Šta je novo?

Opera 12 final, diskusija i iskustva

IE = Natural rendering
Chrome = GDI Classic
FF = mix, odredjeni fontovi ispod 15 piksela koriste GDI Classic, ostalo Natural (po meni je najbolje podesiti gfx.font_rendering.cleartype_params.rendering_mode = 2, da bi se svi fontovi renderovali kao GDI Classic)

Opera ce predpostavljam vremenom ubaciti opciju da biramo izmedju GDI Classic i Natural, za sada moze da se koristi OpenGL koji bolje renderuje fontove ("Preferred renderer" = 0)

Kod mene moze bez problema

Ne kapiram u čemu je problem kod mene. Deinstalirao sam je (+delete user data), instalirao ponovo x64, uđem u history izbrišem today, zatvorim Operu i kad je ponovo uključim history je kompletan kao da ga nisam ni brisao.

Ja koristim 32 bitnu verziju na ovoj drugoj masini mozda i zato te zeza tebe taj history probaj x32

@Ryo Probaj da deinstaliraš sa Revo Uninstaler. Ili samo očisti operine fajlove sa CCleaner.

Ja koristim 32 bitnu verziju na ovoj drugoj masini mozda i zato te zeza tebe taj history probaj x32
Opet isto, eh...

@Ryo Probaj da deinstaliraš sa Revo Uninstaler. Ili samo očisti operine fajlove sa CCleaner.
Probao prvo ručno, posle CC i na kraju Revo. Posle Revo-a se manje baguje, ali opet neke sajtove neće da izbriše.

Drago mi je što sam napustio Operu na vreme. Prijave im bagove u beti i oni ništa ne urade nego puste kao final, svaka im čast na trudu.

http://my.opera.com/community/forums/topic.dml?id=1380512

Tačno. I kod mene pravi problem prilikom brisanja istorije. Ako sam na nekom sajtu posetio više stranica, nakon brisanja svih stranica i restarta uvek vrati jednu stranicu.
Što se ispravki tiče, ni FF ne ispravlja sve čim se prijavi. Ako pogledaš changelog za FF 13 i deo Known issues videćeš da se neki prijavljeni problemi "vuku" još od 2010. godine.

Meni nova opera pokvarila ping na speedtestu u proseku 2-4 ms.

Kakve ima veze Opera sa tvojim pingom?

Pa sumnjam na to da je ona uticala na pogorsan score na speedtestu jer sa prethodnom verzijom imam bolji score. Mozda je do flash renderinga, speedtest je flash sajt.

Zaista ne znam kako bi browser mogao da utice na to :D :laugh:

Sam endzin browser-a utice na krajnji utisak pri surfu. Sam endzin ima itekako veze u tome kako saradjuje sa flash materijalom. Zato kazemo da je neki browser brzi, neki je stabilniji itd. Nije razlika samo u broju koji nosi odredjena verzija, ima tu promena ispod haube. Za sad mi je stabilnija, ne puca, ali je losija na speedtestu. Moje zapazanje. Zasto mislis da bih lagao oko ovako banalne stvari ?? Ne razumem te, o velika Kutijo :d

Znate drage kolege sta je tuzno :(

a) opera ima predispoziciju da bude numero uno na polju internet browsera i to bez razmiljsanja ali ***
b) poredio sam je u odnosu na chrome i firefox, pokusavao zadnjih 3-4 god da se navikavam da koristim nesto drugo al ne ide
c) ima mail client, dobar download client, dobre extenzije, i jos mali milion stvari koje rade savrseno out of the box....
d) zasto ne porade malo na temama, da ubace html5 podrsku za gmail i sl., i ubrzaju renderovanje strana, i ono sto chrome ima - sinhronizaciju extenzija na vise racunara, pa valjda imaju iskustva za to da urade..
e) pored svih prednosti koje nosi motor google chroma, ne mogu da svarim decije gluposti poput nemogucnosti prilagodjavanja rasporeda toolbar buttona, uzasnog download managera, cinjenice da gasi browser kad se zatvori last tab (aj za ovo ima i polovicno resenje), MHT podrska i slicno????? znaci ogovljena podesevanja do zla boga. u suprotnom bih njega koristio. za fire fox nemam zivce.

dobro je sto su ukinuli podrsku za widgete i opera unite. al morali su jos malo poraditi na ovoj dvanestici.

eto raspisah se, bilo mi na dushi :) dzaba, vezah se vec nekoliko godina za mpc, foobar, xnview, totalcmd i operu, ova prva cetiri rade zadivljujuce ali mi fali to malo kod opere, da bukvalno nadjem savrsenu kombinaciju programa za svakodnevni rad

Meni Opera 12 začudo radi vrlo lepo. Konačno je rešen problem zbog koga mi se Opera nije otvarala u full-screenu, a browser je i dosta življi. Opalo je i opterećenje procesora pri prikazivanju fleša, problem koji sam imao sa Operom otkako sam apgrejdovao Kubuntu na 12.04.

Znate drage kolege sta je tuzno :(

a) opera ima predispoziciju da bude numero uno na polju internet browsera i to bez razmiljsanja ali ***
b) poredio sam je u odnosu na chrome i firefox, pokusavao zadnjih 3-4 god da se navikavam da koristim nesto drugo al ne ide
c) ima mail client, dobar download client, dobre extenzije, i jos mali milion stvari koje rade savrseno out of the box....
d) zasto ne porade malo na temama, da ubace html5 podrsku za gmail i sl., i ubrzaju renderovanje strana, i ono sto chrome ima - sinhronizaciju extenzija na vise racunara, pa valjda imaju iskustva za to da urade..
e) pored svih prednosti koje nosi motor google chroma, ne mogu da svarim decije gluposti poput nemogucnosti prilagodjavanja rasporeda toolbar buttona, uzasnog download managera, cinjenice da gasi browser kad se zatvori last tab (aj za ovo ima i polovicno resenje), MHT podrska i slicno????? znaci ogovljena podesevanja do zla boga. u suprotnom bih njega koristio. za fire fox nemam zivce.

dobro je sto su ukinuli podrsku za widgete i opera unite. al morali su jos malo poraditi na ovoj dvanestici.

eto raspisah se, bilo mi na dushi :) dzaba, vezah se vec nekoliko godina za mpc, foobar, xnview, totalcmd i operu, ova prva cetiri rade zadivljujuce ali mi fali to malo kod opere, da bukvalno nadjem savrsenu kombinaciju programa za svakodnevni rad

imas ovde opciju da ne zatvara https://chrome.google.com/webstore/detail/fjccknnhdnkbanjilpjddjhmkghmachn

opera download manager?:S najgori -.- evo sad bas isprobah da vidim dal su sredili to, pocnem da skidam fajl, kliknem na remove na 50%, i on ne obrise fajl sa harda, nego ga ostavi, ali je naravno corrupted....

Poslednja izmena:
Zato što treba da uradiš desni klik, Advanced, Delete. Nije jedan klik, ali radi to što hoćeš.

Zato što treba da uradiš desni klik, Advanced, Delete. Nije jedan klik, ali radi to što hoćeš.

nece ni to

attachment.php

Capture.PNG

ma....gubi smisao...kad ides download, moras da izaberes folder(save , open dijalog), kad hoces cancel, moras da stopiras download, ides u advanced(cekas jednu sekundu da se otvori context menu) i onda delete, pa potvrdi delete, bzvz...dok u chromu download, odmah skida na desktop u mom slucaju, cancel i gotovo...

Save dialog možeš da ugasiš, pa će da radi automatski d/l u predefinisani direktorijum. Što se (ne)brisanja sa diska tiče, Opera tako skida fajlove otkad postoji. Možda je moguća izmena nekog .ini fajla kojim se dodaje opciju brisanja fajl sa diska + iz d/l liste, ali nikad nisam probao.

Meni je bolja opcija da ne briše delimičan fajl sa diska, jer možda i treba delimično da skine, a da ga ne obriše pre nego što ga pregledam, npr. neki video ili audio fajl, a neretko i .rar arhive koje mogu da se otvore i nedovršene.

Ne znam ko toliko često otkazuje d/l, pa mu je problem da ručno briše sa diska nezavršene fajlove...

Poslednja izmena:
@Griffin
Ne znam za Chrome ali Opera dozvoljava da nastaviš download nekog fajla nakon što klikneš na Stop. Zato automatski ne briše fajl.
Ako ti traži potvrdu kad odeš na Advanced - Delete to je zato što ti je tako podešen Windows. Kada brišeš neki fajl u Windows Explorer-u i tada dobijaš taj dijalog da potvrdiš brisanje. Kontekst meni koji dobijaš desnim klikom je meni Windows Explorera. Ukoliko ne želiš da te pita za potvrdu brisanja: desni klik na Recycle Bin, Properties i isključi Show delete confirmation dialog. Ali, neće te pitati ni u Windows Explorer-u (ako ga koristiš).
Remove, kao što si već video, ne uklanja fajl sa HDD-a već samo sa liste. Imaš i opciju Remove all finished koja uklanja potpuno preuzete fajlove sa liste ali ne i sa HDD-a.
Na ovaj način u prozoru Download imaš potpunu istoriju preuzetih fajlova. Mada lično mislim da bi dobro došla opcija da Opera automaski ukloni sa liste potpuno preuzete fajlove.
A ako ne želiš da ti svaki put nudi opcije Open i Save imaš mogućnost da jednom odabranu opciju potvrdiš.
06-20-18-32-16_cr.png
Opera funkcioniše sasvim normalno ali si ti navikao na Chrome koji to radi drugačije pa ti je čudno.

Edit:
Heh, malo kasnim sa odgovorom.

Poslednja izmena:
koristio sam operu pre chroma, download u chromu mozes da nastavis ako je pauziran, ako radis cancel, zasto bi fajl ostao na hardu, nema smisla...
u windows exploreru hocu da imam confirmation dijalog, tak oda to ne dolazi u obzir :)

tu opciju "remember choise" imas samo za run? jer je ja ne vidim za save, secam se da sam pre 2-3 godine hteo da namestim da mi skida fajl bez ovog dijaloga save/run, ali nisam uspeo >.>

sve u svemu, vise mi lezi download manager u chromu x]

Jedno kratko pitanje, ocitam video na youtube i kada vratim na pocetak da bih ponovo gledao/slusao, ocitavanje se ponovo pokrece i ako je ocitan u fulu, zasto?

Neko je vec pomenuo u yt temi. Ili su menjali nesto na samom yt ili je do flasha.

nakon cetiri godine opere predjoh ponovo na firefox. Kad isprave to da random puca kad joj se prohte, uvedu html5 i malo poboljsaju brzinu i broj extenzija, vracam se opet :/

Ja ne prelazim pa da je ne znam sta :)

^^
Kako misliš da uvedu html5? Ja radih neki html5 test na poslu pre neki dan, jedini browser koji je imao više poena od opere je hrom.

Sta znam to jeste tacno ali u realnom radu mi se Opera i nije pokazalo nesto specijalno sa html5 sadrzajem ;)
Jedan primer toga su google servisi (Docs pogotovo)....

Slažem se, ali to nije do opere već do googla. Google ni u jednom servisu ne podržava operu.

Nazad
Vrh Dno