Šta je novo?

OpenAI ChatGPT

Moze da ti pomogne da nesto zavrsis brze, ali da zaradjuje dok ti sedis i gledas (legalno) ne.

Zanimljiva mi je vestacka inteligencija, medjutim da li moze da se zaradi od nje nesto, da li moze da joj se daju neki zadaci koje ona moze da resava za nas ljude ?
Mislim, to je njen i cilj, medjutim, da li je sposobna za takvo nesto ?
Da li od jedne, možda i može.
Ali ako "ukrstiš" MJ i Chatgpt možeš da zaradiš prodavajući stock fotografije.
Sigurno ima i drugih kombinacija.

Imam prijatelja u NS-u koji bukvalno(sa suprugom i dvoje dece) živi od stock fotografije. I suprugu je uključio u "biznis". Kad je krenula ova pometnja oko AI i ChatGPT, samo je rekao da su u vezi fotografija mogućnosti neograničene.

Ako su ljudi na AI slici, obavezno prvo prebrojiš prste 😂

Stock je dobar za onog ko je poceo na vreme, onaj ko hoce da krene sad ima uzasno niske sanse.

Cak i pre AI alata su sanse bile uzas zbog saturacije, moglo je ali da se prvo godinama gradi portfolio i da se nadas da ce neko da uzme bas to tvoje.

Trebao bih prevesti neke tekstove sa engleskog na naš jezik. Pogledao sam na manjem uzorku kako to rade ChatGPT, DeepSeek i Gemini. Postoje male razlike, ali ne djeluje mi ništa krupno. Zanima me da li je neko to radio, i da li se neki od njih ipak izdvaja po kvaliteti prevoda?

Trebao bih prevesti neke tekstove sa engleskog na naš jezik. Pogledao sam na manjem uzorku kako to rade ChatGPT, DeepSeek i Gemini. Postoje male razlike, ali ne djeluje mi ništa krupno. Zanima me da li je neko to radio, i da li se neki od njih ipak izdvaja po kvaliteti prevoda?
Meni se Claude dobro pokazao. Nije savršeno, svi se muče sa gramatikom, tako da je poželjna dodatna provera.

1. Gemini - mnogo mi je prevoda za filmove sasvim korektno odradio (aistudio)
2. Claude je isto dobar samo sto ima vise ogranicenja nego gemini

Oko ovih prevoda, to jedno poglavlje koje sam preveo sa ChatGPT je imalo fin broj od možda nekih 20-30 grešaka. Kada sam kasnije ubacivao iste paragrafe gdje su bile greške da ih ponovo prevede, a istovremeno sam isto dao DeeSeek-u, tada često ni sam ChatGPT nije pravio iste greške, u dosta tih slučajva je bolje prevodio. Tako da je teško ovako utvrditi koji je bolji, kad im prevod varira. E sad ne znam da li to možda ima veze sa tim da mi ChatGPT u ovoj free verziji nekad izbaci poruku da sam ispucao kvotu i da će sada da mi odgovara neki drugi model (vjerovatno neki "gluplji") a da ću za nešto minuta ili par sati opet imati ovog "pametnijeg". Možda sam kod onog prethodnog prevoda bio u "kontaktu" sa tim "glupljim" pa je možda zato bilo toliko grešaka. Uglavnom sledeće poglavlje sam preveo sa DeepSeek, pa ću baš da vidim koliko će tu biti grešaka. Inače DeepSeek osjetno sporije prevodi, i sporije daje odgovore, a zna i da izbaci da je zauzet pa da probam kasnije. Mada je najbitnije da to što uradi dobro uradi, a brzinu možda vremenom poprave, to je vjerovatno do hardvera u pozadini.

Nego taj Claude, da li i vama pored Google naloga traži i broj telefona na početku? Niko od ovih ostalih mi nije tražio broj telefona.

@momboj
Nikako. Lako je razdvojiti tekst od timecod-a, kasnije ga samo spojis.

@vladat1
Ako je tekst previse dugacak verovatno nece sve odjednom prevesti. U tom slucaju samo mu posaljes npr "nastavi".

Dugacak tekst predstavlja problem ako koristis neki duzi prompt, posebno ako su instrukcije dugacke i detaljne.
U tom slucaju je bolje podeliti tekst na delove.

@Vader
Da, Claud trazi br telefona prilikom registracije.
Medjutim, mozes ga isprobati npr na "poe", cisto da vidis da li ti odgovara.
Generalno je dosta dobar, samo sto postoje ogranicenja za free korisnike.

Nisam znao za Poe, hvala.
Čitam na Redditu da Claude ima više ograničenja kada se koristi direktno nego kada se koristi kroz Poe. Bar sam ja tako razumio.

Izašao je Grok 3 sa opasno dobrim skorovima.

Prilozi

• first-grok-3-benchmarks-v0-g65zxq8ustje1_result.jpg
    first-grok-3-benchmarks-v0-g65zxq8ustje1_result.jpg
    107.5 KB · Pregleda: 55
  • grok-3-benchmark-4_result.jpg
    grok-3-benchmark-4_result.jpg
    68.5 KB · Pregleda: 37
  • grok-3-benchmark-1_result.jpg
    grok-3-benchmark-1_result.jpg
    65 KB · Pregleda: 59
Poslednja izmena:
3p mi je samo koliko mogu da naklepam račun ako ide po tokenima i api računici? recimo 200-300 promptova dnevno? možda je bolja puna pretplata? i to pod uslovom da je dostupan u Srbiji?
“deep search” i “reasoning” mogućnosti će biti samo za X Premium+ korisnike.
neki pišu da su pretplatu digli i na 50$.
najjednostavnije je da se registrujem, probam i vidim :)

EDIT:
21€ je mesečna pretplata za X premium + za naš region, toliko mi skinulo na: https://x.com/i/premium_sign_up
grok 3 radi u fullu :)

Prilozi

• SNAG-0009.png
    SNAG-0009.png
    188.3 KB · Pregleda: 47
  • SNAG-0008.png
    SNAG-0008.png
    117.5 KB · Pregleda: 56
Poslednja izmena:
Jel ima neka Ai aplikacija za android koja razume i govori srpski glasovno a da nije Gemini?

ChatGpt je odlična, iako ima limite i sa plus pretplatom, napredni glas je super

Gemini priča naš jezik ali valjda samo ako se to odabere u opcijama, ali tada neće da se aktivira sa "OK Google" ili "Hi Google"? Ili sam nešto propustio?

Ali ako ga aktiviram sa "Hi Google" kod mene tada prima prompt samo ako ga izgovorim na engleskom, neće na Srpskom.

On odgovori na Srpskom samo ako mu na Srpskom otkucam pitanje.

Meni je trebalo bilo sta da skinem da klinac moze da se zeza ili pita ponesto Ai na srpskom i dobija odgovore glasovno, to sam video na s25u da ima pa da nema neka aplikacija negde da se skine ili ima neko apk da mi posalje

Meni je trebalo bilo sta da skinem da klinac moze da se zeza ili pita ponesto Ai na srpskom i dobija odgovore glasovno, to sam video na s25u da ima pa da nema neka aplikacija negde da se skine ili ima neko apk da mi posalje
Tu mogućnost ima i Perplexity da ga odabereš kao asistenta na telefonu i pitaš i dobiješ odgovor na srpskom ili kroz aplikaciju.Ja ga koristim u pro verziji,ne znam da li i obična verzija to podržava.

Samo skini GPT i free verzija moze da se koristi za razgovor, najtecniji govor na srpskom ima.

Tu mogućnost ima i Perplexity da ga odabereš kao asistenta na telefonu i pitaš i dobiješ odgovor na srpskom ili kroz aplikaciju.Ja ga koristim u pro verziji,ne znam da li i obična verzija to podržava.
Nece, izgleda mora da se plati nista dzabe nema.
Cak ni taj gpt nema glasovno osim pisanje, verovatno ta besplatna verzija. Meni treba bilo koja sa srpskog na srpski.

Nazad
Vrh Dno