Šta je novo?

Pametna kuća (Smart home) - Diskusija, pitanja, ideje

Nisam tu konkretno, ali prakticno slicnu. Ima ih dosta slicnih, mozda su druge pouzdanije, ne znam.

Ovaj mi izgleda zanimljivo jer moze da sa nabudzi na postojecu instalaciju. Samo me zanima zna li neko cemu sluze x y z zice?
U redu mi je da ima jednu L i N kako bi dobio napajanje za funkcionisanje, ali cemu 3+0, a po nekom dijagramu i 4 na osiguracima.

Najverovatnije se napajanje povezuje na sve tri faze da bi merilo napon na sve tri, radi preciznijeg obračuna snage.

Ja imam ovaj merač i makar kod njega je tako.

Inače, nekako je uspela da mi promakne informacija da je Srbija prešla sa 220 na 230 deklarisanih volti u mreži, baš sam se iznenadio kad sam video očitavanja sa ovog merača:
Voltage a
237.9 V
Voltage b
237.2 V
Voltage c
238.2 V

Najverovatnije se napajanje povezuje na sve tri faze da bi merilo napon na sve tri, radi preciznijeg obračuna snage.

Ja imam ovaj merač i makar kod njega je tako.

Inače, nekako je uspela da mi promakne informacija da je Srbija prešla sa 220 na 230 deklarisanih volti u mreži, baš sam se iznenadio kad sam video očitavanja sa ovog merača:
Voltage a
237.9 V
Voltage b
237.2 V
Voltage c
238.2 V
Jao, ja sam potpuno zanemario činjenicu da ovo meri i napon i da je isti neophodan za preračunavanje snage.
Razmišljam samo o struji i znam da su klešta dovoljna za merenje struje po fazi.
Ok, rešeno

Moram da pohvalim ovaj zigbee koordinator, bar što se tiče pokrivenosti signalom, videćemo kako će raditi (ne što se pokrivenosti tiče) kad proširim mrežu i bude više uređaja. Razmišljao sam da li je greška što ne uzeh sonoff sa antenicom i da li će moći da pokrije celu kuću, međutim prijatno se iznenadih kad sam radi testa izašao napolje i sa 20-30m od kuće palio i gasio svetlo. Iako je čip EFR32MG21, radi odlično sa Z2M.

Ima li neko preporuku za ne previše skup (ukoliko je moguće jeftinije od ikeinog vallhorna koji je 1k din) senzor ljudskog prisustva na baterije na aliju? Takođe vi koji imate više senzora temperature, kako ste rešili ogroman broj upisa na koji upozoravaju ovde https://github.com/pvvx/ATC_MiThermometer ? Kod mene već x godina odlično radi sd kartica (da kucnem u drvo), ali ako je zaista ovakva situacija, verujem da će je upis urnisati vrlo brzo.

Koliko vidim i SSD će urnisati. Dok ne stignu i proverim, nadam se da je moguće povećanje perioda očitavanja na samom uređaju da bude na 15min do 30min.

ne znam da li postoji senzor ljudskog prisustva na baterije? Ikea wallhorn je detektor pokreta.

Ako sam dobro upoznat, razlika izmedju detektora pokreta i senzora prisustva je u tome sto detektor pokreta detektuje pokrete, dok senzor pristustva radi non stop i salje radio talase kako bi detektovao recimo ljudsko telo dok dise. Ja sam u kupatilo stavio senzor prisustva i lepo radi na daljini od 3m iza zavese za tusiranje. Ni jedan detektor pokreta to ne moze da isprati.

Ja sam uzimao sonoff detektor pokreta, imam ih par i rade sjajno, doduse su malo skuplji od tog tvog buzeta. Ikea baterijske prozivode preskacem u velikom luku zbog toga sto moram da ih ponovo dodajem na gateway kada nestane napajanje (zamena baterije recimo na senzoru pokreta, prekidacu za svetlo...).

