Šta je novo?

Pametna kuća (Smart home) - Diskusija, pitanja, ideje

Čije baterije koristiš u njima?

Dosta stvari sam pohvatao i našao na netu u vezi HA,ali ovo ne mogu ni da skontam kako ni da nađem na netu,moguće da ne tražim kako treba,a deluje mi vrlo prosto.
Kada kontakt senzora vrata pređe u open da upali sijalicu na 5 minuta,to mi treba.
Klasika otvori vrata upali sijalicu radi :)

alias: Senzor vrata ON
description: ""
triggers:
- type: opened
device_id: 43c4dfa5c9cbcef1e3a9fda1fb3724d1
entity_id: 05747bcdedd2b88322eb2af9efbe92c8
domain: binary_sensor
trigger: device
conditions: []
actions:
- action: light.turn_on
metadata: {}
data:
kelvin: 6500
brightness_pct: 100
target:
entity_id: light.0x94b216fffeb7637c
mode: single

Ja sam koristio kao osnovu za to bluleprint "Moton-activated Light", pa sam izmenio šta je triger.
Ovako mi izgleda:

mode: restart
max_exceeded: silent
triggers:
- entity_id:
- binary_sensor.predsoblje_vrata_opening
from: "off"
to: "on"
trigger: state
actions:
- alias: Turn on the light
target:
entity_id: light.hodnik_kupatilo_4_svetla_light_17
action: light.turn_on
data: {}
- alias: Wait until door is closed
wait_for_trigger:
- entity_id:
- binary_sensor.predsoblje_vrata_opening
from: "on"
to: "off"
trigger: state
- alias: Wait the number of seconds that has been set
delay: 120
- alias: Turn off the light
target:
entity_id: light.hodnik_kupatilo_4_svetla_light_17
action: light.turn_off
data: {}
alias: Predsoblje vrata
description: ""

@offline71 , ovo bi trebalo da je bas jednostavno, podesi sve iz grafickog dela, prva opcija u scenama When/Kada stavis pod device/uredjaj senzor vrata, trigger stavi kad su opened, srednju liniju za uslove ne moras postavljati, i u poslednjoj then do/izvrsi uredjaj svetlo to jest prekidac, a akcija turn on.

AA ili AAA meni nisu bas trajale,čak i Duracel. Korišćeno na wet sensor-u.
Zato sam uzeo Lion 300 mah sa regulatorom - https://www.aliexpress.com/item/1005004737593911.html
Nisam u ljubavi sa elektronicom al prva proba sa regulatorom 3,3 v je gutao bat isto.
Zbog straha da li ce senzoru odgovarati 4,2V stavih 4007 diodu koju sam imao,batalim regulator i stavim i USB-c za punjenje.
Posle mesec dana bat jos 100%,ako " majstor" nije sa lemilicom nesto poboljsao.

photo_2025.jpg

wet senzor je senzor za vodu? Daj sredi to ko čovek, litijum i voda ne idu zajedno. Nemoj da pored poplave imaš i požar u isto vreme. To bi baš bilo ironično.

@offline71 , ovo bi trebalo da je bas jednostavno, podesi sve iz grafickog dela, prva opcija u scenama When/Kada stavis pod device/uredjaj senzor vrata, trigger stavi kad su opened, srednju liniju za uslove ne moras postavljati, i u poslednjoj then do/izvrsi uredjaj svetlo to jest prekidac, a akcija turn on.
Ovo je bazična,da se tako izrazim automatizacija:) ,i to mi radi,to nije problem.Problem je što ne mogu da provalim kako da namestim da svetlo radi neko zadato vreme.Probaću što je predložio @component.
Mozes i na chatgpt ;-)
E tog đavola se nisam setio,ali vredi probati :)

Mislio sam da će vezivanje sijalica za sunce tj da se pale i gase sa izlaskom i zalaskom sunca biti mnogo veći problem,namestio za 5 minuta...
Ne mogu,ili bolje reći nemam živaca,toliko da se udubljujem u yaml,ali izgleda da ću morati.

Svakako hvala svima na odgovorima 👍

Ovo je bazična,da se tako izrazim automatizacija:) ,i to mi radi,to nije problem.Problem je što ne mogu da provalim kako da namestim da svetlo radi neko zadato vreme.Probaću što je predložio @component.

E tog đavola se nisam setio,ali vredi probati :)

Mislio sam da će vezivanje sijalica za sunce tj da se pale i gase sa izlaskom i zalaskom sunca biti mnogo veći problem,namestio za 5 minuta...
Ne mogu,ili bolje reći nemam živaca,toliko da se udubljujem u yaml,ali izgleda da ću morati.

Svakako hvala svima na odgovorima 👍
Pa isto to što sam ti napisao, znači jedna automatika da se upali svetlo sa ili bez uslova na taj prekidač, i za isto to svetlo dodaj istu takvu ako je upaljeno to svetlo da se posle 10sec, 1min i slično tome ugasi, sa ili bez uslova.

Evo ga primer ove scene ako je neko svetlo uključeno da se posle x minuta ugasi, uz uslov smene dana/noći.

Prilozi

• Screenshot_20250121_164228_Home Assistant.jpg
    Screenshot_20250121_164228_Home Assistant.jpg
    47 KB · Pregleda: 76
Poslednja izmena:
Pa isto to što sam ti napisao, znači jedna automatika da se upali svetlo sa ili bez uslova na taj prekidač, i za isto to svetlo dodaj istu takvu ako je upaljeno to svetlo da se posle 10sec, 1min i slično tome ugasi, sa ili bez uslova.

Evo ga primer ove scene ako je neko svetlo uključeno da se posle x minuta ugasi, uz uslov smene dana/noći.
Nisam razmišljao na pravi način.Umesto,pod Then do,da idem na off ja idem na on,kao treba da se upali :)
Uglavnom u međuvremenu sam pitao i chatgpt i moram priznati da je pametan 🤣
Predložio je malo drugačiji pristup,i on radi.
Uglavnom rešeno 👍

Pa da, prosto da ne može prostije biti. Inače možeš i dve automatike pod jednu da staviš ali je preglednije odvojeno.

Ma jasno,samo treba razmišljati na pravi način,a nešto mi ne ide u zadnje vreme...
A i sve mi je ovo u suštini igra,žena već ludi gde se koje svetlo pali 🤣

Meni od Božića ne radi ni jedan prekidač u prizemlju. Privremeno je namešteno da se pali na pokret, otvaranje vrata ili neko Zigbee dugme. Ali uglavnom koristimo telefon. Žena ludi 😆

Nije nesto skuplji, a unodnosu na vecinu Ali dugmica je dosta kvalitatniji/robusniji.

Plus ga ima u kompletu sa Tretakt uticnicom za 10 evra u Ikei, pa dodje samo 2 evra kome treba i smart uticnica ;-)

Korisnim nekoliko vrsti dumadi.
Ikea Somrig, Sonoff SNZB-01p, Aquara Mini Switch i neki kineski "2Gang Smart Switch Button". Omiljen mi je Sonoff, a odmah za njim Ikea.

Nego, od kako sam razbucao svu struju (slika dole), nisam sve završio do kraja i zidni prekidači u sobama nisu u funkciji. Sva sreća pa automatizacija dosta dobro radi i sva svetla se pale i gase onako kako bi logično i sam palio na prekidač. Jedino me nervira hodnik, kad me zaslepi u sred noći kad prođem pored PIR senzora. Mrzi me da napravim neku fensi logiku sa ambijentalnim svetlima i sličnim glupostima. Sve se mislim, brže ću da povežem prekidače , pa neću morati da YAML-ujem...

Trenutno ženi izigravam Alexu (ili Siri). Žena samo komanduje "upali ono svetlo, upali ovo svetlo, spusti roletne levo, spusti roletne desno,...", a deca kad dohvate sonoff dugmad, krenu sa njima dvoboj i prave lightshow po kući.

Ovako izgleda trenutno. Crveno su svetla, žuto su utikači, plavo su roletne. Čekam da mi stigne poslednja isporuka ovih sa utikače, pa da posečem žice na meru, uvežem gde treba i zatvaram kutije. Sada bar svaku žicu imam obeleženu, pa lako pročitam šta je gde.
1737543514298.png

Ništa nije tako trajno kao privremeno rešenje :)

Malo sam se zezao da resim problem sa trajanjem 2032 baterije tokom zime u negrejanim prostorijama :) Koje se obilaze par puta godisnje. Aquare na ovoj zimi srču bateriju na 2-3 meseca ( na oko 5 C). One unutra teraju godinu i vise na 2032.

Inace sam se odlucio za ovo jer su mi se najbolje pokazali sto se tice preciznosti, plus imaju displej.

Ima i onih Tuya zigbee okruglih sa AAA baterijom, ali i ovo resava problem.
Pogledajte prilog 476271
Pogledajte prilog 476272

Ne znam da li si video, ali baš skoro je jedan lik na Redditu okačio print boxa za ovaj mod.

Upravo mi stigla prva tura prekidača/osigurača od modela TO-Q-SY2-JZT.
1737619653070.png
Ovaj za razliku od modela TO-Q-SY1-JZT treba da ima dodatne zaštite i merenja (nije da mi treba, ali našao sam ovaj drugi model povoljnije nego stari).
ZHA je prepoznao samo osnovne funkcionalnosti kao što je switch i merenje W, a Zigbe2MQTT je prepoznao i ostalo (nisam to još testirao kako rade, ali se nadam da ću uskoro).
1737620343360.png
Drago mi je što imam dva Zigbee koordinatora pa mogu lako da dodam novi uređaj ili na ZHA ili Z2M. Kad malo prođe vremena napisaću utiske za oba modela.
Jedva čekam da stignu svi koje sam poruučio pa da konačno sklonim onu bruku od žica.
Ako ne računam iste ovakve Tuya WiFi uređaje (koje planiram da zamenim sa Zigbee), čitava automatizacija utičnica me je do sada koštala oko 400€.

cekaj, ovo us prakticno osiguraci tj sklopke koje imamo po kucama samo smart?

prakticno bih mogao sve obicne schneider sklopke da zamenim ovim?

Edit: da, to je to... Zanimljivo... Izgleda da cu moja tabla proci kao i tvoja uskoro... Koliko su pouzdani, verujem da si istrazivao?

Nazad
Vrh Dno