Šta je novo?

Pametna kuća (Smart home) - Diskusija, pitanja, ideje

Imaš na aliju kolko hoćeš. Jedino što ja ne želim špijunku na koju se zvoni nego da samo ima ekran unutra. Ovo mi je neko prihvatljivo rešenje koje dam naručio, nije smart nego samo ekran. Za interfon se nisam još odlučio.

Poslao sam ti na pm.
 
Meni su objasnili (Bosal) da te kamere u samim vratima nisu dobre, pošto im se sočiva razdese od otvaranja/zatvaranja vrata.
 
Stigla mi sa alija smart uticnica Tuya mada nista nema da pise na uticnici ili kutiji, nikav brend. Povezao ja sve to u nekoj Smart Life aplikaciji ali nemam potrosnju struje a za to sam kupio uticnicu.
Pokazuje mi koliko neki uredjaj trenutno trosi struje a meni treba koliko trosi na 24h na primer.
Sta je fora?
Je l si probao sa tuya smart? I koliko uopšte košta app?

Poručio sam i ja, pa čekam da stigne...
 
Nisam probao. Aktivirao trial 15 dana....mislim da je 1e mesecno...tako nesto. Kad istekne trial videcu sta cu :) Kupovati sigurno necu :D
 
  • Like
Reagovanja: M J
Ako te ne mrzi, probaj tuya smart, da l radi i kakva je situacija.
 
Tuya smart=Smart life
Instalirao malopre Tuya app i ona mi povuka podatke iz Smart life aplkacije. S obzirom da je Smart life trial verzija ne znam da li se to prenelo na Tuya. Jedino za nedelju dana da probam pa da vidim :D
 

Prilozi

  • tuya.jpg
    tuya.jpg
    24.3 KB · Pregleda: 80
  • Like
Reagovanja: M J
Stigla i meni i sve je isto kao i kod tebe...

Aj da probam da nadjem 5.71 sto neko rece pa da probam. Xaomi je keva...
 
Tuya i smart life su razlicite aplikacije sa razlicitim nalozima i obe su besplatne, placaju se samo neke dodatne opcije.
 
Imam za sad 3 pametne utičnice sa merenjem potrošnje, od kojih samo 1 koristim i za merenje inače su uglavnom remote on/off.

Merim koliko sam struje potrošio tokom gejming sesije, pošto ova 3090 zna da povuče 350W a ni procesor nije naivan :)
Drugi mi služi da mogu da ugasim i upalim na daljinu RaspberryPi ako se zaglupi (ne gledam na potrošnju).
Treći mi služi da palim i gasim ventilator daljinski (takođe, ne gledam na potrošnju).

Ortaku recimo jedna služi da meri koliko mu klima troši.
 
A za šta vam služe utičnice sa merenjem potrošnje. Šta konkretno merite?
Ja imam kontrolu nad masinama za pranje i susenje kao i za masinu za sudove. Za njih mi je samo u pocetku bilo zanimljivo da pratim koliko sta trosi .. sada i ne gledam nikad. Povremno kada smo u drustvu i povuce se neka takva tema ja imam odakle da pogledam mesecnu potrosnju.
Ono sto najvise znaci kod smart kontrolera je on/off pod odredjenim uslovima. Svi bojleri su pokriveni tako da nocu samo ukljuce da se napune. Isto tako i podno grejanje u kupatilima ima podeseno da ukljuci u odredjeno vreme i iskljuci kada se kupatilske manifestacije sa decom zavrse.
 
@virke
Probao tuyu i kod mene radi sve ok ipak bez dodatnih troskova...
 

Prilozi

  • Screenshot_20231212-131124_Tuya Smart.jpg
    Screenshot_20231212-131124_Tuya Smart.jpg
    34.9 KB · Pregleda: 69
Naravno da radi, pitanje je šta on tačno plaća
Verovatno neke detaljnije statistike
 
Ja imam kontrolu nad masinama za pranje i susenje kao i za masinu za sudove. Za njih mi je samo u pocetku bilo zanimljivo da pratim koliko sta trosi .. sada i ne gledam nikad. Povremno kada smo u drustvu i povuce se neka takva tema ja imam odakle da pogledam mesecnu potrosnju.
Ono sto najvise znaci kod smart kontrolera je on/off pod odredjenim uslovima. Svi bojleri su pokriveni tako da nocu samo ukljuce da se napune. Isto tako i podno grejanje u kupatilima ima podeseno da ukljuci u odredjeno vreme i iskljuci kada se kupatilske manifestacije sa decom zavrse.
Jesi radio poredjenje na određeni period gašenja bojlera danju i kada je non stop upaljen? Tipa na nedelju dana ili mesec dana.
 
