Ispod sledi jedan poduži zapis o raskidu ugovora sa zlOrionom pre isteka ugovorne obaveze, koga ne zanima slobodno preskočite
Evo ja se otreznih od prvih majeva pa da napišem po koju.
29.04 sam konačno otišao i podneo zahtev za raskid ugovora zbog promena 31.03.2021 opisanih ovde:
oriontelekom.rs
Povećanje cene paketa mi jednostavno nije odgovaralo i po zakonu imam pravo da raskinem ugovor bez plaćanja bilo kakvih troškova u roku od 30 dana od najave promene što sam i uradio.
Ceo taj dan 29.04 sam se dopisivao sa njihovim korisničkim servisom tražeći da mi dostave Zahtev za raskid korisničkog ugovora, da mogu ljudski da ga odštampam, popunim kući na tenane i samo da im ga predam u poslovnici.
Nivo ludila koji je prikazala njihova zaposlena je daleko premašio 9000. Umesto lepo da mi kaže da ne sme da mi da Zahtev za raskid da ga ne bih izmenio i tako izmenjenog popunio i predao ona se pravila luda i ceo dan me zamajavala pišući citate iz Opštih uslova zlOrion telekoma, i savetovala da tražim Zahtev za raskid od Korisničkog Servisa, pritom svaki put potpisujući se kao radnik korisničkog servisa.
Pritom je bitno napomenuti da je konkretna poruka bila poslata oko 16h, znači Korisnički servis radi.
Zaključio sam da im je bilo bitno da ih nazovem na fiksni broj, jer za 0800 nema se para, da sačekam na red pa će onda oni meni putem DTMF signala (ili možda Fax? LOL) poslati zahtev.
Elem, pošto ni ja nemam para da zovem fiksni broj i da gubim vreme na čekanje operatera a i živim u 21om veku gde se ovakve stvari završavaju putem tiketa/e-maila,
rešio sam da samostalno sastavim Zahtev za raskid ugovora, jer sam imao priliku da vidim Zahtev za raskid ugovora kod Supernove i ništa bolje nisam očekivao (opravdano) ni kod zlOriona.
Moj zahtev je izgledao ovako:

Svi bitni podaci navedeni, čak je i citiran zakon na koji se pozivam da olakšam posao njihovoj pravnoj službi. Taman sve lepo stalo na A4 list.
Dok sam sve ovo sklapao u celinu, dok sam tražio gde ću to da odštampam jer glupa krava u knjižari misli da je od krucijalne važnosti iskenirati moj USB flash od 64 GB koji je pun malih fajlova njenim retardiranim antivirusom, dok sam stigao na Banovo brdo i našao Orionovu poslovnicu veličine omanje pekare, radno vreme se bližilo kraju...
Elem, upadam ja u poslovnicu u 19:55 (Rade do 20h) ono ostala jedna cura koja još nije pobegla kući da se priprema za proslavu.
Kažem njoj da sam došao da podnesem zahtev za raskid ugovora, ona nešto promrmlja u vezi sa krajem radnog vremena, ja njoj tutnem moj raskid - rekoh sve je već popunjeno.
I onda kreće interesantna priča. Ona počne da me ubedjuje kako ja ne mogu da zahtevam raskid ugovora "u slobodnoj formi" nego moram da koristim njihov obrazac.
OK - uzmem ja od nje obrazac, krenem da popunjavam, pitam šta da stavim kao broj korisničkog ugovora a ona mi kaže: "Ma ne morate to da popunjavate - popuniću ja sama"
Na to dobija odgovor: "Znači ja samo da potpišem blanko formular a Vi ćete da popunite? To neće da može."
Počne ona opet da se buni u vezi kraja radnog vremena na šta je ja podsetih da sam već doneo gotov i popunjen zahtev za raskid koji samo treba da potpiše i da zavede.
Ona izjavi kako ne sme da potpiše i da prihvati taj moj zahtev za raskid i da može jedino da ga primi kao prilog njihovog zahteva za raskid.
Pokušao sam njoj da objasnim da priča nebuloze i krši zakon ali sam ubrzo shvatio da je to gubljenje vremena pa sam nastavio da popunjavam njihov zahtev za raskid.
Pošto u njihovom formularu ne postoji mesto za napomenu korisnika, tražio sam od nje da upiše u napomenu zaposlenog da postoji zahtev za raskid koji sam ja sastavio i da je on deo zahteva za raskid što je ona i uradila.
Tražio sam da mi se potpiše i na zahtevu koji sam ja sastavio kako bih imao dokaz da je primljen ali je ona to kategorički odbila. Više puta.
Nakon što sam popunio Orionov zahtev za raskid ona mi je rekla da će ga iskopirati i meni dati kopiju dok će oni zadržati original.
Tada sam ja kategorički odbio da mi ostavlja kopiju i tražio original zahteva koji sam popunio i potpisao.
To je i uradila. Skenirala je zahtev i sken poslala "nadležnoj službi" a meni ostavila original.
Kada sam tražio da mi saopšti delovodni broj pod kojim se vodi moj zahtev za raskid, ona je rekla da će me kontaktirati "nadležna služba" i saopštiti taj podatak.
Evo prođe i 07.05 a mene i dalje niko nije kontaktirao iako je zakon jasan što se ovoga tiče:
Pružalac usluge je u zakonskoj obavezi da na reklamaciju odgovori pisanim ili elektronskim putem najkasnije u roku od 8 dana od dana prijema reklamacije, a da je reši u roku od 15 dana.
I naravno, ispostavilo se da je Orionov zahtev za raskid ugovora još gori od Supernovinog.
Bukvalno te obavezuju u zahtevu za raskid ugovora kao da je u pitanju ugovor, citiraju svoje opšte uslove a onda ispod toga zahtevaju od tebe da pod punom krivičnom i materijalnom odgovornošću potvrdiš da su gore navedeni podaci stvarni(!) i istiniti. Kao da bilo ko osim njih može da odgovara za gluposti koje su izlupali u svojim opštim uslovima...
Ovako izgleda njihov zahtev za raskid ugovora:
Ja sam pokušao maksimalno da učinim zahtev bezbednim po mene ali me i dalje zanima komentar na sve ovo ljudi koji se više razumeju u zakon i upućeni su u stvari koji rade telekomunikacioni operateri a dobro bi mi došao i savet šta dalje raditi da bi progurao ovu stvar jer je očigledno zapela.