Šta je novo?

Opera

Kao i Chrome, troši dosta resursa. Naročito sa više otvorenih tabova. Sa više tabova ne preporučujum da se koristi na manje od 3GB RAM-a. Nije za slabije računare.

Odradio sam Peacekeeper benchmark i izlazi kao najbrži brauzer, brži od Chroma i FF-a. Sviđa mi se dizajn i može da koristi Chrome ekstenzije ali FF i dalje ostaje moj izbor jer je po pitanju meni korisnih ekstenzija neprevaziđen. Namestio sam ga da što više, po funkcionalnosti podseća na staru Operu. Ovu novu ne mogu tako da namestim.

U ekstenziji Adblock plus ova prva opcija nije stiklirana. Ne mogu da provalim za cega je konkretno i zasto po defaultu nije stiklirana. Ako bi kojim slucajem hteo sam da blokiram reklame onda sve ovo odstikliram? Posto ima nekada nekih reklama koje su me i zainteresovale pa sam kliknuo na njih.

× Enabled Adblock Warning Removal List Last updated at 3:00:28 PM today
× Enabled EasyList Last updated at 3:00:28 PM today
× Enabled Malware Domains Last updated at 3:00:28 PM today

Youtube mi je sada skoro 80% ekrana na defaultu. Mislio sam da je zbog adblock-a (blokira neku reklamu pa dozvoljava da se razvuce slika) pa sam ga obrisao ali i dalje isto. Prevelik je ekran za default, ne gledam uvek veliku sliku pa me zanima sta se dogodilo sada. Ostali browseri sve ok.

Meni je ta Opera zakon, koristim je i na telefonu i s nje upravo i pisem, u destkop varijanti.
Problem je samo u tome sto jos uvjek nisu sredili Operu Link a bez nje je ista osakacena. Sad mi nije nista sinhronizovano i ide mi to na zivce po malo.

Koristim ovu "novu" Operu 23 i sasvim sam zadovoljan sa njom. Zanima me samo da li neko zna kako da u speed dial sklonim onaj "+ dial" preko kojeg dodajem nove dial-ove?

Promenili su Start Page u Opera developer 25.0

Nema vise screengrab tiles nego su tiles u Metro fazonu.

Meni je Opera 23 i 24 prije nekih 20 dana počela čudno da se ponaša, pri pokretanju neće da učitava sajtove na tabovima, samo vrti ali ne učitava. Nekad, ali samo nekad, pomogne da je ugasim i pogasim sve njene preostale taskove u Task manageru (ona sama ih ne ugasi). Reset windowsa je uvijek rješavao stvar. Problem sam riješio tako što sam u Windows 8.1 podesio da mi se pri Shut Down radi pravi reset a ne onaj njegov "Hibernate Shut Down" koji ne radi pravi reset. Na taj način je podizanje windowsa sporije ali bar Opera radi kako treba. Prije je se radilo normalno. Da li je još neko imao sličan problem?

Poslednja izmena:
Ja trenutno imam drugih problema, na verziji 25. Animirane slike mi ruse tabove. Nije se desavalo pre poslednjeg apdejta. Mada ja sam na beta verziji tako da nemam prava da se bunim.

Meni je Opera 23 i 24 prije nekih 20 dana počela čudno da se ponaša, pri pokretanju neće da učitava sajtove na tabovima, samo vrti ali ne učitava. Nekad, ali samo nekad, pomogne da je ugasim i pogasim sve njene preostale taskove u Task manageru (ona sama ih ne ugasi). Reset windowsa je uvijek rješavao stvar. Problem sam riješio tako što sam u Windows 8.1 podesio da mi se pri Shut Down radi pravi reset a ne onaj njegov "Hibernate Shut Down" koji ne radi pravi reset. Na taj način je podizanje windowsa sporije ali bar Opera radi kako treba. Prije je se radilo normalno. Da li je još neko imao sličan problem?

U proseku imam od 3 do 10 tabova sa kojima i otvorim Operu. Imam isti problem, jako lenjo ucitava a veci deo bi trebalo iz cache da se ucita.

Treba preimenovati temu. Stigao je i punokrvni bookmark, što je bitnije.

Stigao boomark :)! Ne vidim nacin kako sa Opera linka da prebacim ceo bookmark. Jel moze ili ne jos?

Inace bas jednistveno i neobicno izgleda. Cudo su ovi developeri iz Opere.

Poslednja izmena:
Ne moze jos jer jos uvek ne radi Opera Link kako treba.

Pitam se koliko će im još trebati za to. Bio je test za Link u flags da se omogući još pre godinu dana. I ništa nisu uradili.

Sta je sa flash player-om, jel' dolazi integrisan (kao Chrome) ili ne?

Dodat je. Ali nisam načisto kako radi.

Isto kao u Chrome, u pitanju je Pepper flash.

Extra, treba mi tako nesto sve-u-jedan a da ima i kompresiju (turbo) a ne znam koliko to dobro radi na chrome-u

Kad proradi link mozda se i vratim na Operu.
Jel ima screen stuttering kao na firefoxu koji sada koristim ? To me izludjuje dok skrolujem stranicu na dole.

Nema. Nova Opera je über brza. Jedino IE11 ima bolji scroll-ing, koji svi bezveze pljuju.

Kad proradi link mozda se i vratim na Operu.
Jel ima screen stuttering kao na firefoxu koji sada koristim ? To me izludjuje dok skrolujem stranicu na dole.

Nema. Taj "feature" je ekskluziva Firefoxa i jedan od razloga zasto ga ne koristim.

Ne znam sta mi se desilo sa browser-om, ali od pre neki dan kad god da pokrenem pokrece se kao window, preko 2/3 ekrana. Stavim maximize. Kada otvorim ponovo, opet prozor. Gledao sam po opcijama da li ima neka opcija da se pokrece maximized po default-u, ali nisam nista nasao.

Može li se podesiti da se briše cache kod svakog zatvaranja Opere?

U početku mi je radila jako brzo ali je kasnije puno usporila, otvaranje sajtova i sve što radim u njoj vremenom postane sporo, pati se za svaku aktivnost. Sad malo testiram da li je bolje kad obrišem cache i djeluje nešto bolje ali opet ne kao kad sam je tek instalirao kad je jedno vrijeme radila odlično. Sad sam je na poslu instalirao i radi odlično, kako je i kod kuće radila jedno vrijeme, radi bolje nego sada kod kuće iako mi je kompjuter kod kuće bolji. Iz nekog razloga ona vremenom postane dosta troma.

Kod mene nebuloza... net mi je 20 Mbps, tako pokazuje speedtest na drugim browserima , a na Operi jedva 6 Mbps! Neka ideja, neko iskustvo, neko rešenje?

Kod mene na Operi 25, speedtest pokazuje 9.35/10 dl 0.98/1.00 ul.

Što bi bilo koliko treba.

Ako nije neki bug, Java ili nešto, proveri da negde nije ograničen protok Operi. I da nisi uključio off-road.

Vrh Dno