Jesi radio poredjenje na određeni period gašenja bojlera danju i kada je non stop upaljen?
Razlika se vidi u racunu za struju jer je nocu struja drasticno jeftinija. Nama zavrsava posao ovaj nacin jer imamo 2 kupatila (2 bojlera) i deca se kupaju u jednom a mi se tusiramo u drugom pa izdrzi za jedan dan.
 
Ok razumem ali sta znaci drastično, na mesečnom nivou preko 1000 dinara?
 
Vidim da se par puta pomenula tema interfona i njegove automatizacije.
Ja sam u stanu na neki nacin resio interfon ali je prilagodjeno resenje nodemcu odnosno esp8266.
Prva predispozicija je da je interfonski sistem stari onaj sa 5 zica, otvorite slusalicu vidite, u takvom sitemu preko jedne zice ako se pojavi napon naizmenicni 24V (minus pad napona duzina instalacije bude i dosta manje) i to aktivirvira zvono.
U paralelni sam dogradio optokapler ta zica i masa i povezano na jedan digitalni ulaz kontrolera, softver je prost kada se aktivira ulaz odradi akciju u mom slucaju posalje mi poruku na Telegram, trenutno nije povezano sa ni jednom drugom opciju mqtt i slicno.
Predpostavljam da je ovo izvodljivo i na necemu drugome nisam preterano familijaran sa time sto nudi Shelly i slici uredjaji potreban jedan ulaz i prilagoditi naponski nivo.
Takodje sam dodao i jedan rele prespojio na zicu koja otvara bravu pa koristim Telegram boot da procita poruku za otvaranje i otvori vrata.

Naravno da ne bi bilo prosto ja sam jos doradio softver, posto imam pristup sistemu video nadzoru u zgradi da ujedno izvrsi skriptu koja ce da skine sliku sa kamere na vratima i posalje na Telegram kada neko zvoni na internfon, naravno ovo se izvrsava na racunaru, nodemcu samo posalje zahtev da se odradi previse komplikovano da bi se odradilo na nodemcu a za racunar sripta sa par curl upita.

E sada ako je noviji interfon pa je dvozicni interfon tu se poprilicno komplikuje situacija signal vise nije analogni nego neki digitalni signal, za neke video interfone sam i video da proizvodjac prodaje u upravo ovo sto sam pravio kada neko zvoni posalje vam sliku i omoguci da otvorite, mozda cak i da odgovorite glasom vec sam zaboravio iz neke njihove aplikacije.
Cene koje sam video za to mi nisu bile bas zanimljive.

Za neke modele odnosno protokole postoji verovatnoca da se nadje kod na github i slicno ako je neko odradio reversni inzenjering ili isprogramirao protokol na osnovu specifikacije.

Ako neko ima jos neku ideju za pametni interfon slusam.
 
A za šta vam služe utičnice sa merenjem potrošnje. Šta konkretno merite?
Ja merim: dva bojlera, dve klime, veš mašinu, sudo mašinu, radni sto, sve što je ispod TVa, bokal, kafe aparat, homelab+ruter.

Ostao šporet i rerna ali me mrzi da pomeram kuhinju.

I nije samo potrošnja, već i razne automatizacije u zavisnosti od trenutne potrošnje.

I da merim i dva radijatora, ali to bez utičnica ;)
 
ali sta znaci drastično, na mesečnom nivou preko 1000 dinara?
Pa i sam mozes da izracunas koliko bi bila usteda ako bi trosio samo u nizoj tarifi. Isto tako ne znam da li upadas u plavu ili crvenu zonu.
Ovo je primer ako si u najpovoljnijoj zelenoj zoni: bojler nam potrosi oko 80kWh za jedan mesec kada je ukljucen po ovom profilu da samo puni nocu. Cena u visoj tatifi je 9,1092 din a u nizoj 2,2773 din. Potrosnja u din je oko 730 din odnosno 183 din ako bi trosio u nizoj tarifi. Mi imamo 2 bojlera pa izgleda da usteda predje 1000 din.
Dodaj na ovo jos i umerenu potrosnju podnog grejanja ...
Ali najbolje od svega je automatizacija gde ti ne razmisljas da li si nesto ukljucio, kada ces da ukljucis pa si mozda zaboravio da iskljucis a ne treba ti podno grejanje ...
 
Nije ušteda samo na KWh ako se prištedi bojler. Ako pređeš u plavu zonu, onda te i kuvanje ručka košta više.
 
Jesi radio poredjenje na određeni period gašenja bojlera danju i kada je non stop upaljen? Tipa na nedelju dana ili mesec dana.
Jesam ja. Razlika je kod mene 20ak% u potrošnji i oko 50% u trošku u korist rada samo noću, plus dogrevanje kad mora.

