Šta je novo?

Opera

Kako ti radi sporo, imaš i SSD? Ja sam na Beta kanalu, i uopšte se ne usporava.

Stranice kod skrolovanja jedno vrijeme lete, milina od brzine, preporodio sam se nakon stare Opere. Ali vremenom iz nekog razloga to krene da trza, to skrolovanje. Našao sam povelik direktorij gdje Opera smješta neke fajlove u Users folderu, kad sam deinstalirao novu Operu i obrisao to sve pa je instalirao taj folder je bio mali i jedno vrijeme je opet radilo brzo ali su se usporenja ovaj put brzo počela dešavati. Brisanje cache-a iz same Opere nije pomagalo. Na poslu mi se to zasad nije desilo a tamo nemam SSD, mada tamo i manje koristim Operu, i ne na toliko intenzivnim sajtovima kao kod kuće.

kako se radi export bookmarka ili speed dial-ova? posotji opcija import, ali ne i export.

Niko? Mislila sam bez extenzije, jer mi deluje malo bezvezno da export bookmarka moram da radim preko nekog posebnog dodatka. Pokusala sam da prekopiram bookmarkse iz roaminga, ali se nista ne desava ili ja ne razumem kako se to radi.

Ekstenzija. Opera kasni sa opcijama...

U medjuvremenu sam ukapirala da je trebalo samo da zatvorim operu stable i obrisem iz foldera njene speed dialove i bookmarkse i prekopiram one iz opere developer. Onda otvorim operu stable. Sad su indenticni speed dialovi i bookmarksi u obe opere. Medjutim ne kapiram kako da se u obe verzije pojavljuje isto, ako u jednoj verziji opere dodam nesto. Onaj sync njima ne radi?

Nisam dugo koristila operu, od februara ove godine, zadnji put je imala onaj stash, sad ima bookmarkse. Mislila sam da ce usavrsiti speed dial da bude kao bookmarks, a samo su ih preko srca povezli. Prave glupe opcije, kao da zele da uniste browser.

Kako najlakse da ekstraktujem passworde iz Opere 26 ?
Da ih ekstraktujem u .txt fajl ...

Resio sam problem. Program se zove Opera Password Decryptor. Radi bas ovo sto meni treba.

Kako ja kuci imam Opera Next Beta v27 (bela ikonica), a na poslu Operu Next v26 (crvena ikonica)? Cak se i razlikuju u nekim sitnicama, ne razumem zasto postoje dve verzije?

Verovatno jer kod kuće imaš jednu ikonu, a firma poštuje neku drugu.

Srsy, Opera software daje na javno testiranje beta i preview verzije Opere, otud nekoliko varijanti istovremeno.

Secam se da je na androidu beta verzija opere next bila bele boje, dok je regularna opera next crvene, da bi ih ljudi lakse razlikovali u launcheru, mozda je tako i za pc....

Postoje tri varijante:

1. Stabilna je crvena
2. Beta (bivši naziv Next) siva
3. Developer ili alfa, najsirovija verzija, koja nije stabilna ni da se zove beta, plava.

Ja koristim betu.
I šta misliš pod tim da je tako?

Pa, jedna je stabilna i namenjena za svakodnevno koriscenje.
Druga, beta, je relativno stabilna test verzija. Namenjena je onima koji zele nove funkcije i ne brinu ako dodje do manjih problema. To ujedno pomaze kompaniji da testira brauzer na mnogo vise racunara i ispravi greske pre nego sto to pusti kao stabilnu verziju.
Treca verzija sadrzi nove eksperimentalne funkcije, uopste ne mora da radi stabilno i namenjena je entuzijastima koji bi da se igraju najnovijim funkcijama.
Ista situacija je i kod Firefox-a i Chrome-a. Isto postoje po 3 verzije dostupne javnosti.

