Potrajalo je, ali sam umaskirao Firefox u Operu 12

FOxpera
Od danas živih pregledača, Firefox daje najviše slobode da se uredi. U ovom momentu aktuelni tzv. Australis kod je malo restriktivan u odnosu na prethodno stablo koda, ali još ima dovoljno prihvatljiv nivo sloboda.
Navešću samo dodatke i radnje koje se tiču približavanja urodjenih funkcija Opere 12.xx.
Post je [WIP], nisu sve mogućnosti Opere 12 potpuno ili uopšte iskopirane!
Tema (skin):
FXOpera Vizuelno menja FF u Operu. Ne u Presto verziju, nego u novu, na Hromijum osnovi. Dodaje neke sitnice koje kopiraju rešenja iz Opere, kao što je "stiskanje tabova" u traci kako im broj raste, umesto fajerfoksovog rešenja sa skrolovanjem levo-desno.
Ekstenzije, abecedni redosled:
- Add to Search Bar imitacija Operine funkcije iz kontekstualnog menija kada se desno-klikne na polje za pretragu na nekom sajtu i dodaljivanja. Mana je ta što nema opciju da se pretraga uredi po želji.
- Browser View otvara URL/trenutnu stranicu/bookmark u drugom pregledaču, kao što Opera ima.
- Clippings Notes imitacija, mislim da radi najbliže Operinoj funkciji.
- Download manager (S3) Razloz za dodavanje ove esktenzie je u tome što otvara transfere fajlova u tabu, umesto kao popup listu, i što ima neke dodatne funkcije.
- Drag-Select Link Text Ovo sam najviše želeo da nadjem. Ekstenzija totalno preslikava mogućnost Opere da se samo pokazivačem miša obeleži deo ili ceo tekst nekog linka sa bilo koje pozicije.
- Extended Statusbar Delo domaće pameti koje pobija tvrdnje da je na Australis verzijama FFa nemoguće da se dodaju nove trake. Ekstenzija dodaje statusbar sa pokazivačima vezanim za učitavanje web strane. Osim toga može da se iskoristi kao mesto za dugmiće drugih ekstenzija.
- FindBar Tweak Proširuje opcije pretrage reči u otvorenoj stranici, ali se i dalje ostvara samo na Ctrl+F (još ništa od pokretanja na tačku, zarez ili /)

- MinimizeToTrayRevived (MinTrayR) Jadna zamena za Hide Opera opciju od autora DownThemAll ekstenzije. Prema podešavanjima, spušta Firefox prozor u Tray. Nema prečicu na tastaturi. Kao što napisah, jadna zamena.
- Omnibar Označiću ovo sa "opciono. "Amalgam više funkcija, ali najviše Address bar i Search Box. U suštini nije potreban dodatak, jer sve operacije, sem istovremene pretrage na više sajtova odjednom, mogu da se nameste na golom FF. Realno, koliko vas ide dalje od Gugleta ili je opšte čulo za Bing, Yahoo, DuckDuckGo, WolframAlpha?
- Open Bookmark in New tab Rekao bih da je jasno iz naziva. Isti autor pravi i "Open Link in New Tab" dodatak, ako nekoga mrzi da klikće na link točkićem miša.
- Paste and Go Hotkey (Keyboard Shortcut) Unapredjuje FFovu urodjenu Paste & Go funkciju dodajući joj Operinu prečicu na tastaturi Ctrl+B. Promena tastera moguća u about:config.
- Plain Text Links Dobra imitacija Operinog Go to Web Address. Selektuje se tekst koji nije hiperlink i preko kontekstualnog menija se otvara kao da jeste.
- Single Key Tab Switch Šeta kroz jezičke po redosledu u traci sa jezičcima pomoću tastera 1 i 2, kao Opera. Promena tastera moguća u about:config.
- Supertab Vizuelno i funkcionalno kopira Operino menjanje jezičaka na Ctrl+Tab, ali bez malih slika (thumbnailova), samo lista.
- Tab Mix Plus Poznata ekstenzija sa golemim skupom podešavanja za čije objašnjavanje ovde nema mesta (a ni volje). Donosi na FF najveći broj funkcija sa Opere, ali ne sve i ne rade sve identično. Zbog broja opcija koje u sebi nosi, neretko ima konflikte sa drugim ekstenzijama tamo gde se funkcije preklapaju, što makar uredno prijavi (iako često od mogućeg problema u radu ne bude ništa). Postoje jednako dobre alternative, na primer Tab Utilities ekstenzija.
- Thin Tabs i
- Thin Bookmarks su napravljene od strane istog autora. Podešavaju visinu trake sa jezičcima i trake sa omiljenim linkovima, respektivno. Korisne, jer mislim da su obe trake malo deblje nego što bi trebalo. Ostim toga, imaju još neke opcije.
- Undo Closed Tabs Button Ime objašnjava funkciju. Po meni, najvernija kopija Operine nativne mogućnosti. Opcija za tab undo postoji u Tab Mix Plus, Tab Utility i još nekim ekstenzijama, ali bih rekao da ova radi najbolje od svih. Dugme može da se premesti u traku sa jezičcima da bi davala osećaj Opere.
- Yet Another Context Search donosi proširenu pretragu iz kontekstnog menija, nalik operi. Umesto prostog Fajerfoksovog "Search with <trenutno aktivna pretraga>", ova ekstenzija to proširuje dodatnim podemnijem koji lista sve upamćene pretrage, baš kao što klasična Opera to ima. Zamenska i vrlo slična ekstenzija joj je npr. Context Search, ali ova radi za dlaku bolje.
- Ekstenzije koje sam probao, ali ih ne koristim:
Tab Preview (thumbnailovi sadržaja tabova umesto naslova stranice),
DoubleClick Context Menu (automatski kontekstualni meni na dupli levi klik pri označavanju reči u tekstu),
Zoom Page (ovo sam probao jer piše da ima Fit-to-Width, ali opcija totalno pogrešno radi),
Session Manager,
Tab Utilities (rekoše da ima tab stacking, ali ja to nisam našao, Tab Mix Plus mi bolje radi).
- Ekstenzije koje nisam probao, ali kažu da donose Operine mogućnosti:
All-in-One Sidebar,
Download Manager Tweak,
Private Tab,
Tabs On Bottom,
Ctrl-Tab,
Tab Popup.
- Dosta podešavanja pregledača i njegovih dodataka zahteva otvaranje about:config unutrašnje stranice FFa, jer ne postoje GUI kontrole nekih opcija, ili pravljenje userChrome.css fajla. Srećom, ne često. Ne mogu da ulazim u to sada.
Šta nedostaje:
- Tab stacking. Nisam našao način da ovo proradi.
- Fit-to-Width kao na Operi.
- Minimizacija u tray (iliti Hide Opera na Ctrl+H)
- Podesive prečice na tastaturi
- Pravi sidebar (možda AIO Sidebar ekstenzija rešava ovo)
- Verovatno još nešto, ne radi mi mozak više.
Mnogo starih korisnih ekstenzija nije kompatibilno sa Australis kodom FFa, a novih verzija nema. Da li je nemoguće uklopiti funkcionalnost ekstenzije sa novim kodom ili su autori napustili razvoj, ko zna.
Ovo samo pokazuje koliko je korisnički interfejs klasične Opere samo po sebi moćan, fleksibilan i orijentisan prema korisniku. Prosto je neverovatno da su odbacili sve te opcije radi ćosavog Hromijuma.
Tehnički je ovo post o FF, ali postovati ga u temu o FF nema svrhe, jer je namenjen korisnicima klaične Opere, pa molim da se ne dira.
Dalji saveti kako još više namestiti FF kao klasičnu Operu dobrodošli.