Šta je novo?

Opera

Obrisao je i ja tj. nisam je ni koristio. I dalje sam na 12-ci ali i nju bas hocu sada da obrisem i odlucim se da li Chrome ili Firefox. Firefox me dosta podseca na Operu i ima dosta plug-inova koji mogu da zamene ono sto je Opera imala.
Znam da ce biti offtopic ali eto bar kratko misljenje vas koji ste napustili Operu za koji ste se browser odlucili?

Što bi išao na Chrome kad je gori od Opere? Niti ima funkcije niti je brži. Plus isti engine.

mozda voli google bloatware ;D

Možda. FF nikako da dobije dovoljno na brzini deluje tromo, zato ga retko koristim. A jedno vreme sam bio isključivo korisnik FF.

Ja preferiram speed dial pre bookmarksa, tako da nemam izbora osim Opere. Postoji ona speed dial ekstenzija FVD ali to toliko nakazno izgleda da ne mogu da je koristim. Podrazumevani speed dial u Firefox/Chrome je ocaj. Firefox ima ozbiljnih problema sa renderingom nekih strana, zbog koriscenja Gecko endzina (isti problem je imala Opera). Mozda najbolje da predjes na Internet Explorer, to je najkorisceniji desktop browser.

Što bi išao na Chrome kad je gori od Opere? Niti ima funkcije niti je brži. Plus isti engine.

Chrome me podseca na Next ali sa bookmarkom. Ako ce tako izgledati Next definitivno necu ni pogledati nikada.
Vec sam usput koristio malo Chrome, on je definitivno mnogo brzi od 12-ce koja razume se napustena je. FF mi deluje koja adekvatna zamena.

Ima i Opera bookmarks funkciju.

Ma nebitno je to ima sada ovo ili ono ili preko nekog add-ona, predugo rade na njoj. Izgubio je svaki smisao maltretirati se. Najvise bi voleo da je Next veci deo zavrsen.
IE je prica za sebe, nikada mi se nije svidjao. Koristio sam ga kada Opera nije htela nesto da ucita pa onda proverim u IE ili kada neka aplikacija mimo default browsera hoce IE da ucita.
Sada da li neki od tih browsera ima problem neki je redovna stvar za svaku aplikaciju, ako ja kazem da sada dok kucam text iz 12-ce na svakih 6,7 karakter trokira i ne pokazuje sta ispusujem kako cemo taj problem nazvati a trpeo sam ga :).

----------

Kako se password-i prebacuju u Next iz 12-ce? Kako mogu ceo bookmark da prebacim iz 12 u Next? Trebalo bi preko sinhronizacije da moze... Mislio sam ipak mozda par dana samo Next da koristim pa cu odluciti kasnije, posto smo vec duze vreme malo na 12-ci, malo Chrome a najmanje FF.
Jedini bookmark je da se kreiraju folderi u bar-u ili preko add-ona, nebi preko njih.

Poslednja izmena:
Zadnji put kad sam instalirao, automatski su se prebacili bookmarks & paswords iz 12 u Next, preko sinhronizacije je sigurno povuklo sve.
Trebalo bi napraviti anketu na forumu koliko ljudi koristi jos uvek 12, a koliko je preslo na Next.

Nece sifre da prebaci tj nista i ne prebaci nego mi stoji na Opera Link-u sve, tu je speed dial, bookmark i notes od sinhronizacije. Speed dial ima ali zvanican bookmark nema, ovo sa bar-om i folderima mi je vise neka laksa opcija da se nadje korisnicima, notes takodje nema jos. Ono sto mi treba cesce sam ubacio u speed dial i kreirao folder u baru. Pravo da vam kazem tek sam danas uzeo ozbiljnije da se zabavim sa Next Operom. Mozda je i bolje tako jedno po jedno da pratim kako ubacuju jer i ovako dosta stvari iz Opere 12 nisam koristio a implteriranjem novih dodataka cu imati priliku da procitam sta je sta, testiram i eventualno krenem da koristim.
Volim promene ali Operu ne zelim bas tako lako da promenim :).
Kakvo menjanje u misljenju iz sata u sat :S::D

Ja cuvam 12-icu za ponekad, inace sam presao na FF (koji ume da bude mnogo trom) i uz pomoc addon-a koliko-toliko "lici" na 12. Novu Operu probao par puta i kod mene je zavrsila, mozda nekad ako se sete da ubace bar 90% funkcionalnosti od 12-ice.

@G@W:
Probaj ovaj https://addons.mozilla.org/en-US/firefox/addon/speed-dial/

Nece sifre da prebaci tj nista i ne prebaci nego mi stoji na Opera Link-u sve, tu je speed dial, bookmark i notes od sinhronizacije. Speed dial ima ali zvanican bookmark nema, ovo sa bar-om i folderima mi je vise neka laksa opcija da se nadje korisnicima, notes takodje nema jos. Ono sto mi treba cesce sam ubacio u speed dial i kreirao folder u baru. Pravo da vam kazem tek sam danas uzeo ozbiljnije da se zabavim sa Next Operom. Mozda je i bolje tako jedno po jedno da pratim kako ubacuju jer i ovako dosta stvari iz Opere 12 nisam koristio a implteriranjem novih dodataka cu imati priliku da procitam sta je sta, testiram i eventualno krenem da koristim.
Volim promene ali Operu ne zelim bas tako lako da promenim :).
Kakvo menjanje u misljenju iz sata u sat :S::D

Probaj Opera Developer 24.0
Ja sam presao na nju. Pasworde mi pokupila prilikom instalacije, nisam ni radio sinhronizaciju.
Kad se otkljuca power user settings ima malo bolja podesavanja za speed dial (br.columne, velicina, sirina...) sto je meni bitno.
Prvi put kad sam probao next odmah sam je obrisao, posle sam probao ovu 24-ku i ostavio je, moze da se dotera da lici na staru operu.
Za sada sam zadovoljan, staru 12-cu ni ne pokrecem.

