Šta je novo?

Pametna kuća (Smart home) - Diskusija, pitanja, ideje

Preskočio bih direktnu kontrolu dumb rešenja pošto tu nemam dvosmernu komunikaciju. Tj sistem ne zna da li je pergola otvorena ili zatvorena i u kom procentu.
Ukoliko ti motor pergole ima sopstvene limit prekidace, resenje sa Sonoff-om meri potrosnju struje nakon ukljucivanja releja tako da zna da li se motor pomera ili ne. Tj zasigurno zna kad je motor dostigao krajnju poziciju. Od tog trenutka prati koliko se vremena na koju stranu vrteo motor i ima, iz mog iskustva, vrlo preciznu procenu pozicije. ESPHome cak dozvoljava i unos razlicitog vremena po smeru u slucaju da je slab motor, pa sporije podize roletnu.

Ukoliko nemas krajnje prekidace, moze se programirati i da kraj smatra kad potrosnja struje poraste preko neke granice, ali je to dosta rizicno posto su motori za roletne dosta mehanicki redukovani tako da se prepreka slabo oseca putem porasta struje.

Hvala. Nisam imao prilike ovo da vidim.
Ja imam sonoff th origin 20A sa senzorom za temperaturu, koji sam planirao da stavim u bojler umesto radnog termostata, kako bih kontrolisao i temperaturu vode, ali za sad samo sluzi kao prekidac i za merenje ambijentalne temperature u kupatilu.

Video sam i to, ali kao početnik nisam mogao u glavi da projektujem čemu bi mi služile te dodatne opcije.

Ove kineske wifi utičnice rade on off ok, ali potrošnja je samo real time i dnevna nema d vidiš po satima u toku dana.

Na Ewelink app ih koristim
Naručio sam jednu Tp link Tapo P115 jer vidim da ima potrošnju po satima
One neke Greensun na Amazonu isto izgleda nemaju potrošnju po satima

Ovo nije lose, ja ga koristim od nove godine

Stavis u tablu posle osigurača za bojler i to je to.

Zeza link. POWR316 Sonoff

ja sam bas nesto tako trazio, ali sam gledao nesto sa "lepsim" touch displejem. Ideja je bila da se taj kontroler sa touch displejem, tj wifi termostat stavi na vrata kabineta gde je bojler. Tako bih mogao da vidim temp vode bez otvaranja kabineta i mogao bih da podesim temp direktno na tom ekranu termostata... Ali posto tako nesto nisam nasao, a nemam vremena da sam pravim, verovatno cu ovaj sonoff koristiti i stavicu ga najverovatnije na/pored bojlera, izmedju bojlera i prekidaca. Namera je da prekidac i termostat bojlera budu i dalje u upotrebi, a da mi ovo sluzi za online kontrolu. Ako se iskljuci prekidac, to je to, ne radi bojler, ne radi sonoff... Mozda cak i prekidac moze da se izbaci... mada mozda iz sigurnosnih razloga to ne bih radio, kao sto ne bih izbacio ni bojlerov osnovni termostat...

Primetio sam da se senzori temperature koji eade na baterije u slucaju nestanka struje radkaze od zigbee hub-a i kad dodje struja mece sami da se ponovo zakace vec mora rucno (reset ili se skine pa vrati batetija)
Hub se napaja kladocnim punjacem za mobilni pa sam razmisljao da ovaj problem prevaxidjem tsko sto cu hub da napajam sa eksternom batetijom (battry bank)
Ima li mozda neko predstavu koliko bi mogao da radi hub na bateriji od 10000mA?

Da li neko ima za preporuku usb bluetooth adapter (5.1 ili 5.2) a da može da se poruči kod nas (aliexpres?)? Koristio sam do sada intel AX m.2 mrezne, medutim presao na Ryzena i sada ih sistem uopste ne vidi, te sam mislio da se snadjem sa usb-om…

Prvo razočaranje, prekidač za bojler (opisao sam ga ovde), posle restarta rutera otišao u offline, nidam čekao duže od 10 min., nego sam se ubio dok sam ga ponovo upario. Morao ssm da vadim osigurač par puta, brisao device iz eWelink apk, probao sve modove za uparivanje i posle 2 sata znojenja nekako uspeo. Da li je trebalo da ništa ne diram, nego da čekam da se sam poveže i koliko, šta kaže iskustvo?