fale joj funkcije tipa odvojena ikona za speed dial od bookmarks-a. poslednji put kada sam je pogledala postojao je stas i srce je bilo za speed dial. zadnja dva meseca koristim developer skoro ko osnovni browser, pala je u skorije vreme kada sam joj zaustavila automatski update i danas, ali za danas ne znam zasto. onda fali mogucnost da se folderi speed dial-a prebace u bookmarkse i tako...bilo je problema i sa youtubom. svidjaju mi se experimentalni speed dialovi i tako...ima tu falinki, ali moze da se koristi, zavisi kome sta treba. meni skinovi npr. ne fale, jer ne ukrasavam browsere, ne fali mi ni side bar. kod mene ne radi sinhronizacija, a navodno bi trebalo da radi.

nije mi jasno zasto nema za export bookmarksa, samo import.

gledala sam online filmove uredno.

jedna stvar koja mi ide bas na zivce je sto ne brise istoriju pretrage nakon zatvaranja (nije poenta u private window). ili ja nesto ne kontam ili to nisu popravili. nisam bas dugo koristila operu i nisam u toku.

Poslednja izmena:
Probao Operu 26, crvenu. Posle sat vremena vratih se na v12 (srećom, nije bila obrisana). Nova izgleda lepo, čisto i pregledno, deluje da je osetno brža. I to je to.
- Ne postoji ni promil podešavanja zbog kojih sam i koristio Operu. Samo "glup" browsing po netu, kao da sam na telefonu. Skoro da Notepad ima više podešavanja.
- Nove tabove otvara pored aktivnih, umesto uvek na kraju. Ekstenzija koja to treba da sredi brljavi.
- Nema sidebar ni status bar.
- Nije importovan nijedan bookmark. Nađoh ih negde, ali ne mogu da ih prebacim u bookmarks.
- Gomilu pop-up prozora ne sprečava, iako je sve podešeno kao u v12 koja lepo sve blokira.
- Uzima neuporedivo više resursa. Otvorim istih 5 tabova u v12 i v26, obe sveže pokrenute. Stara ima jedan proces od 185 MB. Nova ima 15 (!) procesa i ukupno zauzeće od oko 450 MB.

Probaj Maxthon, moze da otvara tab na kraju, ima sidebar, mogu da se importuju bookmarks, izuzetan je po pitanju resursa. Ja ga probao posle nekih bagova v12, i jos uvek se nije pojavila potreba za alternativom.

ako mislis na ovu extenziju radi normalno u developer verziji tjah kako podesis u opcijama...radila je normalno i pre vise od godinu dana. za stabilnu verziju ne znam.

https://addons.opera.com/en/extensions/details/classic-tabs/?display=en

sidebar meni ne fali....osecala sam se sa otvorenim sidbarom ko da kledam u tv...okruzen monitor sa svih strana. tako da ne znam sta da kazem za sidebar.

u developer importuje sve u jednom folderu imported...posle ih sam rasporedis gde hoces. ja sam ih exportovala kao html i importovala isto tako...preko extenzije export, jer su bili iz maxthona. mada izmedju verzija opere mogu i da se prekopiraju iz jednog foldera u drugi. pretpostavljam da mogu i izmedju razlicitih browsera.

ja inace koristim ad blockere, a i na presto operi sam imala program za blokiranje reklama (ne extenziju, nego program), tak da ni to ne znam. plus extenzija koja mi omogucava da ne vidim dugmice socijalnih mreza.

a resurse uzima. prozdrljiva je. :D

mene samo nervira sto ne brise istoriju prilikom zatvaranja.

Probaj Maxthon, moze da otvara tab na kraju, ima sidebar, mogu da se importuju bookmarks, izuzetan je po pitanju resursa. Ja ga probao posle nekih bagova v12, i jos uvek se nije pojavila potreba za alternativom.

meni je maxthon isto osnovni browser. na njega sam presla prosle godine. ono sto me sve vis eodbija odbija od maxthona je operina brzina i sto sam navikla sa tom extenzijom da ne vidim dugmmice socijalnih mreza. ima takva extenzija i u maxthonu, medjutim za njeno normalno koriscenje mi treba brzi net od ovog koji imam.

mene zanima dal postoji neka extenzija koja brise istoriju po zatvaranju ili je na neki nacin moguce to namestiti.