Ovo, naravno, najviše zavisi od navika i broja ukućana.
Ok razumem ali sta znaci drastično, na mesečnom nivou preko 1000 dinara?

Ja sam za svoju računicu stavio da je VT 12 rsd, a NT 4 rsd tako da to nije baš merodavno, ali pokazuje odnos

Evo bojler poslednja 3 meseca
 

Prilozi

  • Screenshot_20231213_010321_Shelly Smart Control.jpg
    Screenshot_20231213_010321_Shelly Smart Control.jpg
    96.8 KB · Pregleda: 46
  • Screenshot_20231213_010334_Shelly Smart Control.jpg
    Screenshot_20231213_010334_Shelly Smart Control.jpg
    96 KB · Pregleda: 37
  • Screenshot_20231213_010347_Shelly Smart Control.jpg
    Screenshot_20231213_010347_Shelly Smart Control.jpg
    96.2 KB · Pregleda: 46
Samo kad plane nesto od tih 'kineskih' uredjaja. Ja im nesto ne vjerujem da prekidaju i da trpe 16A 😄

Ne znam kako vas ne opterecuje pracenje tih silnih pojedinacnih potrosnja, postaviti jedan uredjaj na glavni dovod da prati kWh i sve je tu.

Ja sam narucio onaj sa strujnim trafoom da mjeri struju a napon cu prikljuciti preko osiguraca, koliko toliko da se zastitim od nekog kratkog spoja u samom uredjaju.

Meni ce biti korisno baciti pogled da imam neki uvid jer napon cesto pada kad je opterecenje u ovom zimskom periodu...
 
Imam 2 od 20A, max 3680W, prekidaju i trpe verovao ili ne...

Ne opterećujem se, pogledam kakva je situacija i to je to.

Meni najviše igra ulogu da mogu da upalim grejanje kad nismo kući po par sati (5 - 6 - 7 - 8h) Zbog deteta prvenstveno, a i ja volem. Dodješ ono toplo, milina. 50 evra bi platio svaki put za taj osećaj :ROFLMAO:
 
Kako inace resavate automatizaciju elektricnog podnog grejanja u kupatilima? Ja imam obicno podno grejanje na struju u kupatilima i osnovna kontrola za to u vidu termostata koji radi on/off, takodje termostat je povezan na sondu koja je u podu i tako kontrolise max temperaturu poda. Termostat zidni je Rovex RTC70.26:
Rovex_initial_state.jpg
Na pozicijama 6 i 7 je senzor koji ide iz poda.
Ja sam zeleo da imam automatsku kontrolu kada da se ukljuci/iskljuci to grejanje jer mi ne treba u velikoj vecini dana - samo ujutru i uvece nam znaci da plocice budu tople. Obzirom da sam vecinom na Shelly ekosistemu pokusao sam sa 1PM plus (tamo mogu da podesim scheduling kako zelim) ali se pitam da li mogu i bolje to da uradim.
Stvar je u tome sto ovaj postojeci termostat i nije tako glup - on ima temp kontrolu tako da iskljuci kada se postigne zadata temp u podu. I to nisam zeleo da izgubim - bzv mi je da povezem shelly output na grejace direktno, onda ne bi imao koristi od temp senzora i shelly bi samo pustio napajanje koliko vremena zelim.

Kako sam ja izveo: povezao sam output Shelly-a na napajanje fizickog prekidaca tako da shelly samo sluzi da pusti napajanje i prekine kada ja zelim. Sva ostala kontrola je na postojecem termostatu. Ja termostat drzim stalno u ON modu sa podesenom temperaturom:
Rovex_Shelly.jpg
Ovim sam dobio:
- kontrola kada zelim da se ukljuci/iskljuci (preko Shelly)
- zadrzavam temp kontrolu na samom termostatu tako da kada pod postigne recimo 30 stepeni u podu, termostat ugasi
- i dalje mogu preko prekidaca da setujem OFF tako da iako Shelly pusti napajanje termostat nece da se ukljuci

Ono sto nemam:
- ne mogu da ukljucim podno grejanje preko mehanickog prekidaca ako Shelly nije u ON stanju

Ako neko ima lepse resenje sa Shelly relejem voleo bih da mi predlozi. Ne znam da li ima neki dodatak koji bi mogao da cita temp i tako regulise .. ali onda se postavlja pitanje sta ce mi uopste zidni prekidac :)
 
Da, znam za ove opcije ali nisam hteo da imam 'jos jednu smart aplikaciju'. Obzirom da mi je vecina na Shelly hteo sam sa njima nesto da slozim .. ma ok .. i ovakav setup mi je skroz ok i zadovoljava skroz
 
Vrh Dno