Da li si probao da mu pristupiše iz iste WiFi mreže ili samo preko interneta?

Imam neke Prosto termostate i Haier klima urdjaja. Svi su povezani preko nekog svog clouda. Kada nestane struje, resetuje se ruter, Prosto termostati se nikada ne vrate online, ali mogu da im pristupim sa iste WiFi mreže na koju su povezani. Moram ručno da ih rekonektujem da bi bili vidljivi preko interneta. S obzirom da su za grejanje, neka ih tako do jeseni...

Haier klime se takodje ne vrate online, ali se kod njih desi da posle nekog vremena ponovo budu dostupne. Ove što imam kod kuće, uglavnom brzo budu vidljive online, a one na poslu (različiti su modeli od ovih kod kuće) se nekada uopšte ne vrate online, već rade samo iz lokalne mreže. Tamo su dve klime i potpuno random, nekada se online vrati jedna, nekad druga, nekad obe. Nekada pomogne da izvučem naponski kabal, uključim opet i klima se pojavi online.

U mojim slučajevima, povezivanje preko VPN na istu mrežu u kojoj se uređaji nalaze ne pomaže. Mora telefon da bude povezan na lokalnu WiFi mrežu.

Tako da, srećno sa bojlerom 😕

Da li si probao da mu pristupiše iz iste WiFi mreže ili samo preko interneta?
Iz iste mreže, ali bez uspeha, mogao sam samo ručno fizički da uklj/isklj. Posle dvosatne gimnastike, uspeo da povežem pomoću kompatibiliti moda, ali čim kliknem na "done", pređe u offline. Posle toga po 30. put probao blututh mod uparivanja i tada je uspelo. Glupost živa ako posle svakog nestanka struje/neta budem morao sve ispočetka, a gde su još pametne utičnice koje sam naručio 🤮

Koji čipovi su vam u tim prekidačima? Zanima li vas da to pogledate uopste kako biste znali da li moze neki pouzdaniji firmver sa lokalnom kontrolom da se stavi?

Nemam problem sa ponovnim povezivanjem na wifi nakon nestanka struje ni sa jednim od 20+ raznoraznih smart wifi uređaja uključujući i Haier veš mašinu. Doduše, veš mašina se po prirodi uređaja stalno isključuje iz struje...

Sa Alija prekidač generički, teško da može da se dođe do tih podataka.
Osim ovoga: CK-BL602-4SW-HS

Poslednja izmena:
@PJ
Pa ne, nego imam prekidač za utičnicu u kupatilu u stanu "fabrički". Nema svugde, ali mislim da je dovoljno često da bi se moglo smatrati standardnom upotrebom.

Sa Alija prekidač generički, teško da može da se dođe do tih podataka.
Osim ovoga: CK-BL602-4SW-HS
Pa može šrafcigerom, otvoriš i pročitaš :)
Svejedno, i to je dovoljno. BL602 je popularan kineski RISC-V SoC, cak i postoji neki fork Tasmota-e (OpenBeken) za njega.

Pa ne, nego imam prekidač za utičnicu u kupatilu u stanu "fabrički". Nema svugde, ali mislim da je dovoljno često da bi se moglo smatrati standardnom upotrebom.

Ja sam to ukinu čim sam se uselio. Uopšte mi se nije svidela ideja da veš mašina bude na taj način "čupana" iz struje.
Plus uvek može da se desi da neko slučajno ugasi na pola ciklusa. Ja nisam video svrhu da tako gasim mašinu.

Svidelo ti se ili ne, evo već tri masine koje sam probao (Samsung, LG i Haier) su očigledno napravljene za to jer nastavljaju gde su stale čak i ako ih ugasiš u toku programa, kao i stare koje su imale mehanički programator. Čuvaju stanje u flešu, valjda...

I kod mene je na prekidace i masina za ves i masina za susenje. Iskreno ni ja ne vidim neku svrhu.

Često merimo potrošnju radi "signala" da je mašina završila sa pranjem. Tj kada nema potrošnje korisnik dobije notifikaciju na telefon.
Smisao uključivanja vidim u domenu, kada je recimo jeftina struja ili solarna elektrana ima mogućnost "viška" proizvodnje.

Nazad
Vrh Dno