Poslednja izmena:
Pitas za Maxthon ili Operu? U Maxthonu je to kranje lako podesiti - kad se udje u meni ide se na "clear browsing data", odaberu se stavke i na kraju stiklira "clear on exit". Ili brzim pozivanjem sa ctrl+shift+del.

Da, svako ima neke svoje lične želje šta mu je važno. Ja navedoh šta je meni bilo problem, za one koji razmišljaju da pređu na v26.
Sidebar je meni uglavnom "sklopljen", ali mi je mnogo zgodno kad hoću da pregledam istoriju, bookmarks, itd.
Za brisanje istorije nisam ni znao da nema, nisam je koristio dovoljno dugo. To je tek razlog da ne koristim.
Zaista, kao da su rešili da pređu na istu zatvorenu glupost kao na tabletima. Nema brisanja ničega, prate te po netu i prodaju podatke o tebi drugima. I još objašnjavaju kako su najbitnije opcije izbačene, jer "imamo ekstenzije". Pa zašto nije i javascript ekstenzija ili kukiji? Pa da su dodatni programi potrebni ako želiš da te prate? Nego su potrebni ako želiš da ti program ne radi ništa iza leđa. Računaju da smo svi veverice. I to da tab ne otvaraju na kraju, nikako mi nije jasno ko je smislio. Probaću taj Maxthon, nikad čuo, hvala.

Pitas za Maxthon ili Operu? U Maxthonu je to kranje lako podesiti - kad se udje u meni ide se na "clear browsing data", odaberu se stavke i na kraju stiklira "clear on exit". Ili brzim pozivanjem sa ctrl+shift+del.

za operu. maxthon mi je jos uvek osnovni browser, na njemu je sve ok. ali mi nije jasno da posle toliko vremena nisu popravili to u operi da se brise pretraga po zatvaranju. nema cak ni extenzije, barem ja nisam nasla koliko god trazila ili nisam dobro gledala. jednostavno mi je navika da nesto sacuvam sto mi treba, imam obelezeno sta sam citala, a kada zatvorim browser brise svu pretragu.

Za brisanje istorije nisam ni znao da nema, nisam je koristio dovoljno dugo. To je tek razlog da ne koristim.

nema automatski. moras svaki put sam da obrises istoriju pod stavkom history.

Poslednja izmena:
Otpao je i Maxthon. Nisam našao ništa nalik preciznim i jasnim podešavanjima svega, posebno privatnosti, kako to radi Opera. Na globalnom nivou, ali i na nivou pojedinačnih strana.
Za 3 otvorena taba Maxthon je pokrenuo 4 procesa i uzeo 220 MB memorije. U Operi sam otvorio ta tri + još dva taba i imao jedan proces sa uzetih 145 MB.
Nije mi se svidelo ni što Maxthon, naizgled, koristi IE, čak je bez pitanja povukao istoriju iz mog IE.
Na kraju, program izgleda kao bukvar, suviše šareno i sa prevelikim ikonama. Da je sve ostalo u redu, koristio bih ga, ali ovako samo dodaje na negativne utiske.
S druge strane, ideja deljenja podataka među uređajima je sigurno fantastična za one kojima je potrebna.

taman sam pohvalila operu i sad ne mogu da gledam filmove preko ovog sajta, a taj mi je bio omiljeni.

http://onlinefilmovisaprevodom.com/

s maxthona ide ok, ne razumem sta joj sad fali i sta joj sad treba.

nista joj ne treba i ne fali...blokirala je extenzija. prebrzo je izlazilo i nestajalo obavestenje.

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno