Šta je novo?

Opera 12 final, diskusija i iskustva

Sta znam to jeste tacno ali u realnom radu mi se Opera i nije pokazalo nesto specijalno sa html5 sadrzajem ;)
Jedan primer toga su google servisi (Docs pogotovo)....
Na ovo sam mislio, ne moze drag n drop attachment, zatim ne mogu je naterati da instalira pravilno java applet da bih moga na google drive da koristim upload folder itd...

Slažem se, ali to nije do opere već do googla. Google ni u jednom servisu ne podržava operu.

i ovo je tacno, i tuzno do zla boga. google ce postati gora sekta nego fejsbook i ms zajedno. :/

Slične stvari nisu radile ni u Mozilla dok nije postala toliko popularna da programeri moraju da prilagode sajt. Veruj mi, to je do Google. Mene redovno obavesti da Picassa ne podržava Operu, ali sve radi normalno.

***, ko da ima 20 browser-a a ne 5-6. Sta im je to problem, da prilagode servise za jos jedan browser ?

ali opera ima vecu tradiciju i duze je na trzistu nego firefox i chrome zajedno. ako za nju ne mogu da urade podrsku, onda hebiga. pa i ona je freeware, ne znam sta google ima protiv nje.

pa konkurencija na polju browsera. kako sta ima protiv

Samo se global usage share pregledača računa kada se pravi sajt. Sećam se Mozilla Firebird 0.3 ili 0.4 koja je lupkana iza uveta na svakom trećem sajtu.

Opera dobija od Google (bar je dobijala ranije) $10 milki godišnje samo da bi G bio primarni pretraživač u pregledaču.

***, ko da ima 20 browser-a a ne 5-6. Sta im je to problem, da prilagode servise za jos jedan browser ?
Kad uračunaš svaki mogući browser sa svih uredjaja i OS, ima ih i više od 20 :)

Poslednja izmena:
Secam se kad je ranije bio nemoguc upload na yt iz opere. E svasta, i oni su nesposobni, ko da u google-u rade neki nasi, iz Srbistana...

Gledate iz pogresnog ugla, sajtovi se rade po standardima i ako browser postuje standarde sve radi najnormalnije. Ako neki browser zahteva prilagodjavanje znaci da ili ima bagove ili nema podrsku za nesto sto ostali imaju.

Gledate iz pogresnog ugla, sajtovi se rade po standardima i ako browser postuje standarde sve radi najnormalnije. Ako neki browser zahteva prilagodjavanje znaci da ili ima bagove ili nema podrsku za nesto sto ostali imaju.
E-banking uglavnom radi samo na IE6, dakle, samo taj browser postuje sve standarde? Nije ti neka logika....
Ili kako to da drag'n'drop (HTML5 File API) u Operi 12 radi sa Dropbox, a ne radi sa Google Drive...

Poslednja izmena:
Kad je nešto urađeno u ActiveX-u onda ne vidim kako bi moglo da radi u bilo čemu drugom osim u IE...

Za HTML5 API treba dalje uraditi logiku u javascriptu, nije dovoljno samo ubaciti html element, zar ne? Bag može biti na bilo kom delu koda, a samim tim što ne radi samo u Operi govori da je problem baš u njoj.

ActiveX je postao standard silom prilika kada je IE bio najpopularniji pregledač sa 95% tržišnog udela.

A danas je fazon manje popularan od opere :D

Sajtovi se ne rade po standardima inače bi radili kako treba u svim browser-ima. Mnogi sajtovi iz želje da izgledaju ili funkcionišu bolje, koriste neke specifične mogućnosti nekih browser-a u okviru CSS-a ili JavaScript-a. Naravno te mogućnosti nisu standardne ili nisu standardom dovoljno precizno specificirane ili su deo nekog nacrta budućeg standarda (mnogi HTML5 i CSS3 elementi). Tu je uvek i browser sniffing kada sajtovi detektuju koji browser koristite pa onda ili sprečavaju da pojedine stvari rade ili prikazuju neku siromašniju verziju sajta. Pored svega ovoga, browser-i imaju određenu toleranciju na greške i kod svakog se drugačije manifestuju greške. U nekim browser-ima greške možda prođu neprimećeno. Zato treba sajt testirati u većem broj browser-a ili makar testirati različite rendering engine-e (Trident, Geco, Webkit, Presto...). Kad browser ima mali udeo na tržištu, niko se ne trudi da testira na njemu a to bi u stvari moglo da bude kontra produktivno jer će neke greške moći da se otkriju tek kad se testira na baš tom browser-u.

Od svih navedenih stvari, browser sniffing je najgora stvar. Pola sajtova na Operi ne radi samo zbog toga. Pa to je umobolno.

IgorHW je napisao(la):
Kad je nešto urađeno u ActiveX-u onda ne vidim kako bi moglo da radi u bilo čemu drugom osim u IE...
Dakle, IE je najbolji jer postuje vise standarda od ostalih :d

IgorHW je napisao(la):
Bag može biti na bilo kom delu koda, a samim tim što ne radi samo u Operi govori da je problem baš u njoj.
Cudo jedno kako se njeni bagovi obavezno manifestuju na nekom od Google servisa.

Sajtovi se ne rade po standardima inače bi radili kako treba u svim browser-ima.
Dobro, ima toga da se neke stvari ne mogu uraditi po standardu pa se ide izvan ili u neke jos nekompletirane standarde. Samo sto mi je tesko da poverujem da nesto moze da bude implementirano van standarda u IE7/8/9, Chrome i Firefoxu.
Licno nadjoh par bagova koji se pojavljuju na elementima koji su davno definisani standardima, tipa nepojavljivane noscript sadrzaja kad je iskljucen javascript i nemogucnost postavljanja ID-a na tr element preko javascripta. Ima slicnih bagova i kod ostalih, ali kao sto sam vec ranije govorio, Opera nema otvoren sistem za pracenje bagova pa samim tim ne postoji normalan nacin da saznas jel ima bag ili ne, koji mu je status, itd. vec moras da pretrazujes po forumima i nakon sto ustanovis da ipak jeste bag onda gledas u pasulj da li ce ga popraviti za sledecu verziju ili jos nisu ni poceli da rade na njemu.

Dakle, IE je najbolji jer postuje vise standarda od ostalih :d
Mislim da nisam tako nesto rekao, ali kad vec ides na tu stranu onda da, IE je najbolji od svih browsera za ActiveX e-banking.

Cudo jedno kako se njeni bagovi obavezno manifestuju na nekom od Google servisa.
Pa sta sad hoces da kazes da Google ima neku teoriju zavere protiv korisnika Opere? Google nije nimalo gadljiv na zaradu od bilo kog korisnika, u to sam poprilicno siguran.
Ako je teorija zavere tacna ti bi trebalo da mozes da koristis GDrive upload tako sto ces promeniti Operin user agent string, pa mi reci jel funkcionise tako?

Sad sam bas probao, radi tako sto te pita da zelis da uploadujes i ako kojim slucajem kliknes "No" opet se sve raspadne...

meni ni to ne radi. prebaci u basic html view i kaze da apgrejdujem browser. kuku

Koliko samo loše radi flash u 12. Plugin_wrapper proces svojim radom izoluje celu Operu od miša i tastature, pa deluje kao da je program prs'o, uopšte ne reaguje na komande.

Ako je plejer u fokusu onda rade samo njegove shortcut komande (tipa 0, space, home itd) i ne rade Operine, sto je po meni ok jer je, ponavljam, plejer u fokusu. Kod mene mis radi najnormalnije sve vreme.

Plejer nije u fokusu kada kliknem na drugi tab, a on ne reaguje; kada kliknem na skrolbar, a on ne reaguje; kada kliknem na sam plejer, a on ne reaguje. Miš i tastatura rade i Opera prihvata komande, ali akcija se dogodi sa zakašnjenjem od 10-15 sekundi.

Poslednja izmena:
Aha, pa ti onda imas problem druge vrste, zaista se nisam susretao sa tako necim

Користим Оперу од верзије 6, и увек ми је била баш по мери. Програм који је компактан, рационалан у употреби системских ресурса, изгледа добро, а има апсолутно све што ми је од функционалности потребно.

Али са верзијом 12 су баш покварили све. Толико су ми перформансе опале од надоградње, да је глатко скроловање било које странице мисаона именица (чак и текст који куцам овде помало касни). Редовно се дешава да кад кликнем на неки линк, могу да видим тачно како се мења његова боја, како се појављује статус бар, и све почиње с учитавањем. А кад покушам да отворим преко 5-6 страница одједном, све се замрзне на 10-15 секунди, и тако сваких 5-6 минута, док ми не остане само један таб отворен.

Не знам да ли уопште могу нешто да покушам да ово изменим, или да пробам да се једноставно вратим на 11.62...

Da prijavim, i meni od update-a radi dosta traljavo, bas scroll radi dosta lose, cak posto koristim onu liniju koja pokazuje ocitavanje stranice u donjem delu ekrana, prilikom skrolovanja ona ostaje na ekranu, nekad umnozena vise puta pa moram da skrolujem gore dole da se oporavi.

Да, и то ми се дешава... Ја зумирам-одзумирам страницу, и црта нестане. Али ми свеједно превише смета, тако да ово куцам са Chrome-а, као привременог решења.

Vrh Dno