Šta je novo?

Pametna kuća (Smart home) - Diskusija, pitanja, ideje

Sonoff zbmini je pametni rele koji moze da se poveze iza klasicnog prekidaca, ali tesko da staje u obicnu doznu.

Sto ne bi stao, 42.6×42.6x20mm. A MINIR4 jos manji, 39.5x33x16.8mm. Jedino sto je 10A/2300W, a Shelly 1 16A

Sam rele može da stane u doznu, ali zajedno sa prekidačem u dozni standardnih dimenzija ne može da stane.

Jedino neka dublja dozna ali onda to zahteva dodatne radove.

Zdravo, interesuje me ova tema u zadnje vreme i tokom istrazivanja sam natrcao na (i procitao) ovaj thread i imam par pitanja za one koji su vec opametili svoj dom:

1. Da li neko zna koliko vati vuce prosecno zvono na ulaznim vratima? Hteo bih da napravim pametno zvono, tj. da ubacim recimo neki shelly relej u doznu gde je prekidac od zvona, pa da dobijem notifikaciju kad mi neko zvoni i, kad ugradim i kameru u nekom trenutku, da dobijem u tom trenutku i sliku sa nje. Interesuje me zato sto ne znam da li ce mi trebati bypass, navodno ne treba ako je potrosac iznad 20W...

2. Da li neko koristi Ikea zigbee sijalice? Video sam po netu da se zale ljudi da sve odreda piste (tzv. coil whine), i to pogotovo kad su ugasene "softverski", a nesto manje piste i dok svetle. Ja sam planirao da dodam i shelly u prekidac, pa kad se on ugasi, da samo javi sijalici da prestane da sija, a ona da ostane pod naponom kako bi i dalje funkcionisala kao Zigbee ruter.

Ja imam 6 Ikea zigbee sijalica. Nisam primetio da zuje (bar dok su upaljene - mada su meni pod naponom samo kada su upaljene). I ja sam ih vezao na Sonoff prekidač, ali ih fizički gasim kad mi ne trebaju pošto imam dovoljno zigbee rutera na tom mestu.

Imam Ikea Tradfri sijalice, 7x e27 i 15x gu10, nisam primetio zujanje, i generalno sve radi ok (sem kad reše da ažuriraju softver, onda ponekad moraju da se restartuju gašenjem struje, srećom je retko). Ali zujale su dve e14 sijalice kada ne svetle (uzeo sam jednu koja je zujala, a zatim i zamenska kojom sam zamenio tu što je zujala). Na forumima sam našao da su e14 problematične, pa sam batalio sijalice za to grlo. Doduše, to je sve bilo pre neke 2 godine, ne znam da li su sada bolji ili lošiji… Naravno, kad se ugasi struja, nisu zujale, dakle zujale su samo kad ne svetle ali imaju napon.

Jel se neko od vas ugradjivao i tipa senzor vode za slučaj poplave, za dim ? (pored standardnih, alarma, video nadzora, senzore pokreta)

Za mene lično taj priča o pametnim kućama treba da ima i obavezni deo obezebedjenja iste

Ja sam ugradjivao i senzore za dim i alarm, kod mene je sve tuya wifi sistem.

Alarm je ******, sam alarm radi dobro, ali notifikacije za sve zivo smaraju, mada neko verovatno voli i to.

Senzor za dim je dobar, radi na 2xLR3 baterije sto mi je jako zgodno, bilo bi jos bolje da reaguje na dim cigarete.
Nemam o njemu sta narocito da pisem, probao sam da li reaguje na dim, i on je tu za nedaj boze.

Senzor za vodu nemam

Ja imam senzore za vodu, zigbee i rade preko tuya app. Nisam imao potrebe na svu sreću, ali prilikom testiranja je funkcionisalo.
Imam i senzore za vrata i prozore. Isto rade kako treba. Stiže mi notifikacija ako se senzor aktivira dok sam na poslu. Par puta sam se vratio ranije ili išao do gajbe i aktiviralo se.

Jel se neko od vas ugradjivao i tipa senzor vode za slučaj poplave, za dim ? (pored standardnih, alarma, video nadzora, senzore pokreta)

Za mene lično taj priča o pametnim kućama treba da ima i obavezni deo obezebedjenja iste
Da, par Shelly uređaja za dim a za vodu zasad smo samo Loxone ugrađivali.

Znači ovde ima ozbiljne IOT ekipe :)

Preko 10ak godina sam na forumu, tek danas skontah temu :)

Ljudima koji se greju na drva, tipa kamin mislim daje bitan i ugljen monoksid detektor. (kontam da i to postoji u IoT varijanti)

Ja sam sebi ugradio 2 (zbog kamina koji lozem mozda 5 puta godisnje ) ali obična skroz ništa smart i to, obične 3 aa baterije i ima mala led lampica koaj blinka zeleno. Kad baterije budu pri praku blinka crveno i pisne na svakih 30ak sekundi.

Da li neko ima ovaj model WiFi termometra, a da ga koristi sa punjivim baterijama?

Koristi 3x AAA baterije i dobre alkaline baterije traju otprilike 3 meseca. Mogao bih da smanjim frekvenciju slanja podataka, ali ovo mi je već na granici da bih rekao da ima smisla.
S obzirom da hoću da postavim još 2 ovakva, razmatram da kupim nekoliko setova punjivih baterija, ali ne znam da li će uređaj raditi na manjem inicijalnom naponu.
20230427_230840_copy_563x1000.jpg

Radiće, mada kraće.

ubr, sad ti je dobra prilika da ne nastaviš sa kupovinom wifi uređaja koji se napajaju baterijama.
Ja sam se prebacio na Zigbee i progledao. Baterije (najčešće CR2032 ili slična) taju godinama.

Mana je da treba HUB, ali u totalu to sve izađe jeftinije kad uračunaš baterije i maltretiranje.

Imam ih nekoliko na BT, koristim ih bez HUB. Cr2032 traju oko godinu dana. Bez HUB sinhronizacija radi po pull principu, pa može da potraje. I radi samo dok sam u blizini.

Imao sam ranije neke uređaje sa habom, pa onda neki sledeći uređaj ne radi sa tim, već sa nekim drugim hubom...

Jel imaš predlog za neki konkretan uređaj, termometar + HUB?

Ja koristim
za napolje https://www.zigbee2mqtt.io/devices/WSD500A.html#tuya-wsd500a
za unutra https://www.zigbee2mqtt.io/devices/ZG-227ZL.html#tuya-zg-227zl

Nemam konkretan predliog za HUB. Ja to korisitm na Home Assistant preko Z2M. Kontoler je ConBee II
Jedan od razloga je i bio da izbegnem probleme koji uređaji rade sa kojim HUBom

Čini se da Tuya kao ekosistem ima najviše uređaja, pa vervatno, ako se ide na OEM rešenje, ima smisla držati se njih.
Samsungov SmartThings podržava uređaje više prozivođača, ali koliko sam ukapirao Samsung je napustio projekat.

Moj generalni savet je, ako hoćeš da imaš više od 10ak smart uređaja, isplati se investicija u Home Assistant.
Ne zavisiš više od vendora i uzimaš ono što će da ti najbolje završi konkretan posao.
Kod mene u mreži ima uređaja od Shelly, Xiaomi, Tuya, Ikea, Broadlink, Goolge, Yeelink, Tapo.
Sve povezano preko HA i svi "pričaju" međusobno što je bitno za razne automatizacije.

Da li ovo šljaka sa onim malim kockicama BT? Meni su one genijalne, ali ne koristim ih primarno kroz BT, pročitam na njima šta piše, tek povremeno uđem u istoriju.

Dobre punjive baterije, ako ih uređaj kapira, verovatno će duže da traju od alkalnih. Sad je to pitanje na kojoj voltaži uređaj kapira bateriju kao praznu i za koji tip baterije je kalibrisan.

Da li neko ima ovaj model WiFi termometra, a da ga koristi sa punjivim baterijama?

Koristi 3x AAA baterije i dobre alkaline baterije traju otprilike 3 meseca. Mogao bih da smanjim frekvenciju slanja podataka, ali ovo mi je već na granici da bih rekao da ima smisla.
S obzirom da hoću da postavim još 2 ovakva, razmatram da kupim nekoliko setova punjivih baterija, ali ne znam da li će uređaj raditi na manjem inicijalnom naponu.
Pogledajte prilog 387573
Ovakvi termometri bi trebalo da ima da se kupi sa USB napajanjem, bar mislim da sam takve vidjao na aliexpresu, jer ipak ima display i vise trosi nego bez displeja.
kod mene su svi bez displeja jer ih koristim za udaljenu kontrolu, ali ako treba vizulena kontrola na licu mesta onda moras takve.

Ako imas puno senzora bice zezancija sa punjivim baterijama, jer ovi senzori vec na 1.2V prijavljuju da je prazna baterija.

Za vise senzora mozda je zigbee najbolje resenje, ali mene tu brine njihov domet, a da stavljam 3 huba mi ne pada na pamet.
Uz to zigbee senzori koliko znam ne postoje sa displejem.

€ 12,44 50%OFF | SONOFF SNZB-02D Zigbee Smart Temperature Humidity Sensor With LCD Screen, Work With eWeLink APP, For Alexa Google Home Assistant
€ 12,44 50%OFF | SONOFF SNZB-02D Zigbee Smart Temperature Humidity Sensor With LCD Screen, Work With eWeLink APP, For Alexa Google Home Assistant

A ovo ti je hub.

Poslednja izmena:
Hub se bode direktno u USB ispravljač?
Na koju aplikaciju se povezuje taj HUB?

Hub se bode direktno u USB ispravljač?
Na koju aplikaciju se povezuje taj HUB?
Ovaj hub ide obicno u raspberry, a koristi se za home assistant ili zigbee2MQTT. Prednost ovog huba jeste sto mozes da koristis uredjaje razlicitih proizvodjaca samo je bitan zigbee protokol, primera radi tuya, mi, sonoff...
A mozes i ovaj hub za sonoff uredjaje a apk je ewelink

Onaj prvi, USB HUB ne može da radi bez dodatnog uređaja?

Ovaj drugi može da radi kao standalone?

Tako je. Onaj prvi je ''kompleksniji'' tj. obuhvata zigbee uredjaje razlicitih proizvodjaca i uglavnom se koristi u sistemu home assistant, znaci potreban ti je dodatni uredjaj za server, primera radi mini pc, a drugi je samo za sistem zigbee sonoff, i moze da ide na bilo koji usb izlaz sa stalnim napajanjem bez dodatnih podesavanja, kao sto je to primera radi stb ili android box, komp, konzola i dr. Na tom drugom teoretski mogu da rade i zigbee uredjaji nekih drugih proizvodjaca osim sonoffa ali kod mene recimo radi senzor vode, ali zato ne radi senzor pokreta. Kao sto ti je receno u nekom od prethodnih postova mnogo je veci izbor uredjaja ako si u sistemu home assistant nego u sistemu nekog od proizvodjaca. Sonoff je recimo skoro izbacio novi smart hub koji bi trebao da bude kopija home assistanta za njegove uredjaje https://sonoff.tech/product-review/product-insight/sonoff-ihost-smart-home-hub/

Ovakvi termometri bi trebalo da ima da se kupi sa USB napajanjem, bar mislim da sam takve vidjao na aliexpresu, jer ipak ima display i vise trosi nego bez displeja.
Evo upravo sam naisao na takav, neznatno je skuplji od onog na beterije.

Da li neko zna da li ikea dirigera moze da se upotrebi kao neki univerzalni hub, da se nekako modifikuje i sl?

Jel imate neku preporuku za jeftin smart interfon sa sledecim mogucnostima:
  • POE
  • Integracija sa Home Assistant
  • IP65 (ili koji vec standard za spoljnu upotrebu)
  • NFC tag otkljucavanje (opciono)
  • kamera (opciono)
  • unlock kontakt (opciono, moze i preko HASS) - kratko spajanje na 1s kako bi se otvorila vrata (pretpostavljam da moze i neka druga varijanta pa da resim relejom)

Nesto sto sam ja nasao, ali nisam siguran koliko je laka integracija sa HASS, kao i deo sa unlock kontaktom..

Imam sličan model. Nisam ga integrisao u veći sistem. Stavio sam i Dahua ekran, na koji može da se linkuje i dodatna IP kamera iz lokalne mreže, ali maks 2mpixela.

Povezao sam ga sa DMSS aplikacijom i ako je aplikacija uključena, notifikacije stižu. Iskoči notfikacija, kažeš hoću da pogledam, pa onda otvori app, poveže se
Traje nekoliko sekundi.

Veći je problem što Android pošalje aplikaciju u sleep i onda ne stižu notifikacije.

Unlock radi preko Dahua tokena i preko DMSS aplikacije.

Veći je problem što Android pošalje aplikaciju u sleep i onda ne stižu notifikacije.
Ovo je verovatno do tvog telefona i njegovog ram menadzmenta.
Drugi tip telefona bi se sasvim moguce potpuno drugacije ponasao, probaj da testiras.

Probao Huawei P30Pro, ako je poveazan Dahua monitor, uopšte ne može da dobije notfikaciju. Sad se ne sećam, mislim da sam mogao da otključam vrata. Ako monitor ne dobija notfikacije, na telefon su stizale kada je aplikacija on screen.
Samsung S21FE se ponaša kao što sam gore opisao. Može da stigne, a ne mora. Da li ima neki način da mi DMSS forsirano bude u ramu telefona? Neka troši resursa koliko god hoće, samo da probam.

To je onda samo do telefona.

Zadržiš prst u listu aplikacija i stavi katanac, na taj način bi trebalo da zadrži app u ramu

I u dozvolama za aplikaciju stavi da se automatski startuje i dodeli mu sve permisije a izuzmi ga iz štednje baterije.

Taj problem je generalno rešiv samim podešavanjem telefona.

Nazad
Vrh Dno