Šta je novo?

Pametna kuća (Smart home) - Diskusija, pitanja, ideje

@nightshadow

E vidiš... o tome nisam razmišljao :D
Ima informacija o vremenskim prilikama preko Forecast-a, ali voleo bih nešto preciznije. Imam sada automatizaciju da mi pošalje poruku na telefon ako je krovni prozor otvoren, a vremenska prognoza je "oblačno preko 80%". (imam senzor za prozor, da li je otvoren).
Mogao bih da kupim neku lokalnu meteroološku stanicu da povežem sa HA? Ne verujem da su jeftine.

Moja žena će hteti lično da ti zahvali "u tri oka", što si mi sad dao tu ideju. I ovako smatra da previše para dajem za ovaj hobi :D

a pazi, mozda bi mogao i sa obicnim temp senzorom, ako je napolju negde gde sunce udara u njega verovatno ce da mu skoci temp dosta posle 2-3min direktnog sunca.. Mozes da testoras i tu varijantu :)

@nightshadow

E vidiš... o tome nisam razmišljao :D
Ima informacija o vremenskim prilikama preko Forecast-a, ali voleo bih nešto preciznije. Imam sada automatizaciju da mi pošalje poruku na telefon ako je krovni prozor otvoren, a vremenska prognoza je "oblačno preko 80%". (imam senzor za prozor, da li je otvoren).
Mogao bih da kupim neku lokalnu meteroološku stanicu da povežem sa HA? Ne verujem da su jeftine.

Moja žena će hteti lično da ti zahvali "u tri oka", što si mi sad dao tu ideju. I ovako smatra da previše para dajem za ovaj hobi :D
Podno grejanje je intertno, što znači sporo. Nema smisla uključivati siključivati podno grejanje. Postoje aktuatori koji nisu on off već 0-10V , oni se ne preporučuju za podno,zidno grejanje jer su svakako inertna. Znači kad isključisš sporo se hladi, a sporo se i greje kad se ukaže potreba.

Nadam se da sam uspeo objasniti.

Uštede se mogu ostvariti senčenjem, i leti i zimi uz dobre algoritme.

Jedan od naprednijih sistema to radi u odnosu na položaj sunca, podesi se osa motora roletne recimo 90 mislim da je istok. I senčenje obavlja delimično u odnosu na položaj sunca i leti i zimi (samo naravno kontra). Postoje i studije koliko može da se uštedi, na sreću kod nas je energija jeftina pa se ovako nešto isplati samo kod većih zgrada tj kancelarije sa velikim staklenim površinama itd.

Jeste inertno. Samo da te ispravim jednu sitnicu nema smisla uključivati i isključivati pono grejanje ručno zato što toplotna pumpa to sama radi. Ali pošto je intertno dešava se da se neka soba ugreje više nego što je potrebno dok druga nije još dovoljno topla. Obično zato što imaš kuću koja ima velike prozore sa 3 strane sveta, a sunce i oblaci su nepredvidivi.
Probao sam da izbalansiram sistem tako da podjednako greje sobe po potrebi u svim mogućim situacijama, ali to je nemoguće (bar za moju kuću). Na primer TP ne zna da li možda kuvamo, da li spavamo u spavaćoj sobi, da li su došli gosti pa je temperatura skočila zato što ima 10-tak ljudi u jednoj prostoriji, ili se ohladila pošto si otvorio prozore da se izvetri.
Mi imamo jedan termostat koji je pozicioniran u dnevnoj sobi. Sve ostale sobe se greju na osnovu toga. I sad sam došao do ideje, pošto znam temeperaturu u svakoj prostoriji (čak i u kupatilu i špajizu), da HA isključi određen krug u podnom grejanju ukoliko je temperatura te sobe prešla zadati maksimum... čak i ako TP i dalje radi (neka TP slobodno nastavi da greje ostale prostorije).
Jedini problem kod ove logike je što ne mogu da nateram TP da se uključi u ugreje ostale sobe, ukoliko mi je dnevna dovoljno topla po termosotatu. Ali mislim da će biti poboljšanje na osnovu ovoga kako je sad.
Ne žalimo se, komfornije nam je nego kod većine ljudi koje znamo. Ali kad se već igram sa automatizacijom i grejanjem, što da ne... Razlika je samo cena aktuatora i releja.

Ne znam da li je ovo pravo mesto i unapred se izvinjavam, ali bi mi značio info.
Da li se neko iz teme, ili znate nekoga/kompaniju koja se profesionalno bavi smart home integracijom?
Ovde bi mi značila preporuka za nekoga ko zaista zna posao.
Info može i u PM ako krši pravila foruma.

Ja imam automatizaciju za spuštanje roletni kad krene da bije sunce, triger je azimut Sunca a uslovi su da je sunčano (po weather integraciji, radi sasvim dobro) i da je spoljna temperatura preko 22 (prosek dva spoljna zigbee senzora). Bilo bi trivijalno podesiti nešto slično za otvaranje roletni i zatvaranje ventila na radijatorima/podnom, s tim što bi uslov oko temperature dolazio sa unutrašnjeg termometra.

Nego, koliko si siguran da će ovo imati smisla u zimskim mesecima? To što ti je zagrejalo sobu za 2 stepena je ipak još uvek jako Sunce pred ravnodnevnicu. Kada dođe zima, zračenje će biti mnogo slabije a i uglovi drugačiji.

Može li preporuka za andorid tablet kao ekran na zidu za home assistant i držač za zid za njega?

Ja imam automatizaciju za spuštanje roletni kad krene da bije sunce, triger je azimut Sunca a uslovi su da je sunčano (po weather integraciji, radi sasvim dobro) i da je spoljna temperatura preko 22 (prosek dva spoljna zigbee senzora). Bilo bi trivijalno podesiti nešto slično za otvaranje roletni i zatvaranje ventila na radijatorima/podnom, s tim što bi uslov oko temperature dolazio sa unutrašnjeg termometra.

Nego, koliko si siguran da će ovo imati smisla u zimskim mesecima? To što ti je zagrejalo sobu za 2 stepena je ipak još uvek jako Sunce pred ravnodnevnicu. Kada dođe zima, zračenje će biti mnogo slabije a i uglovi drugačiji.
Nema puno smisla u zimskim mesecima. Tada dan kratko traje i sve vreme su podignute roletne.
A mogu ti reći da ima uticaja čak i zimsko sunce. Bar nama, pošto imamo velike prozore ka jugu.
Jedino kad nema nikog kući da se spuste roletne i preko dana kada je oblačno, pošto sa spuštenim roletnama se dobije manje toplotnih gubitaka na prozorima. Verovatno sve zajedno nije dovoljno da bi neko gubio vreme sa tim. Ali ako je već hobi i imaš sve potrebne uređaje onda je: zašto da ne?

Jeste inertno. Samo da te ispravim jednu sitnicu nema smisla uključivati i isključivati pono grejanje ručno zato što toplotna pumpa to sama radi. Ali pošto je intertno dešava se da se neka soba ugreje više nego što je potrebno dok druga nije još dovoljno topla. Obično zato što imaš kuću koja ima velike prozore sa 3 strane sveta, a sunce i oblaci su nepredvidivi.
Probao sam da izbalansiram sistem tako da podjednako greje sobe po potrebi u svim mogućim situacijama, ali to je nemoguće (bar za moju kuću). Na primer TP ne zna da li možda kuvamo, da li spavamo u spavaćoj sobi, da li su došli gosti pa je temperatura skočila zato što ima 10-tak ljudi u jednoj prostoriji, ili se ohladila pošto si otvorio prozore da se izvetri.
Mi imamo jedan termostat koji je pozicioniran u dnevnoj sobi. Sve ostale sobe se greju na osnovu toga. I sad sam došao do ideje, pošto znam temeperaturu u svakoj prostoriji (čak i u kupatilu i špajizu), da HA isključi određen krug u podnom grejanju ukoliko je temperatura te sobe prešla zadati maksimum... čak i ako TP i dalje radi (neka TP slobodno nastavi da greje ostale prostorije).
Jedini problem kod ove logike je što ne mogu da nateram TP da se uključi u ugreje ostale sobe, ukoliko mi je dnevna dovoljno topla po termosotatu. Ali mislim da će biti poboljšanje na osnovu ovoga kako je sad.
Ne žalimo se, komfornije nam je nego kod većine ljudi koje znamo. Ali kad se već igram sa automatizacijom i grejanjem, što da ne... Razlika je samo cena aktuatora i releja.
Da, sve dok meriš unutrašnju temperaturu nema nikakvog smisla uklučivanje ili isključivanje.

Ako meriš spoljašnju temperaturu, i zadaš krivu grejanja po ventilima onda ima smisla.

Znači sobe koje su slične koriste jednu krivu ,a soba koja ti je "problem" drugu krivu grejanja. I ne može da se desi pregrejavanje.

Imaš varijantu da se u svaku sobu stavi termostat i uz dodatnu elektroniku se zatvara samo krug za konkrentu sobu. Električar koji mi je radio struju je u nekim kućama to radio pa mi je izvukao instalaciju ali majstor koji je radio grejanje nije znao da to postavi pa je sve ostalo sa jednim termostatom. Podno grejanje palim samo noću i ceo dan drži temperaturu na 21-22 koliko nama odgovara. Spoljna izolacija je 15cm, zidovi su od Ytonga a prozori su okrenuti ka jugu. Sa strane plafona je 40cm kamene vune izolacija i podaščan krov blažujkom.

Koji je najbezbedniji način povezivanja 220V na 5V? Konkretno za postavljanje esp32 tamo gde imaju samo gole žice električne instalacije. Imam par adaptera/ispravljača koje bih mogao otvoriti i povezati direkt, ali verujem da ima neko elegantnije i bolje rešenje.

I ja bih uradio ovo na šta CarnX aludira pod uslovom da ima mesta, pošto su evropske utičnice i utikači baš kabasti. Alternativno, kupi ugradni ispravljač sa 220V AC na 5V DC u bilo kojoj radnji koja prodaje LED rasvetu, pa ugradi to.

Aling ima u ponudi kod modularnog programa ispravljač sa usb a ili usb c prikljuckom.

@optical
To je za instalaciju na PCB, treba i klema (terminal) za PCB. Nemoj pokusavati da to spajas drugacije sa instalacijskom punog preseka.

Poslednja izmena:
ja i dalje mislim da ti je uticnica najjednostavnije, najprakticnije, najjeftinije i najsigurnije resenje, jer vec imas adapter...

@optical
To je za instalaciju na PCB, treba i klema (terminal) za PCB. Nemoj pokusavati da to spajas drugacije sa instalacijskom punog preseka.
Naravno, zato i rekoh ovako nešto, misleći pre svega na dimenzije. Ne očekujem da može biti baš ovako malo, ali da bude manje i od utičnice.

Moram pogledati koliko je ovo što je Lanikor predložio.

Utičnica mi ostaje kao poslednja solucija, jer sam hteo sve da stavim u zatvoreni kontejner/kutiju.

Može li preporuka za andorid tablet kao ekran na zidu za home assistant i držač za zid za njega?

Ja sam baš pre 3 dana krenuo u tu avanturu sa Gizmovog posta, s tim da mi se nije davalo 200e kao iz primera i našao neki jeftin, polovan tablet na KP. U pitanju je Asus ZenPad 10 (P023). Drugar ChatGPT mi je pomogao u odabiru.
Znao sam da je Android zastareo i da Google Play neće raditi, ali sam išao na to da ću HA otvoriti preko bilo kog browsera. Međutim, pogrešio sam. :) Tablet polovično otvori sign in za HA i ne može ništa da se uradi.
Tako da ipak mora nešto jače.

Uf to je skoro 10 godina star tablet sa Androidom 5.
Ja sam skoro kupio Xiaomi Pad SE 11 (oko 140€) i HA odlično radi na njemu. Problem je što je suvše dobar za ovu namenu pa su mi ga klinci uzeli i sad ima na njemu gomila igrica, a meni vratili stari, polomljeni Huawei MediaPad T3 10 sa Androidom 7.0. Začuđujuće, HA lepo radi i na njemu.

Naravno, zato i rekoh ovako nešto, misleći pre svega na dimenzije. Ne očekujem da može biti baš ovako malo, ali da bude manje i od utičnice.

Moram pogledati koliko je ovo što je Lanikor predložio.

Utičnica mi ostaje kao poslednja solucija, jer sam hteo sve da stavim u zatvoreni kontejner/kutiju.
Modul sa AC/DC ispravljacem (iz tvog linka) na PCB-u je uobicajeno za ugradnju kod bele tehnike, kada treba VDC za kontrolu relea. Moze da se nadje i gotov proizvod, gde dobijas takav ispravljac na pcb-u sa dva terminala za VAC i VDC kontakte, ako neces sam da pravis pcb. Ima na aliju.

MEAN WELL IRM-30-5ST

Poslednja izmena:
Nažalost, za ovo je shipping skuplji od samog uređaja, pa ću videti neku alternativu. Uglavnom meni treba što manji uređaj (ali ne na uštrb sigurnosti), da se ubaci zajedno sa esp32 u zatvorenu kutiju i to je to.

Ponekad se dešava da neki od Tuya/Smart wifi switch-eva budu nedostupni (uvek isti). Svi su na Nokia SBB ONT ruteru, u blizini. Restartovanjem rutera, postanu dostupni.
Imate li neki savet-preporuku za rešavanje problema?

Nažalost, za ovo je shipping skuplji od samog uređaja, pa ću videti neku alternativu. Uglavnom meni treba što manji uređaj (ali ne na uštrb sigurnosti), da se ubaci zajedno sa esp32 u zatvorenu kutiju i to je to.
Ma uzmi ono LED napajanje što je neko linkovao gore od 25w i mirna bačka. Ja napajam esp32 tako za WLED projekat

Ja sam baš pre 3 dana krenuo u tu avanturu sa Gizmovog posta, s tim da mi se nije davalo 200e kao iz primera i našao neki jeftin, polovan tablet na KP. U pitanju je Asus ZenPad 10 (P023). Drugar ChatGPT mi je pomogao u odabiru.
Znao sam da je Android zastareo i da Google Play neće raditi, ali sam išao na to da ću HA otvoriti preko bilo kog browsera. Međutim, pogrešio sam. :) Tablet polovično otvori sign in za HA i ne može ništa da se uradi.
Tako da ipak mora nešto jače.
Probaj neki drugi browser, tipa Kiwi Ili Doplhin, ja sa njima otvaram stvari koje na Chrome ne rade, i to sve na Android 4.2 (Tesla 785 tablet).

Uf to je skoro 10 godina star tablet sa Androidom 5.
Ja sam skoro kupio Xiaomi Pad SE 11 (oko 140€) i HA odlično radi na njemu. Problem je što je suvše dobar za ovu namenu pa su mi ga klinci uzeli i sad ima na njemu gomila igrica, a meni vratili stari, polomljeni Huawei MediaPad T3 10 sa Androidom 7.0. Začuđujuće, HA lepo radi i na njemu.

MediaPad T3 mi je isto bio u opticaju ali sam se odlučio za ovaj, jer je ta verzija MediaPada imala 1GB a ASUS 2GB...

Probaj neki drugi browser, tipa Kiwi Ili Doplhin, ja sa njima otvaram stvari koje na Chrome ne rade, i to sve na Android 4.2 (Tesla 785 tablet).

Plot twist - uzmem tablet da probam ovo što si rekao, odem na sajt Dolphina i tamo slučajno kliknem za download preko Google Play, kad ono Google se otvori. Ne znam kojom magijom ali servisi i prodavnica su odjednom proradili. Probam da skinem - uspem. Probam da skinem HA - uspem. Sporo jako učita dashboard, ali kad ga otvori, sve radi normalno.

Radiće posao, ali zavisi šta imaš na dashboardu ili šta ćeš da dodaš ubuduće. Ja recimo imam tri camera streama, stariji tablet se ne bi izborio. Takođe senzori koji se često updatuju mogu dodatno da uspore odziv. Za pretežno pasivne elemente nema problema, radiće dashboard bez nekog većeg laga, kompleksniji dashboard će tražiti nešto svežiji hardver. Mada, teraj dok može, kad vidiš da ti ometa upotrebu, lako ćeš da zameniš za nešto novije.

Mada, teraj dok može, kad vidiš da ti ometa upotrebu, lako ćeš da zameniš za nešto novije.

Tako će i biti. S tim da sam već uzeo nešto za nijansu bolje. Majka zaplenila Asus, juče pazario Lenovo Tab M10 (TB-X505F). Za sada i više nego dovoljno. Jeste da imam dosta senzora koji se često ažuriraju ali nemam strimove i sve radi super.

Nazad
Vrh Dno