punjivim baterijama? Da je bolje da uzimam obične alkalne baterije?

IMG_5003.jpeg
Odlicna stvar, zigbee EU serifikovana uticnica i Rodret dimmer za 10 evra komplet. Ja ih „razdvojim“ u HA i obicno koristim Rodret za LED trake, a uticnice za nesto drugo, plus su repeateri za signal, odlicno za kucu na vise nivoa :)

Jedina "mana",nemaju praćenje potrošnje :)
Ali,nije u svakoj situaciji ni potrebno.

E da,ako je nekome još,osim meni,interesantno kako sam rešio problem pucanja Z2M,lagova... :)
Sa rpi3 prešao na NUC sa celeronom 3050 i svi problemi nestali.Trenutno 22 uređaja.
Imam ovaj rpi jedno 7-8 godina,tako nešto ne sećam se tačno,i nikada mu nisam našao namenu,a nije da nisam probavao...
Ponadao sam se da će raditi sa HA,ali nema šanse.Možda sa par uređaja.

I ovaj komplet je ok,isto 10€

Prilozi

• IMG_20250308_150247.jpg
    IMG_20250308_150247.jpg
    122.4 KB · Pregleda: 17
Poslednja izmena:
Danas mi je stigao NUC sa celeronom 3050 i ssd 64Gb.
Da li ici samo na Homeassistant ili staviti proxmox i na njega HA i jos po nesto?

Koristim Tuya (smart life) sa 6-7 prekidaca(svetla i bojler) i eWeLink (Sonoff 5 uredjaja).
Nedovno na RPi 4 sa 4Gb probao HA i ubacio ove sa smartlife, ali nesto izgleda nisam potrefio jer kroz HA nisam mogao da upravljam sa njima(ofline). Mada su mi ispadali sa mreze i u aplikaciji.
Stigao mi i Wireless Zigbee CC2531 Sniffer Bare Board Packet Protocol Analyzer Module USB sa Ali-ja , a imam i nekoliko Zigbee prekidaca pa bi i njih povezao ako moze preko ovog USB-a.

Poslednja izmena:
Možeš proxmox pa HA na njega slobodno.
Možeš i da povežeš zigbee uređaje na cc2531 naravno, doduše on je već zastareo, sad se preporučuje uglavnom cc2652(sonoff ZigBee dongle koristi njega).
Vodi računa i o tome da se preporučuje da taj ZigBee dongle ne ubacuješ direktno u NUC, nego preko USB extension kabla. Razlog je interferencija od USB porta.

Ja sam inicijalno imao cc2531, na dva RPi-a, i nakon godinu dana prvi mi je "crkao", ali je reflash-ovanje pomoglo. Trajao je dok mi nije stigao Sonoff-P CC2652. Drugi cc2531 je isto prestao da radi ubrzo, pa je i on zamenjen sa P.

Inace mi Pi4 2 GB super radi sa blizu 70 uredjaja i gomilom automatizacija, a dodao sam posle jos jedan RPi 5 4 GB, i ne vidim razlinku u rredovnom radu, ali kada se kompajlira ESPHome, ili kada se updatuje HA, razlika je vec osetna.

Procesor retko ide preko 10% na oba.

Meni RPi odgovara, jer ga stavim u pasivno hladjeno Alu kuciste, nema ventilatora i sve je tiho i pouzdanije.

RPi i pouzdanije ne mogu baš u istoj rečenici. Da je tiho, to je tačno, ali ima dosta primera na netu gde ljudima crknu memorijske odjedno, pa čak i one napravljene da traju.

Na sreću, iako je moje lično iskustvo suprotno tome (više se i ne sećam koliko dugo sam koristio HA na RPi bez ikakvih problema) svakako bih preporučio da se koristi SSD. Ako se kači eksterni, onda je pitanje, da li uopšte koristiti RPi, jer se dolazi do veličine mini pc-a.

Ja koristim sa SSD i pasivnim ALU kucistem. Izmedju RPi i diska sam stavio metalnu kutijcu zbog disipacije toplote.
IMG_5004.jpeg

Da, tu se već dolazi do veličine mini pc-a. S obzirom na cenu RPi sada, prednost takvog setup-a je svakako dostupnost GPIO i ako korisnik već ima RPi koji ne služi ničemu.

Da sam novi korisnik, opet bih krenuo sa RPi 3B+ koji mi je stajao u fioci. HA je radio super, a pored toga bio hostovan adguard home, seedbox i još par sitnijih servisa.

Kod mene na rpi 4 v. 2gb radi bez greške, jedno vreme je bilo 50 spojenih uređaja. Takođe aluminijumski hladnjak na koji sam dodao mali četvoropinski ventilator. Imate dobar dodatak beše preko hacs repozitorijuma, gpio, za paljenje to jest gašenje ventilatora na određenoj temperaturi na predefinisanom gpio pinu. Pa nakon instalacije njega možete dodati i prekidač pa se po želji može uključiti ventilator kad god je potrebno. Ja sam namestio da se kod pali/gadi automatski na 45° i upali se uglavnom samo kad radi neku instalaciju ili tako nešto i ugasi se čim spusti temperaturu. E sad ono čemu treba povesti računa a vezano je za stabilnost sistema to je da treba koristiti SSD, ali povesti računa da ako se koristi USB enclosure u varijanti USB 3, rpi neće da radi sa svakim kontrolerom, pa treba izbeći jmicron, u protivnom treba namestiti one quirks da bi boot radio. Znam da su ljudi imali problem i sa realtek čipom da nekada zna SSD otići u sleep mode, pa se nije moglo pristupiti home Assistantu. Obzirom da HA radi inače sporije kao sam sistem možda je bolje držati dobaro i kvalitetnije USB 2 kućište ili ići na m.2 nvme USB 3 kutiju. Inače izuzev ovoga sve zna da radi mesecima munjevito brzo bez ikakvog baga, laga itd sa sve dongle p sonoff koordinatorom.

Ja sam onda neki baksuz kad mi na rpi 3b+ nije radilo kako treba :(
A cene 4 i 5-tice,mislim stvarno...

Nazad
Vrh Dno