Šta je novo?

Pametna kuća (Smart home) - Diskusija, pitanja, ideje

Stigao Zigbee 3.0 Plus P, ali imam problem sa instalacijom zigbee2mqtt. HA je preko dockera i prvo sto treba da se uradi je da se proveri da li je tacna putanja do USB-a gde je prikacen sa komandom ls -l /dev/serial/by-id ali meni izbacuje da direkcija ne postoji. Nista mi nije jasno sad, guglam pola dana ali dzaba.

Firstly, plug the USB stick into your host computer and then SSH into it. You then need to run this command, which will list all the USB serial devices connected to your host.

ls -l /dev/serial/by-id
You can see the output here on mine. The part you are interested in is the bit at the end, in my case /ttyUSB0.

Stigao Zigbee 3.0 Plus P, ali imam problem sa instalacijom zigbee2mqtt. HA je preko dockera i prvo sto treba da se uradi je da se proveri da li je tacna putanja do USB-a gde je prikacen sa komandom ls -l /dev/serial/by-id ali meni izbacuje da direkcija ne postoji. Nista mi nije jasno sad, guglam pola dana ali dzaba.
Nisi naveo koji uredjaj koristis.
Ako imas RPI, odnosno koristis raspbian, stvarno ne postoji /dev/serial folder. Sve ide direkt u /dev.
Mozes da izmenis komandu na "ls -l /dev/" ali onda dobijas previse rezultata.

Postoji alternativna komanda dmesg koja takodje izlistava boga oca. Nju malo filtiras preko grep funkcije (to je ctrl+F za rezultat u cli). Dodaje se preko pipe "|"

Dakle, "dmesg | grep tty" zato sto te zanimaju samo tty delovi.

Ali ako ukombinujes novosteceno znanje, mozes da iskoristis i prethodnu ls /dev/ zajedno sa grep tty

Kod:
ls -l /dev/ | grep tty
Ili jos bolje
Kod:
ls -l /dev/ | grep ttyUSB
Obrati pazanju na velika slova USB

Skoro sigurno da ces imati samo USB0 kao i u uputstvu. USB hdd ne dobija tty.
Prilikom koriscenja tog uputstva, obrati paznju da ce njima sve dalje da ide kroz /dev/serial/ttyUSB0, dok je tebi onda zamena /dev/ttyUSB0.

Sa "ls -l /dev/ | grep tty" ne izbacuje da ne postoji ali ne izlistava mi ništa, stoji 0 Jul 29 09:21 tty

Nisam napisao šta koristim. HA mi je instaliran na Docker Desktop na Windows 10 lap topu.

ovo je jedino što uspem dobiti:
Kod:
$ ls /dev/tty*
/dev/tty   /dev/ttyS2

dmesg mi izbacuje kao command not found. lsusb takođe ne radi.

Mislio sam da će instaliranje zigbee2mqtt biti lagano, ali uvek mora nešto da se iskomplikuje. Kao da ga ne konta uopšte da je USB tu. Drajveri za Windows su instalirani i u Device Manager uredno stoji da je sve ok.

komplet uputstvo je za docker na linuxu. win nema tu strukturu. Pitanje je da li uopste koristi tty.
za win ti izgleda treba samo driver i onda pravac na HA. Configuration, integration i tamo izaberes uredjaj. Nece se zvati ttyUSB0, ali ces verovatno lako da prepoznas.
Mozda ces morati da pronadjes com port. Odes u device manager, pa pod ports nadjes. Ako ih imas vise i nisi siguran koji je. Izvuces dongle, scan for changes, vidis sta ima pa ubacis dongle, scan i vidis sta je novo da se pojavilo. To je com port koji ti treba. Opet pretpostavka, ali verovatno da ce biti samo taj jedan uredjaj.

Da, skapirao sam da je do linuxa, sjebao sam HA, tako da sam srusio sve i sad instaliram Ubuntu server pa cu na njega da probam sve.

Posle dva dana mučenja za kompom, konačno radi (skoro) sve.
@TwistedMind hvala na pomoći. Uspeo sam da instaliram WSL Ubuntu -> Docker -> Home Assistant -> MQTT Broker -> Zigbee2mqtt.
Problem 1 - WSL neće da prepozna USB, ako nekom zatreba, rešenje je - https://devblogs.microsoft.com/commandline/connecting-usb-devices-to-wsl/
Problem 2 - zigbee2mqtt neće da se pokrene iz HA. Uvek čitati sve, tips and tricks, pa i ono sitnim slovima. Rešenje - If you run the MQTT-Server on the same host (localhost) you could use the IP of the docker0 bridge to establish the connection: server: mqtt://172.17.0.1 .

