Šta je novo?

Opera 12 final, diskusija i iskustva

Stavljaju Operu 25 kao regularnog naslednika 12ice kroz njen apdejt mehanizam. Ko nije upućen u dešavanja, dobija novu Operu u kojoj fale skoro sve funkcije korisničkog interfejsa klasične Presto Opere.

To sam i mislio, ali si cudno konstruisao prvu recenicu :)

Presto opera je bila super naravno ali kompatibilnost sa sajtovima je bila losa i uopsteno gledano ne resiv problem.
Chromium opera je losija od stare uglavnom jer joj fale funkcije mada joj je i trebao UI redizajn. Medjutim nova opera nema nekompatibilnosti sa sajtovima i generalno renderuje i radi brze nego stara. Isto ne secam se kada mi je nova opera pukla dok svi znamo kako je bilo sa presto operom.

Ipak koliko god losa da bude bolja je od IE i chromea :)

Objektivno gledano FF je najbolji browser trenutno. Nisam ga voleo ranije ali od zadnje verzuje radi sasvim ok i ako ovi papani ne srede novu operu i dodaju neke osnovne funkcije prelazim na FF.
 
Poslednja izmena:
Vidiš mogao bih i ja onda probati novi FF u traženju alternative za Operu. Ali zasad i Maxthon djeluje dobro.
 
Rešenje za skršene Youtube komentare:

1) Isključite redirekciju:
Kod:
Ctrl+F12> Advanced> Network> Enable automatic redirection

2) Isključite Javascript:
Kod:
Ctrl+F12> Advanced> Content> Enable JavaScript

3) Idite na ove tri adrese
  1. apis.google.com
  2. plus.google.com
  3. plus.googleapis.com
i uradite
Kod:
desni klik> Edit Site Preferences...> Network> Idetify as Firefox
na svakoj adresi.

4) Vratite nazad podešavanja iz 1) i 2)

5) Otvorite neki yt klip koji ima komentare da proverite rezultat

6) Shvatite da Google jede g... roždje i polako gura ka dominaciji nad internetom i posledično vašim uredjajima. Već kontrolišu Mozillu držeći ih u životu nadoknadom za stavljanje Google pretrage kao glavne; Opera ASA isto tako, još od davnog Presto doba; korisnici sami miniraju IE zato što je "dobri Iznogoogle - loši Kalisoft"; forkovali su webkit, pa podrivaju i Apple posredno. Drže popularnu poštu, najjači su u pretrazi, počeli su sa Office web alternativom, guraju ChromeOS, web aplikacije. Na silu kidaju podršku za programe koje ne žele (dakle, nije u pitanju "prirodno" zastarevanje, tj. nepostojanje funkcija programa, nego namerno gušenje na osnovu User Agent stringa).
 
Poslednja izmena:
Vise nego ocigledno, namerno se ubacuju linije koda koje ce drugim browserima narusiti kompatibilnost, a u Chrome-u raditi i na starijoj verziji. Posto su kupili "pola interneta", to se naravno mora osetiti. Jedan od glavnih razloga zasto sam oduvek bio gadljiv na Chrome, uz cinjenicu da ne nudi ama bas nista novo, niti je u svojoj istoriji ikad doneo neku novinu u svetu browsera.

Edit: radi ovo tvoje resenje, tnx.
 
Poslednja izmena:
Vise nego ocigledno, namerno se ubacuju linije koda koje ce drugim browserima narusiti kompatibilnost, a u Chrome-u raditi i na starijoj verziji.
U Chromu ne mora da radi u staroj verziji jer se redovno azurira. Vi sto se ostali na staroj Operi 12 (verujem ispod 1%) vucete za sobom mrtvog konja i mislite da treba da vas puste na autoput. Opera je uvek imala vise bugova od ostalih jakih browsera, jedino prednjaci u odnosu na stare verzije IE-a, a za odrzavanje sajta na takvom browseru treba odvajati vreme koje se ne nikako isplati s obzirom na to da se browser ne odrzava aktivno.
 
E neka si ti nama rek'o. Udalji se sa teme, vrsni poznavaoce browsera!
 
:smash: Kad uleti ovako neko sa nepozvanim pisanjem koje vezu nema sa javom....

Upravo iznad tvoje poruke stoji dokaz da starost pregledača nema veze sa prikazom sajta čiji programeri, ne da nisu ubacili elemente koje Opera 12 objektivno ne može da savlada, nego su namerno dodali linije koda koje, samo na osnovu identifikacije i ničega drugog, izbacuje Operu "sa autoputa", iako dokazano (još) može da "ide predvidjenom brzinom".