Ako možeš, linkuj te koje si uzeo i kojima si zadovoljan. Trenutno je akcija na aliju, pa može svašta da izleti jeftinije nego inače. Npr. Sonoff utičnica S26 je bila oko $6, senzore sam plaćao oko 2.5-3 i to zato što sam hteo shipping sa praćenjem, inače su bili i po $2.

ovo je presence senzor: https://www.aliexpress.com/item/1005006242174592.html
samo napomena: kako sam stavio presence senzor, detektuje kada ves masina centrifugira pa upali svetlo, cak i na najmanjoj osetljivosti :) ovo ne znam kako da resim :D

sad videh da sam se ipak zezn'o u pisanju :D koristim aqara motion senzore: https://www.aliexpress.com/item/1005004724973017.html

Kazem cena je malo veca ali za "produkciju" volim da koristim uredjaje sa nekakvim imenom, uglavnom je kvalitet izrade mnogo bolji od nekih drugih varijanti. Sigurno neko ima da preporuci i jeftinije ako mu je cena bitna...

Ima li neko preporuku za ne previše skup (ukoliko je moguće jeftinije od ikeinog vallhorna koji je 1k din) senzor ljudskog prisustva na baterije na aliju? Takođe vi koji imate više senzora temperature, kako ste rešili ogroman broj upisa na koji upozoravaju ovde https://github.com/pvvx/ATC_MiThermometer ? Kod mene već x godina odlično radi sd kartica (da kucnem u drvo), ali ako je zaista ovakva situacija, verujem da će je upis urnisati vrlo brzo.

Ako ti treba senzor pokreta, ja sam uzeo 3 ovakva i zadovoljan sam:

Važno mi je da budu AAA baterije pošto koristim punjive. Zigbee verzija i lepo mi rade. Da li ti treba senzor pokreta (PIR) ili senzor prisustva? Šta pokušavaš da uradiš sa njim?

Što se tiče senzora tamperature, ne znam zašto te brine previše upisa? Doduše ja koristim SSD i ne verujem da ću imati bilo kakvih problema sa tim. Brinete te količina podataka? Koliko je to u MB?

Kako može da se reši TA peć? Kao da sam čitao već jednom o tome, ali search ne radi na tako kratke reči pa ne mogu da nađem. Znači, da se punjenje uključuje i isključuje, meri potrošnja i da je zigbee varijanta.

Kako može da se reši TA peć? Kao da sam čitao već jednom o tome, ali search ne radi na tako kratke reči pa ne mogu da nađem. Znači, da se punjenje uključuje i isključuje, meri potrošnja i da je zigbee varijanta.
Tebi treba nešto ovakvo:
Ja imam nešto slično za toplotnu pumpu, ali samo za jednu fazu. Bez problema radi satima sa opterećenjem od skoro 4kW na toj jednoj fazi.

Ili možeš da kupiš kontaktor, bilo koji zigbee pametni prekidač i poseban merač (može i onaj neinvazivni). Svo opterećenje će biti na kontaktoru i smart prekidač je samo signal koji ga aktivira.

Da li ti treba senzor pokreta (PIR) ili senzor prisustva? Šta pokušavaš da uradiš sa njim?
Ništa specijalno, više da se igram kako radi. Potencijalna dva usecase-a su:

• U kupatilu, jer otac redovno zaboravi da ugasi svetlo kad izađe
  • Ispod kreveta, da detektuje kad ustanem preko noći u wc i upali lampu

Što se tiče senzora tamperature, ne znam zašto te brine previše upisa?
Brine me, jer HA koristim na RPi 3B+ sa microsd. Već su nakačene razne periferije i ne izgleda reprezentativno, pa ako moram i externi case sa SSDom još, onda možda da pređem na neki mini pc, ali mi se ne prelazi samo zbog informacije o temperaturi u sobama.

Onda ti treba PIR koji je i jeftiniji. U HA već imaš ponuđenu automatizaciju po templateu (Motion-activated Light). Upaliće ti svetlo i ukoliko nema daljih pokreta, nakon 2 minuta ugasiti ga (sam podesiš vreme u HA). Meni dobro funkcioniše na 3 mesta tako. Naravno moraš da imaš i smart prekidač ili smart svetlo.
Senzor prisustva nemam još uvek pošto nisam smislio za šta bih ga koristio. Ne dešava mi se da ne mrdam duže vremena a da mi treba svetlo. Pada mi na pamet da možda postavim gomilu takvih senzora u svakoj sobi, pa da na osnovu toga znam da li ima ili nema nikog u kući. I onda da pogasim svetla, spustim roletne, zaključam vrata... Reci ako imaš ideju za senzor prisutva

Onda ti treba PIR koji je i jeftiniji. U HA već imaš ponuđenu automatizaciju po templateu (Motion-activated Light). Upaliće ti svetlo i ukoliko nema daljih pokreta, nakon 2 minuta ugasiti ga (sam podesiš vreme u HA). Meni dobro funkcioniše na 3 mesta tako. Naravno moraš da imaš i smart prekidač ili smart svetlo.

Za kupatilo možda bolje senzor prisustva a ispod kreveta senzor pokreta.

Tebi treba nešto ovakvo:
Ja imam nešto slično za toplotnu pumpu, ali samo za jednu fazu. Bez problema radi satima sa opterećenjem od skoro 4kW na toj jednoj fazi.

Ili možeš da kupiš kontaktor, bilo koji zigbee pametni prekidač i poseban merač (može i onaj neinvazivni). Svo opterećenje će biti na kontaktoru i smart prekidač je samo signal koji ga aktivira.

Finansijski mi dođe skoro na isto? Ni ti kontaktori nisu jeftini, treba mi za 4kW.

Od nekog od zadnjih update-a Tuya aplikacije, uredjaji su mi skoro stalno offline. Da li je i kod drugih tako ili je nesto do mene?

Za kupatilo možda bolje senzor prisustva a ispod kreveta senzor pokreta.

Finansijski mi dođe skoro na isto? Ni ti kontaktori nisu jeftini, treba mi za 4kW.
Onda bolje uzmi normalan kontaktor nego da gledas u pasulj sta je kinez stavio umesto releja od 63A.
Ima ljudi kojima rade ove igracke, ali sto bi se zezao i isprobavao na sopstvenoj kozi.
Kao sto je kolega rekao, neinvazivni merac potrosnje (to su oni sa strujnim klestima), neki zigbee prekidac i trofazni kontaktor.
Nijedan od tih uredjaja nece uticati na ostale.

"Senzor prisustva", vidim da se pominje u temi podosta.. jel to obicar PIR sa tajmingom ili sta?
Recimo ako neko spava u toj sobi...ako neko zaspi u toj sobi, i ne prevrce se , jel ga registruje?
I ako je odgovor da, da li postoji wifi varijanta istog, posto nisam uspeo da nadjem ista na domacem trzistu , a da nije vezan za neki od non-wifi protokola?

PIR je pasivan uređaj. Senzor prisustva je aktivan tj. odašilje radio talase i osluškuje promenu. Kao radar. Može da detektuje i najmanji pokret kao što je pomeranje grudnog koša prilikom disanja.
Ali za razliku od PIR nema veze sa infracrvenim zračenjem pa detektuje i pomeranje zavese i slično, a ne samo toplokrvna stvorenja.
Pošto je aktivan troši više struje i obično nije na baterije.

Kod mene na Smart Life sve vidljivo.
Nije do aplikacije. Kako sam iskljucio napajanje koje ide na tuya switch (preko osiguraca) i vratio proradilo sve. Ne znam sta se desilo, da li je struje nestajalo dok nisam bio kuci, nisam upoznat. Ako ce ovako biti posle eventualnog nestanka struje ili cega vec dok nisam kuci, smaranje.

Pobrljavilo je, desava se.

Ako moze, podesi da se restartuje s vremena na vreme u pola 4 ujutru, to uglavnom efikasno podavi takve gremline.

Meni su svi Tuya uređaji prestali da komuniciraju sa Home Assistant aplikacijom juče oko 2 popodne. Danas sam uradio refresh integracije i ponivo šalju podatke. U SmartLife aplikaciji mi se čini da su sve vreme bili dostupni.
Ne znam da li je do Tuya, HA ili nešto treće.

vrv serveri... desava mi se sa 3 HA uredjaja.... nekad budu offline i po par sati. Sva 3 na istoj app...

Brine me, jer HA koristim na RPi 3B+ sa microsd. Već su nakačene razne periferije i ne izgleda reprezentativno, pa ako moram i externi case sa SSDom još, onda možda da pređem na neki mini pc, ali mi se ne prelazi samo zbog informacije o temperaturi u sobama.
U kupatiju ti treba senzo rprisusva.

Senzor pokreta reaguej sma na pokret a ima i neko vreme oporavka da bi reagovao na sledeći pokret.
E sad zamisli, zavališ se na WC šolju i to malo duže trjei ono klik, mrkli mrak.

Senzor prisustva je aktivan, radi kao radar i praktično ga krositi kao merač udaljenosti. Kad g anamestiš podesisš kolika je udaljenost kada nema nikog na WC šolji i kada nekog ima, tako da neće da ugasi u nezgodnom momentu.

Naravno, možeš da ga namestiš tako da vidi celo kupatilo i da prepounaje da li je prazno ili ne.

Koliko vidim u praksi ljudi stavljaju i PIR i senzor prisutnost. PIR navodno brže reaguje pa odmah uključi svetlo a senzor prisutnosti se stara da se svertlo ne isključi ako si u kupatilu a ne pomeraš se.

Je l može neko stručan da se osvrne na tip zračenja koje emituju mmwave senzori prisustva i njegovu potencijalnu štetnost? Pretpostavljam da je mala ili nepostojeća, ali takođe pretpostavljam da nikakve dugoročne studije ne postoje za tako novu tehnologiju.

Takođe, ako je cilj ugradnje ušteda struje, onda verovatno kupatilska rasveta ne treba da bude fokus, pošto kontam da sam senzor koji je uključen 24h potroši više struje nego 1-2 LED sijalice koje ponekad i ugasiš. :)

Ovde izlazimo iz tebe automatizacije i ulazimo u temu fizike :)

Ali evo ukratko:
Sve ima neko zračenje. Da nema, oči ti ne bi trebale. Svetlost je vid zračenja i oči su detektori "vidljivog" spektra. Boje su u stvari različite frekfencije. Mi vidimo samo jedan mali deo spektra. Kada zračenje ima suviše nisku frekfenciju, tada crveno prelazi u infracrveno, a dosta dalje u radio talase. S druge strane, ako frekfencija bude suviše visoka onda ljubičasto pređe u ultraljubičasto, pa kasnije u X zrake i gama zrake (ono što zovemo radijacija).
Ovaj drugi spektar (suprotan od radio talasa, senzora prisustva i slično) može da bude jonizujući tj. štetan. Što znači da može da izbije neki elektron u atomu koji se nalazi u molekulu koji se nalazi u tvojoj ćeliji. Pa ako se dosta često događa i pogodi prave molekule, može da izazove bolesti kao što su rak. Da bi se to desilo osim frekfencije, zračenje mora da ima i dovoljnu jačinu. Dakle nije dovoljno što je visoka frekfencija, nego mora da bude i velika snaga tih talasa. Kao što na plaži mogu talasi da veoma šesto udaraju u obalu, nije isto kao i kada su ti talasi sićušni ili ogromni u oluji. Da su more, radio talasi bi udarali u obalu jako, jako retko.
Uređaji koji se koriste u kućnoj automatizaciji, osim što imaju frekfenciju koja je na suprotnom spektru od jonizujućeg zračenja, imaju i jako malu snagu. Toliko malu da mogu obične baterije da ih napajaju. Da bi bio odnos malo jasniji: dnevno svetlo ima frekfenciju od 400 THz do 800 THz. a senzor prisustva radi na 24GHz. Gama zračenje ima oko 30 EHz (Giga, Tera, Peta, Exa).
Što se tiče snage, taj mali sićušan senzor, za ceo svoj vek ne može da prenese onoliko energije koliko dobiješ od sunca jednim izlaskom na ulicu.

Za roletne spoljne, viri kabl, električar je planirao da stavi taster mehanički. Šta je najpametnije da stavim da mogu da povežem sa nekom aplikacijom?

On preporučuje neki modul koji se ubaci iza prekidača. Da li postoji možda gotovo rešenje sa tasterima, umesto ovakvog budženja? Drugari koriste Aqara i zadovoljni su, ali ne vidim ništa za roletne predviđeno već.

Hvala.

Ja koristim Shelly Plus 2 PM iza standardnog tastera u dozni, i radi odlicno.

I preko HA i preko browsera.

IMG_0120.jpeg

Nazad
Vrh Dno