Problem 3 i dalje nisam rešio. U pitanju je pristup WSL serveru sa drugog kompa na lokalnoj mreži. IP adresa WSL Ubuntu servera se razlikuje od windows hosta (IP iz ipconfig). WSL počinje sa 172, dok je ova druga 192. Pretpostavljam da je to problem. Kada kucam 172.xx.xxx.xx:8123 na kompjuteru gde je instaliran WSL hoće da mi otvori Home Assistant, dok to nije slučaj na nekom drugom uređaju. Ima neko ideju kako ovo rešiti?

admin powershell na windowsu (ne unutar virtuelne mašine)
Kod:
netsh advfirewall firewall add rule name="Allowing LAN connections" dir=in action=allow protocol=TCP localport=8123
Kod:
netsh interface portproxy add v4tov4 listenport=8123 listenaddress=0.0.0.0 connectport=8123 connectaddress=172.30.16.3
Naravno, 172.30.16.3 menjaš tom wsl adresom.

treba da kucaš adresu svog računara, ne 172.xxx
ti ciljaš svoj komp na tom portu, a komp onda zna da prosledi taj zahtev na 172. na neki port.

Uspeo! Zapravo, treba 172 (WSL IP), ali iz nekog razloga ne radi kad sluša sve adrese nego u listenaddress mora da stoji IP računara. Hvala još jednom, poslednja 3 dana je bila prava patnja. :)

Shelly Plus 1PM
Da li neko moze da mi nacrta semu kako da povezem na uticnicu koja mi sluzi samo za bojler ?
Uticnica ima mehanicki prekidac kojih bih zeleo da ostavim u funkciji, da ukljucujem i iskljucujem kad se za to ukaze potreba.
Hvala

Faza na L i na prekidač, nula na N. Izlaz sa prekidača na SW. Potrošač, tj bojler na O.
Ako hoćeš i tinjalicu, veži je za nulu i zajedno sa potrošačem koji ide na O

Da li može WFS-T10 prekidač direktno na bojler?
1_425.jpg

Moze, ali nema mogucnost da povezes prekidac na njega - dakle gubis funkcionalnost prekidaca

Pa ako hoces da koristis i prekidac pored kontrole preko telefona, da.
Plus za ovaj WFS nikad nisam cuo, a ne vidim ni da ima overtemperature/overvoltage zastitu za razliku od shelly-a npr.

Da li postoji način da "nateram" ovu dalju utičnicu da se ne konektuje na kordinator, već samo na ovu bližu? Ili svi ruter uređaji moraju biti povezani na kordinator direktno? Ispada mi iz zigbee mreže ta dalja utičnica, ne mogu da je kontrolišem, iako ima kakvu-takvu konekciju sa ovom bližom.

map.jpg

@vidovdanac Kasno videh i ne stigoh da komentarisem da meni zigbee2mqtt radi direktno u node.js na Windows-u bez Docker-a...

Da li postoji način da "nateram" ovu dalju utičnicu da se ne konektuje na kordinator, već samo na ovu bližu? Ili svi ruter uređaji moraju biti povezani na kordinator direktno? Ispada mi iz zigbee mreže ta dalja utičnica, ne mogu da je kontrolišem, iako ima kakvu-takvu konekciju sa ovom bližom.

Pogledajte prilog 398970
a sta mislis o zigbee repeateru?

@vidovdanac Kasno videh i ne stigoh da komentarisem da meni zigbee2mqtt radi direktno u node.js na Windows-u bez Docker-a...
Nema veze, hvala, mislim da mi je zgodnije ovako. Instalirao sam Tailscale na WSL server pa mogu svim kontejnerima da pristupim van kuće.
Ne bih kupovao ako ne moram kad već imam uređaje koji se ponašaju kao repeateri. Imam i tuyin zigbee hub, ali nisam uspeo da nađem info da li i kako mogu njega da upotrebim kao repeater.

Poslednja izmena:
Uzmi neku Zigbee sijalicu.

^ nije bas prakticno jer bi morao da kontrolise tu sijalicu samo preko aplikacije - tj ako je iskljuci na prekidac, dzabe je krecio.. :D

Onda neka uzme i Zigbee prekidač, ne vidim problem :D

Da li neko ovde ima Shelly door sensor?
Jeste glupo ali nikako ne mogu sa njega da skinem poklopac da stavim baterije, da nema neki sistem skidanja, nemam pojma...

Imam ja.
Skida se prilično lako. Imaš zarez sa jedne strane. Mogu slikam kasnije i okačim.

Hvala ali rešio sam. Supruga skinula.

Pa i sijalica se ponaša kao repeater, isto kao i utičnica, ne vidim poentu 😄

Vrlo glupa stvar u Ewelink aplikaciji... U podešavanjima za ponašanje kod nestanka i dolaska struje, postoje opcije šta uređaj da uradi kad dođe struja, da bude ON, OFF ili Last state. Nedostaje opcija scheduled, tj. da uđe u vremenski zadat režim. Npr. treba nešto da uključi u ponoć, struja nestane u 23.30 h i dođe u 00.30, uređaj će da ostane neuključen ako postavim last state, on i off su još lošije opcije, na ON će da uključi to šta ne treba ako struja nestane i dođe tokom dana. Da li postoji ova scheduled state opcija u drugim aplikacijama? Mislim naravno na ovo gore opisano, a ne na klasičnu scheduled opciju pri konstantnom napajanju strujom.

Nazad
Vrh Dno