Ja sam obrisao 12 zbog sporosti. 11.xx je bila brža. Ali neću da se vraćam. I držim Next i ono, snalazim se bez opcija koje mi fale. Ali ih kao dodaju, brzinom puža.

Mogu vam reci zadovoljan sam za sada Next-om. Neke sifre sam rucno uneo i memorisao, ostale po potrebi pogledam preko Web browser pass view.
Koja je ovo verzija? http://www.opera.com/?utm_expid=8257061-18.JQCt3zDfToG4ueZ_9d67wQ.0 , pise Opera_NI_stable.
Koja je smisao koristiti Operu za developere?

Koje add-one koristite? Ja za sada jedino YouWatch za YT, ako pratite neke kanale pa dobro dodje zbog boljeg markiranja pogledanih videa pa da znate sta se gledali a sta niste. Vremenom cu pregledati sta ima interesatno pa cu probavati i ubacivati.

Mobilna verzija je ta Mini.
Developer verzija dobija test opcije, koje posle idu u Next i na kraju u stabilnu.

Ghostery, Ad-block, i Magic Actions for YouTube.

Adguard, LastPass, Magic Actions

Koristim Opera Developer (24) jer je jedina dostupna na Linuxu. Za sada jako stabilna uz povremene probleme oko renderinga koji se lako resavaju (kada se prebacuje sa taba na tab dok se stranica renderuje desi da fali pola elemenata sto se resava refreshom ili selektovanjem elemenata strane koji se ne vide).

Poslednja izmena:
Ne mogu od sinoc Opera link-u da pristupim iz Next-a dobijem ovo:
Access to the Opera Link data has been denied (token ATd88tpTFvKRtejM4wqkF8w3JQEPBYpZ)
iz Opere 12, koju nisam jos obrisao, mogu.

Adguard, LastPass, Magic Actions

Koristim Opera Developer (24) jer je jedina dostupna na Linuxu. Za sada jako stabilna uz povremene probleme oko renderinga koji se lako resavaju (kada se prebacuje sa taba na tab dok se stranica renderuje desi da fali pola elemenata sto se resava refreshom ili selektovanjem elemenata strane koji se ne vide).

meni je autoupdate ukljucen i poslednja instalirana verzija je 23, dali se dobija neki boljitak, tj. u cemu je razlika izmedju nje i 24 developer verzije?

Ja sam na v20 [koji koristim sporadicno, i dalje sam na matoroj operi], i interni update checker javlja error.

Ono sto meni fali najvise je ponasanje tabova kod CTRL+TAB shortcut-a. Ocu da se taj shortcut ponasa kao i u matoroj Operi, da me vodi do poslednjeg aktivnog taba, a ne do sledeceg taba na listi.

Ja sam na v20 [koji koristim sporadicno, i dalje sam na matoroj operi], i interni update checker javlja error.

Ono sto meni fali najvise je ponasanje tabova kod CTRL+TAB shortcut-a. Ocu da se taj shortcut ponasa kao i u matoroj Operi, da me vodi do poslednjeg aktivnog taba, a ne do sledeceg taba na listi.

Imas to u Operi 23, i meni je nedostajalo opera://flags/#activation-order-tab-cycling

Nego, niko da prokomentarise da su konacno ubacili bookmarks, ver. 24

opera bookmarks.png

Menadzeru se direktno pristupa preko adrese chrome-extension://knohfebhibeknbfioecpdmdkjkjdnjnl/manager/bookmarks.html

to je isti onaj stash samo su promenili naziv i dodali bar za pregled :p

Aha, pa cim sam video ono srce ispred "Bookmarks" odmah mi bilo sumnjivo... :)

pa upravo sam zato i napisao.
Inace nisam jos testirao posto sam na poslu. to je jedna od nekoliko stvari koje sam cekao kako bih mozda presao.
Mada, izgleda kao da oni ne nameravaju da ubace mail klijent nazad sto je za mene must. koriscenje odvojenog klijenta ne dolazi u obzir.

Nece ubaciti klijent. Uostalom Opera Mail je bezveze. Probao sam da koristim, bezuspesno.

to je isti onaj stash samo su promenili naziv i dodali bar za pregled :p
I jos dodali mogucnost grupisanja po folderima, pretrage i vrsenja izmena.
Iako je srce u samom menadzeru na adresbaru je zvezdica :p

Mail klijent u browseru je po meni bespotrebno trosenje resursa.

Koliko rama zauzima u odnosu na chrome i firefox? Manje/vise?

Vrh Dno