Da li znaš koje identifikacije ostavlja gore pomenuta Operina opcija "Identify As (Mask As)"? Firefox 4.0 (iz 2009.) i Internet Explore 9.0 (2011.) (!!!). I kad primeniš te varke, sajtovi koji nisu pravilno radili, naprasno proradiše, prvi medju njima Gugletovi (!!!). IE9 verovatno neko još koristi, ali FF4 vrlo teško, sigurno manje njih nego Operu 12.

Opera je imala bagova sa stranicama zato što se najviše pridržava(la) W3 navodno opšteprihvaćenih standarda i nikad nije zahtevala poseban tretman, ali kreatori sajtova to ne fermaju i stavljaju nestandardni kod u stranice, pa onda peglaju zavisno da li je IE6/7/8/9/10/11, FF, Hrom,...
 
Kako Identify As/Mask As opcija koristi User Agent identifikatore za stare pregledače, da bi se bar malo unapredili, mora hex edit fajla Opera.dll (u Program Files\Opera), jer to podešavanje, na žalost, nije u običnom tekstualnom fajlu.

Nadjete "Firefox" u fajlu, dva puta (jednom za Identify As, drugi za Mask As) zamenite "Firefox/4.0" sa "Firefox/330" (ili koja je već aktuelna verzija) i sačuvate izmene. Pre toga bekap originalnog Opera.dll, za svaki slučaj.
 
Kako Identify As/Mask As opcija koristi User Agent identifikatore za stare pregledače, da bi se bar malo unapredili, mora hex edit fajla Opera.dll (u Program Files\Opera), jer to podešavanje, na žalost, nije u običnom tekstualnom fajlu.

Nadjete "Firefox" u fajlu, dva puta (jednom za Identify As, drugi za Mask As) zamenite "Firefox/4.0" sa "Firefox/330" (ili koja je već aktuelna verzija) i sačuvate izmene. Pre toga bekap originalnog Opera.dll, za svaki slučaj.
Jel moze da se namesti da se stalno identifikuje kao FF?

Nervira me sto google maps, ili sport treker u opste nemaju iste opcije kada im pristupis preko opere.
 
Pa na svakom od tih sajtova podesis, nije to puno posla.
 
to znam, nego da li moze da se namesti da ne moram na svakom da podesavam.
 
Može za stalno, otvori
Kod:
opera:config#UserPrefs|CustomUser-Agent
i nalepi ovo da bi maska bila najnoviji FF:
Kod:
Mozilla/5.0 (Windows NT 6.1; WOW64; rv:33.0) Gecko/20100101 Firefox/33.0
 
Eh, stvarno, kada se namesti ovo sto je RazbojNick postovao, rade komentari na youtube.

Ja i dalje ne mogu da dodjem sebi da ne postoji browser posle Opera 12 koji valja.
 
Poslednja izmena:
Prvi trik bi trebalo da radi i kod tebe, OS nema uticaja.

Po pitanju heksadescimalne izmene, dll deo iz Vindouz verzije je na Linuks varijantu upakovan u Operin izvršni fajl. Kod mene se nalazi u /usr/lib/opera, ima oko 20 MB.
 
Verovatno si zaboravio da ponovo omogucis Javascript, pa zato ne radi.
 
Hvala. Kod mene je takođe u usr/lib/opera, ali ne mogu da ga otvorim sa Geany editorom, za razliku od većine izvršnih fajlova.
Ima li uopšte potrebe za tim posle preporučenih izmena?
Kod:
opera:config#UserPrefs|CustomUser-Agent
Kod:
Mozilla/5.0 (Windows NT 6.1; WOW64; rv:33.0) Gecko/20100101 Firefox/33.0
 
Ne bi trebalo, mada ne mogu da tvrdim jer ne koristim, neki sajtovi naprave problem kad pogrešno identifikuju pregledač. Radije ispeglam ako ima potrebe.

Ne mogu da nateram svežu instalaciju Opere 12.16 za linux da koristi fleš. Uradio sve po P.S.-u, ali neće, ne lista ga kao primljeni plugin. FF radi na keca...
 
@Jericho - Odradio po uputstvu. Drugi restart i sve ok.
@RazbojNick - Ja koristim Puppy Linux, Precise verziju koja je kompatibilna sa binarnim datotekama Ubuntu (Precise Pangolin). Frikovi sa foruma prepakovali su sve živo u zvaničan format .pet ili .sfs, pa tako i flash. Evo kako kod mene izgleda:
opera-plugins.png
 
Poslednja izmena:
Ja sam na Slitazu 5 rc2. Nešto drugo u pitanju, sigurno nove biblioteke, al' me mrzi da ulazim u to.

Meanwhile on Windows, problem zbog promenjene identifikacije: komentari na YT rade, ali filmovi se nasilno pauziraju. Otkrio sam da je plejer sada HTML5, a pod yt/html5 nema opcije da se isti isključi i vrati na flash. Zbog toga sam dugo korišćeni ExtendTube dodatak zamenio sa Youtube Center koji se aktivno razvija i koji ima izbor plejera. Sad sve radi.
 
Meni je i dalje flash sa extendtube ekstenzijom, bez pauziranja.
 
Meni 12.16 za Linux, bez ekstenzija, savršeno odgovara za većinu akcija.
Kada je baš frka i ako neki sajt eksplicitno zahteva nabudžen browser, pozovem portabilne verzije Firefoxa, Chromiuma ili Chroma.
Srećom, Firefox i ostali iz Mozilla familije su kompatibilni za uvoz/izvoz favorita, pa mi je lakše da sinhronizujem bazu.
Elem, čudna stvar mi se dešava već nekoliko dana prilikom pokretanja Opere. Koristim četiri e-mail naloga na gmailu i dva koja su novijeg datuma mi prijavljuju greške u POP3 protokolu i ne preuzimaju poštu automatski. Kada ih ručno aktiviram, nema problema. Probao sam nekoliko opcija, od podešavanja na serveru, do brisanja i ponovnog pravljenja naloga u Operi, ali opet ista stvar. Automatsko preuzimanje ne radi, dok ručno radi, uključujući i slanje pošte.
Da li je moguće da pravi frku zbog aktiviranog TSL 1.2 protokola, koji sam prošle nedelje uključio po preporuci kolege sa našeg distro foruma? Pokušao sam i da ga isključim (kod mene je default bio samo TSL 1.1), ponovo podesio naloge, ali ista dva mi prijavljuju greške, dok stariji rade u svim opcijama. Izgleda kao potpuna nebuloza, ali ne znam kako ovo da rešim. :crash: Imate li slična iskustva ili neko rešenje za ovo?
Živeli!
 
Poslednja izmena:
Pronašao rešenje, napokon! Izgleda bezazleno, ali mi uopšte nije palo na pamet da su pomenuti nalozi možda ostali aktivni u nekom drugom pregledaču.
Mada, ne znam kako je to moguće, jer nikada ne koristim opcije "remember me" i slične fore i prijavljujem/odjavljujem se "ručno".
* Verovatno je nalog ostao prijavljen na Androidu?
Dakle, prijava na nalog preko web strane u novoj sesiji pregledača, klik na "Last account activity" (dole desno), i klik na opciju "Sign out all other sessions".
Lepo piše, "This account does not seem to be open in any other location. However, there may be sessions that have not been signed out.", pa sam ipak overio opciju i - voila! Eto, to se dešava kada ne koristite Google za pretragu, inače biste primetili vaše ime/nick na prvoj strani Velikog Brata. :d
 
Poslednja izmena:
Da li je ovo "glavna" tema za Operu? Vidim da su poslednji postovi iz prošle godine, a svežiju nisam našao. Čudno! :trust:

Imam pitanje, ako ovo iko pročita: kada uključim Turbo mod, gde/kako mogu da vidim koliku sam konkretnu uštedu u prenetim podacima napravio? Koristim poslednju Operu za Win desktop. Hvala! ;)
 
Ovo je glavna tema za Operu baziranu na Presto rendering engine, tj. zaključno sa v12.17.
Glavna tema o Blink-zasnovanim verzijama Opere je Opera Next.

Opera Turbo ima odavno i u Presto-Operama se informacija o uštedi dobija klikom na dugme Page Information u Address baru
attachment.php


Kako je u Blinkovima - ne znam.
 
@Jericho, RazbojNick, hvala. ;)

Gde su WebKit Opere?

Nisam nikad koristio Operu, koja je razlika između endžina koji su bili nekad i sad? Sad radi na Chromium projektu. To je dobro ili loše?

A vi koristite stare vezije i "prkosite napretku"? :)
 
Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno